Sustine Bad Politics
arhiva stiri
starea vremii
Failure notice from provider:
Connection Error:http_request_failed
ANUNTURI UMANITARE
Editorialele editiei
MLNR 6. Camarila lui Bebe (Gheorghe) Comanescu
Aciduzzul | 8 octombrie, 2010 | 2 comentarii | 3745 vizualizari |
(5 voturi )

Partea 1
As incepe cu definitia cuvantului “Camarila”, conform Dictionarului Explicativ al Limbii Romane: CAMARÍLĂ, camarile, s. f. Curteni din anturajul unui rege sau al unui șef de stat, care influențează politica statului în interesul lor personal. – Din fr. camarilla. Cred ca veti intelege ceea ce urmeaza sa descriu. Cateva din personajele ce au gravitat in jurul lui Bebe Comanescu. Unele dintre ele inca influente in viata Ordinului nostru. Ma surprind scriind Ordinul “nostru”. Ca si cum as mai face parte din el. Sau ca si cum ar mai fi vreo posibilitate de a reveni. Stiu ca asa ceva este imposibil. Dar inca face parte din mine. Sunt greu de reprimat amintirile a 10 ani de lupta pentru un crez si cateva principii. Cred ca v-a surprins, pe cei vechi in Ordin, si capitolul precedent.

Faptul ca l-am laudat pe Bebe pentru lucrurile bune facute pe perioada mandatelor sale. Tocmai eu, cel ce i-am fost cel mai vizibil si acerb oponent timp de 6 ani. Dar asa am vazut eu faptele. Au fost si multe minciuni, enorm de multe dezinformari, mizerii cat cuprinde. Le voi prezenta, pe unele dintre ele, mai jos. Dar au fost si acele evolutii pozitive. Si nu cred ca pasiunile unora sau altora (sau chiar ale mele … LOOOL) ar trebui sa stea in calea corectei analize a acelor vremuri.

Revin la camarila lui Bebe Comanescu. O voi prezenta alfabetic, prin prisma interactiunilor pe care le-am avut cu fiecare dintre ei. Pe unii, va cer scuze de acum, nu ii voi pomeni. Motivul este simplu si perfect logic pentru mine. Sunt cei cu care am avut relatii stricte doar de “buna ziua”. Asa ca am decis sa nu repet aici zvonurile auzite pe culoarele Templelor. Este rolul altora dintre noi sa le aduca la lumina.

Valeriu Arbore

Misu Barcan

Ion (Ginel) Basgan

Orhei Aurel Chendrean (cunoscut ca Rache)

Nicu Cristescu

Silviu Dopan

Cristi Dumitrescu

Gicu Dudescu

Emanuel (Nini) Florea

Gheorghe Florea (zis Florea Bragadiru)

Ovidiu Gales

Eugen Gheorghe

Gabriel Homotescu

Puiu Iordachescu

Manole Iosiper

Stefan Misu

George Muntean

Horia Nestorescu-Balcesti

Sorin Nicula

Mihai (Misu) Popescu

Ion Savancea

doctorul Dorin Voinea

Cativa dintre cei de mai sus nu merita sa fie categorisiti drept “membrii ai camarilei”. Cel putin nu stiu eu din faptele lor ceva care sa-i acuze. Ii mentionez impreuna doar pentru a intelege complexitatea dinamicii grupului aflat la conducerea MLNR timp de aproape 6 ani.

1.VALERIU ARBORE

A fost Mare Secund Supraveghetor al MLNR in perioada 1998-2000, facand parte din primul Mare Consiliu condus de Bebe Comanescu. Jurist de profesie, a fost si cel care a redactat statutele initiale ale MLNR in 1992, figurand printre fondatorii Ordinului, conform documentelor aflate la grefa Tribunalului. Il cunosc si prin prisma relatiilor de familie, fiind vechi prieten cu parintii mei. Un om pe care il pot caracteriza, ca si pe tatal meu, ca “prost de bun”. Din cauza refuzului de a marsa la combinatiile clicii constituite in jurul lui Bebe Comanescu, a fost indepartat de acesta din Marele Consiliu. Este unul dintre rarii Frati cu o pregatire masonica exceptionala. Poate si datorita mostenirii genetice. Valeriu citeste zilnic. Aproape in fiecare ora. Este, cred eu, personajul cel mai apropiat de definitia “enciclopedie masonica umblatoare”. S-a transferat in Atelierul nostru dupa ce fusese timp de 2 ani Maestrul Venerabil al RL Mesterul Manole. Si inca este considerat de Frati ca o adevarat referinta pentru un comportament masonic decent.

2. MISU BARCAN

A fost Mare Inspector General al MLNR pana in 2003, la alegerea lui Chirovici, care a decis sa il schimbe. Oarecum intemeiat. O persoana simpatica, prezentabila, dar lipsita de substanta cunoasterii. De altfel, principalul sau titlu de glorie a fost cel de sofer al lui Corneliu Coposu. Onoranta meserie, insa mult prea putin potrivita cu cunostintele necesare exercitarii cu eficienta a atributiilor aferente demnitatii masonice dobandite. Pana si Bebe Comanescu ii reprosa ineficacitatea pe funtie. Dar, facand parte din “gasca de pocheristi”, a fost tolerat pana la sfarsitul mandatelor. A fost adeprul si practicantul aducerii in Ordin a persoanelor de care avea nevoie in activitatea profana, cu unic scop facilitarea acestei activitati.

3. AUREL ORHEI CHENDREAN

Mult mai cunoscut drept Rache. A fost adus ca sofer al lui Bebe Comanescu de catre Armen Goutchian de la Banca Populara Romana. A fost omul de incredere al lui Comanescu pana la decesul acestuia, acum 2 ani. Prin el s-au desfasurat o serie de initieri si sporuri de salariu mai mult decat dubioase, notoriu fiind cazul lui Fatih Kesser. Acesta, un turc de nationalitate kurda, si-a creeat in perioada 1998-2000 o serie intreaga de firme-fantoma, in special in Constanta, fiind autorul celei mai mari fraude cu returnari ilegale de TVA din Romania. Fatih a fost initiat si ridicat direct la gradul de Maestru Mason de catre Bebe Comanescu, in schimbul sumei de 60.000 Euro, din care numai 10.000 de Euro au fost platiti lui Bebe Comanescu, diferenta fiind impartita de Rache si de Armen. Lui Fatih s-a dat si un pasaport masonic cu care, ca intr-o piesa de Kafka, a incercat sa paraseasca Romania in noaptea in care urma sa fie arestat. Cazul a fost tratat cu maxim umor si in Evenimentul Zilei din acea perioada. Ulterior alegerii lui Chirovici l-am pastrat cpe Rache ca membru al RL Spinx, impiedicandu-i activitatea de recrutare de profani pe bani. A mai incercat astfel de activitati, una dintre ele, privind un cetatean de nationalitate italiana, fiind adusa la cunostinta Marelui Maestru. Doar decizia respectivului italian de a nu depune plangere a facut ca Rache sa nu poata fi radiat din Ordin. Aici doresc sa ridic si problema celor pacaliti la initiere si care, de rusine sau poate din alte motive, refuza sa ii reclame pe profitorii din interiorul Ordinului. Problema este reala si este unul dintre principalele motive pentru care necesara si dorita curatenie nu poate fi facuta. Tainuirea, in aceste cazuri, nu a dus decat la incurajarea acestor infractiuni si a generat, ultimativ, atmosfera actuala. Suntem cu totii la fel de vinovati ca nu am vorbit de aceste fapte liber si in public. Ar fi cazul, cred, sa incercam sa invatatm din aceste greseli si sa nu mai permitem macar repetarea lor, daca tot nu am fost in stare sa le pedepsim.

4. SILVIU DOPAN

A fost Mare Secund Supraveghetor in al doilea mandat de Mare Maestru al lui Bebe Comanescu. Component de baza al “gastii de pocheristi”, ceea ce i-a asigurat impunitatea pentru toate faptele comise. A fost arestat in celebrul caz al macaralelor furate de pe santierele bucurestene si valorificate cu acte false fie ca fier vechi, fie ca utilaje functionale. A incercat sa il implice in acest caz si pe fostul primar al Sectorului 3, Sorin Paliga, in acest caz, pentru a incerca sa justifice furturile. Ulterior a creeat o dizidenta templiera, pacalind o serie intreaga de Frati cu o pretinsa filiatie papala si solicitand cotizatii si donatii in numele unor idei pan-crestine. A pretins ca a fost inaltat la rangul de episcop, purtand mult timp si o uniforma apropiata de cea a prelatilor catolici.

5. CRISTI DUMITRESCU

A fost Mare Secretar pentru Externe al MLNR inca de la infiintarea acesteia, fiind si membru fondator al MLNR. Munca lui pentru obtinerea necesarelor recunoasteri de catre MLNR a fost adeseori trecuta sub tacere, dar cei ce am fost atunci activi stim cat de importanta a fost si ce rezultate excelente a obtinut. Unul dintre putinii domni din Ordin, cu o activitate exceptionala si in domeniul profan in care activa. Ii multumesc pentru multele sfaturi bune pe care mi le-a dat, pentru detasarea ce a incercat sa mi-o insufle in fata elementelor negative ce incepusera sa domine activitate Ordinului si pentru decenta cu care a actionat intotdeauna. A fost unul dintre cei mai buni prieteni ai lui Nici Florea, cel care de altfel mi l-a si prezentat inca din 2000. Un personaj femecator, cosmopolit (traise o lunga perioada in Canada inainte de a reveni in tara), vesel si, mai ales, un fantastic mason. Pacat ca nu sunt destui ca el in Ordin….

6. GICU DUDESCU

A fost Pro-Mare Maestru al MLNR in perioada mandatelor lui Bebe Comanescu. Bun prieten cu acesta dar si cu tatal meu. Este unul din ultimii mostenitori ai vechii familii boieresti a Dudestilor. Este si el unul din ultimii boieri ai Romaniei. Isoricul lui masonic l-a pus pe un curs de coliziune cu Manole Iosiper. Acesta a imprumutat de la Gicu Dudescu suma de 50.000 dolari (sper sa-mi aduc bine aminte… ) pe care nu i-a mai restituit niciodata, pretinzand ca afacerea in care i-a investit a dat faliment. Nu stiu si nu am de unde sa stiu cum au stat lucrurile intre ei, dar niciodata Iosiper nu a negat ca ar fi primit banii si nici nu ar fi declarat ca i-a restituit. A constituit permanent un element de moderatie in interiorul Marelui Consiliu in perioada in care a activat.

7. EMANUEL (NINI) FLOREA

A fost Mare Orator al MLNR in perioada 2000-2003. Mi-a fost unul dintre cei mai dragi prieteni in acea perioada si Fratele de la cale am invatat cel mai mult despre ceea ce inseamna Masoneria Universala. Aproape vesnic incruntat, era considerat unul dintre talibanii masoneriei romane. Un om corect in esenta, dar mult prea preocupat de protejarea imaginii Ordinului fata de eventualele dezvaluiri neplacute. Pentru el, institutia Marelui Maestru era (si mi-e teama ca inca este) considerata sacrosanta. Poate de aceea a si facut greseala de a-l proteja pe Bebe Comanescu si pe cativa dintre acolitii acestuia, cu toate ca nu era de acord cu actiunile lor ilegale. Nu a beneficat de avantaje materiale de pe urma functiei detinute, ba chiar a dat prea mult din putinul sau pentru Ordin. A incercat sa redacteze o noua Constitutie a MLNR in ultimul an de activitate, dar sprijinul primit de la Manole Iopsiper si Savancea pentru acest proiect i-a fost fatal. Proiectul sau a picat la votul Conventului. In 2000, in calitate lui de Mare Orator, i-am dat o plangere referitoare la sumele de bani ce le platisem ilegal la initierea in Ordin. La presiunile lui Bebe Comanescu, timp de 2 ani nu a dat drumul plangerii mele spre Tribunalul Masonic. Fiind unul dintre candidatii la actualele alegeri pentru demnitatea de Mare Maestru al MLNR, voi vorbi mai multe despre el cand voi face o trecere in revista a acestora. (Florin Ghiulbenghian, 25 august 2010)

Camarila lui Bebe Comanescu – Partea 2

Voi continua prezentarea celor pe care i-am cunoscut pe parcursul celor 6 ani de mandat al lui Gheorghe Comanescu ca Mare Maestru al MLNR, dar mai intai voi face o scurta digresiune, vorbind despre “gasca pocheristilor”, la cererea oarecum indeptatita a catorva Frati ce nu au prins, din fericire, acele timpuri.

Din cunostintele mele, Bebe Comanescu nu a fost acuzat pana acum de nici un Frate ca ar fi solicitat bani la initiere sau la acordarea de sporuri de salariu. Dar a creeat un mecanism prin care sa poata totusi primi saptamanal o parte din sumele colectate la negru de la diversi Frati proaspat initiati. Mecanismul a fost relativ simplu. Si-a constituit o gasca de Frati, majoritatea ocupand functii de conducere in MLNR, cu care juca poker. Cateodata si de mai multe ori de saptamana.

Regula nescrisa a acestor partide era ca numai Bebe sa castige. Sumele nu erau neaparat mari, rareori potul unei seri de poker depasind o mie de dolari, dar devenise un venit consistent pentru Marele Maestru. Membrii proeminenti ai acestei “gasti a pocheristilor” erau Dorin Voinea, Ovidiu Gales, Ion Savancea, Misu Barcan si Silviu Dopan. Rolul acestora era dublu, atat de “pierzatori de serviciu”, cat si de recrutori a unor persoane de incredere si dispuse sa plateasca in acest mod pentru facilitarea unor contacte profane de catre Marele Maestru.

Cel care a incercat sa ma introduca in acest grup a fost Ovidiu Gales. Ghinionul lui a fost ca Bebe Comanescu deja imi povestise, pe scurt si fara prea multe detalii, despre mica lui combinatie, asa ca am declinat politicos invitatia. Si am pastrat relatii bune cu Ovidiu, chiar si acum. Increderea insa mi-a disparut dupa un eveniment aparent caritabil.

La inceputul anului 2000, Ovidiu Gales imi solicita o sponsorizare de 10.000 de marci (va aduc aminte ca inca nu se introdusese moneda Euro) pentru a cumpara echipament sportiv echipei de fotbal a IGP (Inspectoratul General al Politiei). Imi exprim acordul si il rog sa imi aduca un exemplar de contract de sponsorizare pentru a putea vira legal banii catre IGP. Imi aduce dupa cateva zile contractul si ma anunta ca exista un ordin al Ministrului de Interne prin care toate firmele care sponsorizeaza M.A.I.-ul urmeaza sa fie controlate, pentru a se asigura de functionarea lor legala. Imi exprim, evident, acordul de a fi controlat, atata timp cat activitatea firmei pe care o conduceam in acel moment era in buna randuiala.

Dupa cateva zile de “negocieri”, Ovidiu Gales ma roaga sa accept sa platesc respectivii bani fara a mai indeplini formalitatile legale, deoarece acestea ar dura prea mult si echipa nu ar apuca sa achizitioneze echipamentul sportiv necesar. Accept si ii dau suma solicitata. Si, ca de obicei, incep surprizele. Dupa cateva saptamani, Bebe Comanescu ma intreaba, pe nepusa masa, cati bani i-am dat lui Gales si pentru ce anume. Neavand nimic de ascuns, ii povestesc exact situatia si trecem la celelalte subiecte pentru care ne intalnisem.

Nu fac legatura cu inexistenta actelor legale decat dupa alte 6 luni, cand comandantul de atunci al IGP ma ajuta cu rezolvarea unei probleme (mi se furase o masina, nu va ganditi la alte prostii… LOOOL) si, in cursul unei intalniri in care ii multumesc pentru ajutor, cunoscandu-i si pasiunea pentru fotbal, ii povestesc despre sprijinul financiar acordat echipei de fotbal a IGP. Ma priveste ciudat si imi spune ca el personal aprobase din fondurile Ministerului achizitia tuturor echipamentelor necesare echipei, indicandu-mi si cu cine sa iau legatura pentru a verifica daca suma platita de mine cu titlu de sponsorizare ajunsese la presupusul destinatar. Evident ca nu ajunsese.

Nu l-am mai intrebat de atunci nimic pe Ovidiu Gales si nici nu am mai marsat la nici una din cererile lui de ajutor ospitalier.Dar am o discutie scurta cu Bebe Comanescu, caruia ii aduc aminte de donatia data lui Ovidiu Gales si il intreb ce ma sfatuieste sa fac in noile conditii. Bebe zambeste si imi spune: “Nu-ti fa griji si lasa-l in pace, oricum am avut eu grija sa-i iau de la el la joc aproape pe toti.” Concluziile le puteti trage voi….

Reincep prezentarea celor pe care i-am cunoscu in perioada 1999-2003. Am auzit si eu, ca si voi, numeroase zvonuri. Ma voi limita la a prezenta doar situatiile in care am fost implicat direct sau cele a caror veridicitate a fost confirmata de mai multi martori credibili, tocmai pentru a evita posibilele manipulari.

1. GHEORGHE FLOREA (cunosc si ca Florea Bragadiru)

Prezenta lui Gheorghe Florea in cadrul conducerii MLNR a fost o surpriza neplacuta pentru multi Frati si inca este considerata de multi profani ca principalul motiv pentru care refuza intitierea in Ordinul nostru. Pregatirea sa intelectuala nu il califica, in momentul initierii, sa fie acceptat la initiere. Dar necunoscute sunt caile Domnului! Adevarul este ca Gheorghe Florea este un amestec ciudat de seriozitate, generozitate financiara si ridicare peste posibilitatile unei copilarii foarte sarace. Prezenta lui in Marele Consiliu al MLNR devine cunoscuta odata cu publicarea unui interviu al sau intr-un ziar sportiv, ceea ce a produs oarece rumoare in randul Fratilor, aflati in necunostinta de cauza.

Rumoarea s-a transformat intr-o adevarata revolta contra lui Bebe Comanescu la primul Convent de dupa aflarea “bombei jurnalistice”, ceea ce l-a determinat pe Florea sa isi prezinte demisia din functia de Pro-Mare Maestru. Rusinos pentru noi ramane nu numai accederea lui peste noapte in acea demnitate, cat si reactiile xenofobe pe care unii Frati le-au avut la Convent, cerand explicit si public indepartarea tiganului din Marele Consiliu. A fost si motivul pentru care i-am luat apararea lui Florea (de altfel, singurii care am luat cuvantul in apararea lui, cu aceeasi motivatie, fiind eu si Stefan Misu, fostul Pro-Mare Maestru sl MLNR) Singurul motiv. Pentru ca asa a inceput si fascismul. A fost si motivul indepartarii mele in 2007 de pozitia Presedintelui Romaniei, Traian Basescu, odata cu exprimarea publica a celebrelor “tiganca imputita” si “armean incompetent”. Pentru ca dupa asa ceva apar epitetele “jidan”, “bozgor”, etc si pana la un nou Targu Mures ’90 sau chiar, Doamne fereste, un nou Hitler, calea de strabatut devine foarte scurta. Si usoara.

Si totusi cum devine Gheorghe Florea membru de frunte al Ordinului? Raspunsul este simplu si cunoscut. A platit. Multi bani. Sub pretextul ajutorarii Ordinului aflat inca in perioada de inceput, Florea a fost supt constat de bani nu doar de Bebe Comanescu ci si de numerosi alti Frati. Ca un demn om de afaceri, a cerut si el cate ceva la schimb. Si a primit. Si dreptul sa-si faca o Loja, si demnitati in Marele Consiliu, si includerea in delegatiile MLNR. Rusinos pentru noi? Cred ca fiecare trebuie sa ne dam raspunsul, functie si de ceea ce este in sufletul nostru…

Revin la cateva situatii din acea perioada ce il au pe Gheorghe Florea ca principal actor. Prima se refera la plata de catre Florea a chiriei Templului de la Sala Palatului, in valoare de 5000 de dolari lunar, timp de aproape 3 ani. Lucru pentru care i se multumeste public in Convent si este decorat de catre Marele Maestru. Meritoriu lucru, de altfel. Surpriza neplacuta apare la citirea bilanturilor contabile ale MLNR, in care nu se regasesc aceste sponsorizari de la Gheorghe Florea, in schimb apare platita chiria catre Sala Palatului din cotizatiile membrilor MLNR.

Intrebarea de bun simt contabil care apare este: cine a bagat in buzunar cei 5.000 de dolari lunar de la Florea si l-a mintit in privinta destinatiei banilor donati de el???

A doua situatie priveste sponsorizarea, tot de catre Gheorghe Florea, a unei deplasari pe Dunare, de la Giurgiu la Tulcea, a delagatilor straini la Protocolul de la Sinaia. Florea a platit toate cheltuielile, inclusiv inchirierea vaporului ce apartinuse fostului presedinte Ceasusescu, pentru a asigura reusita intalnirii.

Tipic romanesc, ceea ce s-a dorit a fi o manifestare de tinuta s-a incheiat tragico-comic, prin intrarea in tinuta rituala solemna a unor chelnerite ce au depus la Altar o mica ofranda din mezelicuri, gratare, sifon si clondire de alcool si prin betiile crunte ale catorva membri ai delegatiei romane, betii incheiate cu aducerea de fetite pe vapor si oferirea lor si unora dintre oaspetii straini. Final apoteotic de mandat pentru Bebe Comanescu!

Si motivul real pentru care Ungaria ne-a refuzat atata timp acordarea recunoasterii. Sursa acestor informatii este chiar traducatorul fostului Mare Maestru al Ungariei, un fost Frate ce a parasit si el MLNR dezamagit si scarbit. Nu ii dau numele, dar sper sa isi aduca aminte, citind aceste randuri, si mai sper sa afle ca nu sunt singurul care ii regreta indelungata absenta. Evident ca aceste lucruri nu i se pot reprosa lui Gheorghe Florea, buna sa intentie in sponsorizarea evenimentului fiind subinteleasa si meritorie.

A treia situatie este cu Gheorghe Florea tot in situatie de victima. La sfarsitul lui 2003 Atelierul pe care il pastorea cu mana de fier isi alege un nou Maestru Venerabil, in persoana Fratelui Eugen Gheorghe, celebrul de acum plutonier ajuns brusc general analfabet in anul de gratie 2008. Gheorghe Florea promisese sprijinul RL Romania Moderna lui Ion Savancea, in incercarea acestuia de a castiga alegerile pentru Mare Maestru al MLNR din noiembrie 2003.

Din nou surpriza, si nu doar pentru Florea, ci si pentru noi toti. In ziua Conventului, RL Romania Moderna schimba tabara si il sustine candidatura lui Chirovici. Drept rasplata, Eugen Gheorghe este numit Mare Supraveghetor al MLNR, membru de drept al Marelui Consiliu. Multi si-l amintes ca pe personajul simpatic care nu reusea sa buchiseasca la Convent din ritual… cititul era inca departe de capacitatile sale… Daca evenimentele descrise mai sus nu ar fi avut consecinte tragice asupra Ordinului nostru, consecinte ce le vom simti mult timp de acum inainte, ar fi putut oricand constitui inceputul unui foarte de succes scenariu de comedie…

2. OVIDIU GALES

A pornit ca Mare Trezorier Adjunct (lucrand direct cu Manole Iosiper) in timpul primului mandat al lui Bebe Comanescu. Este numit Mare Orator Adjunct in timpul celui de al doilea mandat al lui Bebe Comanescu. pentru a constitui un factor de control asupra lui Nini Florea. Foarte bun prieten cu Dorin Voinea, care il si recomanda lui Bebe si il introduce in “gasca de pocheristi”. Fiind ofiter in cadrul Ministerului de Interne, a incercat permanent sa nu aibe o pozitie prea vizibila. Culmea este ca a fost unul dintre oamenii care a muncit serios si decent la consolidarea Orientului Bucuresti, in calitate de Asistent al Marelui Maestru Chirovici. Tot el a tras sforile si l-a impus pe functia de Mare Inspector General al MLNR pe Cristi Gherasim, un tanar cu pregatire masonica deficitara dar suficient de ascultator pentru a servi scopurile gastii Chirovici-Tanasie-Gales.

Ovidiu Gales a fost, in 2003, coordonatorul campaniei electorale a lui Ion Savancea, provenind si el din zona Dale Woodward si sprijinind fatis, timp de 3 ani, initierea de Ateliere in scop pur electoral. Merita totusi apreciata loialitatea lui Gales fata de Savancea, fiind unul dintre putinii care nu l-au vandut pe acesta lui Chirovici in perioada imediat premergatoare Conventului de alegeri din noiembrie 2003. Si nici ulterior.

Totusi va veti intreaba cum de ajunge Asistentul pe Orietul Bucuresti al lui Chirovici? Explicatia este simpla. In urma alegerilor prezidentiale din 2004, Traian Basescu este ales Presedinte al Romaniei. Fratele care ocupa doar de cateva luni functia de Asistent pe Orientul Bucuresti este solicitat sa ocupe o functie guvernamentala si lasa libera functia in Ordin.

Chirovici imi propune mie sa ocup respectiva functie, fiind informat de existenta unor legaturi politice personale foarte stranse cu noua putere politica a nului 2005. Refuz si il propun pe Ovidiu Gales, tocmai pentru seriozitatea pe care o dovedise cat fusese Mare Orator Adjunct si pentru loialitatea fata de Savancea. Am considerat atunci (si mai consider si astazi) ca esentiala in functionarea Ordinului era armonizarea diverselor grupuri din interior si renuntarea la prejudecatile electorale. Ii promit lui Chirovici ca il voi ajuta o scurta perioada pe Ovidiu Gales, astfle incat pentru 3 luni sunt Secretarul Orientului Bucuresti.

Va marturisesc ca am fost excelent impresionat de prestatia lui Ovidiu Gales din acele luni, de decenta si spiritul masonic manifestat. Nu am regretat nici un moment si nu regret nici acum ca l-am recomandat lui Chirovici. Poate nu este cel mai bun Mare Orator pe care il putea avea Ordinul nostru, dar in mod cert esre un Frate bun. Atat de bun pe cat ii permit circumstantele romanesti.

3. EUGEN GHEORGHE

L-am cunoscut pe cand era Maestrul Venerabil al RL Romania Moderna, creeata de Gheorghe Forea. O persoana cu o educatie insuficienta pentru demnitatile ocupate. Dar vesnic bine dispus. Eram alaturi de Chirovici cand l-a contactat pe acesta cu propunerea de vindere a lui Savancea si a lui Gheorghe Florea, impreuna cu alte cateva Ateliere. A solicitat, in schimb, o functie in Marele Consiliu si a primit-o. Unii il pot caracteriza chiar numai pe seama acestui gest. Eu asta fac. Voi, Fratilor, decideti fiecare dupa cum considerati de cuvinta.

A devenit si subiectul unui foarte interesant material de presa, din care Fratii cu cunostinte suficiente pot trage concluziile de rigoare.

http://www.jurnalul.ro/stire-special/tablagiu-pd-l-facut-general-de-presedintele-traian-basescu-527892.html

4. GABRIEL HOMOTESCU

Fost Pro-Mare Maestru al MLNR, numit ulterior de Chirovici tot Pro-Mare Maestru si, in perioada 2006-2009, Presedintele Curtii Supreme de Justitie Masonica. Ca si alti Frati, isi cumpara locul in Marele Consiliu prin donatii consistente facute direct Marelui Maestru. Dovedeste, totusi, o foarte buna capacitate organizatorica. Insinueaza permanent ca ar fi fost ofiter acoperit al spionajului romanesc inainte de 1989, pentru a-si creea o aura de legenda si pentru a incerca sa evite in trebarile prea stanjenitoare in privinta trecutului sau.

Il vinde si el pe Ion Savancea lui Chirovici cu 3 zile inaintea Conventului din noiembrie 2003 si primeste la schimb o funtie in Marele Consiliu. Bebe Comanescu insista si el pe langa Chirovici pentru aceasta numire, motivul fiind din nou profan: abonamentul telefonic al lui Comanescu era platit de firma lui Homotescu.

De altfel am observat ca moda telefoanelor platite de diverse firme pentru cativa “Frati de valoare” inca nu a trecut, dovada fiind cazul Fratelui Nicu Jidovu, judecator la Inalta Curte de Casatie si Justitie, care a trebuit sa admita la DNA ca a folosit ani de zile un telefon platit de firma Fratelui Petre Badea, patronul Aedificia Carpati SA.

http://www.romanialibera.ro/exclusiv-rl/investigatii/cum-rezolva-voicu-problemele-cetatenesti-ale-judecatorilor-197426.html

Voi comenta in alt capitol acest caz, momentan doresc sa revin la Gabriel Homotescu. Ghinionul a facut ca in Atelierul din care faceam si eu parte sa activeze doi Frati, unul avocat si celalalt ofiter la Politia Economica. In perioada 2002-2003, ofiterul l-a anchetat pe Homotescu iar avocatul l-a reprezentat pe reclamantul lui Homotescu, un fond de investitii elvetian. Gabriel Homotescu era acuzat de fraudarea acestui fond cu suma de 1 milion de dolari, bani primiti pentru efectuarea unor investitii si folositi pentru achizitia un de bunuri de folosinta personale.

Cei doi Frati mi-a prezentat principalele date ale dosarului, rugandu-ma sa intervin la Bebe Comanescu pentru suspendarea din functia de ProMare Maestru al lui Gabriel Homotescu. Bebe Comanescu a refuzat sa faca acest lucru, motivand ca MLNR inca primeste sume consistente de la Homotescu.

In noiembrie 2003, cu o zi inaintea alegerilor pentru functia de Mare Maestru, sunt rugat de cei 2 Frati sa vorbesc cu Chirovici si sa ii aduc la cunostinta datele din dosar, cu rugamintea de a nu-l numi pe Homotescu in Marele Consiliu. Oricum, urma sa apara si un articol in ziarul Ziua cu datele respectivei probleme. Chirovici nu numai ca decide sa il pastreze in echipa sa pe Homotescu, dar il si informeaza asupra discutiei avute cu mine si, ulterior, il foloseste pentru falsificarea Statutului MLNR, in cursul lunii decembrie 2003. Solidaritatea infractorilor aflati la conducerea MLNR continua sa functioneze si dupa alegerea unui nou Mare Maestru.

5. PUIU IORDACHESCU

Este ales Mare Maestru de Ceremonii al MLNR in perioada primului mandat al lui Bebe Comanescu, provenind din grupul fondator al MLNR. Un apreciat arhitect si un fin om de cultura, a fost considerat, alaturi de adjunctul si urmasul sau, Mihai Popescu (si el tot arhitect), cel mai riguros Mare Maestru de Ceremonii al MLNR. A avut o prestatie impecabila, fiind unul dintre puntinii membri ai Marelui Consiliu dispusi permanent sa raspunda intrebarilor celor mai noi decat ei pe cararile Artei Regale. Un singur moment nefericit a facut sa fie eliminat din randul membrilor Marelui Consiliu de catre Bebe Comanescu. Deoarece nu am fost de fata si deoarece relatarile martorilor variaza enorm, nu doresc sa il comentez aici.

Voi continua intr-un nou capitol recapitularea celor pe care i-am cunoscut personal in perioada celor doua mandate ale lui Bebe Comanescu. Doresc insa sa postez din nou precizarea facuta in capitolul precedent, urmare a observatiilor intemeiate ale catorva Frati. Nu toti cei de care amintesc aici fac parte din ceea ce se numeste “camarila lui Bebe Comanescu”. Frati precum Valeriu Arbore, Ginel Basgan, Cristi Dumitrescu, Gicu Dudescu, Nini Florea, Puiu Iordachescu, Stefan Misu, George Muntean, Sorin Nicula si Misu Popescu nu au facut parte din acest grup si imi cer scuze daca vreun cititor a inteles altceva. Fac aceasta cuvenita rectificare, urmand sa-i descriu in continuare asa cum i-am cunoscut si le-am vazut faptele. (Florin Ghiulbenghian, 27 august 2010)

Camarila lui Bebe Comanescu – Partea 3

Ghinionul face sa incep acest capitol cu un personaj ilustru al Ordinului nostru. Chiar celebru, as putea spune. Un model tipic de traseism masonic, permanent in cautarea avantajelor personale. Un om care nu a reusit nimic in viata profana si care isi gaseste refularea in combinatorica masonica. Il consider, si nu numai eu, una dintre cele mai negre pete de pe obrazul Ordinului nostru, obraz si asa destul de patat.

1. MANOLE IOSIPER

L-am cunoscut inca din primele saptamani dupa intrarea in Ordin, in 1999. Prima impresie pe care ti-o lasa era deosebita. Un om cult, umblat prin lume, cu solide cunostinte masonice dar care te facea sa te simti incomfortabil prin aroganta afisata atunci, ca si acum.

Folosea apartenenta la minoritatea evreiasca din Romania ca o pavaza in fata oricaror acuzatii, intrepretandu-le imediat ca pe atacuri antisemite, nicdecum ca pe reflectarea propriilor fapte. In calitatea lui de Mare Trezorier, a refuzat permanent orice control fiscal si a fost principalul oponent al intrarii in legalitate din punct de vedere fiscal al MLNR. A devenit celebru prin faptul ca imprumuta bani de la Frati si nu ii mai restituia. Cazul cel mai cunoscut este al lui Gicu Dudescu, dar in 2000 un alt Frate, un doctor stomatolog, a fost obligat sa-i confiste autoturismul pentru a-l putea convinge sa-i returneze suma imprumutata.

Manole Iosiper a fost schimbat din functia de Mare Trezorier, in plin Convent, chiar de catre Bebe Comanescu, in urma refuzului de a permite inspectarea registrelor fiscale ale MLNR, refuzul fiind indreptat chiar si impotriva Marelui Maestru. Ciudat Mare Trezorier, nu gasiti?

Acuzatii similare la adresa lui Manole Iosiper a facut si regretatul Frate Radu Ionescu, cel care primise sarcina deschiderii Ritului York in Romania. Iosiper a fost scos si din structurile de conducere ale Ritului York, ba chiar de 2 ori. Fratele Stefan Misu a dorit sa-i mai dea o sansa, atunci cand a pornit la reconstructia Ritului York, si l-a luat alaturi de dansul. A constatat si dansul, ca si Bebe Comanescu inaintea sa, ce greseala este sa ai incredere in Iosiper.

Surpriza uriasa se produce insa in 2003, la alegerea lui Chirovici in demnitatea de Mare Maestru. Acesta il desemneaza tot pe Manole Iosiper drept Mare Trezorier. Pune si Chirovici lupul paznic la stana!!! In lumina actelor descoperite de noi ulterior, decizie corecta pentru gasca de infractori. In pozitia de Mare Trezorier, se ocupa si de dotarea noului sediu al MLNR, din str. Matei Elina Voievod. Desi mai multi Frati se ofersa sa sponsorizeze cu diverse obiecte dotarea Casei Masonilor, Iosiper refuza orice ajutor si decide, impreuna cu Chirovici, ca toate cele necesare sa fie achizitionate din fondurile MLNR.

Rezultatul? Din prostie crasa, Manole Iosiper prezinta o sinteza a cheltuielilor efectuate pentru Casa Masonilor. Fratii constata ca acestea sunt mult umflate. Ma intalnesc cu Chirovici si ii solicit sa ne permita sa efectuam un control fiscal incrucisat, altfel sesizez Garda Financiara pentru evaziunea fiscala grosolana comisa cu fondurile MLNR. Chirovici imi recunoaste ca a observat si el ca Iosiper a furat si la cumpararea lampilor din sediu (lucru pe care noi nici nu-l sesizasem), si la factura de mobila (lucru observat de Fratii din Ploiesti), si la transportul mobilei la sediu (apropo, transportul a fost facturat mai mult decat valoarea mobilei, desi s-a efectuat in Bucuresti).

Ma roaga sa am rabdare si sa nu fac valuri pana la Conventul de realegere a sa, deoarece il va elimina pe Manole Iosiper din orice demnitate din MLNR. Din greseala, o noua greseala, accept. Motivatia fiind binele Ordinului si dorinta de a nu provoca noi scandaluri inutile. Inca o dovada ca drumul spre iad este pavat cu intentii bune.

In cursul campaniei de alegere a Marelui Maestru al MLNR din 2006, Manole Iosiper a candidat si el, fiind puternic sprijinit de Ritul Scotian Antic si Acceptat. In spatele celor publice s-au desfasurat o serie intreaga de negocieri, la care am participat in calitate de coordonator al campaniei Fratelui Aurica Stoica.

La biroul lui Ion Savancea au avut loc o serie intreaga de intalniri, cu participarea lui Radu George Serafim, secondat de Radu Balanescu, in acea perioada coordonatorul campaniei lui Serafim, si Ion Savancea, finantatorul campaniei lui Serafim. Au mai participat Manole Iosiper (de fiecare data singur), Horia Nestorescu Balcesti (cu o pozitie mereu duplicitara) si Ioan Rus.

Obiectivul lui Savancea si al lui Iosiper a fost de a-i convinge pe cei prezenti, pe modelul pe care il initiasem eu la alegerea lui Chirovici in 2003 (si de care voi vorbi intr-un nou capitol), sa renunte la candidaturile personale in favoarea lui Iosiper si a lui Serafim in schimbul unor functii in Marele Consiliu si sa faca tot posibilul ca Eugen Ovidiu Chirovici sa nu primeasca suficiente voturi de la Ateliere pentru a intra in Covent ca si candidat.

Spre cinstea lor, aproape toti cei prezenti au refuzat sa marseze la propunerea facuta de Savancea si Manole Iosiper. Pana si Serafim a refuzat manevra respectiva, cu riscul pierderii sustinerii din partea lui Savancea. Evident, Manole Iosiper, cu tot sprijinul primit si cu toate eforturile depuse pentru el, nu a reusit sa primeasca suficiente voturi din partea Fratilor. Trecutul sau dubios il urmarea si sper sa-l urmareasca pana la trecerea la Orientul Etern.

Manole Iosiper a mai candidat la demnitatea de Mare Maestru si in 2000, si in 2003. In 2000 a reusit cel mai stanjenitor rezultat: zero voturi. In 2003 a evoluat, reusind sa primeasca 2 voturi. Dar, senzational, nici macar Loja unde era Maestru Venerabil nu ii acordase votul.

Dupa cum spuneam intr-o postare anterioara, la alegerile din toamana anului 2000 isi anuntasera candidatura mai multi Frati, printre care doctorul Mircea Birt de la Cluj. O persoana deosebita, dar mult prea rigida in exprimarea pozitiilor masonice. A pierdut alegerile din 2000 pentru ca Fratilor le-a fost frica de extrema sa corectitudine si de incapacitatea de a ajunge la compromisuri. Cu intelepciunea de acum (de altfel nu prea multa, dupa parerea unora… LOOOL) cred ca alegerea lui Birt ca Mare Maestru in 2000 ar fi pus Ordinul nostru pe un drum mult mai curat si mai drept, permitandu-ne o reala apropiere de valorile Marilor Loji de traditie.

Revenind la eroul nostru principal, Manole Iosiper a participat la cateva intalniri ale lui Mircea Birt si ale celuilalt candidat cu Maestri Venerabili ai unor Ateliere din Orientul Bucuresti. Primele doua intalniri s-au desfasurat in birourile firmei mele, asa ca, desi nu eram MV, am avut privilegiul sa asist la toate discutiile. Era primul meu contact cu alegerile pentru demnitatea de Mare Maestru. Cred ca a ramas si cel mia placut. Mai putin faptul ca l-am gasit pe Manole Iosiper a doua zi in birou la Bebe Comanescu, informandu-l cu privire la tot ceea ce se discutase acolo. Evident ca Bebe nu a fost prea incantat de implicarea mea in sustinerea altui candidat decat el, dar i-am explicat ca Loja noastra deja decisese sa-l sustina pe el si ca i-am oferit lui Mircea Birt suportul logistic asa cum l-as fi oferit oricarui alt Frate.

Voi reveni la Manole Iosiper cand va voi povesti cum am ajuns sa-l cunosc pe Fratele Costel Iancu, in 2006. Pentru ca de abia atunci, in relatia cu mine, a atins Iosiper culmea ordinariei si minciunii. Va rog sa mai aveti rabdare cateva zile, pana ce voi ajunge cu amintirile si la acele momente.

2. STEFAN MISU

Nu pot spune ca l-am cunosc pe Stefan Misu in perioada mandatelor lui Comanescu altfel decat la modul de a-i da buna ziua. Si mi-a raspuns de fiecare data deosebit de politicos. A devenit foarte repede Pro-Mare Maestru al MLNR, starnind oarece rumori. Din povestirile lui Rache am retinut doar ca era un personaj deosebit de incomod pentru gasca lui Bebe Comanescu datorita refuzului de a marsa alaturi de ei la tot felul de porcarioare. Si, de asemenea, refuzul sau de a cotiza cu bani negri (Stefan insista sa i se dea chitante pentru toate donatiile facute) il transformasera si pe el intr-un mic indezirabil.

Prestanta si cultura il faceau insa sa iasa in evidenta, iar relatiile personale si averea relativ apreciabila in comparatie cu cea a colegilor sai de Mare Consiliu il faceau o piatra greu de digerat. Am participat de cateva ori la tinutele RL Hermes, tinute rituale ce se desfasurau in casa sa din Peris, si am ramas impresionat de rigoarea masonica si buna randuiala ce le imprimase acestora. De altfel, este singurul demnitar al MLNR care si-a prezentat de 2 ori pana acum demisia din demnitatile detinute in Marele Consiliu, in simbol mut al neconcordantei intre asteptarile sale si politica Marilor Maestri.

A participat la mai multe delegatii ale MLNR in strainatate, iar principalul repros care i-l aducea Bebe Comanescu (si nu numai el) era faptul ca Stefan Misu nu marsa la chiolhanurile lor bahice, pastrandu-si o tinuta demna si un comportament decent. L-am cunoscut personal si am vorbit cu Stefan Misu pe larg de abia in 2007, cu ocazia unei tinute festive a Ritului York. Nu doresc sa comentez aici alegatiile diversilor fosti membri ai Ritului York, dar impresia mea despre el a fost aceea de om serios, mason operativ, aplecat spre constructie, cu valente intelectuale certe si care isi respecta cuvantul dat.

3. GEORGE MUNTEAN

A fost Mare Prim Supraveghetor in timpul primului mandat al lui Bebe Comanescu. Unul dintre putinii intelectuali veritabili ai Ordinului in acea perioada, cu o extraordinara capacitate de a ierta si un buns simt aproape desuet. Un poet valoros, un Frate exceptional, un mason de o rara dedicatie, asa mi-l aduc aminte pe cel trecut mult prea devreme la Orientul Etern. Recunoasterea Japoniei i se datoreaza exclusiv lui si operei sale literare. La fel ca recunoasterea ce am primit-o din partea Indiei. Si, sunt convins, si multe altele. Nu l-am auzit pe el vorbind de aceste lucruri, fiind prea modest sa faca asa ceva. Valoarea sa masonica si umana era insa recunoscuta de multi dintre Fratii ce-l cunosteau de la reaprinderea luminilor Ordinului in patria noastra. (Florin Ghiulbenghian, 28 august 2010)

Camarila lui Bebe Comanescu – Partea 4

“Quantity has a quality all of its own.”
Iosif Vissarionovich Stalin

Ultima parte a serialului dedicat celor pe care i-am cunoscut in perioada 1999-2003 cuprinde si cele mai multe nume, fata de celelate capitole. Doresc sa imi cer scuze din nou celor ce s-au simtit jigniti, pe buna dreptate, de includerea lor in tagma “camarilei lui Bebe Comanescu”. Sper ca descrierile facute cu buna credinta sa ii fi convins ca nu am avut nici o intentie de a-i denigra… a fost doar o decizie de a aduna laolata o serie intreaga de persoane (din care doar cateva sunt si personalitati) ce au definit functionarea MLNR in acea perioada.

1. NICU CRISTESCU

Una dintre cele mai amuzante (daca nu s-ar fi dovedit atat de toxic, in final) personaje cunoscute in acea perioada a fost Nicu Cristescu. Initiat, intamplator, chiar in RL Sphinx. Atelierul pe care il fondasem si eu. Nimic nu il recomanda atunci sa fie primit in Ordin. Raman celebre tinutele vestimentare in care participa la lucrarile noastre rituale: pantaloni si sacou din piele negra cu insertii ruginii, smoking alb cu revere patate de sos, purtat peste pantaloni negri luciosi, lanturi de aur expuse in modul “cocalar” la gat… oarecum nu este departe de acest stil nici acum. Din nefericire, nu eram prezent la lucrarile Atelierului cand a fost initiat… macar nu-mi pot reprosa ca nu am votat impotriva initierii sale atunci cand am avut ocazia.

Nicu a dovedit, totusi, o dorinta destul de mare de a invata. Chiar daca intelegea mai greu conceptele simbolice, punea multe intrebari si insista in intelegerea raspunsului. A dovedit, mai ales, o abilitate fantastica de a se gudura pe langa puternicii zilei, atat in plan masonic cat si in plan progan, urmarind un singur lucru: maxim de profit personal cu minim de cheltuieli. A reusit destul de repede sa intre in gratiile lui Bebe Comanescu, cumparandu-i favorurile cu cateva platouri de mancare. Nicu Cristescu organiza si platea din buzunarul propriu punctele geometrice ce urmau tinutelor de Mare Consiliu. Asa a primit functia de Mare Ospitalier de la Bebe, in semn de profunda recunostinta pentru serviciile de ospatar prestate in acele ocazii.

In 2002 am decis in Atelier sa il radiem pe Nicu Cristescu. Se adunasera reclamatii de la mai mult de 3 Frati carora Nicu Cristescu le solicitase bani pentru a-i initia in Ordin. Unul dintre acestia a ajuns un respectat senator in Parlamentul Romaniei, doi era oameni de afaceri seriosi, un altul era un tanar, fiul unui alt om de afaceri.

Nicu Cristescu apucase insa sa isi ia transferul din Atelierul nostru si primise permisiunea lui Bebe Comanescu sa infiinteze si el un Atelier, asa ca am fost nevoiti sa ne adresam din nou Marelui Maestru, cu rugamintea de a-l suspenda din activitate si de a-l trimite in judecata masonica. Rezultatul interventiilor noastre si al dosarului depus? Zero.

Bebe Comanescu decide sa il pastreze si in Ordin, si in demnitatea masonica. Am incercat sa discut aceasta problema si cu Marele Orator din acele timpuri. prezentandu-i in scris plangerea noasstra, insotita si de declaratiile celor ce fusesera inselati de Nicu Cristescu. Raspunsul lui? Acelasi cu cel al Marelui Maestru… suntem Frati cu totii, sa uitam micile greseli, nu are sens sa facem publice astfel de fapte pentru ca am discredita Ordinul, etc….

Dupa cateva luni, aranjez o intalnire intre Chirovici si doi dintre cei carora Nicu Cristescu le solicitase sume mari de bani la initierea in Ordin. Deoarece nu ii solicitasem lui Chirovici nici o functie pentru ajutorul primit in alegerile din 2003, nici pentru mine si nici pentru altcineva, rugamintea nostra fusese sa nu numeasca in Marele Consiliu nici unul din Fratii controversati (cum erau deja Gabriel Homotescu si Manole Iosiper) sau despre care puteam prezenta dovezi privind implicarea lor in afaceri necurate (cum am facut pentru Nicu Cristescu si Horia Nestorescu-Balcesti).

Raspunsul stupefiant al lui Chirovici a fost ca el a promis aceste functii si ca nu renunta la acesti Frati din echipa lui. Mai mult, ne-a sfatui sa nu depunem nici plangeri masonice deoarece nu le va da curs. Asa a inceput, de fapt, primul mandat al lui Chirovici in fruntea Ordinului nostru. Vanzarea functiilor va fi rusinosul stigmat pe care il vom purta mult timp de acum incolo, din cauza lui Chirovici si a celor de teapa lui.

2. ION (Ginel) BASGAN

Pe Ginel Basgan il cunoscusem inainte de a fi initiat in Ordin. Intre timp, a devenit un drag si foarte respectat prieten de familie. L-am regasit in 1999, in MLNR, drept Presedintele Curtii Supreme de Justitie Masonica. Intreaga sa activitate in perioada cat a ocupat aceasta demnitate se poate defini foarte scurt: decenta si viziune. A incercat permanent sa reformeze acest capitol al Ordinului ce a devenit total nefunctional.

A fost cel mai activ membru al Ordinului in ceea ce priveste reforma Constitutiei si Regulamentului General. Si a reusit sa adune langa el, in acea perioada, un grup de Frati pentru care notiunea de justitie nu era o simpla vorba goala sau, precum acum, un paravan ce serveste acoperirii faptelor rusinoase comise de membrii Marelui Consiliu al MLNR. Numele lui Ginel basgan a fost, ani de zile, cel mai vehiculat intre membrii activi ai Ordinului ca posibil Mare Maestru. Personal, regret si acum, dupa atatia ani, ca starea sanatatii nu i-a permis sa se implice mai mult, in ultimii ani, alaturi de noi. Pentru ca ar fi reprezentat nu doar o garantie, ci si o solutie pentru multe din problemele de credibilitate cu care deja ne confruntam si care vor conduce, inevitabil si mult mai repede decat ne asteptam, la ridiculizarea MLNR.

3. SORIN NICULA

L-am cunoscut pe Sorin Nicula la inceputul anului 2000. O prezenta filiforma, oarecum inchizitoriala prin rigoarea vestimentara, dar insufletita de vesnicul zambet usor ironic (de altfel, pe buna dreptate). Este unul dintre rarii Frati caruia Ordinul ii datoreaza cu mult mai mult decat ii va putea da vreodata. Pregatirea sahistica aprofundata l-a ajutat sa inteleaga, mult inaintea altora, dinamica dezvoltarii Ordinului. Din pacate, a avut dreptate.

Din pacate pentru el, mai crede si acum ca lucrurile pot fi puse pe fagasul normalitatii. Cel mai mare repros care i s-a putut face a fost apropierea de Alex Bittner, Sorin fiind unul dintre directorii ce lucrau pe acesta la una din firmele din grup. A fost si parghia prin care Chirovici a reusit in 2003 sa determine retragerea candidaturii lui Sorin Nicula la demnitatea de Mare Maestru. Dupa cum mi-a marturisit Chirovici de mai multe ori, Adrian Nastase l-ar fi sunat pe Bittner si i-ar fi cerut sa retraga orice sprijin pentru Sorin Nicula, inclusiv in planul profan, daca acesta ar fi continuat campania pentru demnitatea de Mare Maestru.

A devenit Mare Trezorier al MLNR in conditii imposibile si cu o sarcina deloc usoara: redactarea primului bilant contabil al Asociatiei. S-a achitat impecabil de sarcina nu primita ci asumata. Si a fost primul Mare Demnitar (si singurul, din cunostintele mele) care si-a prezentat demisia din demnitatea detinuta in momentul in care a terminat de facut ceea ce promisese. Mi-as dori sa fie multi mai multi Frati ca el in Ordin, indiferent de divergentele ce au aparut la un moment dat intre noi.

4. MIHAI (Misu) POPESCU

A fost ales Mare Maestru de Ceremonii al MLNR in locul lui Puiu Iordachescu, in al doilea mandat al lui Bebe Comanescu. Un bun arhitect, un familist convins, un Maestru de Ceremonii deosebit de riguros si, in plus, doritor de a le impartasi si celorlalti din exeprienta acumulata. S-a transferat acum 4 ani in Atelierul din care faceam si eu parte, muncind enorm pentru a-l repune pe picioare. Nu pot decat sa-i multumesc pentru cum este si pentru ceea ce a facut, constant si extrem de serios, inca de cand l-am cunoscut.

5. MIRCEA BIRT

Mircea Birt era deja una din figurile carismatice ale Ordinului la initierea mea. Doctor psihiatru in Cluj, este cel care a deschis Orientul respectiv pentru Ordin. A creeat acolo una dintre Lojile de mare tinuta ale MLNR, practicand o selectie excesiv dee riguroasa a membrilor. De altfel, aceasta era si principala acuza ce i se aducea, ca nu initiaza mai multi profani din Cluj, la viteza dorita de Bebe Comanescu.

A candidat contra lui Bebe Comanescu in alegerile din 2000, pe care le-a pierdut la diferenta de cateva voturi, mai ales in urma negocierilor pe functiile de Mare Consiliu conduse de Ion Savancea in favoarea lui Bebe. A devenit si Locotenent Mare Comandor al RSAAR. Din pacate, plecarea lui din Ordin s-a produs dupa sosirea la conducerea MLNR a lui Eugen Chirovici. Si nu a plecat singur, ci cu tot Atelierul din care facea parte.

Motivatia a fost multipla, Mircea Birt fiind informat de membrii MLNUR, cu mult inaintea noastra, de modul in care Chirovici a falsificat protocolul de unire cu MLNR si, in acelasi timp, Mircea Birt nu a fost de acor cu incalcarea grosolana de catre Chirovici a Constitutiei MLNR inca din Conventul de alegeri din noiembrie 2003, prin infiintarea functiilor de Prim Pro-Mare Maestru si a institutiilor Asistentilor Regionali ai Marelui Maestru. Voi comenta intr-un articol ulterior si asupra acestei institutii, proclamata initial de Chirovici ca un pas intermediar spre infiintarea Marilor Loji Provinciale pe model englez, francez si italian, dar deturnata ulterior, in unele cazuri, in instrument de campanie electorala, initial pentru realegerea lui Chirovici si acum pentru tentativa de impunere ca nou Mare Maestru a marionetei numite Mircea Gheordunescu.

Sper ca noul Mare Maestru al MLNR sa faca din unificarea Ordinului in Romania una din prioritatile mandatului sau. Teama imi este ca, oricine ar fi totusi ales ca Mare Maestru, nu va reusi sa-i convinga pe cei ca Mircea Birt si care sunt destul de multi de bunele intentii si de reintrarea in normalitate a MLNR decat dupa prea multi ani si prea multe eforturi.

6. HORIA NESTORESCU-BALCESTI

Dupa cum povesteam intr-unul din articolele anterioare, l-am cunoscut pe Horia Nestorescu-Balcesti chiar inainte de a fi initiat regular in Ordin. Stilul sau de prezentare, de erudit cu posibilitati modeste de trai, de persoana ce era vesnic de acor cu vorbitorul, de Frate ce stia sa se faca placut si sa te serveasca indiferent ce ai fi cerut, penetrarea institutiilor mass-media si auto-asumarea rolului de porta-voce autorizata a Ordinului, il faceau un Frate deosebit de cautat si curtat. Ne-a luat destul de mult timp pentru a strapunge prin masca aceasta a lui Horia si a dovedi infractiunile comise.

Horia Nestorescu Balcesti devine, in 1999, membru fondator al RL Forum nr. 64, alaturi de mine si de grupul din Banca Populara Romana, la rugamintea lui Bebe Comanescu de a-l accepta si de a-i plati un salariu lunar de 200 de dolari. Am acceptat cu totii in acel moment cererea lui Comanescu si l-am primit intre noi cu bratele deschise pe Horia. Timp de un an de zile, cat am fost membru al Forum, i-am achitat personal si lunar suma convenita.

Dar incepusem sa am primele dubii. Pentru multi din membrii Ordinului, Horia este cunoscut drept unicul furnizor de paramente si literatura masonica. Bebe Comanescu l-a tolerat si sprijinit inca de la alegerea sa ca Mare Maestru. La fel a procedat si Chirovivi, atata timp cat Horia nu s-a ridicat contra lui. Am incercat degeaba, timp de aproape 9 ani, sa impun intrarea in legalitate a activitatilor comerciale desfasurate de Horia in folos propriu.

Prea putini dintre voi stiu ca Horia nu folosea chitante fiscale, ca toate vanzarile erau “la negru”, ca nu avea contract de inchiriere a spatiului nicaieri unde isi desfasura activitatea, ca nu platea nimic catre MLNR, ca nu avea declarate punctele de lucru. Dimensiunea fraudei fiscale comise de Horia a devenit vizibila si cunatificabila numai dupa plecarea acestuia din Ordin si infiintarea SC AGORA SRL, cu unic actionar Asociatia MLNR. Profituri de aproape 6 miliarde de lei, conform declaratiilor lui Chirovici facute in tinutele RL Sphinx nr. 88, numai in primul semestru de functionare.

In 2001-2002, Horia este schimbat brusc de catre Bebe Comanescu din functia de Mare Secretar. Motivul a fost tinut ascuns pana acum, dar nimic nu ma impiedica sa il dezvalui. L-am prins pe Horia eliberand 2 pasapoarte masonice unor ucenici, in schimbul sumei de 400 de dolari. Cei doi ucenici erau proaspat initiati in RL Sphinx si, deoarece urmau sa parasesca Romania in cadrul unor misiuni in strainatate, m-am dus la Bebe Comanescu sa imi semneze dispensele de ridicare in grad si cererile de eliberare a pasapoartelor masonice, ceea ce a si facut.

Surpriza mare, din nou! Cei doi ucenici vin cu pasapoartele deja eliberate, spunand ca nu mai au nevoie de inca unele deoarece le-au obtinut de la Horia. In urma verificarilor facute in regim de urgenta se confirma “afacerile” frauduloase ale lui Horia, se mai gasesc cativa ucenici si calfe ce aveau deja pasaport masonic eliberat tot de Horia si tot in schimbul unor sume de bani, este numit un nou Mare Secretar in locul lui Horia si i se interzice accesul in Secretariatul Marii Loji. Bebe Comanescu considera insa ca un nou scandal nu ar face decat sa dauneze Ordinului si ma roaga sa uit incidentul, functie de prestatia noului numit.

In iarna anului 2005, unul dintre Fratii din RL Spinx decide sa se reactiveze si incepe sa participe la tinutele Atelierului nostru. Deoarece in acea perioada tinutele le aveam inca la Sala Palatului, unde Horia avea si un mic birou, nu doar tarabele aliniate pe holul de la etajul al 3-lea, figura Fratelui a parut ca una noua. O posibila gasca tocmai buna de jumulit.

Asa incat, intr-una dintre zile, Horia Nestorescu impreuna cu Dan Cristescu, Marele Custode, o alta celebra figura a clicii coagulate in jurul lui Bebe Comanescu, il abordeaza pe acest Frate si ii propun un mic targ. Banuindu-l (incorect, de altfel) ca ar fi numai ucenic, ii propun ca in schimbul minusculei sume de 2000 de Euro sa il “ajute” sa ajunga in termen de 1 luna Maestru Mason, iar daca vrea sa ajunga la Gradul 30 in RSAAR, in schimbul unei plati suplimentare de 10.000 de Euro e obliga sa aranjeze si acest lucru. Suplimentar, urmau sa il invete toate semnele si parolele de recunoastere corespunzatoare acestor grade.

Fratele nostru are insa prezenta de spirit sa inregistreze aceasta convorbire si, ulterior sa mi-o arate atat mie cat si Maestrului Venerabil in scaun al RL Sphinx. Impreuna, decidem sa discutam cu Chirovici si sa ii prezentam dovada marsaviilor facute de Horia. Aranjez intalnirea cu Chirovici, ne vedem cu el, asculta si vede inregistrarea facuta cu telefonul mobil si decide: hai sa lasam totul balta. Motivatia? Nu face bine Ordinului sa aratam coruptia de la varf si, mai ales, implicarea lui Horia Nestorescu, inca perceput in mass-media ca purtator de imagine al MLNR, in astfel de fapte.

In vara anului 2006, Horia Nestorescu se decide sa candideze si el, din nou, la demnitatea de Mare Maestru si este perceput de Chirovici ca principalul contracandidat, mai ales pe fondul schimbarilor politice din Romania. Chiar eu il anuntasem pe Chirovici ca urma sa fie schimbat pana la sfarsitul anului din functia de Presedinte al ANIMMC, indiferent de rezultatul alegerilor din Ordin, asa incat demnitatea de Mare Maestru o percepea si ca o ultima vesta de salvare.

Impreuna cu Chirovici am decis sa depun o reclamatie contra lui Horia Nestorescu Balcesti la politia economica, acuzandu-l de evaziune fiscala in forma prellungita, lucru de altfel perfect adevarat. Acesta este motivul real al plecarii lui Horia Nestorescu din Ordin. Din nefericire pentru functionarea ordinii de stat in Romania, interventia unor Frati excesiv de binevoitori cu gravele incalcari ale legislatiei comise timp de aproape 10 ani de Horia au fost acoperite iar dosarul uitat printr-un fiset al IGP-ului.

7. DORIN VOINEA

Un alt personaj care a evitat prea multa expunere in ochii publicului, Dorin Voinea era unul din membrii de baza ai “grupului pocheristilor” lui Bebe Comanescu. Afost mai intai Maestrul Venerabil al unui Atelier si a ajuns Pro-Mare Maestru al MLNR in ultimul mandat al lui Comanescu. Actualmente este membru al Tribunalului Masonic si face parte din completul de judecata al meu si al inca unui Frate pentru presupusa amenintare cu moartea la adresa lui Danut Tanasie. Evident ca Tribunalul Masonic nu s-a mai intrunit in cazul meu din februarie 2010, deoarece ar trebui sa tina cont de decizia profana a Parchetului, decizie ce stabileste scoaterea de sub urmarire penala pentru inexistenta infractiunii reclamate. Grea decizie pentru anexa lui Chirovici!

L-am cunoscu personal pe Dorin Voinea prin intermediul lui Bebe Comanescu, la sfarsitul anului 1999. L-am intalnit aproape intotdeauna impreuna cu Ovidiu Gales, cu care a constituit o echipa de succes in multe din murdariile ce au marcat istoria Ordinului nostru. De altfel, in primavara anului 2000, Bebe Comanescu ma roaga sa il ajut pe Dorin Voinea cu amenajarea unui cabinet stomatologic pentru fiica sa, Roxana, in baza faptului ca eram directorul general al firmei de constructii fondata de tatal meu. Cu aceasta ocazie i-am cunoscut si familia lui Dorin Voinea, inclusiv sotia si fiica.

De la cativa metri patrati de gresie si faianta, cererile lui Dorin escaladeaza urgent, ajungand pe la aproape 30.000 de marci germane (in acea perioada, imi permit sa amintesc cititorilor, valutele utilizate in Romania erau dolarul si marca germana, euro aparand mult mai tarziu pe piata). Timp de 2 saptamani m-am prefacut ca marsez la cererile lui (precizez ca solicita aceste lucruri ca un cadou, nicidecum ca un imprumut), l-am lasat sa imi trimita si cateva fax-uri cu ceea ce ar fi dorit sa cumpar pentru el si m-am dus la Bebe Comanescu cu “inscrisurile”, intrebandu-l daca Voinea este sanatos la cap. Bebe a izbucnit in ras, mi-a spus ca se astepta ca Voinea sa incerce sa ma spolieze la maxim, dar ca nici el nu se astepta sa fie atat de lipsit de decenta. Si m-a rugat sa uit incidentul pentru ca va avea grija ca Voinea sa nu ma mai deranjeze vreodata.

Anecdotic, trebuie sa pomenesc si de numele celui ce avea sa devina ginerele lui Dorin Voinea, celebrul avocat Nasty Vladoiu. Celebru mai ales prin calitatea lui de Maestru Venerabil a ceea ce toti Frati numeau Loja Mucles. O Loja facuta, de altfel, dupa chipul si asemanarea lui Nasty. Dupa ce a beneficiat la maxim de relatiile, in special masonice, ale socrului sau, Nasty, in buna traditie damboviteana, divorteaza de sotia sa cu care are doi gemeni si incearca sa-si refaca turbulenta-i viata.

8. RADU GEORGE SERAFIM

Nu pot spune ca l-am cunoscut pe Radu George Serafim in jurul lui Bebe Comanescu. Il stiam deja de mai bine de 10 ani, ca un prieten bun si drag al parintilor mei. Il cunosteam ca un om de aleasa cultura, ca unul din ultimii intelectuli rafinati ce reuseau sa supravietuiasca in epoca Ceausescu. Nu m-a dezamagit regasirea lui printre Frati absolut deloc. Si prestatia masonica, atat cat i-am cunoscut-o, a fost intotdeauna impecabila.

De altfel, auditul pe care l-am solicitat lui Chirovici in anul 2009 se datoreaza exclusiv informatiile furnizate de Serafim in cursul uneia din ultimele tinute comune (tinuta impecabil organizata de RL Mozart) la care am participat inainte de suspendarea mea din Ordin. Serafim a afirmat, in fata intregii audiente, in tinuta rituala, ca actele profane ale Asociatiei MLNR nu sunt deloc in regula, ca atat el cat si alti membri ai Marelui Consiliu, desi alesi de Convent (in calitate de Adunare Generala a Asociatiei MLNR) nu au fost acceptati de Chirovici si Tanasie in Consiliul de Administratie al Asociatiei, si, ca atare, nu are absolut deloc cunostinta despre detaliile financiare ale operarii profane a Asociatiei MLNR. Cel putin pentru mine a fost momentul in care am inceput sa constientizez dimensiunile fraudei si a infractiunilor comise de Chirovici si acolitii sai in gestionarea activitatii MLNR.

Am fost si dezamagit de Radu. Atunci cand l-am vazut pe Savancea sprijinindu-i candidadura. I-am si spus, si sper sa-si aduca aminte, ca singurul motiv pentru care a pierdut alegerile din 2006 in fata lui Chirovici a fiost tocmai sustinerea primita de la Savancea si frica mult prea multor Frati ca “epoca Comanescu” se poate reintoarce, cu toate mirsaviile petrecute si nu si cu lucrurile bune ce s-au construit in acea vreme. Recunosc si acum ca a fost si motivul pentru care l-am votat, si eu, pe Chirovici ca Mare Maestru in noiembrie 2006.

Nu am cum sa uit, vorbind despre Radu George Serafim, despre una dintre primele lucrari masonice romane de referinta. Despre Caietele RL Mercurius. Publicate acum aproape 10 ani, daca imi aduc bine aminte, si nemeritat uitate acum. Nu am cum sa uit de incercarile de ridicare spirituala si ezoterica a cunostintelor Fratilor nostri in de acum celebrul Institut de Hermeneutica. Construit si condus magistral de Radu George Serafim si aruncat in derizoriu odata cu preluarea lui de catre Ion Savancea si transformarea intr-o jucarie electorala a anului 2010.

Pentru mine, si cred ca pentru multi dintre noi, Radu George Serafim va ramane o prezenta de neuitat, unul dintre putinii DOMNI alesi de noi in Marele Consiliu si un FRATE de la care avem permanent de invatat, atata timp cat ne va mai permite MAAU.

Sper sa intelegeti, acum, la sfarsitul acestui capitol, de ce am ales acel citat al lui Stalin drept motto. Cantitatea de infractori stransi laolalta in jurul lui Comanescu si lasati mostenire lui Chirovici a determinat scaderea dramatica a calitatii masonice a Ordinului nostru. Voi vorbi in urmatoarele capitole si despre cativa dintre cei ce s-au afirmat in epoca Chirovici, dar fundamentele organizarii MLNR ca o institutie cu pregnant caracter infractional, condusa si controlata de un grup criminal organizat, au fost puse in perioada Comanescu si amplificate, rafinate si protejate in perioada Chirovici. (Florin Ghiulbenghian, 2 septembrie 2010)

Camarila lui Bebe Comanescu – Ion Savancea

On this shrunken globe, men can no longer live as strangers.
Adlai E. Stevenson

ION SAVANCEA merita, cu prisosinta, un intreg capitol. Nu doar pentru mult prea multele povesti ce-i iconjoara intreaga evolutie masonica, ci si pentru faptul ca putini au dorit sa incerce sa-i inteleaga si calitatile. Ion este un amestec ciudat de enorma inteligenta nativa cu la fel de multa siretenie si dorinta de parvenire.

O persoana joviala, dar care adopta extrem de facil un comportament dezgustator prin gesturile marunte de care nu se poate dezbara. O persoana care a stiut sa foloseasca la maxim, in folos propriu, instinctul gregar al majoritatii Fratilor a carui initierea a patronat-o. Totusi, incapabil, in ciuda averii acumulate, sa deschida, macar pentru copii sai, usile elitei pe care o maculeaza permanent prin simpla prezenta.

Unul dintre cei mai imorali masoni din MLNR, intinderea si complexitatea sistemului corupt generat de Ion Savancea in interiorul Ordinului il fac sa merite, pe buna dreptate, titlul de “Printul Intunericului” al MLNR. Poate chiar ii putem sugera lui Chirovici sa instituie o asemenea decoratie masonica… pe langa multele acordate aberant si fara nici o justificare…

Primul contact cu Ion Savancea a avut loc la scurt timp dupa inceputul lucrului pentru Ordin, dar inainte de initierea mea. A participat, alaturi de Bebe Comanescu, la cateva intalniri cu membrii grupului constituit la acea vreme, in 1999, pentru formarea RL Forum. De la el am aflat ca, inainte de 1989, ar fi lucrat o perioada ca normator pe unul din santierele intreprinderii unde tatal meu era Director General si ca tot acolo s-ar fi cunoscut cu Bebe Comanescu. Dar prezenta lui la intalniri devenise deranjanta si pana si Bebe a simtit inadecvarea lui Ion Savancea la mediul in care incerca sa il introduca. Oricum, singurele lui sugestii de pana atunci fusesera de natura profana, si n-as dori sa intru aici in alte detalii…

La cocktail-ul pe care RL Forum l-a oferit in seara in care am avut prima tinuta regulara a fost invitat si Bebe Comanescu. Acesta a venit insotit, evident, si de Ion Savancea.Impresia produsa de acesta? Sunt prea politicos cand spun ca a fost dezagreabila. Indecenta si lipsa bunelor maniere nu l-au facut deloc un conviv placut, dar l-am suportat ca o justa compensare pentru comportamentul impecabil al lui Bebe Comanescu. Oricum, in acele momente deja vorbisem cu Bebe Comanescu si il informasem despre neregulile financiare petrecute cu ocazia initierii mele, astfel incat prezenta lui Savancea langa noi nu se putea justifica decat printr-o tentativa de a ne impaca. Unii (chiar prea multi) dintre Frati cred ca deja imi reproseaza incapatinarea de a nu uita acele evenimente.

Vreau doar sa le aduc aminte de principiile Ordinului in care se presupunea ca intram si sa inteleaga ca, spre deosebire de ei, eu nu am facut si nici nu am de gand sa fac rabat de la ele, in raporturile cu Fratii mei.

Ion Savancea a fost timp de 6 ani de zile eminenta cenusie a MLNR. A avut o extraordinara capacitate de munca, supervizand infiintarea a peste 50 de Ateliere in toata tara. Loja Dale Woodward, loja pe care a patronat-o pana recent, a actionat ca o pepiniera de initieri pe banda rulanta.

Am asistat stupefiat si la tinute in care aveau 10-12 initieri si cam tot atatea sporuri de salariu. Multi profani au fost atrasi in morisca masonica creeata de Savancea, pierzandu-si pe veci increderea in Ordin. Dar Savancea nu ar fi putut face singur aceste lucruri. A fost secondat de o gasca de ajutoare, gasca a carei membri au profitat si ei din plin de avatajele materiale generate de activitatile oneroase ale lui Ion Savancea. Pentru cei interesati, este simplu de consultat lista Demnitarilor si Maestrilor Venerabili ce s-au perindat prin respectivul Atelier. Din nefericire pentru el, si Radu Balanescu a fost Maestru Venerabil al respectivului Atelier. Crescut de Ion Savancea, este considerat de acesta, acum, un tradator. Poate si pentru ca a fost primul care a reusit sa schimbe in bine activitatea RL Dale Woodward.

Emblematic pentru lipsa de cultura a personajului Savancea este chiar modul in care a fost denumit Atelierul sau de suflet. Robert W. Woodward a fost si inca este Suveranul Comandor al RSAA, Orientul Bazelor Militare Americane NATO si, in aceasta calitate, a supervizat initierea unui grup de Frati romani in Ordin in perioada 1992-1993. A fost si inca este o perosnalitate masonica deosebit de activa, fiind responabil inclusiv cu reaprinderea luminilor Ordinului in Turcia, Cipru, Bulgaria, Slovenia, Muntenegru si alte cateva tari.

Pentru a marca contributia lui Robert Woodward la revenirea Ordinului in Romania, Bebe Comanescu si Ion Savancea decid sa infiinteze Loja Dale Woodward, in memoria unui presupus frate natural al lui Robert Woodward. Peste cativa ani apare si RL Robert Woodward, ca un omagiu direct adus de masonii romani contra-amiralului american Robert Woodward. Problema este insa banala. Robert Woodward nu a avut nici un frate, Dale fiind diminutivul de la Robert si fiind folosit doar de prietenii apropiati ai inaltului ofiter american. Lipsa cunostintelolr aprofundate de limba engleza ale lui Bebe Comanescu si Ion Savancea a facut posibila aceasta mica si amuzanta eroare.

Punctul de maxima toxicitate datorata activitatii asa-zis masonice a lui Ion Savancea a fost atins in perioada premergatoare alegerilor pentru Marele Maestru al MLNR din 2003, alegeri in care el pornea ca favorit. Echipa de campanie a lui Savancea a fost compusa din Gabriel Homotescu, Ovidiu Gales, Silviu Dopan, Rache, Nicu Cristescu, Gheorghe Florea, Dorin Voinea, Misu Barcan si, surprinzator, Nini Florea.

Toti au lucrat impreuna cu Bebe Comanescu pentru ca Ion Savancea sa fie ales Mare Maestru. Aceia dintre noi care am participat la acele evenimente isi aduc cu usurinta aminte de risipa de resurse umane si materiale de care a facut uz Saavancea pentru a castiga bunavointa Atelierelor. Ne aducem aminte de cele peste 30 de Loji aparute peste noapte, numai pentru a-i acorda suficiente nominalizari lui Savancea. Ne aducem aminte de portabajul plin cu medalii si diplome masonice, confectionate de Bebe Comanescu pe banii nostri si facute cadou lui Savancea pentru a putea gadila orgoliul primitorilor.

Ne aducem aminte de zvonurile despre chiolhanurile si dezmatul ce l-a inconjurat pe Savancea peste tot pe unde si-a facut campanie. Iar eu imi aduc aminte si de extraordinara lui capacitate organizatorica, si de tenacitatea cu care a luptat pana in ultima clipa pentru a-si implini visul. Imi aduc aminte si de faptul ca, la intalnirea pe care am organizat-o in Bucuresti a tuturor candidatilor cu Maestrii Venerabili ai Atelierelor, Ion Savancea a lasat chiar o impresie buna, dovedind ingeniozitate si o inteligenta nativa prea rar intalnita. Savancea ne-a aratat atunci ca are capacitatea de a se prezenta coerent, de a comunica chiar si cu un grup initial ostil, de a glumi si in limitele bunului simt si de a sti sa-si prezinte corect si ingenios calitatile, asumandu-si cu demnitate defectele si lipsa de educatie.

Acele cateva ore in care a dialogat, alaturi de Chirovici, cu Venerabilii adunati la Sala Palatului, m-au facut sa-l privesc altfel decat prin prisma faptelor de care aveam cunostinta. Si am constatat ca in cei aproape 6 ani de cand il cunoscusem, Ion Savancea incepuse sa se schimbe. In bine. De abia atunci am descoperit cu adevarat benefica influenta a Ordinului asupra membrilor sai. Nu stiu cati dintre voi l-ati cunoscut pe Ion Savancea pana in 2000. Dar, cei care ati facut-o, incercati sa vi-l aduceti aminte si sa-l comparati cu ceea ce a devenit si este acum. Daca Ordinul nostru a fost in stare sa produca o asemenea transformare, poate ca nu sunt chiar toate pierdute. (Florin Ghiulbenghian, 4 septembrie 2010)

Sursa: MLNR-Povestiri Adevarate

2 Comments

  Adauga un comentariu!

  Nume (necesar)

  Website


  *

  Editoriale din aceeasi categorie

  Marius Șerban Odată cu intrarea într-o nouă stare de criză, după ce tocmai am ieșit din una de alertă, pentru că, nu-i așa, starea de continuă criză este singura formulă prin care mai poate fi controlată cât de cât o populație debusolată, anomizată, se vântură tot felul de versiuni de proiecte de lege, prin care, […]

  Autor: Aciduzzul | 10 martie, 2021 | 3 comentarii | 374 vizualizari | 5 voturi

  Legea vaccinarii obligatorii a fost adoptata in UNANIMITATATE in comisia de santate din Camera Deputatilor. Adica au votat-o toate “partidele” politice, fara exceptie! Chiar daca au fost aduse sute de amendamente fata de varianta adoptata acum doi ani de Senat, ce sa vezi, s-a pastrat neatins un articol, cu ginion, articolul 13 care prevede la […]

  Autor: Aciduzzul | 1 decembrie, 2020 | 2 comentarii | 439 vizualizari | 1 vot

  Niciodata in intreaga sa istorie statul si poporul roman, atat cat a mai ramas, nu au fost atat de aprope de extinctie ca acum. Practic, acum se joaca viitorul Romaniei intr-un context politic international extrem de nefavorabil. Lipsa de reactie inseamna acum, pur si simplu, extinctie! Practic, toate partidele, cu exceptia Partidului Noua Romanie (PNR) […]

  Autor: Aciduzzul | 1 decembrie, 2020 | 1 comentarii | 141 vizualizari | 2 voturi

  Partidul Noua Romanie (PNR) considera ca Justitia din Romania este una dintre cele mai corupte institutii publice, fapt confirmat de sondajele de opinie, deciziile contradictorii si arbitrare ale magistratilor avand repercursiuni catastrofale asupra oamenilor si decredibilizand semnificativ statul roman, si asa in disoulutie. PNR sustine cu tarie o lege prin care magistratii sa fie trasi […]

  Autor: Aciduzzul | 29 noiembrie, 2020 | 1 comentarii | 228 vizualizari | 2 voturi

  Partidul Noua Romanie (PNR), sustinut de Miscarea Civica Frontul Alfa, sustine ca este o problema de siguranta nationala, in contextul crizei economice fara precedent care va lovi Romania, confiscarea averilor ilicite, investigarea surselor averii afisate, cu precadere pentru demnitari si functionarii publici, audit pentru verificarea datoriei publice a Romaniei, reintroducerea pedepsei cu moartea si majorarea […]

  Ofera o donatie
  Dacă vrei să contribui și tu, poți dona aici:
  fii aproape de noi
  Conferinta_AGROstandard
  PUB
  web design profesionist
  Red Moon Media
  CAMPANII bp
  Atitudine Contemporana
  Televiziunea Copiilor
  Le Pre
  1984 George Orwell
  Televiziunea Copiilor
  piata BIO
  alimente organice
  internet manipulation techniques
  Adauga banerul de partener Badpolitics pe site-ul tau bad politics
  bad politics

  2009 - 2024 © BadPolitics