Sustine Bad Politics
arhiva stiri
starea vremii
Failure notice from provider:
Connection Error:http_request_failed
ANUNTURI UMANITARE
Analize-studii
Afacerea prospera a pistoalelor low-cost (PressEurop)
Aciduzzul | 19 noiembrie, 2010 | 0 comentarii | 163 vizualizari |
(1 voturi )

Laura Starink – Toon Beemsterboer
Dupa inasprirea legii referitoare la portul de arme, traficul de pistoale de alarma modificate se dezvolta in Europa. Ieftine, usor de modificat si imposibil de localizat, sunt din ce in ce mai folosite de criminali. La zece ani Massimo Tanfoglio ambala deja pistoale in fabrica tatalui sau. Astazi, la 57 de ani, este directorul uzinei de arme Fratelli Tanfoglio, din Gardone Val Trompia, in nordul Italiei. Parcurgând strazile micutului oras, vedem peste tot mici uzine de armament si indicatoare pe care figureaza numele armi, fucili, cartucce sau guns. Gardone (12.000 de locuitori) traieste de 500 de ani deja din industria de armament gratie asocierii de minereu de fier, de lemn si de energie hidroelectrica din muntii sai.

Orasul numara in jur de 80 de intreprinderi, mici ateliere familiale de fabricare de pusti de vânatoare pâna la celebra Beretta.

Pistoalele Tanfoglio, apreciate de amatorii de tir sportiv, au devenit o referinta pentru expertii in armament. In ultimii ani, intre 1500 si 2000 de pistoale Ttanfoglio modelul GT 28 au fost utilizate pentru comiterea unor delicte in Olanda. Este vorba de un pistol de alarma ieftin care a fost transformat in arma de foc in atelierele clandestine din nordul Portugaliei.

O piata in plina dezvoltare

Impuscaturile mortale recente [din Olanda] ridica problema usurintei procurarii pistoalelor si a provenientei lor. Succesul pistoalelor pe gaz sau a pistoalelor de alarma este zdrobitor in toata Europa. Au foarte multe avantaje pentru un criminal: sunt ieftine, cu vânzare libera in numeroase tari si modificarea lor este destul de simpla. Nefiind inregistrate, politiei ii e greu sa le stabileasca traseul. Cu cât legea devine mai severa, cu atât mai mult armele care nu au nevoie sa fie inregistrate sunt mai cautate.

Massimo Tanfoglio stie bine ce fel de intrebuintare dau criminalii pistolului sau de alarma ieftin (100 de euro). Potrivit politiei olandeze, modificarea sa este un joc de copii: un frezor destul de indemânatic poate sa strapunga capacul plasat la capatul armei si sa-l inlocuiasca. “Politiile frenceze si germane mi-au pus intrebari legate de pistolul nostru de alarma”, povesteste Tanfoglio.

Pentru a nu-si mai pata si mai mult reputatia, spune ca si-a retras modelul GT 28 din productie. Prin intermediul importatorului portughez al Tanfoglio, pistoalele de alarma plecau complet legal in Portugalia. Dar acolo incepea zona de umbra. Erau modificate de maniera ilegala in micile ateliere aflate in apropiere de Valença do Minho, pe malul râului care marcheaza granita cu Spania.

In 2005, politia portugheza a pus capat activitatii acestor ateliere, iar in 2006, legea armelor a fost inasprita. Pistoalele de alarma si pe gaz sunt de acum interzise in Portugalia. Dar nu este inca si cazul vecinului sau, Spania. In octombrie 2008, politia din Sevilia a arestat o banda care moodifica armele in Portugalia si le reimporta in mod clandestin. In argou spaniol, aceste arme traficate se numesc inca “portuguesas”.

Transformari propuse pe Internet

Si in Spania sunt modificate arme. Astfel, politia regiunii Murcia a intervenit recent impotriva unei bande care avea un atelier in sudul tarii. Potrivit lui Alfredo Perdiguer, din sindicatul de politie spaniol, ofertele de transformare pe internet sunt fara numar. Si doar de la 80 de euro.

In timp ce Tanfoglio pare depasit, traficantii gasesc noi cai ocolitoare: astfel politia suedeza a confiscat recent un lot considerabil de pistoale pe gaz de fabricatie turca care fusesera modificate in Kosovo. In anumite cafenele din Pristina, traficantii cer 80 de euro pentru niste arme pe care le tin in palma.

Vanzarile de arme turcesti sunt foarte extinse. De exemplu, Ekol Tuna,
fabricat la Istanbul de Ekol Voltran, pare o copie gresita a pistolului Tanfoglio GT 28, a carui forma nu este brevetata, contrar partii tehnice.

Vanzarile de arme nu cunosc criza

Politia olandeza il banuieste pe Tanfoglio ca ar fi vândut utilaje turcilor, ceea ce Massimo Tanfoglio neaga vehement. Italienii vad cu neincredere dezvoltare comertului armelor in Turcia. Spre marea intristare a locuitorilor Gardonei, turcii au rascumparat chiar fabrica de la respectabila familie Bernardelli, pastrându-i numele prestigios.

Turcia este de acum, impreuna cu Germania si Italia, unul dintre cei trei principali furnizori de arme in Europa. Criza sau nu, 2009 a fost un an record pentru vânzatorii de arme turci: exporturile au crescut cu 16%. Ekol Voltran câstiga in fiecare an intre 1,3 si 3 milioane de euro din acest comert si traieste in mare parte din vânzarea pistoalelor de aer comprimat si a pistoalelor de alarma.

Dupa 25 de ani, brevetul expira

Responsabilul de exporturi al lui Ekol Voltran, Mesut Cakici, este luat din scurt pentru o clipa vazând fotografiile modelelor Tanfoglio si Ekol Tuna modificate. Cum se explica asemanarea frapanta intre pistolul sau si cel al italienilor? Admite fara sa clipeasca faptul ca este o copie perfecta. “Toata lumea stie ca vindem o copie. Este ceea ce cer clientii.”

Beretta, Browning, toate modelele celebre de pistoale sunt imitate in fabricile concurentilor. Brevetul expira dupa 25 de ani si putem face atunci orice vrem. Stie Cakici oare ca regasim pistolul sau Ekol Tuna in Olanda, transformat in arma reala? “As minti daca as spune ca nu am auzit niciodata vorbindu-se de astfel de practici.”

In Europa, fiecare arma fabricata sau importata trebuie sa fie testata si aprobata de un testbed al statului. Turcia nu are o astfel de platforma de testare; singura obligatie a lui Cakici este sa sa transmita numerele de serie ale pistoalelor sale de doua ori pe luna politiei turce.

“Pentru turci este usor”, comenteaza Massimo Tanfoglio. “Uniunea Europeana ne impune din ce in ce mai multe reguli. Toate autorizatiile sunt controlate de politie si fiecare pusca paraseste tara cu propria sa carte de identitate. Dar criminalilor nu le pasa. Este suficient sa privesti spre Marea Britanie: din 1998, vânzarea de pistoale este complet interzisa, dar criminalitatea creste intruna!”

Astfel se inchide ciclul istoriei: lupta Venetiei impotriva turcilor s-a aflat la originea dezvoltarii industriei armelor din Gardone acum 500 de ani. Iar astazi locuitorii micului oras sunt batuti de turci cu propriile lor arme. (in colaborare cu Bram Vermeulen din Istanbul si Merijn de Waal din Madrid)

Sursa: PressEurop

Adauga un comentariu!

Nume (necesar)

Website


*

Editoriale din aceeasi categorie

Autor: Aciduzzul | 9 decembrie, 2017 | 0 comentarii | 572 vizualizari | 3 voturi

Cioturi de arbori cu circumferinta de peste 5 metri, ulei de motor ars, paraie distruse, buldozere si drujbe care ”canta” neincetat pe toate vaile de-a lungul raului Cerna. Asa se prezinta astazi Parcul National Domogled – Valea Cernei, cel mai mare din cele 13 din Romania. Padurile ramase neatinse, formate prin procese naturale dupa ultima […]

Autor: Aciduzzul | 29 iulie, 2017 | 0 comentarii | 491 vizualizari | 2 voturi

Publicatia AgroStandard lanseaza Studiul de piata „Top 600+ Cele mai mari Exploatatii Agricole din Romania”, prima analiza de acest fel realizata vreodata in Romania. Studiul a fost realizat urmare a solicitarilor venite din partea mediului de afaceri, data fiind absenta informatiilor oficiale cu privire la fondul funciar din tara noastra, precum si a lipsei unor […]

Autor: Aciduzzul | 13 septembrie, 2015 | 1 comentarii | 610 vizualizari | 4 voturi

Toata lumea vorbeste zilele acestea despre criza imigrantilor. Toti se intrec in teorii care mai de care mai fanteziste cu privire la cauzele si la solutiile pentru acesta “criza” si s-au format deja doua tabere cu pozitii antagonice pe marginea acestui subiect. Pe de-o parte gruparile nationaliste de pe tot cuprinsul Europei care intuiesc pericolul […]

Autor: Aciduzzul | 26 august, 2015 | 0 comentarii | 359 vizualizari | 3 voturi

Marius Serban Toata lumea asista (neputincioasa) zilele acestea la o adevarata invazie a emigrantilor din tarile arabe catre Europa, care a inceput brusc, suspect de brusc. Desi subiectul este intors pe toate partile de mainstream-media, nimeni nu spune de ce aceasta invazie se petrece tocmai acum. Pana la urma razboaiele din Siria, Irak, Libia, Afganistan […]

Autor: Aciduzzul | 15 martie, 2015 | 0 comentarii | 1547 vizualizari | 9 voturi

Cazul Darius Valcov este unul cat se poate de clar al triumfului neoliberalismului si al jafului institutionalizat practicat de mafiile transnationale, numite gratios, FMI, BM, UE, etc., in coloniile cocotiere pacificate, populate cu oi placide, spalate excesiv pe creier, cam cum este Romania. Pentru a intelege resorturile dupa care functioneaza institutia care a acaparat spatiul […]

Ofera o donatie
Dacă vrei să contribui și tu, poți dona aici:
fii aproape de noi
Conferinta_AGROstandard
PUB
web design profesionist
Red Moon Media
CAMPANII bp
Atitudine Contemporana
Televiziunea Copiilor
Le Pre
1984 George Orwell
Televiziunea Copiilor
piata BIO
alimente organice
internet manipulation techniques
Adauga banerul de partener Badpolitics pe site-ul tau bad politics
bad politics

2009 - 2024 © BadPolitics