Preşedintele companiei Ascom-grup, Anatol Stati este cel mai bogat om din Republica Moldova, potrivit topului „Cei mai bogaţi oameni din CSI”, elaborat şi publicat de ziarul ucrainean Delo. Averea lui este estimată la 500 milioane de dolari. Topul cuprinde şase state CSI (Rusia, Ucraina, Kazahstan, Belarus, Georgia şi Moldova). Publicaţia precizează că estimarea averilor principalilor oameni de afaceri din Belarus şi Moldova este făcută pentru prima dată. Totuşi acest top nu cuprinde întreg spaţiul CSI, ţinând cont de faptul că au fost lăsaţi pe dinafară oamenii de afaceri din Armenia, Azerbaidjan, Uzbekistan, Turkmenistan, Kîrgîzstan şi Tadjikistan. În Federaţia Rusă cel mai bogat om de afaceri este Vladimir Lisin care are o avere de 15,8 mld USD, conform Forbes. Renat Ahmetov este cel mai bogat ucrainean, având 17,8 mld USD, conform evaluării revistei ucrainene Korrespondent şi 5,2 mld USD, conform Forbes. În Georgia cea mai mare avere o are Bidzina Ivanishvili, care după evaluarea făcută de publicaţia The Georgian Times deţine 8 mld USD, iar conform Forbes, acesta are 4,8 mld USD. Cel mai bogat om din Kazahstan este Vladimir Kim, cu o avere de 3,7 mld USD, conform evaluării Forbes, iar Vladimir Peftiev, cu un miliard de dolari, este desemnat de Delo drept cel mai avut om din Belarus.
Informaţie publică şi veridică despre oamenii de afaceri de top din Moldova şi activele lor nu există. Delo susţine că a aflat în mâinile cui sunt concentrate cele mai mari active din fostele republici sovietice şi cu ajutorul unor experţi a evaluat valoarea lor de piaţă. Evident că cele mai mari active aparţin oamenilor de afaceri din Federaţia Rusă, Ucraina şi Kazahstan. Reprezentanţii celor trei ţări sunt incluşi cu regularitate în topul miliardarilor în dolari alcătuit de revista Forbes.
Activele mai transparente comparativ cu alte ţări din CSI sunt ale afaceriştilor ruşi şi ucraineni. Despre ele găseşti şi cele mai multe informaţii. Prin urmare, oligarhii celor două ţări sunt evaluaţi şi de Forbes, şi de jurnaliştii locali (în Ucraina, de exemplu, revista Korrespondent, în Rusia – Finans). În plus, averea celor mai bogaţi ruşi şi ucraineni este estimată şi de publicaţia poloneză Wprost, care până în 2008 a publicat anual TOP 100 cei mai bogaţi oameni din Europa de Est (în rating nu sunt incluşi reprezentanţi ai altor ţări CSI).
Este relativ transparent şi mediul de afaceri din Georgia, unde de două ori (în 2007 şi 2008) a fost estimată averea etnicilor georgieni (atât a cetăţenilor Georgiei, cât şi a oamenilor de afaceri care au viză de reşedinţă sau au afaceri în alte state) de către ziarul georgian The Georgian Times. Unii reprezentanţi ai elitei de afaceri georgiene apar în lista Forbes ca reprezentanţi ai lumii de afaceri din alte ţări (activele principale ale celor mai mari businessmeni sunt concentrate în afara Georgiei). De exemplu, Bidzina Ivanishvili desfăşoară acţiuni de caritate în ţara sa natală, dar afacerile oligarhului nr. 1 din Georgia se regăsesc în Federaţia Rusă.
Printre statele din Asia Centrală cele mai transparente sunt activele oamenilor de afaceri din Kazahstan. Însă mass-media locală nu le estimează averile. În cel mai bun caz, puteţi găsi menţiuni fragmentare despre unele persoane. Topul celor mai influente persoane din Republica Moldova este publicat de revista VIP Magazin. Însă evaluarea averilor bogaţilor nu a fost făcută de publicaţiile de afaceri din Moldova. Informaţie publică şi veridică despre oamenii de afaceri de top din Republica Moldova şi activele lor nu există, în schimb zvonuri şi scandaluri – mai mult decât suficient. În plus, averile celor mai bogaţi reprezentanţi ai businessului privat din Republica Moldova, de regulă, sunt împrăştiate în ramuri diferite, iar de multe ori există o legătură strânsă între capital şi resursele administrative.
Încercări timide de a sistematiza informaţiile despre cei mai bogaţi oameni, întreprind jurnaliştii din Belarus. Lista a 100 cei mai bogaţi oameni de afaceri din Belarus, în ultimii câţiva ani, este alcătuită de ziarul local Ejednevnik. Cu toate acestea, nu sunt făcute estimări ale averilor. Doar portalurile locale pe Internet îndrăznesc să estimeze averea celor mai bogaţi oameni din Belarus.
Activele totale ale celor 10 cei mai bogaţi oameni de afaceri din Belarus sunt estimate la 1,9 mld USD, iar ale celor 10 cei mai bogaţi oameni de afaceri din Moldova – la 1,4 mld USD. Pentru comparaţie primii 10 oligarhi din Federaţia Rusă controlează active de 113 mld USD (estimare Forbes).
Ce active deţin cei mai bogaţi moldoveni
Capitalul de bază al marilor afacerişti din Republica Moldova este concentrat în domeniul petrol şi gaze, sectorul financiar, imobiliare şi vânzări de automobile, susţine Delo. Redacţia publicaţiei ucrainene susţine că la alcătuirea topului celor mai mari zece oameni de afaceri din Moldova, Delo s-a confruntat cu lipsa oricăror topuri publicate de mass-media de afaceri ale oamenilor bogaţi din această ţară şi de netransparenţa activele lor. Problema a constat, de asemenea, şi în faptul că oamenii de afaceri nu tind să-şi concentreze activele într-o afacere mai mare.
Primul lucru de la care au pornit autorii topului a fost realizarea unui sondaj în rândul comunităţii de afaceri şi mass-media economică a Republicii Moldova. Aceasta a inclus şi clarificarea dreptului de proprietate asupra afacerilor şi activelor. Astfel Delo a constatat că cel mai bogat om din Moldova este Anatol Stati (active petroliere şi gaze în Kazahstan şi Africa).
Următoarea fază de cercetare a fost evaluarea activelor (fonduri în conturile persoanelor fizice, bunurile personale, etc. – nu au fost luate în calcul). S-a luat în considerare informaţiile privind vânzările, rentabilitatea, capitalul propriu şi împrumutat. S-au făcut şi comparaţii cu afaceri similare. Averile oamenilor de afaceri sunt estimative (pentru luna iunie). S-a ţinut cont şi de opiniile unor experţi ale diferitelor segmente de piaţă, precum şi ale analiştilor financiari şi de investiţii despre cât ar costa unele sau altele active.
Ca principiu de abordare a fost “activele valorează cel puţin”. Mulţi oameni de afaceri din Moldova au făcut cele mai mari investiţii în sectoare precum cel imobiliar şi comerţul cu automobile. Aceste afaceri au fost grav afectate de criză, care a şi afectat capitalizarea lor. De asemenea, Delo precizează că în listă nu au fost incluşi nici oamenii de afaceri din regiunea transnistreană. Se crede că averea lui Vladimir Smirnov, fiul preşedintelui republicii nerecunoscute, care controlează compania Sheriff poate fi comparabilă cu cea a celor mai importanţi oameni de afaceri din Moldova. În final autorii mulţumesc pentru asistenţă redacţiei „Logos-Press” din Republica Moldova.
Top 10 cei mai bogaţi moldoveni
Anatol Stati – avere 500 mil. USD. Preşedinte al grupului financiar-industrial Ascom. În afaceri este din anul 1994.
Activele principale: Ascom (comerţ cu petrol şi gaze, extracţia de petrol şi gaze în Kazahstan şi ţări din Africa).
Doctor în economie. S-a născut în octombrie 1952.
Vladimir Plahotniuc – 300 mil. USD. Preşedintele Consiliului de administraţie al Victoriabank.
Activele principale: Importul şi comerţul cu produse petroliere – Petrom-Moldova. Sectorul financiar: cote din capitalul Victoriabank şi Victoria Asigurări. Alte: afaceri imobiliare în domeniul hotelier şi de agrement, mass-media (postul TV Prime şi radio Prime FM), Nobil Air (transport avia). Anul şi locul de naştere: 1966, s. Grozeşti, r-nul Nisporeni (Moldova). Studii: Universitatea Tehnică din Moldova şi Universitatea de Stat din Moldova. MBA.
Carieră: prima experienţă de afaceri a obţinut în 1996 – producerea vinului pentru export. A fost director general al Petrom-Moldova. Căsătorit, are doi feciori.
Nicolae Ciornâi – 120 mil. USD. Fondator al Agro Management Grup.
Activele de bază: Agro Management Grup (complex agroindustrial), cote în companii de extracţie şi comerţ cu produse petroliere din Federaţia Rusă şi România.
Originar din regiunea Odessa. Studii: Institutul Unional de Economie şi Comerţ din Moscova. Doctor în ştiinţe economice, autor de cărţi.
Carieră: a lucrat contabil, a condus o întreprindere de alimentare publică, şapte ani a lucrat în Siberia. Reîntors în Moldova, s-a ocupat de resursele energetice, conducând Comitetul de stat pentru asigurarea cu produse petroliere. 10 ani a activat în funcţii de conducere în grupul Lukoil.
Este pasionat de schi alpin. Conduce FC Zimbru. Căsătorit, a crescut două fete (are 5 nepoţi).
Alexandru Pincevschi – 100 mil. USD. Preşedinte Elita-5 Group.
Activele principale: Imobile: Complexul locativ Dragalina, Centrele comerciale Grand Hall şi Baby Hall, ELIT Imobil (administrare), construcţie. Distribuţie: Elita-5-Altepi (mărfuri de larg consum, materiale de construcţie). Import şi comerţ cu automobile (Elita-5 Auto). S-a născut în 1956 în Făleşti. Studii: Institutul de Construcţii şi Inginerie din Tiumeni. Carieră: A început munca în calitate de maistru în MoldVinStroi. În 1993 a fondat Elita-5. La finele anilor 90 a creat o reţea de benzinării (în anul 2000 a trecut sub controlul LUKoil-Moldova).
Preşedinte al Comunităţii Evreieşti din Moldova. Membru al Comitetului Olimpic, diplomat (consul onorific al Republicii Kîrgîzstan în Moldova). Mecenat. Căsătorit.
Vasile Chirtoca – 90 mil. USD. Preşedinte al Daac-Hermes Grup. În afaceri este din 1994.
Activele principale: Import şi comerţ cu automobile – Daac Hermes. IT: Daac-Sistems. Comerţ angro, imobiliare: Hermes-Planeta. S-a născut în 1956. Studii: Institutul Politehnic din Odesa.
Carieră: A început activitatea de muncă în calitate de inginer, a condus mai multe întreprinderi. Este unul din fondatorii Bursei de Valori a Moldovei, de nenumărate ori a fost ales membru al Consiliului Bursei. În 1994 a fondat ÎM Daac-Hermes. Preşedinte al Federaţiei naţionale de box (maestru al sportului la box).
Gabriel Stati – 75 mil. USD. Preşedinte Stati-Holding.
Activele principale: Sectorul petrolier: Cote în grupul Ascom, Stati-Holding (de asemenea finanţe, imobiliare şi farmaceutică). Născut în 1976. Studii: Universitatea Liberă Internaţională (economie), Universitatea de la Sorbona (un an). Carieră: Prima afacere – discotecă în casa de cultură a mun. Chişinău. La 22 de ani a câştigat primul milion. În 1999 a devenit vicepreşedinte a companiei tatălui său, iar din 2002 conduce propria afacere. Colecţionează automobile. Pasionat de sport. Preşedinte de onoare al FC Dacia. A condus Uniunea Studenţilor şi Tineretului din Moldova. Divorţat, doi băieţi şi o fată.
Iurii Druker – 75 mil. USD. Preşedintele consiliului directorilor de la “Floarea Soarelui” (face parte din WJ Group).
Activele principale: Cotă în compania americană WJ Group (comerţ cu cereale, elevatoare şi terminale portuare, prelucrarea oleaginoaselor, distribuţia producţiei de oleaginoase, inclusiv 5 elevatoare şi un combinat de rafinare a uleiului din Moldova. Vicepreşedinte WJ Group din 1989. Cetăţean al SUA şi Republicii Moldova (din 2004).
Oleg Voronin – 70 mil. USD. Acţionar al Fincombank, în afaceri din 1993.
Activele principale: Servicii financiare: o cotă de 20% din Fincombank. Construcţii: Moldconstruct-market. Alte: Transline (transport feroviar). Născut în 1962, or. Criuleni. Studii: Universitatea de Stat din Chişinău (facultatea de biologie), doctorantura la universitate. Carieră: Primul loc de muncă AŞP Vierul. Mai târziu a lucrat în laboratorul de biofizică al Universităţii, iar în 1988 a fondat împreună cu colegii de laborator o cooperativă (elaborarea de calculatoare personale). Din 1993 este conducător al Fincombank. Fiul fostului preşedinte al Moldovei, Vladimir Voronin. Pasionat de schi alpin.
Ion Sturza – 30 mil. USD. Fondator al Fribourg Investments.
Active principale – Fribourg Investments. Născut în 1960, la Pârjolteni, r-nul Călăraşi. Studii: Universitatea de stat din Chişinău (economie). Carieră: a început în calitate de constructor la uzina Signal. Serviciu în forţele armate. Ulterior referent la asociaţia de prietenie cu statele străine, a ocupat funcţii de conducere în companiile de comerţ extern. În 1991 a fondat şi devenit şef al companiei Incom (comerţ exterior cu producţie conserve şi concentrat de mere), ulterior a vândut afacerea. În 1999 a fost prim-ministru al Moldovei. A fost acţionar al Rompetrol, a condus Rompetrol-Moldova. Căsătorit, are o faţă şi un băiat.
Vlad Filat – 30 mil. USD. În afaceri din 1994 (activele au fost transmise în administrare persoanelor terţe).
Activele principale: Afaceri cu tutun: RoMold Trading (România). Imobile: Kapital Invest (centrul de business Ipteh).
Studii – Universitatea Alexandru Ion Cuza din Iaşi (România), Colegiul Cooperativ din Moldova. Licenţă în domeniul dreptului. Carieră: În anii 1994-1998 s-a ocupat cu activitatea de întreprinzător. În 1998 a devenit şef al Departamentului Privatizării, iar în 1999 ministru de stat. În anul 2000 a revenit în afaceri. Din 2005 şi până în 2009 deputat în Parlament. În 2009 a fost desemnat prim-ministru al Moldovei. Căsătorit, educă doi copii.
Sursa: Business Expert Economist
Adauga un comentariu!
Editoriale din aceeasi categorie
Autor: Aciduzzul | 10 martie, 2021 | 1 comentarii | 275 vizualizari | 4 voturi
Evident, doar oligofrenii si deficientii mintali in stadiu avansat pot crede ca poti lua Covid mai repede mancand o friptura sau band o bere la un restaurant cu cativa prieteni, decat calcandu-te in picioare in hipermarket. Si totusi, nu s-a luat niciodata in calcul inchiderea hipermarket-urilor. A pietelor taranesti, in schimb, da…Explicatia este simpla. Desi […]
Autor: Aciduzzul | 29 noiembrie, 2020 | 0 comentarii | 134 vizualizari | 3 voturi
Partidul Noua Romania (PNR), sustinut de catre Miscarea Civica Frontul Alfa, cere decapusarea bugetului public, drenat in prezent catre buzunarele unei clici bolsevico-securiste, cu efecte grave asupra dezvoltarii si bunei functionari a societatii romanesti. In contextul crizei economice fara precedent care se intrevede la orizont inca din aceasta iarna, decapusarea bugetului public reprezinta o chestiune […]
Autor: Aciduzzul | 28 noiembrie, 2020 | 0 comentarii | 109 vizualizari | 3 voturi
Partidul Noua Romanie (PNR), sprijinit de Miscarea Civica Frontul Alfa cere imperativ stoparea TOTALA si URGENTA a defrisarilor de orice fel si interzicerea exportului de masa lemnoasa bruta si prelucrata primar pentru o perioada de zece ani. Aceasta masura putea fi luata oricand pana acum de catre cei care s-au perindat la conducerea tarii, insa […]
Autor: Aciduzzul | 9 octombrie, 2020 | 0 comentarii | 189 vizualizari | 4 voturi
Producatorii romani, discriminati in tara lor
Autor: Aciduzzul | 7 septembrie, 2020 | 1 comentarii | 177 vizualizari | 2 voturi
De ce nu mai gasesc fabricile de conserve rosii pentru bulion in Romania?!