Ca un accident vazut cu incetinitorul, ne indreptam incet spre o solutie de avarie (“România, 12 avioane F-16 “portugheze”, din 2017“) criticabila din cel putin trei puncte de vedere:
– Numarul de avioane este doar un sfert din minimul acceptabil angajat la intrarea in NATO (48) si asta va avea un impact devastator asupra numarului de piloti si tehnicieni, asa cum am detaliat deja aici.
Nu a fost identificata deocamdata o sursa de aparate pentru completarea efectivelor.
– Lipseste cu desavarsire orice discutie publica referitoare la modul si locatia in care se va face intretinerea avioanelor.
Costul intretinerii si operativitatea reparatiilor vor face diferenta intre o flota functionala si una consemnata in hangare. S-a presupus din start ca intretinerea se va face in tara, la Aerostar sau Craiova, din singurul motiv ca acolo ar exista posibilitatea sa se faca asa ceva. Lipsesc insa orice fel de confirmari oficiale in directia asta. Logica economica indica drept improbabila deschiderea unui al treilea centru de reparatii P&W in regiune, dupa cele din Turcia si Polonia sau transferul tehnologic necesar intretinerii celulei, din cauza numarului mic de avioane. In cazul asta “Assumption is the mother of all fuck ups“.
– Procedura de achizitie este in limita regulilor europene din punct de vedere strict formal dar le incalca spiritul. Desi pozitia ei poate fi argumentata si sustinuta pana in panzele albe de Romania, nu ar fi decat o re-editare a scandalului Schengen. Iar un stat ca Romania, care este de facto in faliment, are nevoie de orice farama de bunavointa economica si imagine pozitiva in fata statelor “donatoare”. Iar daca tot impingem relatiile cu ei la un nou minim, macar sa stim ca am facut o afacere buna in privinta avioanelor.
Daca nu ar exista alternativa, atunci chiar si solutia asta ar putea fi pana la urma acceptata, s-ar putea invoca diverse motive plauzibile incepand cu situatia economica actuala, care este cu adevarat foarte dificila si greu de imaginat acum 6-7 ani. Totusi alternativa exista dar pentru a avea o competitie de oferte ai nevoie mai intai de niste cerinte clare si de cel putin doua propuneri comparabile. Aici este insa rolul Bizonilor. Cine sint ei am explicat aici.
Cum ar trebui sa arate o contra-oferta pentru a putea fi luata in considerare:
– Disponibilitatea de a vinde un numar suficient de aparate aflate in uz, cu termen de livrare mai apropiat decat 2017
– Un pret per avion in configuratie compatibila NATO de maxim USD10mil sau mai mic in cazul versiunilor incompatibile NATO
– Asigurarea transferul tehnologic necesar intretinerii aparatelor in tara si a modernizarii lor la standardele NATO, daca este cazul
– O schema de finantare care sa asigure ca plata se va face pe masura ce aparatele sint receptionate
Un anunt comun al SAAB si GE prin care sa prezinte public o oferta similara cu cea de mai sus ar forta o competitie de oferte chiar si numai pentru a tempera reprosurile UE.
Desi Gripen nu are multe componente de origine americana, implicarea activa a GE in promovarea lui ar avea o greutate politica si economica deosebita, mai ales in conditiile in care compania are deja o unitate de productie in Romania. GE a ales insa sa fie partenerul tacut in aceasta afacere.
Chiar si in cazul in care rezultatul ar fi acelasi, competitia ar duce la obtinerea unor conditii mai bune din partea celuilalt ofertant, un lucru oricum pozitiv pentru Romania.
Nici o asemenea oferta nu a fost insa facuta publica pana acum si asta ar putea avea cel putin doua cauze:
– FMV/SAAB nu pot veni cu o oferta comparabila fie din cauza pretului fie din cauza lipsei de avioane disponibile. Atat timp cat soarta NG-ului nu este inca decisa, s-ar putea ca FMV sa fi decis pastrarea avioanelor capabile de a fi modernizate in continuare.
In orice caz, asta ar inseamna ca Suedia a renuntat la competitia romaneasca si asta ar fi o greseala in acest moment, cand intelegerea cu Portugalia nu este inca parafata. SAAB, cu doar doi cumparatori ai Gripen-ului, intampina probleme in Elvetia, nu poate da ca sigur contractul din Brazilia, este sub presiune in Cehia si ar avea deci nevoie de inca un utilizator major de Gripen care sa justifice continuarea lucrului la versiunea E/F.
– Sau poate ca discutiile cu Romania continua dar nu sint facute publice. Cam acelasi lucru pe care Bulgaria a anuntat ca il va face si anume discutii in paralel cu posibilii furnizori.
Si daca tot am ajuns la Bulgaria, odata cotati ca mai avansati in discutiile cu Portugalia, tacerea lor este putin surprinzatoare. Evaluarea progresului negocierilor dintre Romania si Portugalia se face cel mai bine monitorizandu-i pe bulgari.
Sursa: Tehnomil
Romania va incheia afacerea F-16 cu Portugalia pana la sfarsitul lunii mai 2013
Aceasta stire vine pe filiera chineza (agentia Xinhua), si este completata cu o alta informatie, care spune ca dupa perfectarea negocierilor romano-portugheze, se asteapta OK de la americani, care este cel mai probabil sa vina pana in luna septembrie 2013. Termenul operationalizarii avioanelor in Romania ramane 2017.
Suma pusa la bataie este, conform sursei chineze de 690 milioane de EURO, nu dolari si include intreg pachetul: avioane, logistica, piloti si tehnicieni, piese de schimb. Din aceasta suma 125 milioane de euro ar fi avioanele, descrise ca fiind intr-o stare foarte buna, 12 F-16 OCU, restul fiind bani necesari operationalizarii F-16 in RoAF.
“By the end of May, we will probably finalize documents with the Portuguese party and subsequently, until September – with the American party, so that we resume the multirole aircraft equipping program at the scale of a squadron, i.e. 12 planes,” a spus Mircea Dusa agentiei Agerpres, “we will also tackle the amounts to be paid,” cand negocierile vor fi terminate.
Sursa: Ministry of National Defense China
De asemenea pe Defenseindustrydaily.com se afirma ca Romania ar fi interesata de achizitia a inca 9 avioane F-16, cel mai probabil dintr-o alta sursa decat Portugalia.
La sfarsit va recomand sa cititi cu atentie articolul celor de la Defenseindustrydaily.com, pentru ca acolo se iau la puricat cam toate optiunile pe care Romania le-a avut in vedere, pentru inlocuirea flotei de MIG-21 Lancer, incepand cu 2005, atunci cand a aparut in presa oferta israeliana de avioane F-16A/B sh, oferta care la vremea respectiva a fost primita cu mult scandal de catre presa si poate pe drept cuvant.
Nimeni intreg la minte nu-si inchipuia in 2005 unde vom ajunge in 2013 cu problema multirolului.
Si daca tot discutam de “multirol” F-16OCU , indiferent de starea “exceptionala” in care portughezii le-au pastrat, nu este chiar asa de “multirol”, vand capacitati de atac la sol, insa limitate. Oricum problema unui avion multirol este deja istoria pentru noi, datorita numarului extrem de redus de aparate, pe care se pare le vom avea in dotare. Chiar si in cel mai “fericit” scenariu cu 12 F-16 portugheze , plus inca 9-12 din alte surse, Romania nu va avea suficiente avioane pentru a le numi “forta aeriana”, ci ii vor ajunge (daca vom achizitiona mai mult de 12) fix pentru Politie Aeriana.
Interesante ar fi doua aspecte in aceasta stire: Primo – pretul, pe care chinezii il dau in euro, Secundo – parerea celor de la Defenseindustrydaily.com, cu privire la obsesia Romaniei fata de achiztia in viitor a avionului F-35, obsesie caracterizata ca fiind doar “Suggestions concerning the F-35 were probably just vanity talking”.
Sursa: Defense Industry Daily
Sursa: Rumania Military
Adauga un comentariu!
Editoriale din aceeasi categorie
Marius Șerban Odată cu intrarea într-o nouă stare de criză, după ce tocmai am ieșit din una de alertă, pentru că, nu-i așa, starea de continuă criză este singura formulă prin care mai poate fi controlată cât de cât o populație debusolată, anomizată, se vântură tot felul de versiuni de proiecte de lege, prin care, […]
Autor: Aciduzzul | 23 ianuarie, 2020 | 1 comentarii | 184 vizualizari | 3 voturi
Cele mai multe dintre evenimentele majore ale ultimelor decenii au venit ca reactie la un eveniment precedent, de multe ori fals, o provocare menita a pregati opinia publica pentru ceea ce va urma. Comentatorii politici numesc astfel de evenimente inscenate – false flag – un steag fals. Cele mai clare exemple de atacuri inscenate sunt […]
Autor: Aciduzzul | 24 mai, 2019 | 3 comentarii | 468 vizualizari | 5 voturi
“Alegerile” europarlamentare 2019, in fapt un jalnic exercitiu pseudoelectoral, reflecta cat se poate de clar faptul ca Romania este un stat esuat fara posibilitatea practica de a-si mai reveni. Asistam, de fapt, la o batalie intre diversele factiuni din serviciile secrete romanesti, in fapt doar niste reminiscente bolsevico-securistoide sau neomarxiste extrem de toxice, simple anexe […]
Autor: Aciduzzul | 14 septembrie, 2015 | 0 comentarii | 613 vizualizari | 1 vot
Michael Thomas “9/11 was an Anglo-American black operation executed in collusion with Israeli Secret Services and Saudi Arabian financiers.” — 9/11 Investigator. Undoubtedly the 9/11 attacks on New York City and Washington DC are the most misrepresented by officialdom in US history. Whereas the assassination of John F. Kennedy is now understood to have been […]
Autor: Aciduzzul | 14 septembrie, 2015 | 1 comentarii | 583 vizualizari | 6 voturi
One comment