Sustine Bad Politics
arhiva stiri
starea vremii
august 12, 2020, 12:49 pm
Soare
Soare
29°C
Presiunea: 1020 mb
Umiditate: 44%
Vânt: 7 km/h ENE
Răsarit: 6:16 am
Apus: 8:25 pm
 
ANUNTURI UMANITARE
Editorialele editiei
Sorin Oprescu vrea sa defriseze 57 de hectare din Padurea Baneasa pentru un mega-tun imobiliar
Aciduzzul | 3 ianuarie, 2015 | 3 comentarii | 3420 vizualizari |
(9 voturi )

oprescu_tun_baneasa_zooSorin Oprescu, primarul inca necalcat de DNA al Capitalei, (din motive pe care le putem intui) pregateste un megatun imobiliar in zona de nord a Capitalei. Mai precis, Oprescu urmareste sa defriseze nu mai putin de 57 de hectare din padurea Baneasa pentru constructia ulterioara a unui mega-ansmblu rezidential. Schema jafului nu este nici pe departe noua sau foarte subtila, fiind de notorietate interesul crescut al “investitorilor” apropiati coruptilor care s-au perindat pe la Primaria Capitalei pentru padurea Baneasa. Un astfel de megaproiect realizat prin defrisarea barbara si ilegala a padurii Baneasa este complexul rezidential “Stejarii”, dezvoltat de “omul de afaceri” Ion Tiriac, langa care a aparut apoi si noua ambasada a Statelor Unite in Romania, dar si ansamblul rezidențial Baneasa al lui Puiu Popoviciu.

Potrivit site-ului sursazilei.ro, Primaria Municipiului Bucuresti a aprobat finantarea cu 5,63 milioane de lei a unui asa-numit “studiu de extindere” a Gradinii Zoologice Baneasa. Alocarea bugetara este cu atat mai bizara cu cat Primaria Capitalei si-a rectificat negativ bugetul taind nu mai putin de 720 de milioane de lei. Cu toate ca s-au luat bani de la subventia pentru caldura si de la investitiile in strazi si pasaje rutiere, Oprescu a gasit, totusi, fonduri pentru asa-numitul proiect de extindere a Gradinii Zoologice, aparent o adevarata tichie de margaritar pe capul sau plesuv. Insa, doar aparent…

Firma care va realiza proiectul de extindere a Zoo Băneasa a fost desemnată în urma unei licitaţii restrânse accelerate, organizată de Administraţia Grădina Zoologică şi câştigată de asocierea formată din CMS Internaţional INC, Wilmotte& Associes, Maguari–One Zoo Consultans, altminteri sigurul ofertant.

Interesant este faptul ca proiectul a fost atribuit in urma unei “licitatii restranse accelerate (sic!)” cel mai probabil inainte de alegerile prezidentiale care, stupoare maxima, nu au fost castigate de Victor Ponta (in concluzie, nici seful DNA si nici Procurorul General nu vor fi numiti de Victor Ponta, spre dezamagirea lui Sorin Oprescu). In acest context, este cu atat mai interesant de aflat cum va evolua aceasta mega-teapa in noua configuratie politica.

Ceea ce este cu adevarat halucinant si da amploarea tunului imobiliar pe care se pregateste sa-l dea Oprescu este faptul ca suprafata Gradinii Zoologice Baneasa va fi extinsa cu nu mai putin de 57 de hectare!!!??, de la doar 6 hectare (cat ocupa in prezent) la 63 de hectare!!!, potrivt b365.ro.

Cu alte cuvinte, daca este sa ne luam dupa caietul de sarcini, Sorin Oprescu este un mare iubitor de animale si doreste sa extinda habitatul bietelor necuvantatoare de la suprafata meschina de astazi, pana la un teren demn de un parc natural din Africa.

Numai ca, dupa trecerea unei bune parti din padurea Baneasa in proprietatea Primariei Capitalei/ Gradinii Zoologice, cel mai probabil, terenul va fi concesionat intr-o forma sau alta, imediat dupa defrisare, marilor rechini imobiliari. Graba lui Oprescu este cu atat mai mare cu cat, o buna parte din Padurea Baneasa a fost deja “retrocedata” catre tot felul de personaje dubioase, in baza unor “acte” la fel de dubioase.

Proiectul de extindere a gradinii zoologice prevede ca firma de consultanta stabileste zona extindere şi de asemenea, numărul de animale, iar banii pentru consutanta si proiectare vin de la bugetul Primariei Capitalei.

Proiectul extinderii grădinii zoologice în Pădurea Băneasa este privit cu suspiciune de activistii de mediu.

Potrivit lui Dan Trifu, vicepreşedinte Eco-Civica, citat de Epochtimes Romania, asupra Grădinii Zoologice de la Băneasa s-au pus constant presiuni “imobiliare”, în prezent, “grija” faţă de animale este speculată pentru a justifica un nou tun pe bani publici.

După ce în zona Băneasa au început să se construiască masiv vaste suprafeţe de vegetaţie fiind defrişate pentru a face loc cartierelor rezidenţiale, au început şi presiunile mafiei imobiliare. Potrivit lui Dan Trifu, s-au făcut presiuni pentru falsificarea anumitor documente, astfel încât gradina zoologică să fie desfiinţată, căci mirosul animalelor deranja.

Cum acest demers a eşuat, s-a încercat inclusiv relocarea grădinii la coada Lacului Morii, pe un teren aparţinând Primăriei Chiajna, însă proiectul a fost contramandat, graţie organizaţiilor de mediu care au explicat că relocarea va pune în pericol unele animale, recrearea habitatului în care acestea să îşi ducă viaţa putând dură şi 20 de ani.

De bine ce a rămas pe loc, neatinsă de atacurile rechinilor imobiliari, Grădina Zoologică a devenit un punct de interes numai bun de speculat. Primăria Capitalei a anunţat extinderea grădinii zoologice în Pădurea Băneasa, pe o suprafaţă de 57,2 ha, idee nu foarte agreată de ONG-uri.

Estimarea iniţială a contactului pentru realizarea proiectului Bioparc, care include „Planul colecţiei de animale, master plan şi arhitectură specifică zoo” era de 5,645 milioane de lei, iar asocierea CMS Internaţional INC, Wilmotte& Associes, Maguari–One Zoo Consultans, a câştigat licitaţia cu 15.000 de lei mai puţin faţă de evaluarea specialiştilor din PMB. Aşadar, Primăria Capitalei, prin Adminstraţia Grădina Zoologică, va plăteti 5,63 milioane de lei pentru proiect.

– determinarea, prezentarea şi proiectarea generală a zonelor şi a habitatelor propuse a fi create în cadrul Bioparcului prin raportare la specificul zonei şi a animalelor incluse, la planului de vegetaţie adaptată pentru zona propusă

– descrierea şi proiectarea generală a planului de circulaţie al vizitatorilor şi personalului

– descrierea şi proiectarea generală a zonelor de intrare – ieşire prin identificarea, descrierea şi proiectarea tuturor elementelor componente şi a parcării.

– identificarea, prezentarea şi proiectarea generală a facilităţilor pentru vizitatori – construcţii şi zone destinate vizitatorilor şi a zonelor administrative.

– elaborarea Planului Colecţiei de Animale – identificarea şi prezentarea animalelor din punct de vedere al comportamentul social al animalului, adaptabilitatea acestuia la mediul amplasamentului, şi conservarea speciilor care vor fi incluse în cadrul Bioparcului.

Deşi crearea, pentru animale, a unui habitat cât mai aproape de cel natural este un deziderat pe care ecologiştii îl aprobă fără rezervă, extinderea Zoo în pădurea din faţa ei nu este privită cu ochi buni. Pe terenul alocat proiectului vor fi amenajate nu doar habitate pentru animale, ci şi unităţi de cazare pentru vizitatori, unităţi de alimentaţie publică, spaţii de agrement, tiroliene etc., care ar urma sa ocupe nu mai puţin de 25.000 mp.
De altfel, dacă ne uităm la cifre, transformarea Pădurii Băneasa în Bio Park Zoo pare mai degrabă o afacere decât un proiect care să pună preţ pe binele animalelor.

Din 104 milioane de euro, cât va costa proiectul, doar 47 de milioane de euro sunt destinaţi amenajării terenului şi creării habitatului necesar fiecărei specii. În rest, 4 milioane de euro merg în proiectul tehnic, 28 de milioane de euro vor fi băgaţi în utilităţi, instalaţii, căi de acces, infrastructură etc. (de care vor beneficia finalmente dezvoltatorii imobiliari din zonă), iar alte 20 de milioane vor fi alocate construiri de spaţii administrative, logistice şi medicale, toate aceste obiective care ţin de orice numai de protecţia animalelor nu.

Desigur, pentru construirea acestora vor fi tăiaţi nenumăraţi copaci.

Potrivit cotidianului Puterea, atractivitatea apartamentelor de lux din Băneasa a crescut rapid odată cu veştile despre Bio Park, iar terenurile proprietate privată din împrejurimi au început să se vândă odată cu promisiunea tacită a Primăriei Capitalei de a dezvolta infrastructura din zonă, pe bani din fonduri structurale.

Conform informațiilor furnizate de Direcția Silvică Ilfov-București, fondul forestier din Băneasa ocupă o suprafață totală de 1.297 de hectare, din care pînă în momentul de față au fost retrocedate 789 de hectare. Ceea ce nu înseamnă că cele 508 hectare rămase în proprietatea statului sînt puse la adăpost. O parte din suprafață este în curs de retrocedare. (M.S.)

3 Comments

 • Ralu
  ianuarie 6, 2015

  Aţi omis Greenfield..

    (Quote)

 • Catalin
  ianuarie 6, 2015

  Sa o defriseze pe ma-sa !

    (Quote)

 • dinut
  ianuarie 4, 2015

  dna si justitia iar cred a intrat pe linie moarta ex antena 3 , mazare , oprescu etc unde esti dle iohannis ??? oare ai inghetat!!!???

    (Quote)

Adauga un comentariu!

Nume (necesar)

Website


*

Editoriale din aceeasi categorie

Autor: Aciduzzul | 24 mai, 2019 | 3 comentarii | 393 vizualizari | 5 voturi

“Alegerile” europarlamentare 2019, in fapt un jalnic exercitiu pseudoelectoral, reflecta cat se poate de clar faptul ca Romania este un stat esuat fara posibilitatea practica de a-si mai reveni. Asistam, de fapt, la o batalie intre diversele factiuni din serviciile secrete romanesti, in fapt doar niste reminiscente bolsevico-securistoide sau neomarxiste extrem de toxice, simple anexe […]

Autor: Aciduzzul | 24 mai, 2019 | 0 comentarii | 278 vizualizari | 4 voturi

Miza “alegerilor” europarlamentare 2019 este, din perspectiva papusarilor locali si a sefilor lor alogeni, una cat se poate de simpla: cati imbecili vor mai fi vrajiti de necesitatea de a-si exercita “dreptul” de vot in numele democratiei, in perspectiva urmatoarelor “alegeri”, prezidentiale, parlamentale si locale. Prostilor, evident, nu le spune nimeni cui foloseste acesta iesire […]

Autor: Aciduzzul | 8 februarie, 2019 | 0 comentarii | 273 vizualizari | 2 voturi

Incredibil ce se intampla in Romania! Un sat intreg retrocedat unei familii, caz fara precedent in Romania! Satul Nadas din judetul Arad ramane retrocedat, dupa ce Tribunalul Olt a admis recursul formulat de familia Colteu, considerand ca cererea de reviziuire depusa de autoritatile locale este tardiva. In 2006, familia Colteu a mostenit un sat in […]

Autor: Aciduzzul | 22 octombrie, 2018 | 0 comentarii | 285 vizualizari | 1 vot

Tocmai am citit o nota a Jurnalistului de serviciu, suparat ca la o dezbatere despre Mediu la ProRomania n-a putut bea nici macar un pahar cu apa…. Pai, normal, la cat de multi sunt in firul de asteptare pentru devalizarea tarii asteia, nu-si pot permite sa aiba cheltuieli nedeductibile nici macar cu apa chioara, dar […]

Autor: Aciduzzul | 29 iulie, 2017 | 0 comentarii | 370 vizualizari | 2 voturi

Publicatia AgroStandard lanseaza Studiul de piata „Top 600+ Cele mai mari Exploatatii Agricole din Romania”, prima analiza de acest fel realizata vreodata in Romania. Studiul a fost realizat urmare a solicitarilor venite din partea mediului de afaceri, data fiind absenta informatiilor oficiale cu privire la fondul funciar din tara noastra, precum si a lipsei unor […]

Voturi
Vizualizari
Comentarii
Ofera o donatie
Dacă vrei să contribui și tu, poți dona aici:
fii aproape de noi
Conferinta_AGROstandard
PUB
web design profesionist
Red Moon Media
CAMPANII bp
Atitudine Contemporana
Televiziunea Copiilor
Le Pre
1984 George Orwell
Televiziunea Copiilor
piata BIO
alimente organice
internet manipulation techniques
Adauga banerul de partener Badpolitics pe site-ul tau bad politics
bad politics

2009 - 2020 © BadPolitics