Sustine Bad Politics
arhiva stiri
starea vremii
Failure notice from provider:
Connection Error:http_request_failed
ANUNTURI UMANITARE
Big Brother
“Big Brother” pentru cazare. Hotelurile si pensiunile, obligate sa furnizeze date despre turisti
Aciduzzul | 22 ianuarie, 2012 | 0 comentarii | 151 vizualizari |
(1 voturi )

Hotelurile si pensiunile vor fi obligate sa se inscrie intr-un sistem de evidenţa a turistilor prin care se va putea afla in orice moment cine si unde este cazat, in caz contrar urmand sa fie amendate cu o suma de pana la 20.000 de lei, potrivit unui proiect de hotarare de Guvern. Astfel, operatorii economici proprietari sau administratori ai structurilor de primire turistice sunt obligaţi ca in termen de 90 de zile lucratoare de la intrarea in vigoare a actului nromativ sa inscrie unitatea de cazare in Sistemul Integrat de Evidenţa a Turistilor (SIET), conform instrucţiunilor din manualul postat pe pagina de internet a MDRT, scrie Mediafax. Ministerul va pune la dispoziţia firmelor din turism un sistem informatic care poate furniza date in timp real referitoare la numarul turistilor cazaţi atat in diferite zone turistice, cat si in fiecare structura turistica de cazare.

Prin utilizarea aplicaţiei informatice vor putea fi realizate raportari in orice moment privind gradul de utilizare a capacitaţii de cazare, atat la nivel individual, al fiecarei structuri de primire turistice in parte, cat si la nivel regional sau naţional.

Prin corelarea informaţiilor furnizate de SIET vor putea fi sancţionate de catre instituţiile indrituite, tentativele sau faptele de neinregistrare a activitaţii de cazare, ca activitate economica, de catre operatorii economici, se spune in nota de fundamentare.

“Prin corelarea informaţiilor furnizate de SIET vor putea fi sancţionate de catre instituţiile indrituite, tentativele sau faptele de neinregistrare a activitaţii de cazare, ca activitate economica, de catre operatorii economici. De asemenea, persoanele care au savarsit infracţiuni si sunt urmarite naţional sau internaţional, sau cele cunoscute ca fiind traficanţi, proxeneţi, prostituate etc., care utilizeaza serviciile de cazare ale unei structuri de primire turistice, pot fi reperate, localizate mai usor de catre instituţiile abilitate, aplicaţia implementata prin acest act normativ permiţand acest lucru”, potrivit notei de fundamentare a proiectului de act normativ.

Operatorii hotelurilor si ai pensiunilor sunt obligaţi sa inregistreze turistii cazaţi in sistemul SIET imediat dupa verificarea de catre recepţioner a datelor inscrise in actul de identitate cu cele completate in fisa de anunţare a sosirii si plecarii.

Hotelierii sau administratorii pensiunilor sunt obligaţi sa asigure, la sosirea turistilor, completarea formularului “Fisa de anunţare a sosirii si plecarii”, precum si inregistrarea datelor acestora in SIET.

Completarea fiselor se face de catre fiecare turist in momentul sosirii, pe baza actelor de identitate, care pentru cetaţenii romani sunt buletinul, cartea de identitate sau pasaportul, carnetul de marinar sau licenţa de zbor. Cetaţenii straini au nevoie de pasaport, carnet de identitate, legitimaţia provizorie, permisul de mic trafic, carnetul de marinar sau licenţa de zbor, iar pentru
militarii in termen si elevii instituţiilor militare de invaţamant sunt necesare buletinul, cartea de identitate sau, dupa caz, documentele de identitate militare.

Este interzisa cazarea oricarei persoane care nu prezinta un act de identitate.

Fisele de anunţare a sosirii si plecarii, completate si semnate de turistii cazaţi, se preiau, impreuna cu actele de identitate, de catre recepţioneri, care sunt obligaţi sa confrunte datele din fise cu cele din actul de identitate, sa semneze fisele pentru confirmarea completarii corecte a acestora si sa restituie imediat actele de identitate turistilor.

Fisele se grupeaza in ordine alfabetica si raman in cadrul structurii de primire turistica, la dispoziţia organelor de poliţie, cu termen de arhivare de trei ani.

Operatorii economici proprietari sau administratori ai structurilor de primire turistice si personalul de la recepţie sunt obligaţi sa informeze poliţia despre apariţia in unitatea turistica a persoanelor care au savarsit infracţiuni si care au fost date in urmarire, precum si a altor persoane cunoscute ca traficanţi, turbulenţi, prostituate, proxeneţi etc.

Totodata, spaţiul de cazare constituie resedinţa temporara a turistului si, in consecinţa, acest spaţiu este inviolabil, cu excepţia situaţiilor care pun in pericol viaţa, integritatea si bunurile turistilor, precum si baza materiala a structurilor de primire turistice, iar controlul in spaţiul de cazare ocupat de turist este permis numai in condiţiile prevazute de lege.

Pentru a se inscrie in sistem, proprietarul sau administratorul structurii de cazare va solicita personal autoritaţii administraţiei publice centrale cu competenţe in domeniul turismului datele necesare pentru conectarea la SIET.

“Aceste date sunt personalizate pentru fiecare operator economic solicitant, proprietar sau administrator al structurii de primire turistica, si sunt necesare accesarii si introducerii de date in SIET”, se arata in proiectul de act normativ.

Pentru inregistrarea si obţinerea datelor de conectare, proprietarul, administratorul sau persoana imputernicita de acesta depune personal la sediul MDRT o solicitare scrisa, in original, a operatorului economic, copia certificatului de clasificare si a fisei anexa ale structurii de primire turistica si copia actului de identitate al proprietarului, administratorului sau al persoanei imputernicite.

Dupa analizarea documentelor depuse se va face inregistrarea in SIET a structurii de primire turistice respective, eliberandu-i-se solicitantului, pe loc sau in termen de maxim cinci zile lucratoare de la data depunerii documentaţiei complete, datele de conectare.
In termen de 60 de zile lucratoare de la terminarea perioadei de inregistrare a unitaţilor in SIET, operatorii economici sunt obligaţi sa asigure conectarea la SIET si sa efectueze inregistrarea turistilor. Hotelierii care desfasoara activitaţi de cazare fragmentat, pe perioada unui an calendaristic, sunt obligaţi sa notifice in SIET data suspendarii temporare a activitaţii de cazare, respectiv a reluarii activitaţii, in ziua in care intervin aceste situaţii.

Daca pe parcursul unei zile hoteliere, acelasi spaţiu de cazare este ocupat succesiv de mai mulţi turisti, fiecare dintre acestia va completa fisa de anunţare a sosirii si plecarii turistilor si va fi inregistrat in SIET.

In cazurile in care operatorii economici proprietari sau administratori ai structurii de primire turistice nu cazeaza pe parcursul unei zile nici un turist, acestia au obligaţia inregistrarii acestui fapt in SIET, la momentul incheierii zilei hoteliere.
Ministrul Dezvoltarii Regionale si Turismului, Elena Udrea, a declarat la inceputul lunii ianuarie ca sistemul informatic de evidenţa a turistilor la nivel naţional se afla in teste si va incepe sa funcţioneze din luna ianuarie.

“Este gata din luna decembrie, este in teste, si urmeaza sa il anunţam oficial si sa trecem la implementarea lui generalizata in luna ianuarie. Este acel sistem electronic de evidenţa a turistilor despre care am vorbit la preluarea mandatului de ministru al Turismului”, a spus Udrea.

Ea a adaugat ca prin acest sistem se incearca ţinerea unei evidenţe in timp real a turistilor cazaţi in structurile de primire.
“Pe de o parte vom avea date statistice la minister, iar pe de alta parte vom putea combate fenomenul evaziunii fiscale. Parte din el, pentru ca acest sistem se va implementa in structurile de cazare autorizate. Ne vom confrunta in continuare cu evaziunea fiscala in structurile de cazare neclasificate, nedeclarate, si aici va trebui sa gasim o soluţie la nivelul guvernului, pentru ca ce ne impiedica in aceasta situaţie este imposibilitatea de a intra pe o proprietate privata.

Atat timp cat proprietarul structurii respective nu a declarat-o ca structura de cazare turistica, este considerata proprietate privata, poate fi declarat domiciliul persoanei respective si atunci este imposibil sa poţi sa intri si sa verifici ce fel de activitaţi se intampla in locaţia respectiva”, a mai spus Udrea.

Sursa: Ziarul Financiar

Adauga un comentariu!

Nume (necesar)

Website


*

Editoriale din aceeasi categorie

Autor: Aciduzzul | 6 martie, 2016 | 0 comentarii | 9892 vizualizari | 8 voturi

Site-urile americane sustin ca hacker-ul roman supranumit Guccifer, extradat recent in Statele Unite, ar fi fost gasit mort in celula in care ese incarcerat, la scurt timp dupa ce ar fi disparut din celula, ulterior interogarii acestuia de catre FBI. Informatia vine la scurt timp dupa ce FBI a anuntat ca nu recomanda procurorilor americani […]

Autor: Aciduzzul | 17 ianuarie, 2015 | 0 comentarii | 479 vizualizari | 6 voturi

Ce urmăresc băieţii de mai jos cu aprobarea unor proiecte de lege în regim de urgenţă? Cine sunt ei, cine îi dirijează şi unde vor să ajungă? Asociaţia pentru Implementarea Democraţiei, Calea Europeană, Asociaţia Română pentru Evaluare şi Strategie, Asociaţia pentru Transformare Europeană, Asociaţia Atlantică a Tinerilor Lideri Politici, Federaţia Sindicatelor din Educaţie “Spiru Haret”, […]

Autor: Aciduzzul | 15 ianuarie, 2015 | 1 comentarii | 528 vizualizari | 2 voturi

Cei care vor renunta la libertatea esentiala pentru a dobandi o farama de siguranta pe moment nu merita nici libertate, nici siguranta (Benjamin Franklin) Gata, acum ca a cam trecut si isteria “atentatului sangeros” Charlie Hebdo, hai sa vedem si cu ce scop a fost la cale. Evident, dupa cum ne-am obisnuit deja de la […]

Autor: Aciduzzul | 11 ianuarie, 2015 | 0 comentarii | 1244 vizualizari | 4 voturi

Faptul că dispozitivele psihotronice au ajuns atât de avansate încât pot menține într-o stare de letargie populația unei întregi țări, de exemplu, nu mai reprezintă o surpriză pentru cei avizați…Desigur, foarte mulți v-ați întrebat probabil cum de este posibil ca într-o țară ca România, jefuită și umilită de decenii, oamenii să nu fie în stare […]

Autor: Aciduzzul | 9 ianuarie, 2015 | 0 comentarii | 154 vizualizari | 2 voturi

“Cei care vor renunţa la libertatea esenţială pentru a dobândi o fărâmă de siguranţă pe moment nu merită nici libertate, nici siguranţă” Benjamin Franklin Ungureanu despre atentatele de la Paris: Este un moment critic pentru viitorul construcţiei europene. Fostul premier şi ministru de Externe Mihai Răzvan Ungureanu consideră că, după atentatele de la Paris, UE […]

Ofera o donatie
Dacă vrei să contribui și tu, poți dona aici:
fii aproape de noi
Conferinta_AGROstandard
PUB
web design profesionist
Red Moon Media
CAMPANII bp
Atitudine Contemporana
Televiziunea Copiilor
Le Pre
1984 George Orwell
Televiziunea Copiilor
piata BIO
alimente organice
internet manipulation techniques
Adauga banerul de partener Badpolitics pe site-ul tau bad politics
bad politics

2009 - 2024 © BadPolitics