Serban Damboviceanu a lasat de-o parte o cariera de succes in reteaua de hipermarketuri Leclerc pentru viile de la Corcova. Si n-a venit singur, l-a adus chiar pe patron. Ar fi putut avea o cariera de succes in retail. N-a fost insa sa fie asa, desi, la 30 de ani, Serban Damboviceanu ajunsese sa detina functii de top in managementul retelei frantuzesti de hipermarketuri Leclerc, un grup cu afaceri de peste 30 de miliarde de euro in 2010. Mai pe scurt, in 2005, cand ia decizia sa se lanseze in antreprenoriat, fostul absolvent de Drept la Strasburg ocupa pozitia de director comercial pentru Polonia, dupa o experienta de peste trei ani in Franta. O pozitie de viitor, la care putini ar fi renuntat. In cazul lui, era vorba de altceva – Serban simtea ca a venit momentul sa o ia pe cont propriu.
N-a plecat cu mana goala, pentru ca l-a convins si pe primul sau patron, Michel Roy, unul dintre actionarii retelei, sa investeasca in Romania si intr-un alt domeniu decat s-ar fi asteptat toata lumea. De altfel, nici n-a fost greu sa-l convinga, deoarece cunostea destul de bine tara. Iar chiar daca proiectul unei investitii in retail nu s-a concretizat – cel putin pana acum –, Roy dorea oricum sa faca ceva aici. In plus, este stiut ca nu exista francez care sa nu isi doreasca sa aiba o vie a lui. Zis si facut. In 2005, cei doi au inceput sa prospecteze Romania in lung si in lat. Au mers la Babadag, la Macin, in Dealu Mare, pana au ajuns la Corcova, o localitate situata intre Strehaia si Motru, o zona viticola atestata inca de pe vremea dacilor.
S-au oprit aici, in primul rand, pentru ca terenul era disponibil, dar si pentru ca locul era plin de istorie. Au avut si sansa sa dea peste o fosta proprietate a printului Antoine Bibescu – care detinea la anul 1900 circa 6.000 de hectare de teren in zona –, un mare iubitor de vinuri. De altfel, pasiunea pentru vinuri se pare ca era la mare pret in familia Bibescu. Un singur exemplu, baroana Ileana von Kripp, proprietara domeniului Știrbey de la Dragașani – Olt, se trage si ea tot din aceeasi familie.
In primavara lui 2005, Damboviceanu si Roy au ajuns la Corcova, unde au reusit sa cumpere vechea crama a printului Bibescu de la un fost IAS, dar si ceva terenuri chiar de la mostenitorii administratorului de pe vremuri al printului – si el tot francez. Acesta fusese adus in tara la recomandarea diplomatului Nicolae Titulescu. Francezilor le-a placut asa de mult aici, ca o parte din urmasi au ramas sa traiasca pe dealurile Corcovei chiar pe vremea comunistilor.
Revenind la timpurile noastre, mai exact la anul 2005, primele 12 ha de vie, replantate intre timp, erau preluate de la fostul IAS. Au urmat si alte achizitii, inclusiv de la oamenii din zona, ajungandu-se in prezent la circa 160 de hectare de teren si 55 de hectare de vie, din care 44 ha au fost recoltate in 2011. Destul de mult pentru planurile initiale ale celor doi, pentru care la inceput era vorba mai mult de un hobby – se gandeau doar la vreo 5 hectare.
Odata intrati in joc, n-au mai avut ce face. Si-au revizuit planurile, inclusiv cele de dezvoltare. Au avut noroc ca au reusit sa acceseze si bani europeni, pentru refacerea si modernizarea cramelor, dar si pentru replantari. Cei doi s-au orientat spre soiuri frantuzesti, cu traditie in regiune, precum Cabernet Sauvignon sau Merlot, dar si Feteasca Neagra, Chardonnay, Sauvignon Blanc sau Muscat Ottonel. Nu in ultimul rand, au adus si Shiraz – un soi care le place amandurora –, dar si un oenolog francez. Vinul nu e doar afacere, ci si placere.
Ceea ce vrea sa faca Serban – un bucurestean care acum petrece mai tot timpul la Corcova – este un vin de „terroir“, cu un gust autentic, fie el „rau sau bun“. Lansarea a avut loc anul trecut sub brandul Corcova Roy & Damboviceanu. De data aceasta, Serban a ales insa varianta cea mai grea – reteaua HoReCa pentru Romania si Polonia si retailul pentru Franta. Nu de alta, dar in patria vinurilor important este sa fii pe piata si sa iti faci un nume. Abia dupa aceea consumatorul decide unde iti este locul.
VIA DIN PADURETrecutul viticol al Corcovei dateaza inca de pe vremea dacilor, povesteste Damboviceanu. Totul este incarcat de istorie in zona. Asa ca n-are de ce sa te mire daca azi mai gasesti cate un batran gata sa-ti povesteasca de Orient Express-ul care oprea la Strehaia sau cum erau incarcate butoaiele cu vin in care cu boi, iar mai apoi vinul lua calea strainatatii. Un lucru e sigur, nu doar istoria i-a adus pe cei doi investitori in zona, ci si frumusetea peisajelor. Dovada este si plantatia de la Corcova, unde via este situata pe doua dealuri diferite. Iar unul dintre acestea – Racoveanu – a dat numele unui vin. Unica este si valea inconjurata de padure, atat prin pozitie, cat si prin calitatile vinului obtinut aici.
Anul acesta productia s-a ridicat la 250.000 de sticle, insa anul viitor se va mari semnificativ, mai ales ca intra pe rod alte 13 ha de vie. Iar daca, pentru Romania, 55 de ha poate sa para putin, daca ne raportam la „greii“ cu mii de hectare, pentru Franta este cu mult peste ceea ce inseamna o afacere de familie. Poate acesta este si motivul pentru care cei doi isi fac planuri de viitor pe termene destul de mari. Nu pentru cinci sau zece ani, ci pentru 50 de ani. Vor un business de durata.
Sursa: Forbes Romania
Adauga un comentariu!
Editoriale din aceeasi categorie
Autor: Aciduzzul | 10 martie, 2021 | 1 comentarii | 266 vizualizari | 4 voturi
Evident, doar oligofrenii si deficientii mintali in stadiu avansat pot crede ca poti lua Covid mai repede mancand o friptura sau band o bere la un restaurant cu cativa prieteni, decat calcandu-te in picioare in hipermarket. Si totusi, nu s-a luat niciodata in calcul inchiderea hipermarket-urilor. A pietelor taranesti, in schimb, da…Explicatia este simpla. Desi […]
Autor: Aciduzzul | 29 noiembrie, 2020 | 0 comentarii | 133 vizualizari | 3 voturi
Partidul Noua Romania (PNR), sustinut de catre Miscarea Civica Frontul Alfa, cere decapusarea bugetului public, drenat in prezent catre buzunarele unei clici bolsevico-securiste, cu efecte grave asupra dezvoltarii si bunei functionari a societatii romanesti. In contextul crizei economice fara precedent care se intrevede la orizont inca din aceasta iarna, decapusarea bugetului public reprezinta o chestiune […]
Autor: Aciduzzul | 28 noiembrie, 2020 | 0 comentarii | 108 vizualizari | 3 voturi
Partidul Noua Romanie (PNR), sprijinit de Miscarea Civica Frontul Alfa cere imperativ stoparea TOTALA si URGENTA a defrisarilor de orice fel si interzicerea exportului de masa lemnoasa bruta si prelucrata primar pentru o perioada de zece ani. Aceasta masura putea fi luata oricand pana acum de catre cei care s-au perindat la conducerea tarii, insa […]
Autor: Aciduzzul | 9 octombrie, 2020 | 0 comentarii | 189 vizualizari | 4 voturi
Producatorii romani, discriminati in tara lor
Autor: Aciduzzul | 7 septembrie, 2020 | 1 comentarii | 177 vizualizari | 2 voturi
De ce nu mai gasesc fabricile de conserve rosii pentru bulion in Romania?!