Sustine Bad Politics
arhiva stiri
starea vremii
Failure notice from provider:
Connection Error:http_request_failed
ANUNTURI UMANITARE
Economie
Afacere: superburuieni pentru foc
Aciduzzul | 22 februarie, 2011 | 0 comentarii | 520 vizualizari |
(2 voturi )

Cultivarea salciei scandinave si a stufului chinezesc este abia la inceput in Romania, spre deosebire de alte tari europene. Romanii nu se inghesuie sa cultive „balarii“ eficiente energetic pentru ca nu primesc subventii; o astfel de cultura poate inlocui incalzirea cu lemne, cu motorina sau cu gaz. Spre deosebire de alte state membre ale Uniunii Europene, unde guvernele acorda subventii consistente pentru cultivarea „buruienilor” calorice, Romania nu acorda, cel putin deocamdata, niciun ajutor fermierilor care ar dori sa incerce cresterea plantelor energetice. Contraexemplele se gasesc chiar in vecinatatea imediata: Ungaria, si ea inca la inceput, detine deja peste 2.000 de hectare cu astfel de culturi, in timp ce in Suedia sunt cultivate peste 50.000 de hectare. Avantul agricultorilor europeni vine nu doar de la subventiile primite, ci si de la beneficiile pe care le au de pe urma plantelor.

Salcia energetica ori stuful chinezesc, cunoscut si ca iarba elefantului, sunt doua dintre plantele cultivate pentru proprietatile lor calorice superioare. Cu alte cuvinte, brichetii sau peletii fabricati din aceste plante ard mai bine decat lemnul, gazul ori motorina.

Semeni o data, culegi 25 de ani

Specialistii spun ca printre avantajele „superburuienilor” se numara faptul ca ele se cultiva o singura data si se pot exploata anual, pentru o perioada de pana la 25 de ani, ceea ce califica aceste plante sa fie considerate surse de energie regenerabila. Un alt avantaj imediat ar fi protejarea padurilor, pentru ca nu ar mai fi necesare taieri masive de copaci pentru lemne de foc. Salcia, de exemplu, creste inalta de 7 metri, iar un hectar produce 40 de tone de material lemnos pe an.

In Romania, acest tip de plante este prea putin cunoscut de catre agricultori, asta si pentru ca, spre deosebire de celelalte tari europene, unde oamenii primesc subventii consistente pentru cultivarea plantelor energetice, la noi nu se da nicio facilitate pentru infiintarea unei astfel de culturi. Initial, in tarile Comunitatii Europene, subventia a fost stabilita la 200 euro/ha, in fiecare an de recoltare.

Din 2006, majoritatea statelor au trecut la subventionarea cu 50% a costurilor de plantatie, renuntand la suventionarea anuala. La noi, plantele energetice sunt cultivate in cateva judete, pe suprafete mici. Cele mai cunoscute plantatii sunt in judetele Covasna si Harghita, unde exista cateva hectare cultivate cu salcie adusa din Austria si Ungaria.

Specialistii spun ca in conditiile climatice de la noi din tara ar putea fi cultivate atat salcia energetica, cat si stuful chinezesc si anghinarea. Puterea calorica a unui kilogram de salcie este de 5,7 kWh, iar a unui kilogram de stuf – 4,75 kWh, in timp ce puterea calorica a unui kilogram de materie lemnoasa foioasa este de 3,1-4,2 kWh.

Incalzirea cu salcie sau stuf chinezesc este avantajoasa deorece nu mai tai padurea, dar spre deosebire de lemn se poate face si centralizat. In plus, incalzirea cu plante energetice este de 10 ori mai ieftina decat cea cu motorina si cu 30% decat cea cu gaz.

Statiile de epurare, loc de cultivare

Vajda Lajos, presedintele Asociatiei „Green Energy”, una dintre asociatiile care se ocupa de aducerea si cultivarea acestui tip de plante, declara ca sunt foarte multe terenuri nefolosite, mai ales in zona raurilor, unde exista un mediu propice pentru astfel de plante.

„Numai in judetul Covasna exista aproximativ 12.000 de hectare de teren in paragina si circa 1.000-1.500 de hectare de teren mlastinos”, arata Lajos, adaugand ca plantele energetice pot fi cultivate si langa statiile de epurare.

„Din punct de vedere al mediului n-ar fi o problema, deoarece s-ar produce oxigen”, a adaugat Lajos. El mai precizeaza ca primul an de viata al plantei este special, pentru a prinde radacini.

Obiectiv european

Potrivit obiectivelor Uniunii Europene, pana in 2020, aproximativ 20 la suta din sursele de energie trebuie sa provina din surse de energie regenerabila, iar o resursa importanta de energie regenerabila este biomasa.

Infiintarea culturii costa pana la 2.800 de euro pe hectar

George Man, directorul grupului de firme Sal/Mis, care se ocupa de plantele energetice si acorda consultatii pentru infiintarea de astfel de culturi, arata ca plantele energetice s-ar extinde foarte mult daca ar exista o legislatie pentru ele.

„Costul pentru infiintarea unui hectar de salcie energetica depaseste 2.000 de euro. Aceste plante au capacitati superioare lemnului”, spus George Man. Salcia energetica rezista la intemperii si la diferite boli si are o putere calorica de cca. 4.900 kcal/kg.

Stuful chinezesc creste inalt de patru metri si are o utilizare multipla: peleti, bricheti, industria mobilei, celuloza, precum si industria maselor plastice si cea a materialelor de constructii. Inginerul Emil Voicu de la Institutul pentru Masini si Instalatii Destinate Agriculturii, arata ca problema pentru plantele energetice este subventionarea pentru infiintarea primei culturi.

Discutiile pentru lege inca n-au inceput

Chiar daca presedintele Agentiei Nationale de Protectia Mediului (ANMP), Nagy Jozsef, a declarat recent ca au fost incepute procedurile pentru elaborarea unui proiect de lege care sa ofere rezolvare la problemele din domeniul energiei regenerabile, nimeni nu stie unde anume se lucreaza la aceasta lege. „Sunt proceduri care au fost incepute. Trei ministere trebuie sa cada de acord asupra acestei legi. Eu stiu ca s-a lucrat, exista un draft de proiect, specialistii trebuie acum sa cada de acord”, a afirmat Nagy Jozsef.

Elaborarea legislatiei, inca in proiect

In schimb, cei de la Ministerul Agriculturii nu stiu de existenta unui astfel de draft. Intr-un raspuns la solicitarea „Adevarul”, Daniela Giurca, director general la Directia Generala de Politici Agricole, sustine ca nu stie de vreun grup de lucru care sa lucreze la o astfel de lege.

Functionarul precizeaza ca in prezent, in Romania, se cultiva salcie energetica (Salix Viminalis „Energo”), anghinare (Cynara cardunculus) si iarba elefantului (Giganteus). Insa, tot potrivit datelor de la Agricultura, exista agenti economici interesati sa cultive si alte plante si chiar copaci precum plopii hibrizi energetici, iarba canarului, trestie-gigant, arborele de Jatropha sau buruiana spontana.

Presedintele Asociatiei Green Energy mai arata ca, daca am avea o lege pentru plantele energetice, aceasta ar trebui sa se reglementeze recunoasterea salciei energetice si a plopului energetic si introducerea lor pe lista plantelor cultivate recunoscute, subventionarea infiintarii plantatiei in proportie de 50-70 la suta, in cadrul platilor de agro-mediu completarea listei cu speciile de culturi energetice si acordarea de subventii pentru suprafata.

De asemenea, legea ar mai trebui sa cuprinda elaborarea cadrului de sprijin pentru folosirea biomasei cu referire la conditiile de preluare a energiei regenerabile produse si sprijinirea acelor organizatii care promoveaza si ofera informatii, organizeaza si coordoneaza procesul de producerea si folosire a biomasei.

Sursa: Adevarul

Adauga un comentariu!

Nume (necesar)

Website


*

Editoriale din aceeasi categorie

Autor: Aciduzzul | 10 martie, 2021 | 1 comentarii | 266 vizualizari | 4 voturi

Evident, doar oligofrenii si deficientii mintali in stadiu avansat pot crede ca poti lua Covid mai repede mancand o friptura sau band o bere la un restaurant cu cativa prieteni, decat calcandu-te in picioare in hipermarket. Si totusi, nu s-a luat niciodata in calcul inchiderea hipermarket-urilor. A pietelor taranesti, in schimb, da…Explicatia este simpla. Desi […]

Autor: Aciduzzul | 29 noiembrie, 2020 | 0 comentarii | 132 vizualizari | 3 voturi

Partidul Noua Romania (PNR), sustinut de catre Miscarea Civica Frontul Alfa, cere decapusarea bugetului public, drenat in prezent catre buzunarele unei clici bolsevico-securiste, cu efecte grave asupra dezvoltarii si bunei functionari a societatii romanesti. In contextul crizei economice fara precedent care se intrevede la orizont inca din aceasta iarna, decapusarea bugetului public reprezinta o chestiune […]

Autor: Aciduzzul | 28 noiembrie, 2020 | 0 comentarii | 108 vizualizari | 3 voturi

Partidul Noua Romanie (PNR), sprijinit de Miscarea Civica Frontul Alfa cere imperativ stoparea TOTALA si URGENTA a defrisarilor de orice fel si interzicerea exportului de masa lemnoasa bruta si prelucrata primar pentru o perioada de zece ani. Aceasta masura putea fi luata oricand pana acum de catre cei care s-au perindat la conducerea tarii, insa […]

Autor: Aciduzzul | 9 octombrie, 2020 | 0 comentarii | 189 vizualizari | 4 voturi

Producatorii romani, discriminati in tara lor

Autor: Aciduzzul | 7 septembrie, 2020 | 1 comentarii | 176 vizualizari | 2 voturi

De ce nu mai gasesc fabricile de conserve rosii pentru bulion in Romania?!

Ofera o donatie
Dacă vrei să contribui și tu, poți dona aici:
fii aproape de noi
Conferinta_AGROstandard
PUB
web design profesionist
Red Moon Media
CAMPANII bp
Atitudine Contemporana
Televiziunea Copiilor
Le Pre
1984 George Orwell
Televiziunea Copiilor
piata BIO
alimente organice
internet manipulation techniques
Adauga banerul de partener Badpolitics pe site-ul tau bad politics
bad politics

2009 - 2024 © BadPolitics