Sustine Bad Politics
arhiva stiri
starea vremii
Failure notice from provider:
Connection Error:http_request_failed
ANUNTURI UMANITARE
Analize-studii
Avertisment: Economia globală riscă să intre în cea de-a treia Depresiune (Adevarul)
Aciduzzul | 1 iulie, 2010 | 0 comentarii | 138 vizualizari |
(1 voturi )

Paul Krugman acuză guvernele că ţin predici despre „strângerea curelei“ când, de fapt, problema este consumul nesatisfăcător
Economistul Paul Krugman atrage atenţia că economia globală ar putea traversa o nouă perioadă de depresiune şi că guvernele ar trebui să fie preocupate de consumul în scădere şi de deflaţie. Preţul convingerii guvernelor, că o mărire a impozitelor şi o scădere a consumului vor conduce la creştere economică, va fi plătit de zeci de milioane de şomeri. Recesiunile sunt ceva obişnuit, depresiunile sunt rare. Există doar două perioade în istoria economică a lumii care, la vremea lor, au fost etichetate pe scară largă ca „depresiuni”: anii de instabilitate şi deflaţie care au urmat panicii din 1873 şi, respectiv, anii de şomaj generalizat ulteriori crizei financiare din 1929-1931.

Nici Lunga Depresiune a secolului al XIX-lea şi nici Marea Depresiune a secolului XX nu au fost perioade de scădere continuă – ba chiar din contră, ambele au avut intervale în care economia a crescut. Numai că acele episoade de ameliorare nu au fost niciodată suficiente pentru a reface daunele prăbuşirii iniţiale.

Şi au fost, de fiecare dată, urmate de noi căderi. În prezent, mi-e teamă că ne aflăm în stadiile incipiente ale celei de-a treia depresiuni. Va fi probabil mai asemănătoare Lungii Depresiuni decât mult mai gravei Mari Depresiuni, însă costurile pentru economia mondială şi, mai presus de orice, pentru milioanele de vieţi afectate de absenţa joburilor, vor fi imense.

Această a treia depresiune va fi, în primul rând, un eşec politic. În toată lumea – şi cel mai recent la dezamăgitoarea întâlnire G20 de weekendul trecut – guvernele sunt obsedate de inflaţie când adevărata problemă este, de fapt, deflaţia. Guvernele ţin predici despre „strângerea curelei”, când de fapt problema este consumul nesatisfăcător.

Nu ne-am învăţat lecţiile istoriei

În 2008 şi 2009, părea că ne-am însuşit lecţiile istoriei. Spre deosebire de predecesorii lor, care au crescut ratele dobânzii în faţa crizei financiare, actualii lideri ai Rezervelor Federale (SUA) şi ai Băncii Centrale Europene au redus ratele dobânzii şi au susţinut piaţa creditării.

Spre deosebire de guvernele din trecut, care au încercat să echilibreze bugetele în faţa unei perspective de prăbuşire a economiei, guvernele din ziua de azi au permis acumularea de deficite. Politici mai bune au ajutat lumea să evite colapsul complet: recesiunea provocată de criza financiară părea că s-a încheiat vara trecută.

Istoricii viitorului ne vor spune, însă, că acesta nu a fost finalul celei de-a treia depresiuni, la fel cum nici trendul ascendent din 1933 nu a fost sfârşitul Marii Depresiuni. În cele din urmă, şomajul – în special cel pe termen lung – rămâne la niveluri care, nu cu mult timp în urmă, ar fi fost considerate catastrofale. Mai mult, nu prezintă semne de scădere prea rapidă, iar atât Statele Unite cât şi Europa sunt ameninţate de capcane deflaţioniste în stilul Japoniei.

În faţa acestei imagini sumbre, te-ai fi aşteptat ca factorii de decizie şi reglementare să-şi dea seama că nu au făcut destul pentru a stimula revenirea economiei. Dar nu: în ultimele luni am asistat la o incredibilă reactivare a principiilor ortodoxe ale banilor raportaţi la aur (ori la alte active tangibile) sau ale bugetului echilibrat.

La nivelul retoricii, resuscitarea acestei „religii” de modă veche este cea mai evidentă în Europa, unde oficialii par să-şi fi adunat argumentele de discuţie din lista discursurilor lui Herbert Hoover, inclusiv convingerea că o mărire a impozitelor şi o scădere a consumului va conduce la creştere economică, alimentând încrederea mediului de afaceri.

Practic, însă, America nu o duce mult mai bine. Rezervele Federale par conştiente de riscurile deflaţioniste, dar asta nu înseamnă că intenţionează să le abordeze altfel decât făcând… absolut nimic. Administraţia Obama înţelege pericolele austerităţii fiscale premature, însă pentru că republicanii şi democraţii conservatori din Congres nu vor autoriza acordarea de ajutor suplimentar pentru guvernele statale, acea austeritate va veni oricum, sub formă de tăieri de la buget, atât la nivelul statelor cât şi la nivelul administraţiilor locale.

Conservatorii invocă problema Greciei

De ce această schimbare a politicilor? Pentru a-şi justifica acţiunile, conservatorii puţin deschişi la compromisuri invocă adesea problemele cu care se confruntă Grecia şi alte ţări din Europa. Şi este adevărat că investitorii în titluri de stat au întors spatele guvernelor cu deficite serioase. Dar nu există nicio dovadă că austeritatea fiscală pe termen scurt, pe fondul unei economii aflate în depresiune, poate restabili încrederea investitorilor.

Chiar din contră: Grecia a fost de acord să impună un regim de severă austeritate doar pentru a se trezi că riscul datoriei sale a crescut şi mai mult. Irlanda a impus scăderi dramatice în sectorul public, doar pentru a fi considerată de către pieţe mai riscantă chiar şi decât Spania, o ţară mult mai puţin dispusă să înghită „pilula amară” a politicilor conservatoare.

Este ca şi cum pieţele financiare ar înţelege ceea ce factorii decizionali par să nu reuşească: chiar dacă responsabilitatea fiscală pe termen lung este importantă, scăderea consumului în mijlocul unei depresiuni – măsură care adânceşte depresiunea şi deschide drum liber inflaţiei – este o acţiune care se va întoarce împotriva statului care a întreprins-o.

Nu cred că este vorba despre Grecia – sau despre orice apreciere realistă a compensaţiei între deficite şi locuri de muncă. Mai degrabă este vorba despre o victorie a unor principii ortodoxe care au prea puţin de-a face cu analiza raţională. Deviza principală: faptul că suferinţa oamenilor reprezintă modul ideal de a-ţi arăta calităţile de lider în vremuri de criză.

Cine va plăti preţul acestei victorii a ortodoxiei economice? Răspunsul este simplu: zeci de milioane de şomeri, dintre care mulţi vor rămâne ani la rând fără slujbă, iar unii nu vor mai ajunge să lucreze niciodată.

“Chiar dacă responsabilitatea fiscală pe termen lung este importantă, scăderea consumului în mijlocul unei depresiuni este o acţiune care se va întoarce împotriva statului care a întreprins-o.”

Sursa: Adevarul

Adauga un comentariu!

Nume (necesar)

Website


*

Editoriale din aceeasi categorie

Autor: Aciduzzul | 9 decembrie, 2017 | 0 comentarii | 572 vizualizari | 3 voturi

Cioturi de arbori cu circumferinta de peste 5 metri, ulei de motor ars, paraie distruse, buldozere si drujbe care ”canta” neincetat pe toate vaile de-a lungul raului Cerna. Asa se prezinta astazi Parcul National Domogled – Valea Cernei, cel mai mare din cele 13 din Romania. Padurile ramase neatinse, formate prin procese naturale dupa ultima […]

Autor: Aciduzzul | 29 iulie, 2017 | 0 comentarii | 491 vizualizari | 2 voturi

Publicatia AgroStandard lanseaza Studiul de piata „Top 600+ Cele mai mari Exploatatii Agricole din Romania”, prima analiza de acest fel realizata vreodata in Romania. Studiul a fost realizat urmare a solicitarilor venite din partea mediului de afaceri, data fiind absenta informatiilor oficiale cu privire la fondul funciar din tara noastra, precum si a lipsei unor […]

Autor: Aciduzzul | 13 septembrie, 2015 | 1 comentarii | 610 vizualizari | 4 voturi

Toata lumea vorbeste zilele acestea despre criza imigrantilor. Toti se intrec in teorii care mai de care mai fanteziste cu privire la cauzele si la solutiile pentru acesta “criza” si s-au format deja doua tabere cu pozitii antagonice pe marginea acestui subiect. Pe de-o parte gruparile nationaliste de pe tot cuprinsul Europei care intuiesc pericolul […]

Autor: Aciduzzul | 26 august, 2015 | 0 comentarii | 359 vizualizari | 3 voturi

Marius Serban Toata lumea asista (neputincioasa) zilele acestea la o adevarata invazie a emigrantilor din tarile arabe catre Europa, care a inceput brusc, suspect de brusc. Desi subiectul este intors pe toate partile de mainstream-media, nimeni nu spune de ce aceasta invazie se petrece tocmai acum. Pana la urma razboaiele din Siria, Irak, Libia, Afganistan […]

Autor: Aciduzzul | 15 martie, 2015 | 0 comentarii | 1545 vizualizari | 9 voturi

Cazul Darius Valcov este unul cat se poate de clar al triumfului neoliberalismului si al jafului institutionalizat practicat de mafiile transnationale, numite gratios, FMI, BM, UE, etc., in coloniile cocotiere pacificate, populate cu oi placide, spalate excesiv pe creier, cam cum este Romania. Pentru a intelege resorturile dupa care functioneaza institutia care a acaparat spatiul […]

Ofera o donatie
Dacă vrei să contribui și tu, poți dona aici:
fii aproape de noi
Conferinta_AGROstandard
PUB
web design profesionist
Red Moon Media
CAMPANII bp
Atitudine Contemporana
Televiziunea Copiilor
Le Pre
1984 George Orwell
Televiziunea Copiilor
piata BIO
alimente organice
internet manipulation techniques
Adauga banerul de partener Badpolitics pe site-ul tau bad politics
bad politics

2009 - 2024 © BadPolitics