Sustine Bad Politics
arhiva stiri
starea vremii
Failure notice from provider:
Connection Error:http_request_failed
ANUNTURI UMANITARE
Editorialele editiei
ANTI-ROMANIA. Afacerea Rosia Montana: Soros vrea aurul romanesc. ONG-urile lui au facut o campanie mincinoasa de anvergura mana in mana cu Ungaria
Aciduzzul | 3 august, 2011 | 0 comentarii | 731 vizualizari |
(1 voturi )

Alexandru Moldovan
Cand spuneam ca Soros are un interes direct in blocarea exploatarii Rosia Montana eram considerat “conspirationist”. Iata cum se dovedeste acum ca toata campania “eco” a zecilor de ONG-uri din trena lui avea ca unic scop o mare afacere: aurul romanesc (si nu numai aurul…).

SF: Aurul de la Rosia Montana a ajuns sa valoreze peste 7 miliarde de dolari

Dupa 11 ani de la demararea proiectului, trei dintre cei mai bogati oameni ai planetei asteapta sa puna mana pe aurul din Apuseni compania canadiana Gabriel Resources este tot mai aproape de momentul inceperii lucrarilor de exploatare a zacamintelor aurifere de la Rosia Montana, valoarea estimata a celor opt milioane de uncii de aur aflate in zacamant fiind in momentul de fata de aproximativ 7,2 miliarde de dolari (pretul unei uncii este de 900 de dolari), la care se adauga valoarea celor peste 1.600 de tone de argint.

Nu intamplator, in actionariatul companiei canadiene au intrat, cu pachete totale de aproximativ 60%, miliardarii americani John Paulson, Thomas Kaplan si George Soros. In compania Rosia Montana Gold Corporation (RMGC), care ar urma sa exploateze zacamintele aurifere, Romania detine 20% din actiuni, prin intermediul Minvest Deva, ceea ce inseamna ca, teoretic, circa 1,4 miliarde de dolari din valoarea aurului ar reveni tarii noastre. Interesant este ca, desi pretul aurului a crescut foarte mult, valoarea investitiei de la Rosia Montana ramane aproape constanta: aproximativ 1,5 miliarde de dolari.

Proiectul de exploatare a aurului de la Rosia Montana este blocat deocamdata de Ministerul Mediului, care a suspendat anul trecut, fara nicio explicatie, evaluarea EIM (Studiul de Evaluare a Impactului asupra Mediului) si a refuzat sa acorde RMGC autorizatiile de siguranta a barajelor. De la aceasta decizie a urmat si blocarea sau anularea altor autorizatii acordate anterior, compania canadiana avand o serie de procese pe rol in instantele din Romania.

Si totusi, in urma cu cateva zile, Curtea de Apel Bucuresti a decis ca Ministerul Mediului sa emita in cel mai scurt timp avizele necesare construirii celor doua baraje de la Rosia Montana. Nu stim inca daca aceasta decizie va fi contestata de Ministerul Mediului, cert este ca ea este un semnal clar de deblocare a proiectului. Prezenta in actionariatul Gabriel Resources a celor trei miliardari americani, dar si criza economica mondiala par sa fie de bun augur pentru proiectul de la Rosia Montana, sustinut, de altfel, si de o parte a parlamentarilor Partidului Democrat-Liberal, aflat in momentul de fata la putere.

Interesant este ca Fundatia Soros a cerut de curand desecretizarea contractului de concesiune dintre statul roman si Gold Corporation, dupa modelul desecretizarii contractului cu compania Sterling, pentru hidrocarburile din Marea Neagra.

Desecretizare partiala

Compania canadiana Gabriel Resources a intrat in posesia licentei de explorare a zacamintelor de la Rosia Montana in urma cu 11 ani, prin asocierea cu regia Minvest Deva, care detinea de fapt aceasta licenta. Asa se si explica procentul de 20% din actiunile RMGC, detinut de statul roman prin intermediul Minvest. Ulterior, dupa formarea societatii mixte si realizarea lucrarilor de explorare si a studiului de fezabilitate, acest contract a devenit un contract de concesiune si exploatare a zacamintelor, valabil pe o durata de 25 de ani, cu posibilitatea de prelungire. Inainte de a vorbi despre desecretizarea acestui contract, trebuie sa precizam ca in cazul Sterling nu s-a desecretizat contractul dintre ANRM (Agentia Nationala a Resurselor Minerale) si Sterling, ci doar anexa acestui contract, devenita hotarare de guvern in urma cu aproximativ trei luni. Prin comparatie, contractul de concesiune de la Rosia Montana nu va putea fi desecretizat, sau cel putin nu in totalitate, intrucat legile existente nu permit acest lucru.

„In Romania s-au acordat circa 1.000 de licente in ultimii ani. Legea precizeaza ca aceste licente au un anumit regim si unele componente din contracte sunt considerate secrete de stat. Este evident ca acestea pot fi desecretizate doar daca se modifica cadrul legislativ“, ne-a de-clarat Dragos Tanase, managing director la RMGC. Exploatarea zacamintelor de la Rosia Montana mai are o particularitate: statul este actionar in compania de exploatare si parte la impartirea profitului, spre deosebire de contractul cu Sterling, unde urmeaza sa incaseze doar redeventele.

Cum se fac afacerile pe Bursa

Este deja o certitudine ca in actionariatul Gabriel Resources au intrat John Paulson, Thomas Kaplan si George Soros, acesta din urma fiind actionar indirect. Interesant este ca, in urma cu doar un an, George Soros era acuzat de conducerea RMGC ca ar face presiuni pentru blocarea exploatarii de la Rosia Montana. Iata ca situatia actuala schimba radical lucrurile. John Paulson, administratorul fondului Paulson & Co, a castigat numai anul trecut 3,7 miliarde de dolari, situandu-se de partea opusa curentului subprime si fiind primul pe lista managerilor de top in acest tip de fonduri.

Pe locul doi s-a situat nimeni altul decat George Soros, devenit intre timp aliat cu John Paulson la Gabriel Resources. Cel de-al treilea miliardar american implicat in compania canadiana este Thomas Kaplan, un fost partener al lui George Soros in compania de minerit Apex Silver, detinatoarea unor mine de argint din Bolivia. Soros nu este actionar direct la Gabriel Resources, ci prin intermediul Newmont Mining, care deti-ne circa 20% din actiuni, aceasta ocupand pozitia a doua la nivel mondial in randul companiilor de exploatare a aurului.

Facem precizarea ca operatiunea de cumparare de actiuni la Gabriel Resources s-a desfasurat in stransa legatura cu deciziile Ministerului Mediului de la Bucuresti privind exploatarea de la Rosia Montana, altfel spus, exact in momentul in care aceste decizii au dus la caderea pretului actiunilor Gabriel Resources (la Bursa din Toronto) de la circa 6 dolari la sub 2 dolari/ actiune. Nimic nu este intamplator.

Cine decide?

Attila Korodi, fostul ministru al mediului in perioada in care se faceau achizitiile de actiuni la Gabriel Resources, s-a aratat, cel putin in aparenta, impotriva proiectului de la Rosia Montana. El a suspendat evaluarea EIM si a refuzat emiterea acordului de functionare in conditii de siguranta pentru barajele proiectului Rosia Montana, in ciuda avizarii favorabile, de doua ori consecutiv, a Comisiei Nationale pentru Siguranta Barajelor din cadrul Directiei Amenajare Bazine Hidrografice.

In paralel, in Parlamentul Romaniei a fost depus un proiect de lege (ini-tiatori au fost senatorii Kovacs Eckstein Peter – UDMR si Gheorghe Funar – PRM) care prevedea interzicerea folosirii cianurilor pentru exploatarea zacamintelor de minerit de aur si argint, lege care, daca s-ar fi aprobat, bloca in totalitate proiectul de la Rosia Montana. Numai ca proiectul de lege a fost respins de Senat si s-a blocat ulterior la Comisia de industrie a Camerei Deputatilor. Cine credeti ca a votat impotriva proiectului de lege? Reprezentantii PSD si ai PD-L, care tocmai formeaza coalitia ce guverneaza azi Romania.

Actualul ministru al mediului, Nicolae Nemirschi, nu prea are loc de intors. El trebuie sa ia o decizie clara in privinta evaluarii EIM si a suspendarii Comitetului de Analiza Tehnica, in functie de care va continua procedura de punere in exploatare a zacamintelor de la Rosia Montana. Intre timp, cei de la Rosia Montana Gold Corporation si-au redus numarul de angajati la jumatate (in jur de 250 de oameni), dar au achizitionat 80% din proprietatile de la Rosia Montana, pentru a putea trece la faza de exploatare. De asemenea, reprezentantii companiei sustin ca au investit deja circa 400 de milioane de dolari la Rosia Montana, pentru lucrari de explorare, despagubiri, achizitii etc. Mai mult, au fost comandate o parte din echipamentele industriale necesare tratarii minereului, unele dintre ele fiind deja realizate. Costurile de exploatare ale zacamintelor aurifere de la Rosia Montana sunt evaluate la circa 1,5 miliarde de dolari.

Ce vrea sa spuna Soros?

Dupa dezvaluirile din presa privind participarea sa indirecta, prin intermediul fondului Newmont, la Gabriel Resources, George Soros a dat o declaratie cel putin ciudata. Desi initial a negat faptul ca s-a intalnit cu un reprezentant al companiei canadiene, recunoaste totusi ca a avut o asemenea discutie cu Joel Bell, consultant al Gabriel Resources. Pozitia lui Soros privind proiectul de la Rosia Montana este mult mai atenuata, in sensul ca nu se impotriveste realizarii lui, ci este pentru o „pozitie constructiva“. In acelasi timp, George Soros se delimiteaza de actiunile Fundatiei lui din Romania, despre care spune ar actiona „autonom“. Declaratia miliardarului american poate avea insa si o „oarecare“ influenta asupra cotatiei actiunilor Gabriel Resources la bursa, dupa un model deja consacrat de George Soros. Redam in continuare declaratia:

„Numele meu a fost mentionat recent in legatura cu proiectul minier din Rosia Montana, Romania. Pentru a clarifica lucrurile, doresc sa declar urmatoarele: nu am niciun interes financiar in proiectul minier de exploatare a aurului de la Rosia Montana, nici prin firma Gabriel Resources si nici prin intermediul companiei Newmont, si nici nu intentionez sa am vreun asemenea interes in viitor. Precizez ca am purtat o conversatie cu Joel Bell, un reprezentant al companiei Gabriel Resources, in cursul careia l-am incurajat sa caute o solutie constructiva pentru Rosia Montana, care sa vina in intampinarea solicitarilor legitime ale oponentilor proiectului minier. Pe de alta parte, nu am nicio opinie ferma asupra a ceea ce ar fi o solutie corecta si in niciun caz nu-mi impun parerile personale asupra Fundatiei Soros Romania, care are propriul consiliu director si actioneaza autonom. Respect activitatea fundatiei de promovare a transparentei, bunei guvernari si sustinere a statului de drept“.

Simpla coincidenta?

Compania canadiana de petrol si gaze Sterling Resources are un actionar comun cu firma Gabriel Resources, tot din Canada. Fondul canadian de investitii Sprott Asset Management are participatii atat la Sterling Resources, cat si la Gabriel Resources. Sprott Asset Management detine 23,6% din actiunile Sterling Resources, iar Trapeze Capital are o participatie de 14,9% din capitalul companiei, potrivit datelor Sterling. Totodata, Sprott Asset Management are actiuni si la Carpathian Gold, care are ca obiect de activitate extragerea aurului, si are concesiuni in Romania si Ungaria. Concesiunea din Romania este situata in Muntii Apuseni, la circa 20 de kilometri de Rosia Montana.

Zacaminte sarace, dar profitabile

Se estimeaza ca de la Rosia Montana s-ar putea extrage 330 de tone de aur si peste 1.600 de tone de argint. Aceasta presupune exploatarea aurului in cariere de suprafata, anticipandu-se extractia a circa 13-16 milioane de tone de minereu anual, pe o perioada de 17 ani. Studiile facute arata ca la o tona de minereu excavat se obtin in jur de 1-1,5 grame de aur si 7,5 grame de argint. Costurile totale ale proiectului se vor ridica la 2,1 miliarde de dolari, in conditiile in care veniturile totale generate vor fi de peste 7 miliarde de dolari. Mai jos prezentam investitiile preconizate de Rosia Montana Gold Corporation, in faza initiala a proiectului, cu precizarea ca doar valoarea finala a veniturilor va fi alta, datorita evolutiei pretului international la aur.

*Investitie totala 605 milioane dolari
*Investitii in faza de constructie 437 milioane dolari
*Investitii in faza operationala 123 milioane dolari
*Costuri de operare 1,4 milioane dolari
*Venituri totale 3,2 miliarde dolari
*Costuri totale 2,1 miliarde dolari

Sursa: Victor Roncea

Adauga un comentariu!

Nume (necesar)

Website


*

Editoriale din aceeasi categorie

Marius Șerban Odată cu intrarea într-o nouă stare de criză, după ce tocmai am ieșit din una de alertă, pentru că, nu-i așa, starea de continuă criză este singura formulă prin care mai poate fi controlată cât de cât o populație debusolată, anomizată, se vântură tot felul de versiuni de proiecte de lege, prin care, […]

Autor: Aciduzzul | 10 martie, 2021 | 3 comentarii | 377 vizualizari | 5 voturi

Legea vaccinarii obligatorii a fost adoptata in UNANIMITATATE in comisia de santate din Camera Deputatilor. Adica au votat-o toate “partidele” politice, fara exceptie! Chiar daca au fost aduse sute de amendamente fata de varianta adoptata acum doi ani de Senat, ce sa vezi, s-a pastrat neatins un articol, cu ginion, articolul 13 care prevede la […]

Autor: Aciduzzul | 1 decembrie, 2020 | 2 comentarii | 440 vizualizari | 1 vot

Niciodata in intreaga sa istorie statul si poporul roman, atat cat a mai ramas, nu au fost atat de aprope de extinctie ca acum. Practic, acum se joaca viitorul Romaniei intr-un context politic international extrem de nefavorabil. Lipsa de reactie inseamna acum, pur si simplu, extinctie! Practic, toate partidele, cu exceptia Partidului Noua Romanie (PNR) […]

Autor: Aciduzzul | 1 decembrie, 2020 | 1 comentarii | 141 vizualizari | 2 voturi

Partidul Noua Romanie (PNR) considera ca Justitia din Romania este una dintre cele mai corupte institutii publice, fapt confirmat de sondajele de opinie, deciziile contradictorii si arbitrare ale magistratilor avand repercursiuni catastrofale asupra oamenilor si decredibilizand semnificativ statul roman, si asa in disoulutie. PNR sustine cu tarie o lege prin care magistratii sa fie trasi […]

Autor: Aciduzzul | 29 noiembrie, 2020 | 1 comentarii | 228 vizualizari | 2 voturi

Partidul Noua Romanie (PNR), sustinut de Miscarea Civica Frontul Alfa, sustine ca este o problema de siguranta nationala, in contextul crizei economice fara precedent care va lovi Romania, confiscarea averilor ilicite, investigarea surselor averii afisate, cu precadere pentru demnitari si functionarii publici, audit pentru verificarea datoriei publice a Romaniei, reintroducerea pedepsei cu moartea si majorarea […]

Ofera o donatie
Dacă vrei să contribui și tu, poți dona aici:
fii aproape de noi
Conferinta_AGROstandard
PUB
web design profesionist
Red Moon Media
CAMPANII bp
Atitudine Contemporana
Televiziunea Copiilor
Le Pre
1984 George Orwell
Televiziunea Copiilor
piata BIO
alimente organice
internet manipulation techniques
Adauga banerul de partener Badpolitics pe site-ul tau bad politics
bad politics

2009 - 2024 © BadPolitics