Sustine Bad Politics
arhiva stiri
starea vremii
Failure notice from provider:
Connection Error:http_request_failed
ANUNTURI UMANITARE
Economie
A doua Rosia Montana – gazul de sist, ce ne-ar putea scapa de dependenta de rusi, este dat pe mana evreului Rockefeller. Explotatiile, poluante si nesigure?
Aciduzzul | 31 ianuarie, 2012 | 1 comentarii | 802 vizualizari |
(3 voturi )

Modul in care strainii vor sa exploateze resursele naturale ale Romaniei este pe punctul de a declansa un nou scandal. Dupa Rosia Montana, al carei aur este vizat de canadienii de la Gold Corporation, americanii de la Chevron vor sa inceapa, luna viitoare, forarile in solul romanesc pentru exploatarea gazului din sistul argilos. Chevron a castigat licitatiile pentru astfel forari in Romania in judetele Bihor, Vaslui si Constanta, dupa ce a depus, in iulie 2010, oferte castigatoare pentru trei perimetre cu o suprafata totala de 2.700 de kilometri patrati. Gazul de sist este noul combustibil vedeta al momentului si, aparent, Romania ar avea potential in aceasta zona. Gazele de sist sunt gaze obisnuite, dar care sunt captate in structuri geologice foarte dificil de accesat si care necesita tehnologii speciale pentru extragere. In Romania este vorba despre o tehnologie controversata la nivel mondial, numita fractionare hidraulica, care presupune pomparea de milioane de litri de apa, amestecata cu substante chimice care dizolva rocile, in pamant, pentru a elibera gazele prinse in ele.

„Operatiunile noastre se concentreaza in doua zone: Barlad si Dobrogea. Prima sonda de explorare va fi sapata la Barlad in a doua parte a anului viitor, iar din 2013 avem in plan saparea a opt sonde in Dobrogea“, a declarat pentru ZIARUL FINANCIAR Thomas Holst, country manager pentru Romania in cadrul Chevron Upstream Europe.

Ecologistii si cetatenii obisnuiti sunt insa ingrijorati de pericolele la adresa mediului pe care procedura le implica. Ei sustin ca s-ar putea ajunge la o poluare a apei freatice, avand consecinte dezastruoase asupra sanatatii consumatorilor si agriculturii. Exista deja precedente cum ar fi Franta, care a interzis productia de gaz de sist pe teritoriul sau, sau chiar SUA, care sunt in curs de modernizare a procedurii. In statele americane New York si Pennsylvania oamenii care locuiesc aproape de astfel exploatari s-au inregistrat dand foc la apa de robinet contaminata cu gaz metan.

De asemenea, politica energetica a Marii Britanii este zguduita dupa ce operatiunea experimentala de extragere a gazelor naturale din placile de sist din Lancashire a fost oprita, sub suspiciunea ca ar declansa cutremure, dupa ce mai multe miscari seismice de mici dimensiuni au fost inregistrate in zona.

Chiar si vecinii bulgari au obtinut, la inceputul acestui an, dupa proteste de strada, interzicerea unor astfel de exploatari, dupa ce in iulie guvernul bulgar a incheiat un acord, tot cu firma americana Chevron, pentru explorarea gazului de sist in regiuni extinse din nord-estul tarii. Parlamentul bulgar a adoptat, in urma cu o saptamana, o decizie ce interzice complet exploatarea gazelor de sist prin fracturare hidraulica pentru o perioada de timp nelimitata iar guvernul de la Sofia a retras companiei americane licenta de explorare.

Mai mult chiar, in Bulgaria a fost programata pentru ieri o actiune de protest, in fata Ambasadei Romaniei din Sofia, impotriva activitatii de exploatare a gazului de sist din Romania.

Speram ca ne vor auzi mai multi romani si ca vom lupta impreuna impotriva acestui pericol. Este o situatie urgenta, fiindca inceperea extractiei prin fracturare este planuita in februarie si daca va incepe, nu va mai putea fi oprita! Problema este ca romanii nu sunt deloc informati cu privire la aceasta situatie grava. Este nevoie de oameni care sa ia atitudine si in Romania! Daca exploatarea gazelor din sisturi va fi permisa in Romania, munca noastra a fost in zadar“, a declarat Mariana Christova de la Universitatea Tehnica din Sofia.

John Davison Rockefeller (1839 – 1937) fondeaza in 1870, impreuna cu fratele sau William Rockefeller (1841 – 1922), mega colosul Standard Oil stramosul urmatoarelor:

Standard Oil of New Jersey (SONJ), redenumita Exxon acum parte a ExxonMobil, corporatie membra Council on Foreign Relations.
Standard Oil of New York, redenumita Mobil, acum parte a ExxonMobil.
Standard Oil of California, redenumita Chevron, corporatie membra Council on Foreign Relations
Standard Oil of Indiana, redenumita Amoco, acum parte a BP, corporatie membra Council on Foreign Relations
Standard Oil of Ohio sau Sohio, acum parte a BP.
Anglo-American Oil Co., acum Esso UK.
South Penn Oil Co., devenita Pennzoil acum parte Shell, corporatie membra Council on Foreign Relations
John Davison Rockefeller (1839 – 1937) fondeaza in 1870, impreuna cu fratele sau William Rockefeller (1841 – 1922), mega colosul Standard Oil stramosul:
Standard Oil of New Jersey (SONJ), redenumita Exxon acum parte a ExxonMobil, corporatie membra Council on Foreign Relations.
Standard Oil of New York, redenumita Mobil, acum parte a ExxonMobil.
Standard Oil of California, redenumita Chevron, corporatie membra Council on Foreign Relations
Standard Oil of Indiana, redenumita Amoco, acum parte a BP, corporatie membra Council on Foreign Relations
Standard Oil of Ohio sau Sohio, acum parte a BP.
Anglo-American Oil Co., acum Esso UK.
South Penn Oil Co., devenita Pennzoil acum parte Shell, corporatie membra Council on Foreign Relations

Vezi mai jos un film despre exploatarea gazelor de sist prin metoda fractionarii hidraulice:

Sursa: Apologeticum

Batalia pe resursele Romaniei se dezlantuie. Exxon aduce un vapor de 1 mld. $ in Marea Neagra, iar Chevron strapunge pamantul dupa gazele de sist in 2012

Americanii de la Exxon¬Mo¬bil spera ca alaturi de Petrom, cea mai mare companie din Romania, sa poata intra in clubul select al firmelor care scot “aur negru” de la mari adancimi prin lucrarile pe care le fac in perimetrul Neptun din Marea Neagra.

Chevron va fora anul viitor prima sonda in cautarea gazelor de sist din Romania, cel mai in voga combustibil al momentului. De reusita acestor companii depinde insa nu numai profitul lor, ci si independenta energetica a Romaniei, care in lipsa unor noi descoperiri risca sa ra¬mana fara petrol si gaze in maximum 15 ani.

“Unul dintre motivele pentru care am venit in Romania este progresul tehnologiei. Cand mi-am inceput eu cariera, nu se putea sapa la adancimi mai mari de 200 de metri. Acum se poate merge la peste 3.000 de metri. Costurile sunt enorme, riscurile pe masura, dar trebuie sa intelegem ca vremurile petrolului usor accesibil au trecut”, spune Ian Fischer, directorul general al ExxonMobil Exploration and Production Romania Ltd.

Americanii s-au asociat inca din 2008 cu Petrom pentru explorarea perimetrului Neptun din Marea Neagra, costurile, dar si castigurile urmand sa fie impartite in mod egal intre cele doua firme.

Investitiile mari acum incep

Intr-o prima faza, cele doua companii au realizat lucrarile de seis¬mica 3D prin care se face o radiografie a adancurilor in cautarea posibilelor pungi de petrol si gaze. Aceste pungi arata ca niste cocoase, ca niste pahare intoarse, dar este foarte posibil ca ele sa fie si goale.

De aceea, pentru a vedea daca se ascunde sau nu ceva in ele, se trece la o noua faza a procesului de explorare si anume la saparea unor sonde. Prima astfel de sonda facuta vreodata in Romania la mari adancimi in Marea Neagra ar urma sa fie realizata pana la sfarsitul acestui an – inceputul lui 2012.

“Investitiile mari abia acum incep”, a mai spus Fisher.

Daca pana acum cele doua companii au investit cateva milioane de dolari, de acum inainte sumele se vor masura in sute de milioane sau chiar miliarde de dolari.

Un monstru marin de un miliard de dolari in Marea Neagra

Pentru forarea primei sonde de explorare, ExxonMobil va aduce in perimetrul Neptun un vapor special facut pentru Marea Neagra, a carui constructie a costat un miliard de dolari, Deepwater Champion. Acest mosntru ma¬rin are o lungime de 229 de metri.

“Este un vas special pentru Marea Neagra care a costat un miliard de dolari. Pentru a fora o sonda, costurile zilnice ajung la un milion de dolari, iar durata realizarii unei astfel de unitati este de circa 100 de zile. Deci, se ajunge la sume de o suta de milioane de dolari si este foarte posibil ca prima sonda sapata sa fie goala. Sansele de a gasi ceva sunt de sub 30%, iar pentru ca zacamantul sa fie si comercial sansele sunt si mai mici. Nu este cum vedeti in filme. Sapi o groapa si tasneste petrolul din ea”, a mai spus reprezentantul ExxonMobil.

Potrivit acestuia, daca Marea Nea¬gra se va dovedi un experiment de succes, ar putea dura chiar si pana la 10 ani dezvoltarea completa a zacamantului.

Gazul de sist, vedeta energiei

Insa nu doar potentialul Marii Negre a atras companiile straine de petrol si gaze in Romania, o tara brazdata de cautatorii de “aur negru” de mai bine de 150 de ani. Gazul de sist este noul combustibil vedeta al momentului si, aparent, Romania ar avea potential si in aceasta zona. Gazele de sist sunt gaze obisnuite, dar care sunt captate in structuri geologice foarte dificil de accesat si necesita niste tehnologii speciale pentru extragere.

Potrivit unui articol publicat recent de Wall Street Journal, gazele de sist au fost un element care a schimbat tendinte, astfel ca dupa investitii de 250 mld. dolari, 23% din productia de gaze a SUA vine acum din roci situate la mii de metri sub pamant. Americanii cred insa ca si Europa ascunde rezerve importante de gaze de sist, iar Romania apare din nou pe radarul petrolistilor de peste Ocean.

Chevron, de exemplu, chiar de la anul va sapa prima sonda in incercarea de a des¬coperi aceasta rezerva.

La Barlad, prima sonda

“Operatiunile noastre se concentreaza in doua zone: Barlad si Dobrogea. Prima sonda de explorare va fi sapata la Barlad in a doua parte a anului viitor, iar din 2013 avem in plan saparea a opt sonde in Dobrogea”, a spus Thomas Holst, country manager pentru Romania in cadrul Chevron Upstream Europe.

Holst nu a precizat insa la cat se vor ridica aceste investitii. Chevron a depus in iulie 2010 oferte castigatoare pentru trei perimetre din sud-estul Romaniei cu o suprafata totala de 2.700 de kilometri patrati. Firma mai are dreptul de a explora pe un perimetru la Barlad, in toate perimetrele Chevron fiind interesata de potentialul de gaze de sist.

Fara descoperiri noi, petrolul va fi doar o amintire

Aceste noi zone in care se orienteaza companiile petroliere reprezinta si singurele care mai pot contribui la independenta energetica a Romaniei, in absenta unor noi descoperiri rezervele actuale dovedite de petrol si gaze urmand sa se epuizeze in circa 15 ani.

“Productia de petrol este in scadere, nivelul fiind de circa 4 milioane de tone anual. Consumul de produse rafinate este insa dublu, iar aici Romania inregistreaza cea mai puternica dependenta de importuri. Pentru petrol, rezervele sigure ne mai ajung 15 ani”, a spus Alexandru Patruti, presedintele Agentiei Nationale pentru Resurse Minerale (ANRM).

La gaze naturale, dependenta de importuri este mai redusa, de circa 20%, dar rezervele sigure mai ajung numai pentru 10 ani. “Pentru petrol, sperantele se indreapta spre explorarea zonele de mari adancimi offshore si spre cresterea gradului de recuperare prin progresul tehnologic. Perspectivele pentru gaze sunt mai incurajatoare. Din nou Marea Neagra si explorarile la adancimi sunt oportunitatile. Cu siguranta perioada de explorare va creste la gaze, dar sperantele se indreapta spre marile adancimi”, a conchis Patruti.

Pe de alta parte, rezervele de huila sunt suficiente pentru urmatorii 260 de ani, iar cele de lignit pentru 115 ani, dar cu toate acestea carbunii continua sa fie o “cenusareasa” a mineritului, investitorii straini nefiind deocamdata interesati de acest segment.

O problema grava de mediu?

In ciuda impactului pozitiv pe care descoperirea unor rezerve de gaze de sist l-ar putea avea asupra balantei energetice a Romaniei, problemele de mediu pe care exploatarea acestei resurse le ridica sunt uriase. “Un subiect extrem de delicat este impactul asupra mediului”, a subliniat Alexandru Patruti, presedintele ANRM.

Problema este ca aceste gaze sunt scoase la suprafata prin injectarea unor cantitati semnificative de apa cu nisip la adancimi mari pentru a fractura rocile in care sunt captive, putand fi atacate rezervele de apa. Romania, de exemplu, este un real rezervor cu apa minerala al Europei, aici fiind concentrate 60% din rezervele regiunii, dupa cum arata unele studii.

“Gazul de sist european este cel mai probabil mult mai costisitor de dezvoltat (in comparatie cu SUA – n. red.). Densitatea populatiei din Europa nu ajuta, tinand cont de numarul mare de sonde care trebuie sapate si care cer mult teren. In mod cert, perspectivele s-ar imbunatati daca pretul gazelor ar creste, dar sunt putini cei care cred ca se vor scumpi atat de mult incat gazul de sist sa devina profitabil. Intre timp, gazul de sist se confrunta cu opozitia activistilor de mediu care se tem ca procesul de extractie ar putea dauna rezervelor de apa”, se arata intr-un articol publicat de Wall Street Journal.

Sursa: Ziarul Financiar

One comment

    Adauga un comentariu!

    Nume (necesar)

    Website


    *

    Editoriale din aceeasi categorie

    Autor: Aciduzzul | 10 martie, 2021 | 1 comentarii | 269 vizualizari | 4 voturi

    Evident, doar oligofrenii si deficientii mintali in stadiu avansat pot crede ca poti lua Covid mai repede mancand o friptura sau band o bere la un restaurant cu cativa prieteni, decat calcandu-te in picioare in hipermarket. Si totusi, nu s-a luat niciodata in calcul inchiderea hipermarket-urilor. A pietelor taranesti, in schimb, da…Explicatia este simpla. Desi […]

    Autor: Aciduzzul | 29 noiembrie, 2020 | 0 comentarii | 133 vizualizari | 3 voturi

    Partidul Noua Romania (PNR), sustinut de catre Miscarea Civica Frontul Alfa, cere decapusarea bugetului public, drenat in prezent catre buzunarele unei clici bolsevico-securiste, cu efecte grave asupra dezvoltarii si bunei functionari a societatii romanesti. In contextul crizei economice fara precedent care se intrevede la orizont inca din aceasta iarna, decapusarea bugetului public reprezinta o chestiune […]

    Autor: Aciduzzul | 28 noiembrie, 2020 | 0 comentarii | 108 vizualizari | 3 voturi

    Partidul Noua Romanie (PNR), sprijinit de Miscarea Civica Frontul Alfa cere imperativ stoparea TOTALA si URGENTA a defrisarilor de orice fel si interzicerea exportului de masa lemnoasa bruta si prelucrata primar pentru o perioada de zece ani. Aceasta masura putea fi luata oricand pana acum de catre cei care s-au perindat la conducerea tarii, insa […]

    Autor: Aciduzzul | 9 octombrie, 2020 | 0 comentarii | 189 vizualizari | 4 voturi

    Producatorii romani, discriminati in tara lor

    Autor: Aciduzzul | 7 septembrie, 2020 | 1 comentarii | 177 vizualizari | 2 voturi

    De ce nu mai gasesc fabricile de conserve rosii pentru bulion in Romania?!

    Ofera o donatie
    Dacă vrei să contribui și tu, poți dona aici:
    fii aproape de noi
    Conferinta_AGROstandard
    PUB
    web design profesionist
    Red Moon Media
    CAMPANII bp
    Atitudine Contemporana
    Televiziunea Copiilor
    Le Pre
    1984 George Orwell
    Televiziunea Copiilor
    piata BIO
    alimente organice
    internet manipulation techniques
    Adauga banerul de partener Badpolitics pe site-ul tau bad politics
    bad politics

    2009 - 2025 © BadPolitics