Sustine Bad Politics
arhiva stiri
starea vremii
Failure notice from provider:
Connection Error:http_request_failed
ANUNTURI UMANITARE
Agricultura
AGROstandard: România, bolnavul Europei în materie de ferme de familie
Aciduzzul | 10 noiembrie, 2014 | 0 comentarii | 103 vizualizari |
(1 voturi )

ferme_subzistentaMarius Șerban
Politicile agricole “ciudate” aplicate în România în ultimii 25 de ani, precum și absența unor reglementări coerente în domenii cheie, au condus la situația în care, mai mult de 50% din suprafața agricolă a României, respectiv 5,2 milioane de hectare este controalată de mari latifundiari, în special străini, în vreme ce, aproximativ jumătate din populația țării, 9,6 milioane de persoane lucrează, în condiții de subzistență, cu aceleași “tehnologii” ca și Evul Mediu, restul de 4,2 milioane de hectare de teren arabil.

După ce 2014 a fost declarat “anul european al fermelor de familie”, oficialii români, atât cei de la București, cât și cei de la Bruxelles, s-au arătat interesați brusc de soarta micului fermier român, care, cu greu poate fi numit așa, având în vedere că nu produce pentru piață, ci doar pentru autoconsum.

Confruntați cu perspectiva a zece milioane de viitori asistați sociali, și, probabil, la presiunea Uniunii Europene, oficialii români și-au mutat, cel puțin la nivelul declarațiilor, atenția de pe fermele mamut către fermele de familie integrate. Chiar dacă, până acum, fermele de familie nu au avut parte de o susținere reală din partea autorităților și a Comisiei Europene, premierul Victor Ponta incurajează oficialii guvernamentali să sprijine in continuare fermele de familie.

“Avem succese importante cu marii proprietari, cu marii arendași. Este foarte bine. (…) Vreau sa gasiți, în continuare, o cale de sprijinire a fermelor de familie”, a declarat Victor Ponta la o conferință organizată de Ministerul Agriculturii pe tema fermelor de familie.

Acesta și-a manifestat înțelegerea față de evazioniști, arătând că, în agricultură “evaziunea fiscală nu este doar un mijloc de îmbogățire, ci unul de supraviețuire”.

La rândul său, ministrul Agriculturii, Daniel Constantin și-a manifestat susținerea pentru fermele-mastodont, nefiind deranjat de anomalia ponderii covârșitoare a câtorva explotații mari în totalul fermelor din România.

“Fermele mari dețin mai mult de jumătate din suprafața țării și au cei mai mulți angajați.(…) Mă bucur că nu s-a plafonat plata pentru fermierii mari. Este o măsură pe care o susțin și eu. Sunt foarte multe lucruri bune care s-au întâmplat în interesul UE si al României. Unele se știu, altele se știu mai puțin”, a declarat Constantin.

În ceea ce privește beneficiile marilor exploatații în materie de prosperitate a comunităților și a oportunității privind locurile de muncă, reprezentanții fermierilor mici și medii au o cu totul altă părere.

“Acești samsari au depopulat satele, au sărăcit zone întregi, pentru că ei au devenit mari latifundiari în aceste zone. Dacă vă veți uita pe o hartă a săraciei în România, facută chiar de ASAS, veți vedea că unde sunt mari conglomerări de terenuri, mari firme deținătoare de suprafețe de teren, și sărăcia populației din zonă este cea mai acută din România”, a declarat Claudiu Frânc, președintele Alianței ROPAC.

Deși este un susținător al marilor exploatații agricole, ministrul MADR consideră că România are nevoie, până la urmă, de o clasă de mijloc în agricultură, dar insistă pe faptul că soluția ar fi, în continuare comas area terenurilor și mai puțin integrarea producței în lanțuri de procesare secundară. Consntin admite, totuși, eșecul politicilor agricole în domeniu care au drept rezultat absența fermelor de familie care să producă pentru piață.

„Cred că agricultura, societatea românească are nevoie de o clasă de mijloc din ce în ce mai puternică și măsurile noastre merg în această direcție. (…) Trebuie să îmbunătățim comasarea. Nu am avut până acum pârghiile pentru comasare. Acum, cu reformarea politicii europene, avem aceste pârghii. Trebuie să-i stimulăm pe fermieri să se comaseze utilizând instrumentele europene. Primul instrument este plata redistributivă pe 5-10 hectare. Va exista un punctaj suplimentar pentru cei care înțeleg să integreze producția, un plus de 20% fonduri nerambursabile, plus încă 20% fonduri nerambursabile, pentru cei care intră într-o formă asociativă. Dimensiunea medie a suprafeței agricole este la noi de 3,4 hectare, fapt care ne plasează pe antepenultimul loc la nivel european”, a mai arătat Constantin la conferința Rețelei Naționale de Dezvoltare Rurală(RNDR).

Deși în România nu se văd rezultate concrete ale politicii europene de sprijinire a fermelor de familie, fostul comisar european pentru Agricultură, Dacian Cioloș admite că Europa este preocupată de perspectiva asigurării siguranței alimentare a cetățenilor și de stabilitatea socială, obiective care nu pot fi atinse cu un model nesustenabil, al extremelor, aplicat de ani de zile în România.

“De câțiva ani vorbim tot mai mult despre securitatea alimentară. Ferma familială este în centrul atenției statelor peste tot în lume. Forma de producție care asigură alimentația peste tot în lume este ferma de familie. Potrivit ultimelor sondaje la nivel european, cetățenii europeni susțin ferma de familie ca model de dezvoltare a agriculturii. Putem dezvolta în Uniunea Europeană un proiect societal de dezvoltare a agriculturii. Agricultura este cea care dă consistență zonelor rurale și ocupă mai mult de două treimi din teritoriul Europei. Ferma de familie arată cea mai mare capacitate de adaptare între mediul rural și cel urban, atât din punct de vedere al mișcării populației, cât și a capitalului”, a declarat fostul comisar europan pentru Agricultură, Dacian Cioloș.

Acesta și-a exprimat speranța ca, prin noul PAC, ferma de familie să poată fi sprijinită, în sfârșit, și în România pentru că acum, politicile românești în domeniu se află într-o profundă contradiție cu cele aplicate în restul Europei.

„PAC 2014-2020 pune în valoare mai mult ca niciodată ferma de familie și diversitatea în Uniunea Europeană. PAC oferă o serie de instrumente pentru punerea în valoare a fermei de familie. Agricultura europeană este dominată de ferma de familie”, a mai arătat Cioloș.

În România există în prezent, potrivit datelor APIA, 830.000 de ferme de subzistență cu o suprafață cuprinsă între 1 și 5 hectare de teren și doar 13.100 de exploatații de peste 100 de hectare. Dintre acestea, doar cateva sute sunt explotații de peste 1.000 de hectare. În total, marii latifundiari ai României controlează 5,2 milioane de hectare de teren arabil, în vreme ce restul celor aproape zece milioane de locuitori din mediul rural dețin împreună 4,5 milioane de hectare de teren organizat în ferme de subzistență. În ceea ce privește sectorul zootehnic de subzistență, aproximativ 90% dintre locuitorii de la țară dețin 1-2 capete de bovine pe gospodărie.

Agricultura ocupă o pondere de numai 5,6% în PIB-ul României, iar industria alimentară 6,2% în condițiile în care oficialii România au declarat în nenumărate rânduri că agricultura este una dintre marile priorități ale României.

Sursa: Lumea Satului, AGROstandard

Adauga un comentariu!

Nume (necesar)

Website


*

Editoriale din aceeasi categorie

Marius Serban Prea putine lucruri mai conteaza in Romania zilelor de astazi unde totul pare a fi exact invers decat ar trebui sa fie de parca se urmeaza un plan cu puncte in sensul asta. Chiar si daca Romania ar fi condusa de cei mai prosti oameni de pe planeta, lucru nu departe de adevar, […]

Autor: Aciduzzul | 7 septembrie, 2020 | 1 comentarii | 175 vizualizari | 2 voturi

De ce nu mai gasesc fabricile de conserve rosii pentru bulion in Romania?!

Autor: Aciduzzul | 23 ianuarie, 2020 | 0 comentarii | 77 vizualizari | 3 voturi

Un producator de drone din grupul Tesla investeste la Cluj, o adevarata premiera pentru Romania! Electric Visionary Aircra, companie care face parte din grupul Tesla si are ca obiect de activitatea construirea elicopterelor si a dronelor de ultima generatie, va finanta campioana de fotbal a Romaniei, formatia CFR Cluj. Tesla detine 51% din actiunile Electric […]

Autor: Aciduzzul | 28 septembrie, 2019 | 5 comentarii | 221 vizualizari | 2 voturi

Chinezii isi fac loc in agricultura din Romania, o realitate cu care ar trebui sa ne obisnuim de acum incolo. Cumpara la greu tot ce le cada in mana si nu o firma, ci trei dintr-un foc! Vrem nu vrem, fondurile chinezesti castiga teren in Romania (si nu sunt singurele), inclusiv in agricultura locala! Pentru […]

Autor: Aciduzzul | 15 februarie, 2019 | 0 comentarii | 230 vizualizari | 2 voturi

Zilele trecute, in cadrul audierilor asupra bugetului pentru anul 2019, domnul ministru Petre Daea anunta cu multa mandrie ca programele de subventii vor fi continuate anul acesta, chiar marite bugetele unora dintre aceste programe. Pe langa scandalul datorat cormoranilor, alte probleme se ascundeau in liniile de buget ale< acestui minister. Ce inseamna aceste subventii raportat […]

Ofera o donatie
Dacă vrei să contribui și tu, poți dona aici:
fii aproape de noi
Conferinta_AGROstandard
PUB
web design profesionist
Red Moon Media
CAMPANII bp
Atitudine Contemporana
Televiziunea Copiilor
Le Pre
1984 George Orwell
Televiziunea Copiilor
piata BIO
alimente organice
internet manipulation techniques
Adauga banerul de partener Badpolitics pe site-ul tau bad politics
bad politics

2009 - 2024 © BadPolitics