Un agent de informaţii poate să se dovedească mai periculos decât o bombă atomică, fiind capabil să fure secretele cele mai bine păzite ale unei ţări, secrete care vor servi apoi unei alte ţări care doreşte să deterioreze economia sau potenţialul de apărare ale acelei ţări sau ale alteia. Agentul de informaţii este artizanul informaţiei, în sensul nobil al termenului. El este indispensabil pentru dezvăluirea anumitor secrete sau pentru demascarea uneltirilor unei persoane, unui consiliu, unei administraţii, etc. Misiunile lui fac apel mai degrabă la talente similare celor ale unui detectiv, la relaţiile interumane şi la ştiinţele sociale, decât la arme, cum se vede în filme. Erou pentru unii, fiinţă fără scrupule pentru alţii, agentul nu a încetat să-şi vadă imaginea socială fluctuând, în ultimele decenii, până la a face obiectul unei controverse adesea foarte vii.
Agentul are avantajul de a beneficia de încrederea celui asemenea lui, dar trebuie să facă faţă neîncrederii cetăţeanului de rând şi suspiciunii lumii politice.
Mulţi dintre noi se întreabă ce îi determină pe aceşti bărbaţi şi pe aceste femei să accepte o asemenea îndeletnicire care este destul de ingrată şi nu lipsită de riscuri. După sensibilitatea şi apartenenţa politică a persoanelor, spionajul face fie obiectul unei reprobări, fie al unei admiraţii numai bună să inflameze imaginarul. Spionajul are istoria şi miturile sale, provenite din romane şi filme care creează imaginea unui bărbat romantic, îndrăzneţ, ducând o viaţă plină de aventuri incitante şi de cuceriri.
Spionul este o persoană însărcinată cu culegerea de informţii în secret dintr-un anumit teritoriu şi transmiterea acestora către un centru de sinteză şi analiză. Este special antrenat pentru activităţi specifice, respectiv culegerea, sinteza şi analiza informaţiilor.
Spionii sunt prima linie de apărare/atac a unui război. Sunt luptătorii de sacrificiu care hotărăsc soarta unui război, căci orice război pentru a fi eficient trebuie să fie planificat, coordonat cu ajutorul informaţiilor corecte din teritoriul inamicului.
Spionii sunt oameni inteligenţi, dotaţi, prudenţi şi capabili să-şi croiască un drum către aceia care, în tabăra inamicului sunt intimi cu suveranul şi membrii nobilimii. Astfel, ei sunt în măsură să observe mişcările inamicului şi să-i cunoască acţiunile şi planurile. Odată informaţi asupra situaţiei reale, se întorc să ne informeze (Sun Tzu, Arta războiului).
Spionii sunt oameni care pot să vină, să plece şi să transmită rapoarte. Ca spioni volanţi trebuie să recrutăm oameni inteligenţi, dar care par proşti şi oameni întreprinzători, în ciuda aerului lor inofensiv, oameni sprinteni, viguroşi, îndrăzneţi şi bravi. Deprinşi cu misiuni modeste şi capabili să îndure foamea, frigul, mizeria şi umilinţa (Sun Tzu, Arta războiului).
Mulţi asociază spionajul cu o activitate spectaculoasă, plină de acţiuni, de manevre, de aventuri. În realitate, spionajul este o activitate în cea mai mare parte rutinară, liniştită, lucrul sub acoperire şi anonimatul fiind legi de bază. Obţinerea informaţiilor de cele mai multe ori nu se face utilizând pistolul sau pătrunderile ilegale, ci prin cultivarea de relaţii, cunoaşterea de persoane noi, atragerea de surse, exploatarea acestora. Deseori cele mai importante informaţii se obţin la un pahar de bere.
Un spion adevărat nu este unul plin de muşchi, abil în mânuirea pistoalelor şi maestru în arte martiale. Un adevărat spion este un maestru în psihologia umană, un fin observator, un bun vorbitor al limbilor străine şi o persoană sociabilă şi cu multă inteligenţă emoţională.
Când presa se ocupă de o afacere de spionaj, jurnalişii folosesc la adresa agentului calificative care denotă mai curând fantezie decât obiectivitate, adevăratul rol jucat de personaje e rar evocat.
Zestrea psihică şi fizică necesară unui spion este complexă. Factorul uman este cel mai important în spionaj. Nici o tehnologie nu poate înlocui mintea umană. Tehnologia poate ajuta la îmbunătăţirea culegerii şi analizei informaţiilor, însă numai mintea umană este capabilă să ajungă acolo unde tehologia nu poate ajunge niciodată: la mintea altor oameni.
Una dintre cele mai importante calităţi ale unui spion adevarat este o puternică motivaţie pentru meseria care o face. Aceasta e responsabilă pentru reuşita în diverse misiuni dificile, care par fără ieşire, sau stimularea pentru găsirea unor noi metode, noi resurse care să-i îmbunătăţească randamentul în meserie.
Calităţile pe care trebuie să le aibă un spion perfect sunt: inteligenţa, memoria bună; rezistenţa la efort intelectual; spiritul de observaţie; gândire operativă şi de calitate; cultură generală bogată; mobilitate în acţiuni fizice; caracterul; nu este nervos, ci calm; nu este timid; este o persoană activă; stăpân pe stările interioare; capacitate de organizare în gândire şi în acţiuni; curajos; ambiţios; adaptabilitate; dezvoltat fizic; invulnerabil; optimist; tip controlat; răbdător; capacitatea de a manipula; capacitatea de a minţi; capacitatea de a simula/disimula; flexibilitate şi capabil de a se adapta oricărei situaţii; îndemânare; hotarât să lupte pentru o cauză; capacitatea de a previziona şi anticipa; nu este sentimentalist; abil; calităţi organizatorice; îndrazneală; conştiinciozitate; dotat cu imaginaţie; apt de sacrificii deosebite; exigent faţă de sine; om practic; rezistent la torturi fizice; spirit critic, dar obiectiv; intuitiv; neinfluenţabil; în acţiunile sale se bazează mai mult pe raţiune şi mai puţin sau deloc pe sentimente.
Dar cea mai mare calitate a unui spion trebuie să fie patriotismul, mobilul care determină toate acţiunile sale.
Sursa: Spyology
Adauga un comentariu!
Editoriale din aceeasi categorie
Marius Șerban Odată cu intrarea într-o nouă stare de criză, după ce tocmai am ieșit din una de alertă, pentru că, nu-i așa, starea de continuă criză este singura formulă prin care mai poate fi controlată cât de cât o populație debusolată, anomizată, se vântură tot felul de versiuni de proiecte de lege, prin care, […]
Autor: Aciduzzul | 23 ianuarie, 2020 | 1 comentarii | 183 vizualizari | 3 voturi
Cele mai multe dintre evenimentele majore ale ultimelor decenii au venit ca reactie la un eveniment precedent, de multe ori fals, o provocare menita a pregati opinia publica pentru ceea ce va urma. Comentatorii politici numesc astfel de evenimente inscenate – false flag – un steag fals. Cele mai clare exemple de atacuri inscenate sunt […]
Autor: Aciduzzul | 24 mai, 2019 | 3 comentarii | 467 vizualizari | 5 voturi
“Alegerile” europarlamentare 2019, in fapt un jalnic exercitiu pseudoelectoral, reflecta cat se poate de clar faptul ca Romania este un stat esuat fara posibilitatea practica de a-si mai reveni. Asistam, de fapt, la o batalie intre diversele factiuni din serviciile secrete romanesti, in fapt doar niste reminiscente bolsevico-securistoide sau neomarxiste extrem de toxice, simple anexe […]
Autor: Aciduzzul | 14 septembrie, 2015 | 0 comentarii | 611 vizualizari | 1 vot
Michael Thomas “9/11 was an Anglo-American black operation executed in collusion with Israeli Secret Services and Saudi Arabian financiers.” — 9/11 Investigator. Undoubtedly the 9/11 attacks on New York City and Washington DC are the most misrepresented by officialdom in US history. Whereas the assassination of John F. Kennedy is now understood to have been […]
Autor: Aciduzzul | 14 septembrie, 2015 | 1 comentarii | 583 vizualizari | 6 voturi