Sustine Bad Politics
arhiva stiri
starea vremii
Failure notice from provider:
Connection Error:http_request_failed
ANUNTURI UMANITARE
Big Brother
Biserica Ortodoxa Rusa: NU ACTELOR BIOMETRICE (pecetea antihristica)! Patriarhia Romana ori nu stie, ori nu vrea, ori nu poate. Sau e prinsa tare de betia constructiilor megalomanice aici pe pamant
Aciduzzul | 28 ianuarie, 2013 | 0 comentarii | 355 vizualizari |
(1 voturi )

1. Introducere

In ultimii ani numeroase persoane, inclusiv fii ai Biserici Ortodoxe Ruse, si-au exprimat ingrijorarea fata de introducerea noilor tehnologii electronice folosite in interactiunea dintre cetateni, institutii statale si societati comerciale. Astfel, mii de persoane au raportat ca sunt fortati sa foloseasca acte si mijloace de inregistrare electronica. Aceste ingrijorari s-au manifestat, initial, in legatura cu introducerea unui numar de identificare fiscal, fiind discutate in Comisia Sinodala Teologica a Sf. Sinod din 19-20 februarie 2001. Dezvoltarea noilor tehnologii si incorporarea lor in sfere diferite ale vietii publice a dus la o precizare mai clara a pozitiei bisericii, reflectata indeosebi in scrisorile Consiliului Episcopilor din 2004 catre Presedintii Rusiei si Ucrainei, ale Sf. Sinod din 26 octombrie 2005, in modul in care Consiliul Episcopilor a tratat aceste probleme in 2008 in documentul ”Asupra problemelor interne si externe ale Bisericii Ortodoxe Ruse”, in invataturile fundamentale ale Bisericii Ruse asupra demnitatii, libertatii si drepturilor omului, in adresa Patriarhului Kirill catre Imputernicitul Drepturilor Omului al Federatiei Ruse de pe 28 iulie 2009, precum si in precizarile din documentul pe anul 2011 al Episcopilor pe ”probleme externe si interne ale Bisericii Ruse”. Activitatea oricarui preot si mirean nu ar trebui sa intre in contradictie cu aceste documente programatice.

In cadrul proiectelor nationale de creare a guvernarii electronice, in diferite tari s-a modificat legislatia introducandu-se termeni si concepte noi, rezultatul avand un impact radical asupra vietii. Deseori, aceasta face ca interactiunea dintre persoane si diferite structuri sa fie mai convenabila. Unul din principalele argumente ale statului in introducerea ”guvernarii electronice” este lupta impotriva coruptiei. Digitalizarea diferitelor documente si formarea bazelor de date duce la transferul transparent si verificabil al documentelor intre diferite domenii, fie economice, fie juridice, atunci cand acestea lucreaza cu cetatenii.

In ciuda acestor aspecte pozitive, problemele asociate identitatii electronice continua sa capete amploare. Astazi, sunt necesare noi abordari pe tema implicatiilor civile, morale, spirituale si teologice ale acestor probleme.

2. Codurile electronice de identificare si bazele de date ca parte a construirii unei sistem global electronic de conducere

Tratate internationale (in special Charta Okinawa asupra Societatii Globale Informationale, adoptata de G8 in 2000) au deschis calea crearii ”guvernarii statale electronice” prin ”e-government”, [care este] construit, pe baza standardelor internationale unitare, pe [o] singura platforma sofware. Autoritatile publice sunt integrate, [astfel] intr-un singur sistem global. Totodata, legile sistemelor cibernetice deseori se transfera asupra societatii umane si sistemul creeaza pericolul controlului si managementului total al cetateanului si societatii.

Orice element (host, device, file) dintr-o retea (network) de computer e intotdeauna etichetat (identificat) cu adresa sa – un cod numeric unic. De aceea, principiul tehnologic major al construirii societatii informationale globale este de a atribui un ID (identificator) unic (cod) fiecarei persoane, care sa fie intrebuintat, permanent, in toate interactiunile acesteia cu infrastructura publica – juridica, administrativa, financiara, transporturi, comert, sanatate, educatie si altele. Acestidentificator este atat o desemnare a obiectului controlat de sistemul informatic cat si o cheie de acces la e-file-urile sale din bazele de date.

Adoptarea (acceptarea) acestui identificator (ID-ului) inseamna consimtirea (voluntara sau fortata, constienta sau inconstienta) cuiva la regulile sistemului. Totodata, apare posibilitatea tehnica a verificarii fiecarui pas al acestei persoane, sau a verificarii loialitatii sale fata de sistem, fata de ideologile si viziunile dominante ce pot fi incompatibile cu crestinismul.

Recent, exista ingrijorari legitime asupra faptului ca folosirea unui ID digital poate sa fie impus persoanei ca o conditie pentru existenta sa fizica. Persoana poate fi constransa sa prezinte peste tot acest cod (ID) in loc de numele sau, atunci cand intra in contact cu entitati guvernamentale sau comerciale pentru a-si exercita drepturile civice si pentru a beneficia de bunuri si servicii. Folosirea ID-ului, alaturi de tehnologia moderna, va permite controlul total asupra unei persoane fara consimtamantul acesteia: urmarirea miscarilor, tranzactiilor, platilor, procedurilor medicale accesate, a asistentei sociale si a altor actiuni civice importante si chiar a vietii personale.

Exista deja actiuni alarmante de colectare si procesare a datelor personale a copiilor care invata in institutiile publice, deseori colectarea de date fiind necontrolata si nejustificata pentru procesul educational.

Informatiile colectate nu sunt doar stocate, ci pot fi analizate automat pentru a putea fi luate decizii de control asupra unor persoane anume. Dar, introducerea unui identificator (ID) universal al persoanei, permite crearea unei unice baze de date unde pot fi colectate, pastrate si analizate automat, in timp real, date din diferite domenii ale vietii umane.
Critici serioase din partea credinciosilor sunt provocate de amenintarea ca identificarea prin codare electronica sa devina obligatorie, ireversibila, si, astfel, sa fie impusa folosirea sa de catre persoana in relatiile sale cu statul si institutiile sociale si comerciale.

3. Comunicatii mobile

Devenit familiar, mobilul este unul din cele mai simple si conveniente mijloace de identificare a persoanei, determinandu-se, prin intermediul sau, locatia si ascultandu-i-se convorbirile. Puterea de calcul a telefoanelor, care creste mereu, si transformarea lor in niste computere de reala valoare, ingaduie pastrea datelor personale intr-o masura considerabila. Pericolul accesului nesanctionat la datele acestea creste pe masura ce se dezvolta retelele si creste viteza de transmitere a datelor.

4. Problema cardului universal electronic

Un instrument care sa insoteasca persoana in viata sa cotidiana ar putea deveni, in viitorul apropiat, cardul universal electronic. Este un device bazat pe un microprocesor conform unui standard global (tehnic) care identifica persoana. Acest card, ca si ID-ul digital, nu doar ca faciliteaza crearea unui sistem de monitorizare totala aactiunilor semnificative din viata personala, dar permite, totodata, controlul (manipularea) fiecarui cetatean in parte si a societatii ca intreg.

5. Amenintari la adresa securitatii cetatenilor si societatii

Managementul retelelor informationale globale este accesibil, astazi, acelor comunitati internationale care le-au creat arhitectura, elementele de baza si software, unde se pot introduce oricand, pe ascuns, diferite mecanisme care ar permite luarea in posesie a puterii reale. Aceasta evolutie a folosirii tehnologiei informationale si tehnologiei computerelor duce la o dependenta de neingaduit de furnizori externi de echipament si software, lucru ce poate duce, in viitor, la pierderea suveranitatii de stat.

Dezvoltarea tehnologiei informationale a dus la crearea unui nou tip de crima, in care raufacatorii folosesc in scopurile lor noua tehnologie. Astazi, cineva poate jefui o banca nu prin spargerea usilor si a safe-urilor, ci aflandu-se in cealalta parte a lumii. Este destul de usor sa se fure banii oamenilor, obtinandu-se numarul lor de identificare de pe cardul de credit. Iar cetatenii obisnuiti nu au nicio posibilitate sa se protejeze de criminalitatea digitala.

„Semnatura digitala/electronica” si legile de protectie a datelor personale nu pot stopa cresterea cybercrimelor. Experti din domeniul tehnologiei informationale sugereaza ca pana si cel mai avansat sistem de computer nu poate garanta securitatea informatiei de erori, virusi, acces neautorizat, greseli, coruptie sau stergere. Din practica este, de asemenea, cunoscut, ca diseminarea neautorizata a aspectelor din viata personala face persoana vulnerabila fata de dusmani si criminali.

In acelasi timp, trebuie admisa utilitatea inregistrarii voluntare si folosirea datelor de sanatate ale persoanelor suferinde de anumite boli cronice. Fara acestea, deseori devine imposibila mentinerea in viata a acestor oameni.

6. Biometria

Noile tehnologii de identificare folosesc tot mai mult date biometrice – date despre trasaturile fizice, psihologice, fiziologice si comportamentale ale oamenilor.Trasaturile pot fi: amprente, vene, retina, iris, forma fetei, a mainii, mainile, degetele, urechile, portretul termal al fetei, patternul vocii, ADN etc. Compaparea datelor biometrice ale omului cu datele care au fost mai inainte scanate, digitalizate si introduse in baza de date, se numeste autentificare sau verificare. Totodata, comunicarea umana nu va mai fi necesara, pentru ca omul va fi identificat de masina.

Aceste metode sunt foarte eficiente in rezolvarea crimelor si prevenirea accesului neautorizat in anumite zone. Totusi, colectarea generalizata a parametrilor biometrici ai persoanei pentru a fi stocate in device-uri electronice si baze de date, in scopul identificarii si autentificarii, submineaza demnitatea omului. Si, astfel, se violeaza normele de baza ale moralitatii, care au inclus intotdeauna ideea despre ce e permis sa se cunoasca despre persoana si ce nu. Conform expertilor, orice BIOCODE (cod biometric) contine intotdeauna mult mai multa informatie decat e necesar pentru o verificare de rutina a persoanei. Posibile abuzuri sunt evidente: de la discriminarea la angajare la santajul direct.

7. Dispozitive electronice de identificare implantabile

Urmatoarea etapa a dezvoltarii tehnologiilor de identificare poate consta in introducerea pe scara larga a device-urilor miniaturale care pot urmari fiecare actiune semnificativa si pot servi la localizare. Deja exista dezvoltari tehnice ale unor astfel de device-uri, introduse sub pielea persoanei, sau etichete speciale aplicate pe corp. Exista planuri concrete de implementare a unor astfel de tehnologii. Numarul de identificare imprimat in microcip va servi ca „portofel electronic” si ca mijloc de a determina locatia unei persoane in timp real prin folosirea sistemelor de pozitionare prin satelit. Acest lucru poate permite urmariea contactelor si cercului de cunostinte ale unui om iar, in perspectiva, poate duce la un control complet asupra vietii societatii.

Este alarmant ca exista acte legislative adoptate [ce reglementeaza] device-uri nanoelectronice construite pentru contactul wireless dintre creierul uman si obiecte inconjuratoare, vehicole sau alte persoane.

8. Discriminare si violare a drepturilor omului

Sute de mii de cetateni, inclusiv crestini ortodocsi, ce nu vor, din diferite motive, sa intre sub un nou sistem de identificare si sa foloseasca acte de identitate electronice (ID personal, informatie personala cu cod de bare, numere de identificare) cu simbolism dubios, reclama violarea drepturilor lor constitutionale, din cauza lipsei de garantii legale adecvate.

Deseori, aceste persoane sunt lipsite de ajutor medical, pensie de batranete si alte beneficii. Alteori, nu pot incheia o intelegere comerciala, sau nu pot sa studieze, sa isi conduca afacerile, sa plateasca facturile, sa isi faca documente de calatorie. Doar o mica parte din aceste persoane merge in tribunale. Cei mai multi prefera sa se smereasca si sa indure [in tacere]. Ca rezultat, se formeaza un segment de persoane care sunt in afara tuturor sferelor vietii sociale, publice si statale. Multi cetateni sunt discriminati – sunt batrani, bolnavi si au nevoie de protectie sociala si tratament.

9. Biserica protejeaza libertatea data de Dumnezeu

Biserica Ortodoxa nu neaga necesitatea inregistrarii cetatenilor de catre stat. Din cele mai vechi timpuri, puterea isi poate recenza supusii si poate emite documente de identitate. Aceste masuri sunt necesare pentru protejarea legii si a sigurantei publice, pentru performanta economica si inlesnirea functiilor sociale. Biserica, participand la dezbateri, nu scuza pe cei care deviaza de la datoriile lor civice sau au scopuri criminale, ci protejeaza drepturile cetatenilor de a trai in societate in conformitate cu convingerile si principiile lor.

Biserica Ortodoxa Rusa crede ca oamenii au dreptul de a nu accepta toate noile tehnologii care, la randul lor, nu trebuie sa devina coercitive, lipsite de alternativa si obligatorii/silnice. Trebuie sa se mentina posibilitatea folosirii sistemului traditional de inregistrat (numele de familie, prenumele, patronimicul, data si locul nasterii, locul de domiciliu) si documentele de identitate traditionale. Este imperativ sa se introduca o interdictie legislativa asupra constrangerii cetatenilor de a folosi mijloacele automate pentru colectarea, procesarea si inregistrarea datelor personale, a informatiilor private si confidentiale ale persoanei, precum si asupra constrangerii de a primi sau folosi orice mijloace de identificare a persoanei.

E necesar sa se respecte dreptul constitutional al cetatenilor de a refuza folosirea mijloacelor electronice de inregistrare si identificare a persoanei. Acest lucru este posibil doar printr-o legislatie clara si fara ambiguitati care sa consolideze dreptul incontestabil al cetatenilor de a folosi actele si mijloacele traditionale. Implementarea unei astfel de legislatii trebuie sa fie protejata economic, organizatoric si tehnic pentru ca garantiile [constitutionale] sa nu ramana doar o formalitate.

Biserica face apel la stat sa ia in considerare propunerea legislativa care interzice aplicarea pe corpul uman a oricaror tag-uri/etichete de identificare vizibile sau invizibile, implantarea device-urilor de identificare micro si nanoelectronice in corp sau creier, crearea de microcipuri biologice biocomputere din celule umane.

Avand in vedere ca detinerea de informatie personala face posibil controlul si conducerea persoanei in diferitele sfere ale vietii sale (financiara, medicala, familiala, sociala, proprietate etc.) se creeaza o reala posibilitate de interventie, nu doar in viata cotidiana, ci, de asemenea, in lumea sa spirituala. (…).

Consimtamantul cetatenilor in folosirea mijloacelor electronice de inregistrare ar trebui sa fie informat, prin luarea in considerare a tuturor consecintelor deciziilor luate in aceasta privinta. Cetatenilor care doresc sa foloseasca aceste instrumente trebuie sa li se garanteze instiintarea asupra continutului inregistrarilor electronice precum si posibilitatea de a le schimba sau de a le sterge acolo unde nu se aduce atingere sigurantei publice. Documentele eliberate de stat nu trebuie sa contina informatie a carei esenta si scop nu este clar sau este ascuns de proprietar, sau sa aiba simboluri care au caractere blasfemiatorii, chestionabile sau care ofenseaza sentimentele credinciosilor.

Biserica poarta dialog pe aceste teme cu autoritatile din Rusia, Ucraina, Belarusia, Moldova, Kazahstan si alte tari, urmarind ca pozitia credinciosilor sa fie avuta in vedere si inteleasa.

Catre clerul, monahii si toti credinciosii Sfintei Biserici se face apel sa arate in aceasta complicata problema trezvia crestina a mintii, sa se ingrijeasca pentru libertatea marturisirii credintei si pastrarea modului de viata crestinesc, amintindu-si aminte ca numai celui care traieste in Hristos si tine unitatea Bisericii Sale ii poate aduce Dumnezeu roada buna duhovniceasca (Cf. Ioan 15: 6-12).

– preluarea acestei traduceri este permisa numai cu acordul nostru –

***

Teologia-Sociala.ro: Bazele doctrinei Bisericii Ortodoxe Ruse despre demnitate, libertate și drepturile omului(fragmente; document din 2008)

(…) Viața privată, concepția despre viață și voința oamenilor nu trebuie să fie obiectul unui control total/totalitar.

Manipularea dreptului de a alege al cetățenilor și a conștiinței acestora de către structurile puterii, de forțele politice, de elitele economice și informaționale prezintă un mare pericol pentru societate. De asemenea, sunt inadmisibile colectarea, concentrarea și folosirea informației despre diferite aspecte ale vieții oamenilor fără acordul lor.

În cazurile când acest lucru este totuși cerut pentru apărarea patriei, pentru păstrarea moralității, pentru ocrotirea sănătății, pentru protejarea drepturilor și intereselor legitime ale cetățenilor, precum și pentru prevenirea sau descoperirea infracțiunilor sau pentru realizarea actului de justiție, colectarea informației despre o anumită persoană se poate realiza fără acordul acesteia. În aceste situații însă, obținerea și utilizarea informației trebuie să se realizeze conform scopurilor declarate și cu respectarea legii.

Metodele de colectare și prelucrare a informației ce se referă la membrii societății trebuie să se efectueze astfel încât să nu se aducă atingere demnității umane, să nu fie limitată libertatea și omul să nu fie transformat din subiect al relațiilor sociale în obiect al controlului tehnic.

Un pericol și mai mare pentru libertatea omului este reprezentat de implementarea mijloacelor tehnice care vor însoți omul permanent sau care vor fi inseparabile de corpul lui, în special dacă acestea vor putea fi folosite pentru realizarea controlului și manipulării persoanei.

(…)

– împiedicarea controlului total asupra persoanei umane, asupra alegerii libere a concepției sale despre lume și asupra vieții private prin intermediul folosirii tehnologiilor moderne și a manipulării politice;

Sursa: Razboi Intru Cuvant via De veghe Patriei

Adauga un comentariu!

Nume (necesar)

Website


*

Editoriale din aceeasi categorie

Autor: Aciduzzul | 6 martie, 2016 | 0 comentarii | 9894 vizualizari | 9 voturi

Site-urile americane sustin ca hacker-ul roman supranumit Guccifer, extradat recent in Statele Unite, ar fi fost gasit mort in celula in care ese incarcerat, la scurt timp dupa ce ar fi disparut din celula, ulterior interogarii acestuia de catre FBI. Informatia vine la scurt timp dupa ce FBI a anuntat ca nu recomanda procurorilor americani […]

Autor: Aciduzzul | 17 ianuarie, 2015 | 0 comentarii | 480 vizualizari | 6 voturi

Ce urmăresc băieţii de mai jos cu aprobarea unor proiecte de lege în regim de urgenţă? Cine sunt ei, cine îi dirijează şi unde vor să ajungă? Asociaţia pentru Implementarea Democraţiei, Calea Europeană, Asociaţia Română pentru Evaluare şi Strategie, Asociaţia pentru Transformare Europeană, Asociaţia Atlantică a Tinerilor Lideri Politici, Federaţia Sindicatelor din Educaţie “Spiru Haret”, […]

Autor: Aciduzzul | 15 ianuarie, 2015 | 1 comentarii | 528 vizualizari | 2 voturi

Cei care vor renunta la libertatea esentiala pentru a dobandi o farama de siguranta pe moment nu merita nici libertate, nici siguranta (Benjamin Franklin) Gata, acum ca a cam trecut si isteria “atentatului sangeros” Charlie Hebdo, hai sa vedem si cu ce scop a fost la cale. Evident, dupa cum ne-am obisnuit deja de la […]

Autor: Aciduzzul | 11 ianuarie, 2015 | 0 comentarii | 1244 vizualizari | 4 voturi

Faptul că dispozitivele psihotronice au ajuns atât de avansate încât pot menține într-o stare de letargie populația unei întregi țări, de exemplu, nu mai reprezintă o surpriză pentru cei avizați…Desigur, foarte mulți v-ați întrebat probabil cum de este posibil ca într-o țară ca România, jefuită și umilită de decenii, oamenii să nu fie în stare […]

Autor: Aciduzzul | 9 ianuarie, 2015 | 0 comentarii | 154 vizualizari | 2 voturi

“Cei care vor renunţa la libertatea esenţială pentru a dobândi o fărâmă de siguranţă pe moment nu merită nici libertate, nici siguranţă” Benjamin Franklin Ungureanu despre atentatele de la Paris: Este un moment critic pentru viitorul construcţiei europene. Fostul premier şi ministru de Externe Mihai Răzvan Ungureanu consideră că, după atentatele de la Paris, UE […]

Ofera o donatie
Dacă vrei să contribui și tu, poți dona aici:
fii aproape de noi
Conferinta_AGROstandard
PUB
web design profesionist
Red Moon Media
CAMPANII bp
Atitudine Contemporana
Televiziunea Copiilor
Le Pre
1984 George Orwell
Televiziunea Copiilor
piata BIO
alimente organice
internet manipulation techniques
Adauga banerul de partener Badpolitics pe site-ul tau bad politics
bad politics

2009 - 2024 © BadPolitics