Sustine Bad Politics
arhiva stiri
starea vremii
Failure notice from provider:
Connection Error:http_request_failed
ANUNTURI UMANITARE
Agricultura
Agrostandard: O nouă directivă UE vrea să interzică seminţele tradiţionale ale ţăranilor. Doar cele ale corporațiilor vor fi permise
Aciduzzul | 11 mai, 2013 | 1 comentarii | 435 vizualizari |
(2 voturi )

Un nou proiect de regulament propus la nivelul Uniunii Europene ameninţă cu dispariţia de pe piaţă a sute de mii de soiuri vechi – tradiţionale de seminţe, păstrate de sute de ani de ţărani. Asociaţiile Eco Ruralis – în sprijinul fermierilor ecologici şi tradiţionali şi Re.Generation alături de alte organizaţii internaţionale, reţele de ţărani, consumatori şi activişti se opun ferm propunerii de lege şi reclamă puternice conflicte de interese cu industria de seminţe. În data de 6 mai 2013, propunerea înaintată de Directoratul General Sănătate şi Consumatori (DG SANCO) va fi supusă la vot în Colegiul Comisarilor europeni, se arata intr-un comunicat ECO Ruralis. Proiectul de lege înaintat de DG SANCO propune înlocuirea a 12 directive europene [i] printr-un act unic ce va reglementa comercializarea seminţelor şi a materialului de înmulţire vegetativă. Sub noul regulament, cerinţele pentru comercializarea tuturor tipurilor de material vegetal de reproducere (seminţe, material săditor, fructe etc.) vor fi înăsprite şi aplicate uniform în toate ţările membre ale Uniunii Europene.

Această propunere legislativă este un atac la adresa biodiversităţii, inovării în agricultură şi tuturor ţăranilor, grădinarilor urbani şi conservatorilor de varietăţi vechi şi rare. Legea nu ar afecta doar agricultura, ci, implicit, şi consumatorii, ale căror opţiuni alimentare vor fi restrânse şi limitate doar la ceea ce ar oferi marile companii de agri-business.

Conform noului regulament, seminţele vechi, rare sau tradiţionale păstrate de sute de ani de ţărani nu prezintă suficientă puritate a materialului genetic, calitate şi siguranţă pentru consumatorii europeni, drept pentru care va trebui să se conformeze cerinţelor industriei biotehnologice.

Astfel, varietăţile cu material genetic bogat şi divers sunt trimise în categoria de nişă numită „varietăţi vechi“, unde nu există spaţiu pentru adaptarea lor la schimbările climatice şi alte condiţii sau dezvoltarea de noi varietăţi.

Excepţiile pe care Comisia Europeană le prevede nu sunt decât praf în ochi, aplicându-se doar varietăţilor care au existat pe piaţă până în prezent. Toate celelalte varietăţi care nu demonstrează că au fost comercializate vreodată sau nu au o descriere oficială, cât şi soiurile provenite din acestea nu vor putea de acum încolo să intre pe piaţă.

De asemenea, legea cuprinde o serie de aspecte injuste faţă de ţărani şi micii producători, precum birocraţie excesivă, etichetare, ambalare sau taxe. Mai mult, importante aspecte practice privind implementarea regulamentului sunt desemnate ca „acte delegate“, adică ar urma să fie stabilite ulterior votării, în cadrul unor comitete şi departe de un proces democratic.

Un alt lucru îngrijorător şi controversat îl reprezintă conflictul de interese în care se află expertul care a scris proiectul de regulament. Isabelle Clement – Nissou, expertul delegat la Bruxelles de guvernul francez pe lângă DG SANCO, a deţinut anterior funcţia de director pentru relaţii internaţionale în cadrul GNIS, o organizaţie privată, comercială, reprezentând industria de seminţe. Această situaţie încalcă explicit regulamentul privind experţii detaşaţi pe lângă Comisia Europeană [ii].

Asociaţiile Eco Ruralis şi Re.Generation se opun categoric acestei legi profund nedemocratice şi solicită comisarilor europeni respingerea ei. Politicile agricole trebuie să se bazeze pe punerea ţăranilor la baza lanţului alimentar, construind o economie rurală puternică şi vibrantă. Legile care îi exclud pe ţărani de pe piaţă, împreună cu soiurile lor locale, vechi din bătrâni, promovează un sistem alimentar bazat pe dominarea pieţei de către marile companii.

„Ţăranii care îşi multiplică propriile seminţe de zeci de ani şi produc hrană sănătoasă şi diversă sunt consideraţi de companii drept principalul concurent pe piaţă. Din acest motiv, industria încearcă înlăturarea noastră şi perpetuarea monopolului său asupra întregului sistem alimentar. Cu noua lege, vom deveni delicvenţi, dacă vom merge la piaţă cu soiurile noastre de roşii, păstrate cu sfinţenie de la părinţii noştri.“, a declarat Nicolae Lalu, ţăran preocupat de soiuri tradiţionale, din partea asociaţiei Eco Ruralis.

„În calitate de consumatori, beneficiem imens de pe urma nenumăratelor posibilităţi pe care natura le creează. Această lege împinsă de companiile de agri-business, practic, ne spune că ceea ce natura ne-a dat de atâtea mii de ani nu este o hrană sigură şi sănătoasă şi, de aceea, trebuie să ne lăsăm uşile deschise hranei produse în laborator. Nu trebuie să acceptăm produse care ne transformă în bolnavi cronici, ci să sprijinim cei 4 milioane de ţărani pe care România îi are şi să dezvoltăm, astfel, un sistem alimentar bazat pe mâncare locală, sănătoasă şi gustoasă.“, a declarat Raluca Dan din partea Re.Generation.

Pentru mai multe informaţii, vă rugăm luaţi legătura cu:

Raluca Dan – membru Re.Generation – 0743 518 245, raluca@re-generation.ro

Nicolae Lalu – membru Eco Ruralis – 0761 509 112, ecoruralis@gmail.com

=================

i

Directiva Consiliului 66/401/CEE privind comercializarea seminţelor de plante furajere
Directiva Consiliului 66/402/CEE privind comercializarea seminţelor de cereale
Directiva Consiliului 2002/53/CE privind Catalogul comun al soiurilor de plante agricole
Directiva Consiliului 2002/54/CE privind comercializarea seminţelor de sfeclă
Directiva Consiliului 2002/55/CE privind comercializarea seminţelor de legume
Directiva Consiliului 2002/56/CE privind comercialoizarea cartofilor se sămânţă
Directiva Consiliului 2002/57/CE privind comercializarea seminţelor de plante oleaginoase şi pentru fibre
Directiva Consiliului 68/193/CE privind comercializarea materialului de înmulţire vegetativă a viţei de vie
Directiva Consiliului 1998/56/CE privind comercializarea materialului de înmulţire vegetativă a plantelor ornamentale
Directiva Consiliului 92/33/CEE privind comercializarea materialului săditor de legume
Directiva Consiliului 2008/90/CE privind comercializarea materialului de înmulţire şi plantare fructiferă
Dorectiva Consiliului 1999/105/CE privind comercializarea materialului forestier reproducător

ii

Decizia Comisiei din 12.11.2008 de stabilire a normelor privind experţii naţionali detaşaţi şi experţii naţionali în formare profesională pe lângă serviciile Comisiei: http://ec.europa.eu/civil_service/docs/regime_end_ro.pdf

One comment

    Adauga un comentariu!

    Nume (necesar)

    Website


    *

    Editoriale din aceeasi categorie

    Marius Serban Prea putine lucruri mai conteaza in Romania zilelor de astazi unde totul pare a fi exact invers decat ar trebui sa fie de parca se urmeaza un plan cu puncte in sensul asta. Chiar si daca Romania ar fi condusa de cei mai prosti oameni de pe planeta, lucru nu departe de adevar, […]

    Autor: Aciduzzul | 7 septembrie, 2020 | 1 comentarii | 177 vizualizari | 2 voturi

    De ce nu mai gasesc fabricile de conserve rosii pentru bulion in Romania?!

    Autor: Aciduzzul | 23 ianuarie, 2020 | 0 comentarii | 78 vizualizari | 3 voturi

    Un producator de drone din grupul Tesla investeste la Cluj, o adevarata premiera pentru Romania! Electric Visionary Aircra, companie care face parte din grupul Tesla si are ca obiect de activitatea construirea elicopterelor si a dronelor de ultima generatie, va finanta campioana de fotbal a Romaniei, formatia CFR Cluj. Tesla detine 51% din actiunile Electric […]

    Autor: Aciduzzul | 28 septembrie, 2019 | 5 comentarii | 221 vizualizari | 2 voturi

    Chinezii isi fac loc in agricultura din Romania, o realitate cu care ar trebui sa ne obisnuim de acum incolo. Cumpara la greu tot ce le cada in mana si nu o firma, ci trei dintr-un foc! Vrem nu vrem, fondurile chinezesti castiga teren in Romania (si nu sunt singurele), inclusiv in agricultura locala! Pentru […]

    Autor: Aciduzzul | 15 februarie, 2019 | 0 comentarii | 230 vizualizari | 2 voturi

    Zilele trecute, in cadrul audierilor asupra bugetului pentru anul 2019, domnul ministru Petre Daea anunta cu multa mandrie ca programele de subventii vor fi continuate anul acesta, chiar marite bugetele unora dintre aceste programe. Pe langa scandalul datorat cormoranilor, alte probleme se ascundeau in liniile de buget ale< acestui minister. Ce inseamna aceste subventii raportat […]

    Ofera o donatie
    Dacă vrei să contribui și tu, poți dona aici:
    fii aproape de noi
    Conferinta_AGROstandard
    PUB
    web design profesionist
    Red Moon Media
    CAMPANII bp
    Atitudine Contemporana
    Televiziunea Copiilor
    Le Pre
    1984 George Orwell
    Televiziunea Copiilor
    piata BIO
    alimente organice
    internet manipulation techniques
    Adauga banerul de partener Badpolitics pe site-ul tau bad politics
    bad politics

    2009 - 2024 © BadPolitics