Sustine Bad Politics
arhiva stiri
starea vremii
octombrie 1, 2020, 7:01 am
Noros
Noros
13°C
Presiunea: 1010 mb
Umiditate: 87%
Vânt: 11 km/h VSV
Răsarit: 7:14 am
Apus: 6:56 pm
 
ANUNTURI UMANITARE
Antiglobalizare
Banca Centrala a Germaniei admite: creditele sunt create “din nimic” (Altermedia)
Aciduzzul | 10 aprilie, 2010 | 1 comentarii | 162 vizualizari |
(1 voturi )

Un articol incitant despre geneza banilor si functionarea sistemului monetar actual poate fi citit pe blogul “Zerohedge”. Gasiti mai jos o adaptare a sa. Nu ocoliti acest text, veti gasi explicata limpede iluzia intretinuta de banii generati prin credit si consecintele sale imediate. Motto: Multi cred ca bancile ofera imprumuturi pornind de la depozitele stranse de la clienti. Altii au auzit de sistemul rezervelor fractionare, care permite bancilor sa ofere credite de cateva ori peste valoarea depozitelor. Dar foarte putina lume, exceptandu-i pe cei din industria bancara si expertii financiari, stie in mod explicit cum este generat creditul. Banca Centrala a Germaniei-Deutsche Bundesbank-a admis in premiera intr-o lucrare publicata (“Banii si Politica Monetara”-pag 88-93) ca bancile inventeaza creditul din nimic. Iata capitolul cu pricina.

4.4. Modul in care bancile creaza bani

Atat bancile centrale cat si bancile comerciale pot crea bani. In sistemul monetar European, crearea banilor survine din acordarea de imprumuturi sau achizitia de active. Banii pot apare daca Banca Centrala ofera un imprumut unei banci comerciale si crediteaza suma respectiva in contul bancii in cauza.

Bancile comerciale pot crea la randul lor bani acordand clientilor imprumuturi pe care si le vor trece in bilant drept active. In acelasi timp, sumele in cauza apar la categoria pasive, fiind utilizate pentru creditarea conturilor curente ale debitorilor, aparand deci la categoria depozite (in acest fel oferta de bani se majoreaza). Astfel, banii sunt creati sub forma de intrari din achizitii de active ori credite acordate, in partea stanga a bilantului bancii, iar in partea dreapta sunt trecuti sub forma de depozite.

Cu alte cuvinte, nu numai ca imprumuturile nu vin din depozite, ci mare parte din depozite sunt de fapt credite! In momentul in care sumele sunt returnate ele sunt sterse din contabilitatea bancilor; daca debitorii au probleme, sumele restante sunt transformate in pierderi pentru banca, inghitind halci din capitalul actionarilor (e nevoie de provizioane) si punand in pericol economiile deponentilor (n.n).

Obstacole in crearea de bani

Descrierea de mai jos ne poate duce cu gandul ca bancile comerciale sunt in masura sa dreneze o cantitate infinita de bani in conturi. Daca ar fi cu adevarat asa, fenomenul ar fi imediat inflationist. Bancile Centrale pot supraveghea insa crearea de bani prin parghia rezervelor minime obligatorii si a dobanzii de politica monetara. De unde obtin bancile banii pe care ii acorda drept imprumuturi? De la Bancile Centrale in principal.

Pentru aceste imprumuturi, bancile comerciale vor trebui insa sa plateasca dobanda Bancii Centrale. Crescand aceasta dobanda (“prime rate”), Bancile Centrale vor determina o majorare a dobanzilor pretense clientilor de bancile comerciale, in consecinta o scadere a apetitului pentru noi imprumuturi. Am putea dauga noi, si o scadere a preturior pentru zonele influentate de costul creditului (vezi imobiliarele), pretul unui articol solicitat pe piata fiind cu atat mai mare cu cat costul creditului care finanteaza obtinerea lui este mai mic.

Bancile comerciale au nevoie de banii Bancilor Centrale nu doar pentru a-si acoperi nevoia de a completa rezervele minime obligatorii dar si pentru a acoperi cererile de retrageri mai mari de cash din depozite (doar Bancile Centrale au dreptul sa emita noi bancnote fizice) ori pentru transferurile interbancare mai consitente pentru care banca “expeditoare” nu are suficiente fonduri.

Concluziile autorului:

1.Bancile nu creaza imprumuturi pentru ca ar sta pe o gramada de depozite, procesul este exact opus. Fiecare banca genereaza credite “din nimic”, acceptand obligatii de plata din partea clientilor si creand similar obligatii de plata in bilant pentru sine, in contul banilor varsati pe numele debitorilor intr-un cont curent. O parte din acesti bani trebuie varsati insa la Bancile Centrale sub forma rezervelor obligatorii.

2.Daca o banca nu dispune de nivelul reglementat de rezerve obligatorii, le poate pur si simplu imprumuta ulterior de la Banca Centrala sau o alta banca.

3.Banca Centrala creaza la randul sau bani “din nimic” pe care ii imprumuta bancilor comerciale. Nu e vorba numai de Ben Bernanke deci…bancile centrale si proprietarii lor, bancile comerciale (in unele tari Bancile Centrale sunt private) au turat de secole tiparul. De altfel, saptamana trecuta, intr-un discurs, Ben Bernanke, seful Fed, a insistat pe necesitatea eliminarii rezervelor minime obligatorii in SUA. Daca se accepta acest lucru, bancile americane vor putea sa extinda creditul cum vor dori, atat cat de mult vor dori, nici nu vor mai trebui sa apeleze la Fed pentru a imprumuta banii pentru rezervele obligatorii.

4. Sistemul monetar actual nu se bazeaza deci pe “active” (ar fi imposibil ca marile banci sa devina din vreme in vreme insolvente ini acest caz). Acesta se sprijijna doar pe datorii si pe capacitatea de a le rula. Guvernele (cand Bancile Centrale sunt private) si populatia nu au aces la masina de tiparit bani, asa ca trebuie sa cotizeze industriei bancare, cea care detine monopolul generarii lor.

Cititi integral articolul aici:

http://www.zerohedge.com/article/german-central-bank-admits-credit-created-out-thin-air

Sursa: Altermedia

One comment

 • totedati
  august 14, 2010

  mai tare decat faptul ca sunt create din nimic e detaliul ca sunt create de entitati private!

  bancile comerciale creeaza mai mult de 90% din masa monetara

  adica banii nici macar nu sunt creeati de guverne, nu le apartin! de control ce sa mai zicem, sunt la mila caracatitei nwo …

    (Quote)

Adauga un comentariu!

Nume (necesar)

Website


*

Editoriale din aceeasi categorie

Autor: Aciduzzul | 24 iunie, 2016 | 0 comentarii | 473 vizualizari | 2 voturi

Brexit-ul este, fara doar si poate, un eveniment de proportii epice prin prisma perpectivelor pe care le deschide. Brexit-ul reprezinta prima fisura intr-un sistem monstrous care parea monolit. Practic, intreaga oligarhie americana si europeana, cu monstroasa masinarie media aservita au fost luate prin suprindere, in ciuda manevrelor diperate de a influenta in extremis opinia publica […]

Autor: Aciduzzul | 6 martie, 2016 | 0 comentarii | 9493 vizualizari | 8 voturi

Site-urile americane sustin ca hacker-ul roman supranumit Guccifer, extradat recent in Statele Unite, ar fi fost gasit mort in celula in care ese incarcerat, la scurt timp dupa ce ar fi disparut din celula, ulterior interogarii acestuia de catre FBI. Informatia vine la scurt timp dupa ce FBI a anuntat ca nu recomanda procurorilor americani […]

Autor: Aciduzzul | 14 noiembrie, 2015 | 0 comentarii | 512 vizualizari | 3 voturi

Marius Serban Dupa cum ne-am obisnuit deja in astfel de situatii cam toate goarnele media din Romania si de pe afara se vad obligate sa caute dedesubturile acestei afaceri apeland la tot felul de “analisti” mai mult sau mai putin intersati, cu o agenda care mai de care mai inchegata, scrisa de marii actori globali,sau, […]

Autor: Aciduzzul | 14 septembrie, 2015 | 0 comentarii | 531 vizualizari | 1 vot

Michael Thomas “9/11 was an Anglo-American black operation executed in collusion with Israeli Secret Services and Saudi Arabian financiers.” — 9/11 Investigator. Undoubtedly the 9/11 attacks on New York City and Washington DC are the most misrepresented by officialdom in US history. Whereas the assassination of John F. Kennedy is now understood to have been […]

Autor: Aciduzzul | 14 septembrie, 2015 | 0 comentarii | 162 vizualizari | 3 voturi

Uniunea Europeană trece printr-o profundă criză intelectuală şi morală, generând o criză politică, afirmă preşedintele Parlamentului Ungariei, Laszlo Kover, subliniind că UE reprezintă “problema”, “nu soluţia”. Kover, Europa trebuie să decidă cum interpretează imigraţia, dacă o percepe ca mijloc pentru acoperirea deficitului pe piaţa muncii pe fondul scăderii demografice sau ca risc de securitate. “Recenetele […]

Voturi
Vizualizari
Comentarii
Ofera o donatie
Dacă vrei să contribui și tu, poți dona aici:
fii aproape de noi
Conferinta_AGROstandard
PUB
web design profesionist
Red Moon Media
CAMPANII bp
Atitudine Contemporana
Televiziunea Copiilor
Le Pre
1984 George Orwell
Televiziunea Copiilor
piata BIO
alimente organice
internet manipulation techniques
Adauga banerul de partener Badpolitics pe site-ul tau bad politics
bad politics

2009 - 2020 © BadPolitics