Sustine Bad Politics
arhiva stiri
starea vremii
Failure notice from provider:
Connection Error:http_request_failed
ANUNTURI UMANITARE
Antiglobalizare
Arhiva mormona a sufletelor (Cealalta Lume)
Aciduzzul | 8 ianuarie, 2011 | 0 comentarii | 288 vizualizari |
(2 voturi )

La 20 de mile sud-est de Salt Lake City, bastionul sectei mormone, se afla o arhiva continand 2,4 milioane de microfilme cu acte de stare civila pentru circa doua miliarde de persoane. Arhiva “Granite Mountain Records Vault” se afla intr-un buncar sapat in muntele Wasatch, protejat cu usi de 14 tone, destinate sa protejeze microfilmele in cazul unui razboi nuclear. Potrivit unei anchete realizate de o echipa de jurnalisti de la canalul francez M6, arhiva contine date din peste 100 de tari, cele mai multe obtinute cu acordul statelor, care au permis reprezentantilor mormoni sa microfilmeze certificatele de stare civila. Franta, de exemplu, a acceptat in anii 1960 microfilmarea arhivelor de catre mormoni, iar procesul de copiere continua. Arhiva contine copii dupa registre parohiale, acte de casatorie, necrologuri, recensaminte si alte date de acest gen, unele datand din Evul Mediu.

Care este, insa, motivul pentru care “The Church of Jesus Christ of Latter-day Saints” (sau LSD), denumirea oficiala a sectei mormone, investeste sume imense in stocarea de date de stare civila si in protejarea lor impotriva unor atacuri cu bombe atomice?

Un prim raspuns este dat de obsesia mormonilor legata de un cataclism nuclear. Fiecare mormon este obligat sa stocheze alimente care sa ii asigure supravietuirea pentru o lunga perioada de timp, iar in Salt Lake City se afla chiar un siloz de cereale care poate asigura necesarul de paine pentru comunitatea mormona timp de trei ani.

Nu este, insa, o explicatie suficienta. O alta, mai cuprinzatoare, este legata de un obicei al mormonilor, unic in universul crestin, si anume botezul mortilor. Practica provine dintr-o interpretare à la lettre a unui pasaj din Biblie, potrivit caruia nu pot fi mantuiti decat cei botezati.

Botezul mortilor se realizeaza in templele mormone prin intermediul unor “proxy”, descendenti ai celor disparuti ce preiau in timpul ceremoniei identitatea celor decedati. In acest fel se poate realiza idealul mormon al reunirii familiilor in lumea de dincolo. Obsesia pentru adunarea datelor de stare civila devine, astfel, explicabila prin faptul ca ofera acces la o baza de date unica despre stramosii nostri, ce pot deveni astfel mormoni fara sa fi cunoscut vreodata aceasta secta.

Practica mormona a intrat in centrul atentiei in anii 1990, cand s-a descoperit ca sute de mii de evrei ucisi in Holocaust au fost “botezati” de catre secta, alaturi de multe alte persoane, intre care celebritati precum Charles de Gaulle. Reprezentantii mormonilor au incercat sa justifice situatia prin zelul unor membri ai sectei, dar au acceptat sa opreasca “botezul” evreilor morti, cu exceptia cazurilor cand acestia au descendenti mormoni sau toate rudele in viata isi dau acordul.

De altfel, in ciuda secretomaniei sale, secta mormona, foarte bogata, ofera acces nelimitat la arhiva sa la Family History Library din Salt Lake City sau in cele 3.000 de centre Family History pe care le-a deschis in lume, din Utah pana in Europa sau Oceania, mici francize ale arhivei mortilor.

Biblioteca are si o pagina de internet, cu un index pe tari. Despre Romania nu exista decat date preluate din recensaminte, ceea ce sugereaza ca statul roman nu a acceptat copierea datelor de stare civila de catre mormoni, desi secta face prozelitism si in aceasta zona, doi misionari murind recent la Bucuresti in conditii dubioase.

Totusi, arhiva mormona, unica pe plan mondial, este de real ajutor pentru genealogisti, care pot gasi aici referinte despre stramosii multor persoane. Reprezentantii mormoni sustin ca efortul lor de conservare a datelor poate fi de real ajutor pentru tarile ce au acceptat copierea datelor, deoarece, in caz de pierdere a datelor originale din cauza unor dezastre precum incendii, inundatii etc, secta lor este dispusa sa “doneze” cópiile gratuit. Secta mormona este, de altfel, decisa sa continue efortul de conservare si are ambitia sa utilizeze cele mai noi tehnologii in acest scop.

Imaginea mormonilor s-a schimbat mult, de altfel, fata de secolul XIX, cand mica secta poligama de atunci, creata in jur de 1820 de obscurul “profet” Joseph Smith, era ridiculizata de Mark Twain in cartea “Roughing It” (tradusa in romaneste cu titlul „Sub cerul liber”).

Sursa: Cealalta Lume

Adauga un comentariu!

Nume (necesar)

Website


*

Editoriale din aceeasi categorie

Autor: Aciduzzul | 10 martie, 2021 | 3 comentarii | 364 vizualizari | 5 voturi

Legea vaccinarii obligatorii a fost adoptata in UNANIMITATATE in comisia de santate din Camera Deputatilor. Adica au votat-o toate “partidele” politice, fara exceptie! Chiar daca au fost aduse sute de amendamente fata de varianta adoptata acum doi ani de Senat, ce sa vezi, s-a pastrat neatins un articol, cu ginion, articolul 13 care prevede la […]

Autor: Aciduzzul | 24 iunie, 2016 | 0 comentarii | 557 vizualizari | 2 voturi

Brexit-ul este, fara doar si poate, un eveniment de proportii epice prin prisma perpectivelor pe care le deschide. Brexit-ul reprezinta prima fisura intr-un sistem monstrous care parea monolit. Practic, intreaga oligarhie americana si europeana, cu monstroasa masinarie media aservita au fost luate prin suprindere, in ciuda manevrelor diperate de a influenta in extremis opinia publica […]

Autor: Aciduzzul | 6 martie, 2016 | 0 comentarii | 9888 vizualizari | 8 voturi

Site-urile americane sustin ca hacker-ul roman supranumit Guccifer, extradat recent in Statele Unite, ar fi fost gasit mort in celula in care ese incarcerat, la scurt timp dupa ce ar fi disparut din celula, ulterior interogarii acestuia de catre FBI. Informatia vine la scurt timp dupa ce FBI a anuntat ca nu recomanda procurorilor americani […]

Autor: Aciduzzul | 14 noiembrie, 2015 | 1 comentarii | 604 vizualizari | 3 voturi

Marius Serban Dupa cum ne-am obisnuit deja in astfel de situatii cam toate goarnele media din Romania si de pe afara se vad obligate sa caute dedesubturile acestei afaceri apeland la tot felul de “analisti” mai mult sau mai putin intersati, cu o agenda care mai de care mai inchegata, scrisa de marii actori globali,sau, […]

Autor: Aciduzzul | 14 septembrie, 2015 | 0 comentarii | 610 vizualizari | 1 vot

Michael Thomas “9/11 was an Anglo-American black operation executed in collusion with Israeli Secret Services and Saudi Arabian financiers.” — 9/11 Investigator. Undoubtedly the 9/11 attacks on New York City and Washington DC are the most misrepresented by officialdom in US history. Whereas the assassination of John F. Kennedy is now understood to have been […]

Ofera o donatie
Dacă vrei să contribui și tu, poți dona aici:
fii aproape de noi
Conferinta_AGROstandard
PUB
web design profesionist
Red Moon Media
CAMPANII bp
Atitudine Contemporana
Televiziunea Copiilor
Le Pre
1984 George Orwell
Televiziunea Copiilor
piata BIO
alimente organice
internet manipulation techniques
Adauga banerul de partener Badpolitics pe site-ul tau bad politics
bad politics

2009 - 2024 © BadPolitics