Sustine Bad Politics
arhiva stiri
starea vremii
Failure notice from provider:
Connection Error:http_request_failed
ANUNTURI UMANITARE
Economie
A inceput jaful de primavara, faza pe resurse minerale. Azi, tunul Cupru Min. Ultima etapa pe agenda “colonia Romania” a guvernului alogen
Aciduzzul | 27 martie, 2012 | 6 comentarii | 440 vizualizari |
(5 voturi )

Ieri, repede, repede, Ministerul Economiei a facut o afacere extraordinara. A vandut 60% din resursele de cupru ale Romaniei, care valoreaza acum peste 6 miliarde de euro. Totul pentru 200 de milioane de euro. Super afacere! Numai ca pretul cuprului pe pietele internationale a crescut de cateva ori in ultimii trei-patru ani si nu sunt motive care sa ne faca sa credem ca trend-ul nu va continua. Cupru Min trebuia privatizata pe bursa in partea a doua a anului, insa, cel mai probabil, infractorii de drept comun care au preluat ilegitim puterea in Romania s-au gandit ca este mai sigur sa faca acesta miscare acum, repede, pentru ca nu se stie ce vremuri mai vin si cat mai rezista guvernul. Fara doar si poate, vanzarea rezervelor de cupru pentru doar 200 de milioane de euro si stabilirea unei redevente infime, de 4-6% reprezinta un jaf de proportii cosmice, egalat poate doar de invaziile barbare.

Frauda este si mai evidenta daca avem in vedere ca guvernul care a girat acesta tranzactie este unul ilegitim, de tranzitie la sfarsit de mandat, care nu se bucura de niciun fel de sprijin popular. Ori, in acest context, vanzarea Cupru Min nu este cu nimic mai prejos decat o partida de alba-neagra in care poporul este prostit cu iuteala de mana. Trebuie remarcat faptul ca, in toata acesta afacere, ca si in afacerea pamantului arabil dat pe degeaba strainilor sau in cel al aurului de la Rosia Montana, dat se pare cam acelorasi actori ca si cuprul de la Cupru Min, guvernantii au uitat un lucru important: sa consulte poporul roman. Care, cu siguranta s-ar fi opus jafului.

Argumentul ca, astfel, sunt salvate locuri de munca este subred pentru ca la Cupru Min lucreaza doar cateva zeci de persoane, care oricum vor fi date afara si inlocuite cu salariati agreati de noul proprietar, adusi chiar de la Rosia Montana, dupa unele surse.

Si mai penibil este argumentul ca avem resurse bogate care trebuie explotate, pentru, ca, evident, dupa ce le-am facut cadou sacalilor internationali, nu vom beneficia deloc de pe urma acestor resurse. Cu alte cuvinte, mai bine le-am fi lasat acolo in pamant pentru generatiile viitoare, care, poate ar fi fost mai putin corupte.

Asta ca sa nu mai vorbim de faptul ca, desi capusata grav de lacustele politice, care n-au avut niciun interes sa o eficientizeze, Cupru Min era pe profit. De, ce sa-i faci, cuprul este scump. Deci, cade si argumentul ca era pe pierdere.

Inclinam sa il credem si pe ministrul Economiei, Lucian Bode, cand spune ca nu a luat spaga. Evident, acesta este doar o marioneta carierista care s-a executat prompt.

Jocurile erau de mult facut, castigatorul se stia cu mult timp inainte. Asa merg lucrurile in lume zilele astea. Beneficiarul direct al afacerii nu este altul decat Traian Basescu si acolitii sai alogeni care, probabil, au primit la schimb, promisiuni de continuitate la putere.

Una peste alta, este clar ca lucrurile nu pot sa ramana asa, pentru ca orice forma de jaf este condamnata in toate sistemele de drept.

Este evident ca acesta companie, ca si altele care gestioneaza resursele subsolului trebuie renationalizate pentru a fi puse in beneficiul exclusiv al poporului roman iar toti cei implicati in aceste afaceri, care au vandut resursele Romaniei pe doi bani, intr-un troc penibil, cu intentia iluzorie de a se mentine la putere, trebuie judecati si condamnati prompt pentru inalta tradare. Cu puscarie (sau mai mult) si cu conficarea averilor din Romania si strainatate. Macar de dragul responsabilizarii…

Toti, de la un capat la altul. Cu atat mai mult cu cat acestia au incalcat Constitutia, legea fundamantala a Romaniei care spune la articolul 135 alineatul “d” ca “statul trebuie sa asigure exploatarea resurselor naturale, in concordanta cu interesul national”, cu interesul Romaniei adica, nu in concordanta cu interesele altui stat pentru care lucreaza acum Basescu si gasca penala.

PS:

In toata presa scrisa, praduirea Cupru Min a fost prima stire. Pe la televiziunile noastre, informatia a fost trecuta la “si altele”. De exemplu, la (I)Realitatea TV am auzit de vanzarea Cupru Min pentru ca a avut loc un scandal, o altercatie intre ministrul Economiei, Lucian Bode si un grup de romani protestatari. In schimb, am avut alocat un spatiu larg, o dezbatere “incendiara” despre piata Niky Scorpion din sectorul 5, realizata de relicva vizionara Mihai Tatulici. De, ce sa-i faci, chestie de prioritati…

Ce s-a intamplat cu restul rezervelor de cupru, de la Rosia Poieni. Alt Guvern al scarbei le-a vandut anul trecut pentru 46 milioane euro

A dat roade insistenta cu care Traian Basescu a ordonat guvernului sau sa privatizeze si sa redeschida chiar din acest an exploatarile miniere la care activitatea fusese suspendata. In octombrie 2011, guvernul Basescu-Boc a hotarat sa vanda pe nimic cuprul Romaniei. 46 milioane euro e pretul cerut de guvern pentru zacamantul de cupru de la Rosia Poieni, cea mai mare rezerva de cupru din Europa, a carei valoare reala este de 5 miliarde euro.

Ministerul Eco¬nomiei condus de inexistentul Ion Ariton a luat act de dorintele stapanului de la Cotroceni si a demarat la jumatatea lunii octombrie procedurile de privatizare a companiei CupruMin Abrud.

Astfel, Oficiului Participatiilor Statului si Privatizarii in Industrie (OPSPI) – institutie aflata in subordinea Ministerului Economiei, a anuntat ca pretul de vanzare al intregului pachet de actiuni (100%), evaluat la aproximativ 200 de milioane RON, adica aproximativ 46 de milioane euro. O suma infima in raport cu valoarea zacamantului de la Abrud care se ridica la 5 miliarde de euro!

Trebuie spus ca ministerul lui Ariton nu a facut nicio precizare referitoare la soarta imenselor datoriile ale companiei. Cupru Min avea datorii, anul trecut, de cel putin 71,5 milioane de lei catre bugetul statului si de 6,7 mili¬oane de lei catre furnizorul de electricitate, pe care le-a esalonat pana in 2016. La fel nu s-a spus niciun cuvant despre litigiul pe care statul il are cu fostul concesionar al exploatarii, litigiu care s-ar putea finaliza cu o despagubire de 19 milioane de euro, pe care fireste ca tot sta¬tul roman o va achita.

Cat despre posibilii investitori money.ro scrie intr-un articol publicat acum doua zile, ca statul roman a primit 10 scrisori de intentie de la companii interesate de CupruMin, printre care si de la canadienii Barrick Gold, liderul mondial pe productia de aur, si Mineco Elvetia, compania care detine Moldomin, celalalt producator de cupru din Romania.

Nu trebuie omis inca un aspect extrem de important. Anume ca exact ca la Rosia Montana, marea problema a celor care vor pune mana pe cuprul de la Abrud va fi legata de protectia mediului. Exploatarea de la Rosia Poieni este in momentul de fata o mare amenintare pentru protectia mediului, din cauza celor trei iazuri de decantare dezafectate de aproape 30 de ani.

Specialistii in domeniul mediului spun ca daca se va reusi, asa cum cere Basescu, privatizarea si redeschiderea rapida a minei de cupru de la Rosia Poieni, acela va fi semnalul si pentru demararea exploatarii aurului de la Rosia Montana de catre cei de la Rosia Montana Gold Corporation.

Sursa: Cotidianul

6 Comments

  Adauga un comentariu!

  Nume (necesar)

  Website


  *

  Editoriale din aceeasi categorie

  Autor: Aciduzzul | 10 martie, 2021 | 1 comentarii | 257 vizualizari | 4 voturi

  Evident, doar oligofrenii si deficientii mintali in stadiu avansat pot crede ca poti lua Covid mai repede mancand o friptura sau band o bere la un restaurant cu cativa prieteni, decat calcandu-te in picioare in hipermarket. Si totusi, nu s-a luat niciodata in calcul inchiderea hipermarket-urilor. A pietelor taranesti, in schimb, da…Explicatia este simpla. Desi […]

  Autor: Aciduzzul | 29 noiembrie, 2020 | 0 comentarii | 130 vizualizari | 3 voturi

  Partidul Noua Romania (PNR), sustinut de catre Miscarea Civica Frontul Alfa, cere decapusarea bugetului public, drenat in prezent catre buzunarele unei clici bolsevico-securiste, cu efecte grave asupra dezvoltarii si bunei functionari a societatii romanesti. In contextul crizei economice fara precedent care se intrevede la orizont inca din aceasta iarna, decapusarea bugetului public reprezinta o chestiune […]

  Autor: Aciduzzul | 28 noiembrie, 2020 | 0 comentarii | 107 vizualizari | 3 voturi

  Partidul Noua Romanie (PNR), sprijinit de Miscarea Civica Frontul Alfa cere imperativ stoparea TOTALA si URGENTA a defrisarilor de orice fel si interzicerea exportului de masa lemnoasa bruta si prelucrata primar pentru o perioada de zece ani. Aceasta masura putea fi luata oricand pana acum de catre cei care s-au perindat la conducerea tarii, insa […]

  Autor: Aciduzzul | 9 octombrie, 2020 | 0 comentarii | 184 vizualizari | 4 voturi

  Producatorii romani, discriminati in tara lor

  Autor: Aciduzzul | 7 septembrie, 2020 | 1 comentarii | 175 vizualizari | 2 voturi

  De ce nu mai gasesc fabricile de conserve rosii pentru bulion in Romania?!

  Ofera o donatie
  Dacă vrei să contribui și tu, poți dona aici:
  fii aproape de noi
  Conferinta_AGROstandard
  PUB
  web design profesionist
  Red Moon Media
  CAMPANII bp
  Atitudine Contemporana
  Televiziunea Copiilor
  Le Pre
  1984 George Orwell
  Televiziunea Copiilor
  piata BIO
  alimente organice
  internet manipulation techniques
  Adauga banerul de partener Badpolitics pe site-ul tau bad politics
  bad politics

  2009 - 2024 © BadPolitics