Sustine Bad Politics
arhiva stiri
starea vremii
Failure notice from provider:
Connection Error:http_request_failed
ANUNTURI UMANITARE
Economie
B365: “Sclavii” lui Patriciu. La MIC.RO se incalca legislatia muncii
Aciduzzul | 30 august, 2011 | 1 comentarii | 635 vizualizari |
(3 voturi )

Angajatii Micro Retail SRL lucreaza mai mult decat le permite legea: din doua in doua week-enduri, vanzatorii muncesc cel putin cate 16 ore pe zi, si sambata si duminica, de la ora 07:00 la ora 23:00, cu pauza de maxim sapte ore intre ture. Conform alineatului 2 al articolului 115 din Codul Muncii, care face referire la durata speciala a timpului de munca, ”durata zilnica a timpului de munca de 12 ore va fi urmata de o perioada de repaus de 24 de ore”. Cum aceasta conditie este incalcata, intre zilele de lucru de 16 ore din week-end, de la MIC.RO, fiind doar o pauza de sapte ore, dupa cum spun angajatii, Mic.ro incalca prevederile legale in domeniul muncii. Angajatii magazinelor de proximitate Mic.ro, administrate de compania MIC.RO, parte a grupului Grupului Mercadia Holland BV, indura cu greu cele 16 ore de lucru, din fiecare zi de week-end. Tura lor, de minimum 32 de ore in week-end, se repeta la fiecare doua saptamani.

”Programul e cam mare. In fiecare zi se lucreaza de la 6.00 dimineata pana la 15.00 sau de la 14.30 la 23.00. Lucram un week-end da, unul nu, si sambata si duminica , cate 16 ore pe zi de persoana”, a explicat un asistent de magazin, care lucreaza la o unitate Mic.ro din centrul Capitalei.

Un director de magazin, angajat la o unitate Mic.ro din cartierul Dristor, a precizat ca programul de lucru este de noua ore, de luni pana vineri, si de 16 ore pe zi, in week-end, de doua ori pe luna. ”Week-end-ul este full, 16 ore pe zi, dar avem doua zile libere in cursul saptamanii”, a spus directorul de magazin, cand a fost intrebat care este programul de lucru in aceasta companie.

Oana, o tanara in varsta de 23 de ani, fosta angajata la una dintre unitatile retelei autohtone de retail, a spus ca lucra prea mult, chiar si 17 ore pe zi, in week-end, fiindca avea nevoie de timp si pentru deschiderea si inchiderea magazinului. Aceasta mai spune ca nu avea nici macar pauza de masa, stabilita in programul de lucru, si manca atunci cand putea, ”din picioare”.

”Pana faci casa de marcat, pana faci actele, e posibil sa-ti vina marfa si la 11 seara si sa stai pana la 00.00 – 00.30. In week-end se lucreaza full, de la 6 dimineata pana la 11 seara si sambata si duminica. Trebuie sa rezist”, a spus o alta tanara vanzatoare la o unitate Mic.ro din Militari.

Marius, un tanar de 23 de ani, fost angajat la Mic.ro, a spus ca a renuntat la locul de munca de la magazinul din cartierul Titan pentru ca muncea prea mult si castiga prea putin. ”M-am saturat sa lucrez in week-end cate 16 ore pe zi, doua zile la rand si mi-am dat demisia. Nu merita sa stai prea mult la Mic.ro la cat de mult se munceste si cat de putin se plateste”, a explicat tanarul pentru B365.ro.

Mic.ro: Nu avem nicio plangere cu privire la actualul program de lucru

Reprezentantii companiei autohtone de retail nu neaga faptul ca asistentii de magazin lucreaza 16 ore pe zi in week-end, atat sambata, cat si a doua zi, duminica, ci doar au precizat ca nu s-a plans nimeni de program. ”In prezent, nu avem nicio plangere consemnata la adresa Mic.ro cu privire la actualul program de lucru din magazinele retelei”, au declarat reprezentantii Mic.ro.

Mai mult, purtatorul de cuvant al lantului de magazine a transmis B365.ro ca “toate plangerile adresate Inspectoratului Teritorial de Munca de catre actuali sau fosti angajati MIC.RO au fost soluţionate de companie impreuna cu acestia, pentru cele mai multe dintre ele fiind vorba doar de simple clarificari pe anumite aspecte legate de relaţia de munca.” Reprezentantii companiei mai spun ca angajatii primesc doua zile libere in cursul saptamanii.

Marian Nitu, inspector sef adjunct in domeniul Relatii de Munca la Inspectoratul Teritorial de Munca Bucuresti (ITM) a declarat, la o prima intrevedere cu reporterii B365.ro, ca ”nu este legal ca angajatii sa lucreze 16 ore pe zi pentru ca urmeaza 12 ore de pauza”.

Apoi, inspectorul sef adjunct de la ITM Bucuresti, si-a schimbat pozitia cu privire la programul de lucru de la Mic.ro. ”De ce va legati doar de Mic.ro? Eu nu pot sa dau publicitatii un articol… Pe ce? Pe ce mi-a declarat verbal un cetatean, care spune ca lucreaza 16 ore? Este posibil ca ei sa lucreze 16 ore sambata si duminica si sa fie liberi trei zile din saptamana. Daca asa au convenit ei in vreun fel. Nu stiu cum au ei organizarea timpului de lucru”, a declarat Nitu, la cea de-a doua intrevedere.

Angajati fara forme legale, depistati la controalele ITM

”Am facut control la unitatile Mic.ro, dar nu stim daca magazinele pe care le-am verificat sunt in franciza sau daca apartin companiei Mic.ro Retail. Spre exemplu, la identificarea pe care am facut-o in 7 iunie 2011, la un magazin Mic.ro din Bd. Unirii nr. 15, omul a mentionat, in declaratia pe propria raspundere, ca lucreaza cu fractiune de norma, de patru ore, de la 11. 00 – 14.00, dar cum nu a avut contract de munca, l-am sanctionat contraventional pe angajator cu 10.000 de lei”, a declarat, in exclusivitate, pentru B365.ro, Marian Nitu, inspector-sef adjunct in domeniul Relatii de Munca la ITM.

O alta persoana care a completat fisa de identificare a spus ca lucreaza de la ora 6.00 la ora 10.00 si de la 10.00 la 14.00. Acelasi angajat a mai mentionat ca lucreaza si sambata si duminica patru ore pe zi, patru sambete si doua duminici. ”Din verificarea sesizarilor pe care le-am primit noi la institutie, un alt cetatean a zis ca este angajat cu patru ore pe zi, dar lucreaza opt ore. La un alt control, efectuat la unitatea Mic.ro nr. 141, s-a constatat ca cineva lucra fara forme legale. De asemenea si pe linia sanatatii si securitatii in munca s-a aplicat sanctiune contraventionala. Societatea este in continuare in graficul de control”, a mai mentionat Nitu.

Inspectorul sef adjunct la ITM a aratat ca unii angajati au facut sesizari si pentru ca nu au primit salariul la timp sau fiindca li se retin bani pentru garantie.

O alta persoana s-a plans ca lucreaza noua ore pe zi, de la 6.00 la 15.00 si de la 15.00 la 24.00, si nu opt ore, cum se stipuleaza in contractul de munca.

Desi oficialul ITM Bucuresti sustine ca au fost verificate doua unitati din cadrul retelei, pe teren, situatia seamana cu cea din opera ”O scrisoare pierduta” a lui Caragiale. Nitu a declarat ca s-au facut doua controale, la Mic.ro nr. 141 si la Mic.ro din Bulevardul Unirii nr. 15, dar, de fapt, cele doua unitati comerciale sunt una si aceeasi. Magazinul Mic.ro nr. 141 este situat pe Bd. Unirii nr. 15 si este vorba de un magazin operat in franciza.

Nitu a mai precizat ca, daca la controlalele ITM angajatii Mic.ro stipuleaza in fisa de identificare ca lucreaza 16 ore pe zi, atat sambata, cat si duminica, in acelasi week-end, compania trebuie sanctionata pentru nerespectarea regimului muncii suplimentare cu pana la 3.000 de lei si, de asemenea, are obligatia sa schimbe programul de lucru, conform legislatiei in vigoare. ”Daca se constata ca angajatii lucreaza si sambata si duminica, dar nu se respecta repausul saptamanal, iarasi este sanctionata firma”, explica oficialul ITM.

Aceasta prevedere este respectata, insa de companie: “Programul de lucru in magazinele MIC.RO si turele pe fiecare magazin sunt organizate in asa fel incat angajatii sa poata evita efectuarea de ore suplimentare si sa primeasca cele doua zile libere consecutive, in acord cu prevederile legale.” arata reprezentantii companiei.

In ciuda programului prea incarcat, niciun angajat nu a precizat in declaratia de identificare ca lucreaza 16 ore pe zi, limitand astfel capacitatea ITM-ului de a sanctiona contraventional firma si de a impune un orar de lucru adaptat la cadrul legal.

Sursa: B365

One comment

  Adauga un comentariu!

  Nume (necesar)

  Website


  *

  Editoriale din aceeasi categorie

  Autor: Aciduzzul | 10 martie, 2021 | 1 comentarii | 253 vizualizari | 4 voturi

  Evident, doar oligofrenii si deficientii mintali in stadiu avansat pot crede ca poti lua Covid mai repede mancand o friptura sau band o bere la un restaurant cu cativa prieteni, decat calcandu-te in picioare in hipermarket. Si totusi, nu s-a luat niciodata in calcul inchiderea hipermarket-urilor. A pietelor taranesti, in schimb, da…Explicatia este simpla. Desi […]

  Autor: Aciduzzul | 29 noiembrie, 2020 | 0 comentarii | 128 vizualizari | 3 voturi

  Partidul Noua Romania (PNR), sustinut de catre Miscarea Civica Frontul Alfa, cere decapusarea bugetului public, drenat in prezent catre buzunarele unei clici bolsevico-securiste, cu efecte grave asupra dezvoltarii si bunei functionari a societatii romanesti. In contextul crizei economice fara precedent care se intrevede la orizont inca din aceasta iarna, decapusarea bugetului public reprezinta o chestiune […]

  Autor: Aciduzzul | 28 noiembrie, 2020 | 0 comentarii | 107 vizualizari | 3 voturi

  Partidul Noua Romanie (PNR), sprijinit de Miscarea Civica Frontul Alfa cere imperativ stoparea TOTALA si URGENTA a defrisarilor de orice fel si interzicerea exportului de masa lemnoasa bruta si prelucrata primar pentru o perioada de zece ani. Aceasta masura putea fi luata oricand pana acum de catre cei care s-au perindat la conducerea tarii, insa […]

  Autor: Aciduzzul | 9 octombrie, 2020 | 0 comentarii | 184 vizualizari | 4 voturi

  Producatorii romani, discriminati in tara lor

  Autor: Aciduzzul | 7 septembrie, 2020 | 1 comentarii | 175 vizualizari | 2 voturi

  De ce nu mai gasesc fabricile de conserve rosii pentru bulion in Romania?!

  Ofera o donatie
  Dacă vrei să contribui și tu, poți dona aici:
  fii aproape de noi
  Conferinta_AGROstandard
  PUB
  web design profesionist
  Red Moon Media
  CAMPANII bp
  Atitudine Contemporana
  Televiziunea Copiilor
  Le Pre
  1984 George Orwell
  Televiziunea Copiilor
  piata BIO
  alimente organice
  internet manipulation techniques
  Adauga banerul de partener Badpolitics pe site-ul tau bad politics
  bad politics

  2009 - 2023 © BadPolitics