Sustine Bad Politics
arhiva stiri
starea vremii
Failure notice from provider:
Connection Error:http_request_failed
ANUNTURI UMANITARE
OMG/Initium
Ce consecinte poate avea consumul de organisme modificate genetic
Aciduzzul | 12 mai, 2012 | 0 comentarii | 417 vizualizari |
(1 voturi )

Cei care se opun culturilor modificate genetic spun ca ele sunt toxice si ca favorizeaza aparitia alergiilor. Efectele organismelor modificate genetic asupra sanatatii umane trebuie studiate insa mai mult. Organismele modificate genetic (OMG) pot fi plante sau animale ale caror caracteristici genetice au fost modificate in laborator, pentru a le creste rezistenta la seceta, la daunatori, la ierbicide puternice, la salinitate, la aciditatea crescuta a solului sau la temperaturi scazute. Alteori, scopul modificarii genetice este de a modifica proprietatile nutritive ale unor culturi. De exemplu, poate fi crescut continutul de proteine, de vitamine ori de acizi grasi al unor cereale, poate fi marita concentratia de lecitina din soia sau pot fi obtinute cereale fara gluten. Tehnologia prin care se obtin organismele modificate genetic este numita „biotehnologie moderna”, „inginerie genetica”, „inginerie genica” sau „tehnologie moleculelor recombinate de ADN”.

Mentionarea lor pe eticheta, nu mereu obligatorie

In Europa, pot fi cultivate doar anumite tipuri de organisme modificate genetic, iar produsele care le contin trebuie sa aiba aceasta informatie pe eticheta. Exista insa o situatie in care producatorii nu sunt obligati sa mentioneze daca alimentul contine OMG: cand cantitatea de OMG nu depaseste 0,9% din totalul ingredientelor. De exemplu, lecitina din soia care se gaseste in ciocolata poate proveni din soia modificata genetic, iar aceasta informatie poate sa nu se regaseasca pe eticheta produsului atâta vreme cât concentratia ingredientului in cauza este mai mica de 0,9%. Lecitina este folosita ca emulgator -asigura o textura omogena alimentului.

Organismele modificate genetic se pot gasi si in alimentele neambalate pe care le cumparam sau in preparatele de la restaurant ori de la fast-food.

Efectele, necunoscute inca

Majoritatea organismelor modificate genetic sunt cultivate in SUA. Europenii sunt mai circumspecti cu privire la efectele pe care le-ar putea avea asupra sanatatii, dar si in legatura cu impactul pe care-l au asupra ecosistemului. Au fost publicate de-a lungul timpului mai multe studii care semnalau o serie de efecte negative ale consumului de organisme modificate genetic, dar metodologia lor a fost adeseori contestata.

Este celebru cazul biochimistului si nutritionistului de origine maghiara Arpad Pusztai, de la Institutul de Cercetare „Rowett” din Aberdeen, Scotia, care si-a pierdut slujba dupa ce a prezentat, in cadrul unei emisiuni, o cercetare personala legata de efectele unui soi de cartofi modificati genetic. Acesta a spus ca mai multe organe ale unor soareci de laborator hraniti cu cartofii s-au atrofiat: ficatul, inima, testiculele si creierul. Biochimistul a observat si o serie de modificari structurale ale globulelor albe din sânge care cresc vulnerabilitatea la infectii, precum si inflamatii la nivelul unor tesuturi, cum ar fi pancreasul si intestinele.

Ulterior, o echipa de cercetare din China a reprodus experimentul, dar cu rosii modificate genetic in loc de cartofi, si nu a observat niciuna dintre modificarile mentionate de Arpad Pusztai.

Rezistenta la antibiotice, un alt posibil risc

Producatorii de organisme modificate genetic foosesc uneori gene care cresc rezistenta la anumite antibiotice. Exista specialisti care cred ca aceasta rezistenta poate fi transmisa bacteriilor din tubul digestiv al omului. Prin urmare, un alt risc posibil pentru sanatate ar fi cresterea rezistentei la antibiotice. Producatorii sustin insa ca transferul acestor gene din alimente in bacteriile din intestine este foarte putin probabil.

Ceea ce se poate spune cu certitudine in prezent este ca trebuie sa treaca mai multi ani pentru a putea vedea efectele consumului de organisme modificate genetic asupra sanatatii umane.

Pot favoriza noi alergii

Singurul efect advers necontestat de lumea stiintifica este riscul mai mare de alergii. Proteinele cu care sunt imbogatite uneori cerealele pot sa provoace reactii alergice. Un exemplu in acest sens este soia imbogatita cu metionina, o proteina care poate produce alergii.

Sursa: Adevarul

Adauga un comentariu!

Nume (necesar)

Website


*

Editoriale din aceeasi categorie

Autor: Aciduzzul | 4 ianuarie, 2015 | 0 comentarii | 301 vizualizari | 1 vot

What’s wrong with Genetic Engineering? Genetic engineering refers to a set of technologies used to change the genetic makeup of cells and move genes across species boundaries to produce novel organisms. Once released, these genetically modified organisms (GMOs) can easily spread and interbreed with other organisms, and they are virtually impossible to recall back to […]

Autor: Aciduzzul | 4 ianuarie, 2015 | 0 comentarii | 183 vizualizari | 2 voturi

Russian President Vladimir Putin has signed the RF Code of Administrative Offences into law, including a new article establishing liability for the violation of mandatory requirements for the labeling of food products that contain GMOs. Putin signed the new bill on the last day of 2014 TASS news agency reported. The bill which was submitted […]

Autor: Aciduzzul | 5 decembrie, 2014 | 0 comentarii | 211 vizualizari | 1 vot

Russia must protect its citizens from the use of foods derived from genetically modified organisms (GMOs), and this can be done in compliance with the country’s obligations under the World Trade Organization (WTO), Russian President Vladimir Putin stated Thursday. “We need to properly construct our work so that it is not contrary to our obligations […]

Autor: Aciduzzul | 19 aprilie, 2014 | 1 comentarii | 4198 vizualizari | 7 voturi

Ioana Florea Public Library of Science (PLOS) a publicat un nou studiu care demonstrează că fragmentele de ADN care provin din hrană conţin gene complete care intră în sistemul circulator uman printr-un mecanism necunoscut. Există suspiciuni conform cărora cercetătorii corporaţiilor biotehnologice, precum Monsanto, au identificat deja acest mecanism şi îl folosesc cu bună ştiinţă. Studiul […]

Autor: Aciduzzul | 7 aprilie, 2014 | 0 comentarii | 129 vizualizari | 1 vot

Russia will not import GMO products, the country’s Prime Minister Dmitry Medvedev said, adding that the nation has enough space and resources to produce organic food. Moscow has no reason to encourage the production of genetically modified products or import them into the country, Medvedev told a congress of deputies from rural settlements on Saturday. […]

Ofera o donatie
Dacă vrei să contribui și tu, poți dona aici:
fii aproape de noi
Conferinta_AGROstandard
PUB
web design profesionist
Red Moon Media
CAMPANII bp
Atitudine Contemporana
Televiziunea Copiilor
Le Pre
1984 George Orwell
Televiziunea Copiilor
piata BIO
alimente organice
internet manipulation techniques
Adauga banerul de partener Badpolitics pe site-ul tau bad politics
bad politics

2009 - 2024 © BadPolitics