Sustine Bad Politics
arhiva stiri
starea vremii
Failure notice from provider:
Connection Error:http_request_failed
ANUNTURI UMANITARE
Arta-Cultura
Autonomisti unguri si “salvatori” de la Rosia Montana, privilegiati cu fonduri de la stat de sute de mii de euro in defavoarea Muzeelor Romaniei, a Documentelor Unirii si a Detinutilor Politici. Jaful anti-national de la AFCN
Aciduzzul | 17 mai, 2012 | 3 comentarii | 285 vizualizari |
(2 voturi )

Administratia Fondului Cultural National (AFCN) ar trebui sa fie, cel putin dupa nume, dedicata culturii nationale. In realitate, dupa cum arata rezultatele proiectelor admise spre finantare din banul public (contribuabili, pensii si alocatii taiate, etc) avem de a face cu o veritabila retea de manipulatori de fonduri ale statului roman in scopuri anti-nationale bine determinate, care ar trebui sa se afle atat in atentia organelor de control ale Guvernului si Ministerului de Interne cat si, mai ales, a SRI. Nu o sa ma refer la recentul scandal lansat de o suma de profitori si roitori pe langa fondurile publice, in frunte cu Eugen Simion si ciparii sai, care de fapt sunt deranjati doar pentru ca nu li s-au aprobat lor proiectele, dupa cum se obisnuisera ani la rand.

Ci o sa punctez, prin comparatie, cum proiecte cu adevarat nationale au fost depunctate in favoarea stipendierii unor operatiuni anti-statale mascate cultural, cu o dominanta maghiara romanofoba.

Dar in primul rand cine sunt “girantii” AFCN. Anii trecuti, din Consiliul AFCN, institutie publica subordonata Ministerului Culturii si Patrimoniului National, faceau parte nume “grele”: domnii Liiceanu, Manolescu, Pippidi si, evident, nelipsitul “dr” Patapievici.

Pana intr-o zi, cand niste ziaristi mai batuti in cap, de genul celor care au acum proces de tip “politia gandirii” cu dl Liicheanu, pardon!, Liigheanu, pardon!, Liiceanu, s-au gandit sa scrie – pe vremea cand mai existau ziare – ca nu se prea poate ca domnii din Consiliu sa si ceara bani pentru proiectele lor private sau de grup si tot ei sa (si) le aprobe. Domnii cei “grei” ai culturii chipurile romane nu-si dadusere seama de parascovenia asta cand se instalasera in fotoliile (platite) de la AFCN.

Asa ca, acum, “greii” mafiei culturnice s-au dat mai pe la spate, o obisnuinta pentru ei, si i-au bagat in fata pe mai tinerii de azi. Dar vai, chiar si numele lor, desi par neimportante, mai toate sunt cu “cîntic”. Iata-le: Delia Ruxandra Mucica (Ministerul Culturii si Patrimoniului National), Emese Nagy (Ministerul Culturii si Patrimoniului National), Ariadna Ponta (Institutul Cultural Roman), Hajnalka-Erzsebet Kerekes (Consiliul Minoritatilor Nationale), Mihai Ghyka (membru), Florin Cîntic (membru), Oana Balutescu (membru), Vasile Ernu (membru), Nicoleta Calina (membru), Nicolae Mandea (membru), Lia Maria Voicu (membru). Nu o se le iau pe toate la rand pentru ca e pierdere de vreme. O sa trec direct la subiect, la produsul mintii lor si al “comisarilor” din Comisiile de Evaluare, respectiv Aurelia Dutu, Dragoș Neamu, Chirita Lenuta, Troc Gabriel Simion, Furu Arpad, Dragoș Ungureanu, Cistea Ioana (cel putin in ce priveste Patrimoniul Cultural National).

Asadar, o sa incep cu Lista finala a beneficiarilor de finanțari nerambursabile la aria Patrimoniu Cultural National, dupa soluționarea contestațiilor. Din capul locului, ce sare in ochi?

Ultima pe lista, cu voia Dvs, Asociatia Aurarilor “Alburnus Maior” cu proiectul “Patrimoniul din Rosia Montana în imagini”. Punctaj: 80 de puncte din 100. Bistari: 53 729 lei noi.

De ce iese in evidenta: pentru ca, desi are punctajul minim admis, proiectul primeste aproape cei mai multi bani dintre proiectele aprobate.

Este intrecut, cu… 24 de lei, doar de catre… Uniunea Cercetasilor Maghiari din Romania-Romaniai Magyar Cserkeszszovetseg care, pentru proiectul “Barock. Zilele Castelului Banffy”, cotat cu 83 de puncte (deci tot pe la coada) primeste 53 753 lei noi. Asadar, o chermeza ungureasca la Banffy, badabum, vreo 13.000 de euro de la poporul roman.

O sa ziceti ca sunt rau, cel putin cu bietii “aurari” de la Rosia Montana si Asociatia condusa de “luptatorul continuu” Eugen David, cel care tocmai a recunoscut public ca e platit de Soros, ca nu-l intereseaza de comunitate si ca, citez, “se pisa pe ea de criza”. Normal, are si de ce, daca noi ii platim berile ca sa-si poata exercita mictiunea pe criza cu cea mai buna presiune…

Chestiunea tine insa si de organele de cercetare, pe care le evocam mai sus. 13.000 de euro ca sa faci niste fotografii intr-un satuc de munte e, cred eu, putin cam multisor.

Mai ales cand stiu ca colegii lor de “opozitie”, Fundatia Culturala Rosia Montana (fosta Fundatie Soros – Rosia Montana) tocmai si-a lansat cu surle si trambite un foarte frumos si de calitate Ghid Turistic si Cultural “Rosia Montana”, realizat cu fotograful Lorin Niculae – in timpul liber “program manager” la Fundatia Soros – Romania. Carevasazica, tocmai a fost fotografiata pe toate partile Rosioara si, cred eu, sa mai tot fi ramas vreo jdemii de poze pe-afara Ghidului, de la atatia “salvatori” cati bat biata Rosie. Taman bune de “cumparat” de colegii de opozitie de la “Alburnus Maior”. Cum s-ar spune, o mica… spalatorie de bani? Sau poate o finantare “la negru” a urmatoarei editii a FasFest, festivalul iubitorilor de satanism, pornografie, droguri si tiganie?

By MT Productions. Nu, nu Mihai Tatulici si nici sotia lui, cea bagata cu mafia tiganeasca, ci Mircea Toma si surata, bagata de pensionarul MApN in alte mafii. Ale “Romaniei Curate”. Curat-murdare.

Recapitulam: 53 729 lei pentru niste poze de la Rosia Montana, la un punctaj minim – finantare aproape maxima si 53 753 lei pentru o petrecere secuiasca la un castel unguresc. Si-acum, sa comparam cu ce a ramas “pe-afara”.

In primul rand, cel mai revoltator, pentru mine cel putin, un proiect ce privea marcarea locurilor suferintelor si a martiriului fostilor detinuti politic si a luptatorilor din rezistenta anticomunista din munti. Un proiect al Institutul National pentru Studiul Totalitarismului (INST): Cunoasterea patrimoniului cultural cu valoare memoriala. Situri de suferinta din Romania (1944 – 1964). RESPINS! Cu 78,67 puncte. Cata precizie! 78,67 versus 80.00. Dar poate o sa ziceti ca sunt subiectiv.

Haideti sa luam alte exemple:

Muzeul Judetean Satu Mare – “DOLIA DACICA” Chipul dacic si arheologia experimentala. RESPINS!

Muzeul National al Unirii Alba Iulia – Conservarea si valorificarea Documentelor Unirii de la 1 Decembrie 1918. RESPINS!

Muzeul National al Satului “Dimitrie Gusti” – Marturii de arta si cultura ortodoxa din Arhiepiscopia Dunarii de Jos. RESPINS!

Muzeul National de Arta Contemporana – Arta monumentala din Romania – o arhiva digitala în imagini. RESPINS!

Manastirea Bistrita Valcea – Salvati bisericile rupestre- etapa I– strategia interventiei de urgenta pentru conservarea bisericilor Ovidenia si Sfintii Arhangheli din cadrul rezervatiei stiintifice Pestera Sfantului Grigorie Decapolitul/Liliecilor- Valcea. RESPINS!

Muzeul National de Istorie a Transilvaniei – Palatul guvernatorului Daciei romane de la Apulum. Valorificarea patrimoniului. RESPINS!

Etc, etc, etc…

In schimb, ca sa mai dau un exemplu, Fundatia “Transsylvania Nostra” primeste 20 426 lei (cu 82 de puncte) pentru “Protectia structurilor portante istorice si societatea – a 14-a editie a – Conferintei Internationale de Structuri Portante Istorice”.

Va dati seama, poate fi de vorba o conferinta internationala: doi unguri din Ungaria si doi din “Transsylvania”. Fundatia iese in relief din prima prin nume. Nu cred ca vreun roman o sa spuna altfel decat “Transilvania noastra”. Apoi, ostentativ, afiseaza stema Transilvaniei cu “sapte scaune”, care se regaseste atat pe stema “Ungariei Mari” cat si, stilizata, in simbolul ales de extremistul Laszlo Tokes pentru partidul sau autonomist, al “transilvanenilor” (vezi foto sus), Erdélyi Magyar Néppárt, la a carui constituire acelasi Mircea Toma a sustinut autonomia Ardealului.

Poate nici asta n-ar conta. Din tampenie, stema este folosita si de unele autoritati asa-zis romane. Dar ce mai sare, de fapt, in ochi, in stilul “Alburnus Maior”, este ca aceeasi Fundatie primeste fonduri de la AFCN la inca doua categorii, ajungand la un total de peste 60 000 de lei cadou de la poporul roman rupt in fund. Iata:

Fundatia Transsylvania Nostra este admisa de AFCN la categoria “Pentru Carte” cu 18 900 lei (tot 82 de puncte) pentru… “Intervenții la structuri portante istorice”

Fundatia Transsylvania Nostra este admisa de AFCN la categoria “Pentru Reviste” cu suma de 23 375 pentru a publica doua numere din Revista “Transsylvania Nostra”, respectiv nr. 3/2012 și 4/2012

Tot comparativ, INST primeste pentru a publica patru numere din “Arhivele totalitarismului”, respectiv 1-2/2012, 3-4/2012 numai 11 475 lei. Interesant, nu?

Alte proiecte “interesante” aprobate:

Asociația de Dans Bekecs – Dialog intercultural prin elemente de specificitate a spectacolului de dans teatral, “Csongor si Tünde”, Vörösmarty Mihály: 42 506 lei

Asociația de Prietenie Korunk – Gyáni Gábor: Az urbanizáció társadalomtörténete (Istoria sociala a procesului de urbanizare): 8 085 lei

Asociatia pentru Cultivarea Limbii Maghiare din Transilvania – Variante regionale maghiare din Transilvania ale limbajului de contact interpersonal, Erdely Judit: 6 590.00 lei si Identitatea si limba vorbita în zona Targu Secuiesc, Rancz Terez: 6 590.00 lei

Editura Didactica și Pedagogica R.A. – Az irónia nyelve a két világháború közöti magyar lírában (Limbajul ironiei în lirica maghiara din perioada interbelica): 6 278.00 lei

Editura Pallas-Akadémia – Rituális szimbólumok a székely-magyar jelképkultúra világából (Simboluri rituale din cultura expresiva a maghiarilor secui), Balays Lajos: 10 511.00 lei

Münchhausen báró kalandjai a mélabús tornyok városában (Aventurile baronului Münchhausen în Orasul Turlelor Melancolice), Bogdan László: 7 273.00

Asociatia Filmtett – Portal de arta și educație cinematografica www.filmtett.ro (in maghiara): 16 125 lei

Asociatia Media Index Multikult – divesitate kulturala online: 20 739

Fundatia Jakabffy Elemér Alapítvany Digitalizare pentru intereculturalitate II: 31 835 lei

Fundatia Free Press Romania – Suplimentul cultural al portalului maszol.ro (maghiar): 23 178

Fundatia Free Press Romania SZINKEP – supliment cultural saptamanal al cotidianului UJ MAGYAR SZO: 35 400

Editura Riport SRL Renașterea paginii de web: www.erdelyiriport.ro: 20 885

Asociatia de Dezvoltare Intercomunitara Harghita – Poarta unica a patrimoniului cultural din judetul Harghita: 29 485

Fundatia Communitas – Magyar Kozoktatas – Învatamant public maghiar: 34 313 lei

Asociatia de Prietenie Korunk – Korunk: 26 744

Institutul de Istorie a Religiilor (Plesu) – ARCHAEUS. Studies in the History of Religions vol. XVI (2012): 22 950

Fundatia Romania literara (Manolescu) – Romania literara: 7 885

Dintre proiectele respinse:

Editura Doxologia (a Mitropoliei Moldovei si Bucovinei): Sapte titluri respinse

Editura Academiei Romane: Mihail Eminescu. Poesii (toate editiile comparate), Nicolae Georgescu; Nuvelistul Rebreanu, Constantin Cublesan

No (more) comment

Sursa: Victor Roncea

3 Comments

  Adauga un comentariu!

  Nume (necesar)

  Website


  *

  Editoriale din aceeasi categorie

  Autor: Aciduzzul | 11 ianuarie, 2015 | 0 comentarii | 565 vizualizari | 1 vot

  – Domnule profesor, omenirea a marcat, în acest an, împlinirea unui secolde la declanşarea Primului Război Mondial. Cum aţi caracteriza, în câteva cuvinte, acest sinistru al istoriei, care a provocat moartea a circa 17milioane de oameni? Sigur că, în esenţă, ne gândim la numărul de morţi şi la uriaşele distrugeri materiale. Dar, în ce priveşte […]

  Autor: Aciduzzul | 11 ianuarie, 2015 | 0 comentarii | 286 vizualizari | 1 vot

  Autor: Aciduzzul | 11 ianuarie, 2015 | 0 comentarii | 657 vizualizari | 2 voturi

  Oamenii pot să se vindece într-adevăr în biserici atunci când ating sfintele moaşte sau sanctuarele. Oamenii de ştiinţă din Petersburg au dovedit-o şi au descoperit şi mecanismul “material” al acestui fenomen divin. “O rugăciune este un remediu puternic”, spune Valeri Slezin, şeful Laboratorului de Neuropsihofiziologie al Institutului de Cercetare şi Dezvoltare Psihoneurologică Bekhterev din Petersburg […]

  Autor: Aciduzzul | 11 aprilie, 2014 | 0 comentarii | 548 vizualizari | 6 voturi

  Ceea ce stim despre avangarda literara, artisica in general, este ca ea reprezinta factorul dinamic in miscarea artei, ca are rolul noului fata de vechi, ca este deschizatoare de drumuri, precursoare a artei viitorului, sondand noi cai de exprimare, impulsionand cursul literaturii, al artei, spre noi orizonturi, respingand traditia ca factor fosilizant, retrograd. Din acest […]

  Autor: Aciduzzul | 21 ianuarie, 2014 | 1 comentarii | 1150 vizualizari | 2 voturi

  La sfarsitul anului trecut, Cotidianul a publicat poate cea mai completa sinteza a evenimentelor din decembrie 1989, realizata de unul dintre cei care a fost in miezul problemei. Noi am publicat prima parte, sub titlul: Decembrie 1989: Atacul Ungariei asupra Romaniei vazut de serviciile secrete romanesti (I). “Neorevizionismul ungar a devenit vârful de lance al […]

  Ofera o donatie
  Dacă vrei să contribui și tu, poți dona aici:
  fii aproape de noi
  Conferinta_AGROstandard
  PUB
  web design profesionist
  Red Moon Media
  CAMPANII bp
  Atitudine Contemporana
  Televiziunea Copiilor
  Le Pre
  1984 George Orwell
  Televiziunea Copiilor
  piata BIO
  alimente organice
  internet manipulation techniques
  Adauga banerul de partener Badpolitics pe site-ul tau bad politics
  bad politics

  2009 - 2023 © BadPolitics