Vinurile rose sunt apreciate, in general de catre femei, iar cel mai adesea sunt asociate cu ciocolata. Nu inseamna insa ca nu se pot face si alte combinatii. Tocmai de aceea cand primesti o invitatie la o degustare de vinuri rose&gelato (Crama Oprisor&Gelato Mio), intr-un cadru deosebit (London Bus), cu un maestru de ceremonii precum Sergiu Nedelea nu ai cum sa lipsesti.
Iar alegerea a meritat. Am petrecut o seara deosebita, in compania a doua vinuri unice – Caloian Cabernet Sauvignon Alb (un vin alb din struguri rosii!) si Caloian Rose, ale caror miresme vin tocmai din inima Mehedintiului. Mi-a placut mai ales Cabernetul Sauvignon Alb, cu arome de cirese albe si flori de primavara, si aciditatea sa, specifica vinurilor tinere. Am apreciat insa vioiciunea si eleganta Caloian-ului Rose, la fel si parfumul de cirese si capsuni. Doua vinuri impresionante dintr-o gama Caloian al carei nume ne duce cu gandul la ritualul precrestin al ploii, la traditiile si obiceiurilor locuitorilor Olteniei. Trecutul si prezentul se impletesc.
Si gelato s-a ridicat la inaltimea vinului, aromele de fistic de Sicilia și vanilie de Madagascar fiind memorabile. Pentru cei care nu stiu, “diferenta dintre gelato si inghetata (industriala, preambalata) este semnificativa. In primul rand, gelato nu contine cristale de gheata; deci consistenta e diferita. De asemenea, el se amesteca la o viteza mult mai mica decat inghetata, deci nu se formeaza atat de mult aer in amestec, prin urmare gelato-ul este mult mai dens (el contine max. 10% aer, pe cand inghetata poate contine cu mult peste 50%!)”, spune Jurgen Reich, fondatorul Gelato Mio.
Pana la urma, asocierea rose-ului de la Crama Oprisor cu gelato s-a dovedit o alegere inspirata, chiar si pentru cei sceptici.
Pentru mine, a fost cumva o revelatie, este clar ca uneori trebuie sa ai curajul sa incerci si combinatii noi.
“Daca m-ar fi auzit profesorul meu de la Scoala de Somelieri de aceasta combinatie, ar fi zis ca este imposibil. Desigur asta se intampla cu multi ani in urma si multe s-au schimbat de atunci, mai ales in lumea gastronomiei. Vinul rose are o lejeritate care permite cu siguranta asocierea cu un gelato cum este cel de fructe de padure”, a declarat Sergiu Nedelea.
Despre Crama Oprisor
In 1995, Reh-Kendermann a facut in Romania primul pas pentru extinderea spre Europa de Est, prin cumpararea unei crame la Oprisor (Mehedinti) si apoi prin replantarea a 250 de hectare de vita de vie intr-una dintre cele mai bune regiuni viticole din aceasta parte a lumii.
Despre Gelato Mio
Gelato Mio, este un brand propriu, care ofera gelato natural, dupa o reteta dezvoltata in Italia, cu ingrediente care nu contin emulgatori sau grasimi vegetale si au un singur stabilizator natural, din roscova. La productia lui se foloseste lapte si smantana de la ferma, pentru a obtine o cremozitate mare, iar pentru indulcire, zahar din struguri.
Adauga un comentariu!
Editoriale din aceeasi categorie
Autor: Aciduzzul | 15 mai, 2012 | 0 comentarii | 370 vizualizari | 2 voturi
In limba romana este un cuvant obscen. In alte limbi, insa, defineste destinatii de vacanta, moneda locala sau chiar o colectie de vinuri. Am auzit deja toate bancurile cu destinatia “exotica” din Croatia sau moneda de nepronuntat din Botswana. Ei bine, se poate si mai mult. Si anume … vinul “Opula” din Italia. “Cu o […]
Autor: Aciduzzul | 13 mai, 2012 | 0 comentarii | 315 vizualizari | 1 vot
Intrarea investitorilor straini pe piata locala a vinului incepe sa se faca simtita tot mai mult. Dincolo de tehnologia moderna adusa de acestia, romanii afla acum multe lucruri pe care nu le stiau despre vin si, cel mai important, sunt conectati la ultimele noutati aparute la nivel mondial. Austriecii de la Lechinta – Compania amb […]
Autor: Aciduzzul | 29 aprilie, 2012 | 0 comentarii | 387 vizualizari | 3 voturi
Arta, pasiune sau doar meserie – o noua ocupaţie incepe sa -si faca simtita prezenta tot mai mult si in Romania. Cu doar 15 ani in spate, rezultatele sunt mai mult decat spectaculoase. Cei 15 ani de istorie a meseriei de somelier din Romania par hilari in comparaţie cu tradiţia de milenii din Franţa. Dar […]
Autor: Aciduzzul | 9 februarie, 2012 | 0 comentarii | 401 vizualizari | 1 vot
Este de ajuns o privire pe rafturile de vinuri ale supermarketurilor ca sa realizezi, si asta fara sa fii specialist, ca cel mai „popular” nume de vin folosit de producatorii romani este cel de Premiat. Mostenire a sistemului comunist, aceasta marca si-a pus atat de adanc amprenta asupra mentalului colectiv incat, de mai bine de […]
Autor: Aciduzzul | 23 ianuarie, 2012 | 0 comentarii | 238 vizualizari | 0 voturi
Serban Damboviceanu a lasat de-o parte o cariera de succes in reteaua de hipermarketuri Leclerc pentru viile de la Corcova. Si n-a venit singur, l-a adus chiar pe patron. Ar fi putut avea o cariera de succes in retail. N-a fost insa sa fie asa, desi, la 30 de ani, Serban Damboviceanu ajunsese sa detina […]