Sustine Bad Politics
arhiva stiri
starea vremii
iulie 18, 2018, 3:35 pm
Soare
Soare
28°C
Presiunea: 1000 mb
Umiditate: 41%
Vânt: 11 km/h V
Răsarit: 5:48 am
Apus: 8:56 pm
 
ANUNTURI UMANITARE
Editorialele editiei
Fundaţia lui Alexandru Cumpănaşu, „analist” plătit de Realitatea TV, este „hrănită” cu bani europeni intermediaţi de stat (Evz)
Aciduzzul | 28 ianuarie, 2010 | 7 comentarii | 5061 vizualizari |
(8 voturi )

CumpanasuCum să faci primul milion cu Internele. Ministerul Administraţiei şi Internelor virează 3,8 milioane de lei într-o fundaţie cu activitate aproape inexistentă: Asociaţia pentru Implementarea Democraţiei (AID). Cel care conduce ONG-ul, Alexandru Cumpănaşu, s-a remarcat prin prezenţa constantă în studiourile Realitatea TV – televiziune cu care are un contract de colaborare. AID a obţinut, la sfârşitul anului trecut, 3.788.008,10 lei (peste 900.000 de euro) de la Interne, iar pe hârtie destinaţia acestor bani sună pompos: „Dezvoltarea şi consolidarea Centrului Naţional de Integritate”. Nimeni nu vrea să spună cu exactitate pe ce va fi cheltuită sumă alocată. Numele lui Cumpănaşu a devenit cunoscut în 2007, după un scandal imens care a dus la demisia fostului şef al Direcţiei Generale Anticorupţie, procurorul Marian Sîntion.

Finanţarea fundaţiei lui Cumpănaşu s-a aprobat în perioada în care Internele erau conduse de PSD-istul Dan Nica. „Nu m-am ocupat cu acest lucru. Nu cunosc subiectul. Vorbiţi la direcţiile din minister. Oricum, partea cu programe era la Autoritatea de Management, care era în subordinea secretarului de stat Martinescu, de la Administraţie”, a declarat Nica pentru EVZ. Cel care a semnat contractul cu AID este secretarul de stat Liviu Grădinaru.

Ministerul, „intermediar”

Contactat de EVZ, Alexandru Cumpănaşu lămureşte, cel puţin, originea finanţării: „Banii aceştia nu provin din bugetul ministerului. Provin din fonduri structurale de la Uniunea Europeană. Ministerul este un intermediar în acest proces, nu e administratorul banilor”. Cumpănaşu a confimat că cererea de proiect a fost depusă în 2008, iar „contractul cu ministerul a fost semnat în urmă cu o lună, în decembrie 2009”.

Banii au fost viraţi efectiv de instituţie când aceasta era gestionată doar de secretarii de stat numiţi de PDL-istul Vasile Blaga.

Acelaşi Blaga, în martie 2007, era iritat de ONG-urile de la Interne. El anunţa atunci că nu există „monopol în România pe societatea civilă”, reclamând un cartel de ONG-uri care vizau fondurile europene intermediate de Direcţia Generală Anticorupţie, din MAI.

Proiectul, un mister

Alexandru Cumpănaşu nu a vrut să explice pe ce va cheltui cei peste 900.000 de euro accesaţi prin intermediul MAI. „Nu vă pot spune acum care sunt exact acţiunile pe care le vom derula pentru că nu ar fi corect faţă de colegii dumneavoastră. În următoarele zile, vom organiza o conferinţă de presă în care vom da toate detaliile, cu informaţii punctuale cu tot. Noi avem o activitate foarte intensă, Centrul Naţional pentru Integritate a fost foarte bine primit de membrii Comisiei Europene, avem un parteneriat cu cinci ambasade”, spune ONG-istul.

În schimb, Cumpănaşu se laudă ca a traversat fără probleme procedurile: „Pentru acesarea banilor, am urmat procedura standard: am realizat un proiect în care am prezentat exact ce vrem să facem, cu ce personal, cu ce rezultate şi l-am depus la minister”, susţine „analistul” Realitatea TV.

El pretinde că ar fi depus trei astfel de proiecte, dar acesta este singurul cu care a câştigat. „Totul este cât se poate de transparent, e o linie deschisă pentru toată lumea, a existat o competiţie şi o comisie a decis că proiectul nostru este cel mai bine pus la punct”, a adăugat Cumpănaşu.

În 2008, fundaţia acestuia a înregistrat un venit de 317.690 de lei, adică de peste zece ori mai mic decât suma obţinută recent de la MAI.

Banii, viraţi prin deconturi

Potrivit ministerului, AID a depus cererea de finanţare pe 8 decembrie 2008. Evaluarea proiectului s-a făcut în perioada 4 aprilie 2009-7 octombrie 2009, când instituţia era condusă de PSD-istul Dan Nica.

Obţinând aprobarea, fundaţia lui Cumpănaşu a parafat contractul pe 16 decembrie 2009. Din partea ministerului a semnat secretarul de stat Liviu Grădinaru, care conducea atunci Internele ca urmare a faptului că decretul de numire în funcţie a ministrului interimar Vasile Blaga fusese suspendat de Curtea de Apel Bucureşti.

“În ceea ce priveşte eventualele plăţi efectuate în cadrul contractului menţionat, mecanismul financiar al Fondului Social European prevede că decontarea sumelor se face prin rambursare, în urma completării unor Cereri de rambursare periodice depuse de către beneficiar. Asociaţia pentru Implementarea Democraţiei nu a depus nicio cerere de rambursare până în prezent”, se arată în răspunsul trimis de Ministerul Adiministraţiei şi Internelor.

Procedura. Banii contribuabilului european

Contractele atribuite din fonduri europene sunt semnate, obligatoriu, de ministrul în funcţie şi de beneficiar. Procedura este clară: doar în cazul în care ministrul nu-şi poate exercita atribuţiile, contractul va fi semnat de secretarul de stat desemnat să-l înlocuiască la conducerea ministerului.

Odată semnat un astfel de contract, plata către beneficiar se face direct, prin direcţiile financiare ale ministerelor, la momentul în care acestea din urmă primesc fondurile europene destinate proiectelor pentru care s-a încheiat contractul.

Un oficial al Ministerului Administraţiei şi Internelor a explicat pentru EVZ: „După ce ministerul lansează cereri de proiecte, be ne ficiarii eligibili completează mai multe formulare. Ei trebuie să prezinte proiectul foarte amănunţit, cu obiectiv, capacitate de implementare, diagrame, desfăşurător – un formular e asemănător unui caiet de sarcini de la o licitaţie, dar mult mai detaliat”. Toate propunerile depuse de potenţialii beneficiari ai fondurilor europene intră în procesul de evaluare, care presupune două etape.

Prima: evaluarea administrativă, realizată de angajaţii ministerului de la Autoritatea de Management. „Aceştia verifică doar dacă dosarele au toate actele necesare. Nu verifică şi conţinutul acestor documente, ci doar dacă sunt toate. Apoi urmează evaluarea tehnicofinanciară, realizată de evaluatori externi, aleşi prin licitaţie deschisă. Ei stabilesc criteriile de verificare, punctajul pentru fiecare proiect depus. În funcţie de banii UE puşi la dispoziţie, există unul sau mai mulţi beneficiari”, explică specialistul MAI.

Vedeta TV si om de casa al Internelor. Un fost şef al Direcţiei Generale Anticorupţie a demisionat din cauza relaţiei cu Alexandru Cumpănaşu

Activitatea civică a lui Alexandru Cumpănaşu este legată ombilical de Ministerul Administraţiei şi Internelor. A apărut în prim-plan în 2006, după înfiinţarea Centrului Naţional de Integritate, împreună cu Marian Sîntion, fostul şef al Direcţiei Generale Anticorupţie (DGA). Despre Cumpănaşu se ştie că a fost şeful organizaţiei de tineret a PNL Olt.

Pagina de internet a AID, www.aid-romania.org, nu mai este actualizată din august 2006. La numărul de telefon indicat pe site nu răspunde nimeni. După un scandal public cu Vasile Blaga, Cumpănaşu a devenit aproape nelipsit din platoul Realitatea TV, unde comentează, în mod special, evenimente care au legătură cu Ministerul Administraţiei şi Internelor.

Întrebat despre contractul său de colaborare cu Realitatea TV, Alexandru Cumpănaşu s-a ferit să dea detalii. „Relaţia mea cu Realitatea este aceeaşi de la început până acum şi nu înţeleg de ce trebuie să vă dau explicaţii. Eu nu am o funcţie publică, aşa că nu văd ce relevanţă are acest lucru. Nu pot să vă spun dacă am un contract sau nu, e strict treaba noastră”, a declarat preşedintele AID.

Sursa: Evenimentul Zilei

7 Comments

 • iunie 6, 2017

  Iata ca am dat peste acesta pagina web despre Fundaţia lui Alexandru Cumpănaşu, „analist” plătit de Realitatea TV, este „hrănită” cu bani europeni intermediaţi de stat (Evz), cautand despre maramu.
  Acum tre sa recunosc ca faci treaba super. poate vrei sa vizitezi si
  saitul http://cazare-maramures.net o pagina despre maramureseni.
  Numa bine

    (Quote)

 • victor
  iulie 23, 2014

  Domnul Cumpanasu nu este credibil : resursele propuse de dansul nu sunt certe in timp ce nevoia de bani pentru salarii si pensii este certa.
  In plus, fondurile europene nici nu sunt disponibile pentru a se plati salarii si pensii. Deci domnul Cumpanasu mi se pare mai curand avocatul diavolului.

  (Din curiozitate, este vreo legatura intre domnul Cumpanasu si regretata arh. Cumpanasu ?)

    (Quote)

 • iulie 23, 2014

  Adevărat stahanovist!Nu a făcut absolut nimic ptr. societate, aparițiile lui la televiziuni(cu care are sau nu contract) in 9 din 10 apariții,nu fac decăt să contrazică opiniile de bun simț ale celor care participă la discutii! Este profund antidemocratic, profund ilogic, faultează in stănga in dreapta, pentru ca telespectatorul obișnuit care se ,,orientează,, după TV-uri, să fie mai ușor manipulat!Apropo: D.N.A-ul nu poate analiza activitatea lui Cumpănașu,chiar dacă este ,,introdus,, de M.Ad.I?!?Cine trebuie să sesizeze D.N.A-ul!?!

    (Quote)

 • Dolha simion
  decembrie 8, 2013

  Cei de la Pungesti nu au autorizatie de constructie pentru gardul daramat de protestatari,asa ca mai trebuie analizate faptele de la Pungsti mai precis noua “FASIA GAZA”

    (Quote)

 • oops
  noiembrie 24, 2011

  asta e un prost care se da mare pe bani publici ca altfel nue instare sa fac 1 leu

    (Quote)

 • ianuarie 8, 2011

  Al. Cumpanasu, un erou “national” = mama omida, o hahalera ca sa-l citez pe nea Gigi B.

    (Quote)

 • prometeu
  august 25, 2010

  Personajul si ong sunt suspecte,comportamentul sau este dictatorial nu inteleg “apropierea ” intre democratie si acest individ inclusiv ong creat . La mijloc este deturnarea de fonduri europene. Democratia si civilizatia sunt elemente definitorii ale progresului , acest individ prin interventiile sale la tv se comporta ca un stahanovist. Rezultatul activitatii ong-ului este inca inexistent.
  Mi-e rusine si scarba de comportamentul speculativ al indivizilor ticalositi din Romania.

    (Quote)

Adauga un comentariu!

Nume (necesar)

Website


*

Editoriale din aceeasi categorie

Autor: Aciduzzul | 29 iulie, 2017 | 0 comentarii | 200 vizualizari | 2 voturi

Publicatia AgroStandard lanseaza Studiul de piata „Top 600+ Cele mai mari Exploatatii Agricole din Romania”, prima analiza de acest fel realizata vreodata in Romania. Studiul a fost realizat urmare a solicitarilor venite din partea mediului de afaceri, data fiind absenta informatiilor oficiale cu privire la fondul funciar din tara noastra, precum si a lipsei unor […]

Autor: Aciduzzul | 11 ianuarie, 2016 | 0 comentarii | 224 vizualizari | 0 voturi

Charles Simic Widespread ignorance bordering on idiocy is our new national goal. It’s no use pretending otherwise and telling us, as Thomas Friedman did in the Times a few days ago, that educated people are the nation’s most valuable resources. Sure, they are, but do we still want them? It doesn’t look to me as […]

Autor: Aciduzzul | 6 noiembrie, 2015 | 0 comentarii | 1569 vizualizari | 5 voturi

Marius Serban Se pare ca romanii nu invata nimic, dar absolut nimic, din greselile trecutului. Exista similaritati intre “revolutia” de acum 26 de ani si miscarile de protest din 2015 din Piata Universitatii. Ambele evenimente au aparut pe un fond de revolta mocnita a unor mase extinse de oameni, ambele au fost declansate de incidente […]

Autor: Aciduzzul | 5 noiembrie, 2015 | 0 comentarii | 226 vizualizari | 2 voturi

Marius Serban Incet-incet Piata Universitatii incepe sa semene cu protestele de acum cativa ani care au debutat furtunos, insa, s-au fasait lamentabil, dirijate cu finete de manipulatorii serviciilor secrete. OK, ati dat jos niste neobolsevici patetici, reprezentantii unui sistem corupt, bolnav, un cancer care macina incet Romania. Pana aici este bine! Dar, de ce nu […]

Autor: Aciduzzul | 5 noiembrie, 2015 | 0 comentarii | 1355 vizualizari | 3 voturi

Victor Roncea Am mai scris despre uriaşele sume de bani vehiculate de agenţi sub steag străin care pretind că lucrează “non-profit” în regim de “voluntariat”, pentru te miri ce: de la salvat balenele din Marea Neagră (chiar şi cele care SAR pe la TV) la salvat interesele noului KGB, bine reprezentate de “Reţeaua Deschisă” a […]

Ofera o donatie
Dacă vrei să contribui și tu, poți dona aici:
fii aproape de noi
Conferinta_AGROstandard
PUB
web design profesionist
Red Moon Media
CAMPANII bp
Atitudine Contemporana
Televiziunea Copiilor
Le Pre
1984 George Orwell
Televiziunea Copiilor
piata BIO
alimente organice
internet manipulation techniques
Adauga banerul de partener Badpolitics pe site-ul tau bad politics
bad politics

2009 - 2018 © BadPolitics