Sustine Bad Politics
arhiva stiri
starea vremii
Failure notice from provider:
Connection Error:http_request_failed
ANUNTURI UMANITARE
MEDIA
Acest articol se va autodistruge
Aciduzzul | 10 decembrie, 2012 | 0 comentarii | 102 vizualizari |
(1 voturi )

Sascha Lobo
Cotidianul Financial Times Deutschland apare pentru ultima data pe 7 decembrie. Frankfurter Rundschau este in insolventa. Pentru bloggerul Sascha Lobo este consecinta unei tendinte profunde: informatia devine un flux si a demodat articolele statice. “Don’t shoot the messenger”, spune proverbul englezesc – “nu-l pedepsiti pe cel care aduce vesti proaste”. Sigur, dar este dificil. Moartea printului a inceput in Germania si loveste de la stanga (Frankfurter Rundschau) pana la centru (Financial Times Deutschland) si de sus ( [revista de business] Impulse) pana jos ( [revista de lifestyle] Prinz care nu va mai aparea decat online din ianuarie 2013). A inceput o discutie vie despre motivele pentru care s-a ajuns aici si despre consecintele pe care le va avea aceasta evolutie. Este vorba adesea despre modele de business, despre hartie si Internet. Mai rar se discuta insa cum s-au schimbat stirile, indiferent ca sunt tiparite sau pixelate.

O lume in miscare

In spatele acestui fapt se ascunde o evolutie care este mai mare decat reteaua. Povestea tehnologiei este o poveste a fluidizarii informatiei: in mod evident omenirea aspira la punerea lumii in miscare si la intelegerea aforismului grecesc “Panta rhei” (“Totul curge/este in miscare”) nu ca o constatare, ci ca indemn.

In mod ironic ziarele pe hartie, care au aparut la inceputul secolului al XVII-lea, au avansat decisiv fluidizarea – doar ele sunt mult mai rapide decat cartile folosite pana atunci. Au urmat digitalizarea si interconectarea. Stirile scrise sunt citite sub forma de articol pe hartie sau online, in functie de obisnuinta consumatorului. Dar poate ca tocmai asta se schimba pentru ca publicul asteapta si aici fluidizarea. stirile dau sentimentul de a fi informat in timp real. Poate ca nu hartia tiparita, ci relatarea statica si articolul de stire inchis stau la baza actualei crize.

In cazul media tiparite, cei care evita presiunea fluidizarii, prin faptul ca se indeparteaza de informatia pura, par sa sufere mai putin. Revista tiparita Landlust trece drept un astfel de succes pentru ca pastreaza o distanta corespunzatoare fata de lumea clasica a stirilor, prin setul de teme abordate.

The Economist, care este sarbatorit ca model, fie ca este vorba de print sau de varianta online, expediaza evenimentele-stire din lume in una, doua, trei propozitii. Restul sunt analize, contextualizari si articole de opinie. Deci texte care ajuta la intelegerea fluxului de informatie, in loc sa-l trateze ca pe o relatare seaca care este inghetata intr-un anumit punct.

Copierea si portretizarea lumii si a realitatii nu mai este suficienta pentru un articol, indiferent despre ce media este vorba. si pe Internet, fluidizarea tot mai mare este evidenta, iar astfel articolul obisnuit si static de relatare este depasit. Procesul de stiri nu ingaduie nicio oprire. in acest context, articolul incheiat si pus pe Internet corespunde aproximativ unei piese de teatru filmate, prezentate in cinematograf: transpunerea este unu la unu si nu foloseste suficient de mult sansele mari oferite de acest suport media.

In momentele cele mai pline de stiri se foloseste stilul live text. Este un semn ca articolul incheiat nu mai are forma corespunzatoare, chiar daca este actualizat, pentru a reflecta fluviul de stiri – si asta tocmai atunci cand stirile sunt mai importante si atunci cand sentimentul de a fi informat nu mai este decat o chestiune de cateva minute sau chiar secunde. Chiar din constructia live text-ului – structurat invers din punct de vedere cronologic – putem recunoaste ca se supune altor legi si ca satisface alte nevoi.

Sfarsitul instantaneelor din actualitate ne sta in fata, iar de aceasta boala sufera acele media care s-au specializat pe captarea momentului, online sau offline. Atunci cand Barack Obama a scris pe Twitter el insusi ca a castigat alegerile, el face sa paleasca relatarile pur faptice despre victoria sa electorala.

Prea putin loc pentru hartie

Sa privesti criza aparenta a ziarelor ca pe o criza a stirilor – ca pe sfarsitul relatarii statice, orientate strict pe fapte, sub forma de articol – nu duce, sincer vorbind, la analize complet noi ale problematicii, dar duce la implicatii extinse.

Pentru paginile tiparite asta inseamna sa se tina departe de domeniile in care presiunea legata de actualizare este cea mai mare: sa treaca de la captarea momentului printr-o relatare la explicare. Este greu de apreciat daca asta poate reusi zilnic. si asta are legatura mai putin cu hartia, ci cu faptul ca marea parte a masinariei cotidienelor este specializata pe reflectarea unor momente.

Si mai interesanta este insa intrebarea legata de efectele presiunii nemiloase in sensul actualizarii stirilor de pe Internet. Poate ca se ajunge la o dihotomie: stirile sunt inscenate ca proces, iar forma clasica de articol devine invalida. Fluviul procesual este completat prin explicatii, contextualizare, analize, povesti care sunt actualizate permanent, la care fluxul poate face trimiteri. stirile de maine sunt compuse din transmisiuni in direct si dintr-o arhiva mereu actualizata a contextelor si a legaturilor. intre acestea mai ramane putin loc, si asta nu are prea mult de-a face cu hartia.

Asa ca nu-l impuscati pe mesager, caci s-ar putea sa fie oricum ultimul sau job.

Dupa “FR”, adio “FTD”

“Ziarul economic si financiar Financial Times Deutschland va aparea pentru ultima data vineri, pe 7 decembrie”, scrie Finanzen.net, care reaminteste ca dupa “aproape 13 ani, ziarul paraseste piata presei germane”. inchiderea se inscrie in cadrul restructurarii ramurii “Economie” a grupului de presa Bertelsmann, ceea ce, explica Le Monde, va afecta in total peste 300 de salariati. Supranumita FTD, editia germana a respectivului Financial Times fusese lansata in anul 2000 pentru a face concurenta publicatiei Handelsblatt, gigantul presei economice din Germania. Dar de la lansarea lui si pana acum nu a reusit sa realizeze un bilant pozitiv.

Cu o zi inainte de disparitie, FTD publica pe site-ul sau reactiile cititorilor, si remarca faptul ca actuala criza a presei germane, caruia i-au cazut victime de asemenea agentia de presa DAPD si cotidianul Frankfurter Rundschau, “pune pe ganduri lumea finantelor”: “pentru noi este un dezastru.

Cand ziarele dispar, noi nu mai avem interlocutori experimentati”, explica ziarului responsabilul cu comunicarea pentru banca de investitii Goldman Sachs.

Sursa: Press Europe

Adauga un comentariu!

Nume (necesar)

Website


*

Editoriale din aceeasi categorie

Autor: Aciduzzul | 24 decembrie, 2015 | 0 comentarii | 789 vizualizari | 2 voturi

Iuliana Gatej, reporter la Antena 1 si Antena 3, a decedat astazi in localitatea Dumbraveni, Vrancea, de pe DN2, dupa ce masina pe care o conducea, un Land Rover, a iesit in decor si s-a ciocnit cu un stalp, informeaza Vrancea 24 Iuliana Gatej avea 30 de ani si anterior a mai lucrat la Realitatea […]

Autor: Aciduzzul | 17 ianuarie, 2015 | 3 comentarii | 428 vizualizari | 2 voturi

Papa Francisc afirmă că este de acord că libertatea de exprimare este un “drept fundamental” dacă opinia serveşte binelui comun, arătând totodată că este greșit să ucizi în numele religiei. “Oamenii nu au dreptul de a lansa provocări, nu pot insulta credinţa altora, nu o pot lua în derâdere”, a declarat Papa Francisc, în avionul […]

Autor: Aciduzzul | 17 ianuarie, 2015 | 1 comentarii | 853 vizualizari | 3 voturi

Adevărul Holding 1. Adevărul SA Acţionari: SC Adevărul Holding SRL – 14.33%, Premium News SRL – 60%, Tinu Ana Maria – 24.02%, alţi 115 acţionari deţin 1,65%. 2. Adevărul Holding SRL Acţionari: East Europe Media Distribution SRL – 0.07%, Premium News SRL – 99.93%. 3. Adevărul Digital Media SRL Acţionari: SC Tipomedia Prod SRL – […]

Autor: Aciduzzul | 17 ianuarie, 2015 | 0 comentarii | 414 vizualizari | 2 voturi

Teoriile conspirației au început să apară în jurul atacurilor de la Paris. Printre colportori. politicienii turci, în frunte cu președintele Erdogan, ale căror opinii coincid perfect cu cele de la Moscova și Teheran. Aceștia sugerează (când nu o afirmă direct) că serviciile secrete americane sau israeliene s-ar afla în spatele atacurilor de la redacția Charlie […]

Autor: Aciduzzul | 17 ianuarie, 2015 | 1 comentarii | 236 vizualizari | 4 voturi

În urma vizionării conferinței de presă susținută de reprezentatul A.S.P.A., Răzvan Băncescu, am luat notă cu surprindere şi indignare de ultimele declaraţii, inacceptabile din partea unor autorităţi ca P.M.B. şi A.S.P.A., conform cărora membrii Grupul Social pentru Apărarea Drepturilor Animalelor ar avea caziere cu condamnări definitive. Modul în care acesta ne-a calificat ca fiind “o […]

Ofera o donatie
Dacă vrei să contribui și tu, poți dona aici:
fii aproape de noi
Conferinta_AGROstandard
PUB
web design profesionist
Red Moon Media
CAMPANII bp
Atitudine Contemporana
Televiziunea Copiilor
Le Pre
1984 George Orwell
Televiziunea Copiilor
piata BIO
alimente organice
internet manipulation techniques
Adauga banerul de partener Badpolitics pe site-ul tau bad politics
bad politics

2009 - 2025 © BadPolitics