Marius Pirloiu
Dupa mai multe licitatii cu titluri de stat care au atras puternic interesul investitorilor straini, BNR a pierdut controlul pietei monetare, aceasta fiind acum la indemana jucatorilor din Londra şi New York, spun dealerii. Astfel, guvernul va juca de acum dupa cum vor canta aceşti investitorii stranii, şi nu, ca pana acum, dupa notele FMI şi CE. Si asta pentru ca MFP a ales sa se infrupte din greu din banii tot mai ieftini şi mai multi ai marilor banci occidentale. Cu o piata “confiscata”, cursul de schimb va merge dupa sentimentul investitorilor straini. Pana nu de mult, piata monetara era pur şi simplu la indemana BNR, banca centrala fiind cea care controla nivelul lichiditatii, astfel incat aceasta sa fie „adecvata” sau „ferma” şi Ministerul de Finante sa aiba de unde sa se adape pentru setea sa de bani.
De altfel, si cursul de schimb euro/leu era controlat atent pana acum de BNR, nu neaparat prin schimbarea tendintei, ci prin limitarea variatiilor bruste.
Rezultatul alegerilor parlamentare, vazut de investitori ca un semn de stabilitate, si coroborat cu perspectiva unui nou acord cu FMI, a facut ca leul sa devina cea mai atractiva moneda din regiune, gratie randamentelor ridicate la titlurile de stat.
In acest fel, dupa alegerile parlamentare, Romania a fost lovita de un tsunami de lichiditate din partea strainilor care a inundat piata monetara si a luat banca centrala prin surprindere. Totul a culminat cu includerea obligatiunilor guvernamentale romanesti intr-un indice al JP Morgan pentru piete emergente, anuntat care a atras dupa sine aprecierea leului pana la cel mai bun nivel din ultimele 12 luni si scaderea costului de imprumut pentru Romania pana la cel mai mic nivel din istorie.
“BNR tocmai ce a pierdut controlul pietei monetare. Ordinele din piata sunt uriase, piata e facuta de jucatorii din Londra si New York. MFP nu mai poate sa controleze din oferta, ci joaca de acum dupa cum voi cei de afara, avand de acoperit deficite mari. Devenind principalii finantatori, ei vor dicta tonul, nu FMI si CE, cum a fost pana acum”, a declarat un dealer pentru Capital.
Un film cu optimism debordant
De la inceputul anului, MFP a derulat pana acum 5 licitatii, in care si-a propus sa atraga 3,7 miliarde lei. Cu toate acestea, bancile si clientii lor au pus la bataie sume impresionante, de 18,4 miliarde lei cumulat, de 5 ori mai mult decat nevoile Finantelor.
Inundata de atata lichiditate, Trezoreria a atras 10 miliarde lei, de aproape 3 ori mai mult decat ii trebuia. In acelasi timp, costul la care Romania a ajuns sa se imprumute s-a redus de la o licitatie la alta, atingand joi cel mai mic nivel din istorie – 5,40%!
Trebuie adaugat acestor sume cele de la licitatiile din a doua parte a lunii decembrie, de dupa alegerile parlamentare, momentul din care pe piata monetara au inceput sa intre lichiditati tot mai mari din partea strainilor.
In ultimele 4 licitatii de anul trecut, MFP a atras 6,7 miliarde lei, desi anuntase ca are nevoie de 1,6 miliarde lei.
Adica, a luat din piata de peste 4 ori mai mult. si asta pentru ca ofertele au fost de 10 ori mai mari, mai exact, au cumulat 11,5 miliarde lei.
Cu alte cuvinte, in cele 9 licitatii de dupa alegerile parlamentare, timp de aproximativ o luna, Romania s-a imprumutat de pe piata monetara cu 16,7 miliarde lei (3,8 miliarde euro), cam cat tot deficitul bugetar de anul trecut.
In acest timp, costul de imprumut s-a redus incredibil de mult. Spre exemplu, la obligatiunile pe 5 ani, randamentul a scazut in doar o luna de la 6,57% la 5,4%, adica Finantele au ajuns sa se imprumute cu 4% mai ieftin.
Leu-paraleu
Totodata, intrarea acestor sume pe piata monetara s-a resimtit si asupra cursului de schimb. Astfel, desi toata lumea il vedea depreciindu-se, leul s-a intarit in ultima luna de zile cu mai mult de 3%, cursul euro coborand de la 4,47 la 4,33 lei, cel mai mic nivel din ultimele 12 luni.
Dealerii contactati de Capital spuneau inca de acum o saptamana ca daca interesul pentru leu se va mentine, este posibil sa vedem cursul coborand spre 4,30 lei. Se pare ca intr-acolo se indreapta cursul.
Pe atunci, dealerii inca mai credeau ca tendinta poate fi franata si chiar dirijata de BNR, in sensul in care banca centrala cumpara inapoi din valuta vanduta pe perioada crizei politice si limita aprecierea leului. Acum ei sunt convinsi ca BNR a pierdut controlul pietei.
Sursa: Capital
Adauga un comentariu!
Editoriale din aceeasi categorie
Autor: Aciduzzul | 9 decembrie, 2017 | 0 comentarii | 572 vizualizari | 3 voturi
Cioturi de arbori cu circumferinta de peste 5 metri, ulei de motor ars, paraie distruse, buldozere si drujbe care ”canta” neincetat pe toate vaile de-a lungul raului Cerna. Asa se prezinta astazi Parcul National Domogled – Valea Cernei, cel mai mare din cele 13 din Romania. Padurile ramase neatinse, formate prin procese naturale dupa ultima […]
Autor: Aciduzzul | 29 iulie, 2017 | 0 comentarii | 492 vizualizari | 2 voturi
Publicatia AgroStandard lanseaza Studiul de piata „Top 600+ Cele mai mari Exploatatii Agricole din Romania”, prima analiza de acest fel realizata vreodata in Romania. Studiul a fost realizat urmare a solicitarilor venite din partea mediului de afaceri, data fiind absenta informatiilor oficiale cu privire la fondul funciar din tara noastra, precum si a lipsei unor […]
Autor: Aciduzzul | 13 septembrie, 2015 | 1 comentarii | 610 vizualizari | 4 voturi
Toata lumea vorbeste zilele acestea despre criza imigrantilor. Toti se intrec in teorii care mai de care mai fanteziste cu privire la cauzele si la solutiile pentru acesta “criza” si s-au format deja doua tabere cu pozitii antagonice pe marginea acestui subiect. Pe de-o parte gruparile nationaliste de pe tot cuprinsul Europei care intuiesc pericolul […]
Autor: Aciduzzul | 26 august, 2015 | 0 comentarii | 359 vizualizari | 3 voturi
Marius Serban Toata lumea asista (neputincioasa) zilele acestea la o adevarata invazie a emigrantilor din tarile arabe catre Europa, care a inceput brusc, suspect de brusc. Desi subiectul este intors pe toate partile de mainstream-media, nimeni nu spune de ce aceasta invazie se petrece tocmai acum. Pana la urma razboaiele din Siria, Irak, Libia, Afganistan […]
Autor: Aciduzzul | 15 martie, 2015 | 0 comentarii | 1547 vizualizari | 9 voturi
Cazul Darius Valcov este unul cat se poate de clar al triumfului neoliberalismului si al jafului institutionalizat practicat de mafiile transnationale, numite gratios, FMI, BM, UE, etc., in coloniile cocotiere pacificate, populate cu oi placide, spalate excesiv pe creier, cam cum este Romania. Pentru a intelege resorturile dupa care functioneaza institutia care a acaparat spatiul […]
One comment