Nicolae Ulieru, critic de film si rezervist al Serviciului Roman de Informatii, unde a fost purtator de cuvant, sustine ca s-a apropiat de Sergiu Bahaian cu un dublu scop: sa promoveze impreuna proiecte culturale si sa obtina informatii despre activitatea infractionala a acestuia. Surse judiciare sustin ca Nicolae Ulieru, fost purtator de cuvant al Serviciului Roman de Informatii, ar fi avut relatii foarte apropiate, “de colaborare”, cu Sergiu Bahaian, artizanul a numeroase escrocherii, acuzat ca ar fi ordonat executarea in stil mafiot a patru dintre partenerii sai de afaceri. In anii 1994-1995, pe cand era ofiter activ al SRI, Ulieru l-ar fi ajutat pe regizorul Nae Caranfil sa obtina de la Bahaian bani pentru realizarea filmului “Asfalt Tango”, spun sursele noastre. Nae Caranfil a refuzat sa ne povesteasca in ce imprejurari l-a cunoscut pe Bahaian si cum a reusit el sa-l convinga sa-i finanteze filmul cu banii de la jocul piramidal “Sabina Product”. Imediat ce i-a auzit numele, Caranfil a intrerupt convorbirea telefonica.
In schimb, Nicolae Ulieru a fost dispus sa stea la taifas cu noi despre Bahaian. El a negat ca l-ar fi ajutat pe Caranfil sa obtina finantarea de la Bahaian. “Pe Nae Caranfil il cunosc inca de cand era student. Eu eram la difuzarea de filme (eram redactor) si am si scris despre filmele lui Nae, dar nu l-am ajutat cu finantarea filmului «Asfalt Tango».
Cum era sa-l ajut pe Nae in 1995, cand eu l-am cunoscut pe Bahaian abia in 1999, in casa regizorului Anghel Mora?! Bahaian abia iesise din puscarie si frecventa mediile artistice; era primit pentru ca el chiar a finantat proiecte culturale, era cunoscut in aceste medii. stiam atunci ca l-a sponsorizat pe Nae Caranfil. Bahaian era un tip foarte inteligent, cultivat”, spune Ulieru. Fostul purtator de cuvant al SRI sustine ca era interesat sa intre in relatii cu Bahaian nu numai din curiozitate intelectuala, ci si “pentru ca sunt ofiter de informatii si trebuie sa cunosc ce se intampla inclusiv in mediile infractionale”.
Cu alte cuvinte, Ulieru sustine ca s-a apropiat de Bahaian pentru a afla intentiile infractionale ale acestuia, sugerandu-ne ca era vorba despre munca de preventie a infractiunilor. Nu stim exact ce facea Ulieru cu informatiile despre escrocheriile lui Bahaian, deoarece a refuzat sa ne spuna cu ce serviciu secret a colaborat sau colaboreaza inca. Se poate spune insa ca munca lui Ulieru de preventie prin culegere de informatii nu prea a dat roade, deoarece timp de aproape zece ani Bahaian nu a fost impiedicat sa comita infractiuni.
Dimpotriva, dupa cum sustin anchetatorii, Bahaian a evoluat de la infractiuni nonviolente – precum inselaciunile – la crime odioase in stil mafiot, din arsenal nelipsind ingroparea de vii a victimelor. De fiecare data cand a fost prins – accidental – si retinut, Bahaian a fost pus in libertate.
Ulieru: “Bahaian era cultivat”
In relatiile cu Bahaian, Nicolae Ulieru nu era interesat doar de partea de preventie a muncii sale de ofiter de informatii, ci avea in plan sa dezvolte si mai multe proiecte culturale. “Ma interesa, spre exemplu, promovarea tanarului actor, una dintre ideile lui Bahaian. Pe cine n-ar interesa un astfel de proiect?! Parea un proiect viabil, si era si interesul meu cultural. Nu puteti spune ca nu era un proiect interesant”, declara Ulieru.
De altfel, Ulieru s-a dus si la pregatirea unui spectacol la Ark Club, cu tineri actori. “Mi-a cerut consiliere, mi-a dat pliantele, in care eu am gasit greseli gramaticale, titluri scrise gresit. Greselile nu-i apartineau, v-am spus ca Bahaian era cultivat. El mi-a spus ca pliantele au fost redactate de actori si ca el nu apucase sa le vada”, mai spune Ulieru. “Credeti ca daca Bahaian nu avea educatie reusea sa se apropie de oameni de cultura ca Anghel Mora (n.r. – regizor de film si scenarist, decedat in 2000)? Era el primit in astfel de medii?!”, argumenteaza Ulieru.
Dupa parerea lui Ulieru, acceptarea lui Bahaian in comunitatea artistica nu s-a datorat faptului ca ar fi detinut milioane de dolari provenite din jocul piramidal “Sabina Product”. “In 1999 Bahaian nu avea bani. Abia iesise din puscarie”, argumenteaza Ulieru. (Ondine Ghergut)
Sursa: Romania Libera
Adauga un comentariu!
Editoriale din aceeasi categorie
Autor: Aciduzzul | 11 ianuarie, 2015 | 0 comentarii | 575 vizualizari | 1 vot
– Domnule profesor, omenirea a marcat, în acest an, împlinirea unui secolde la declanşarea Primului Război Mondial. Cum aţi caracteriza, în câteva cuvinte, acest sinistru al istoriei, care a provocat moartea a circa 17milioane de oameni? Sigur că, în esenţă, ne gândim la numărul de morţi şi la uriaşele distrugeri materiale. Dar, în ce priveşte […]
Autor: Aciduzzul | 11 ianuarie, 2015 | 0 comentarii | 286 vizualizari | 1 vot
Autor: Aciduzzul | 11 ianuarie, 2015 | 0 comentarii | 662 vizualizari | 2 voturi
Oamenii pot să se vindece într-adevăr în biserici atunci când ating sfintele moaşte sau sanctuarele. Oamenii de ştiinţă din Petersburg au dovedit-o şi au descoperit şi mecanismul “material” al acestui fenomen divin. “O rugăciune este un remediu puternic”, spune Valeri Slezin, şeful Laboratorului de Neuropsihofiziologie al Institutului de Cercetare şi Dezvoltare Psihoneurologică Bekhterev din Petersburg […]
Autor: Aciduzzul | 11 aprilie, 2014 | 0 comentarii | 559 vizualizari | 6 voturi
Ceea ce stim despre avangarda literara, artisica in general, este ca ea reprezinta factorul dinamic in miscarea artei, ca are rolul noului fata de vechi, ca este deschizatoare de drumuri, precursoare a artei viitorului, sondand noi cai de exprimare, impulsionand cursul literaturii, al artei, spre noi orizonturi, respingand traditia ca factor fosilizant, retrograd. Din acest […]
Autor: Aciduzzul | 21 ianuarie, 2014 | 1 comentarii | 1155 vizualizari | 2 voturi
La sfarsitul anului trecut, Cotidianul a publicat poate cea mai completa sinteza a evenimentelor din decembrie 1989, realizata de unul dintre cei care a fost in miezul problemei. Noi am publicat prima parte, sub titlul: Decembrie 1989: Atacul Ungariei asupra Romaniei vazut de serviciile secrete romanesti (I). “Neorevizionismul ungar a devenit vârful de lance al […]
One comment