Sustine Bad Politics
arhiva stiri
starea vremii
Failure notice from provider:
Connection Error:http_request_failed
ANUNTURI UMANITARE
Durerea Lumii
Cernobal reloaded?! La 3.000 km de Romania rusii transforma focoase nucleare in energie
Aciduzzul | 11 septembrie, 2012 | 0 comentarii | 173 vizualizari |
(2 voturi )

Rusia intentioneaza sa transforme plutoniul rezultat din cateva mii de focoase nucleare scoase din functiune in energie electrica. Uzina care va realiza aceasta conversie ar trebui sa fie gata in maximum un an. Specialistii se tem insa ca presiunea timpului si sistemul de racire vulnerabil pot transforma proiectul intr-unul extrem de riscant. „Zarechnii – Orasul nostru nuclear”, scrie mare pe un afis amplasat la intrarea intr-o mica localitate, Beloiarsk, aflata la circa 50 km de Ekaterinburg. Cu nu mai mult de 30.000 de locuitori, oraselul amplasat in Urali ascunde o uzina atomoelectrica al carei reactor, numarul 3, face parte din categoria celor „rapide” si utilizeaza o tehnologie pe care majoritatea tarilor din lume o considera aproape imposibil de controlat.

Cu toate acestea, acest grup de 600 megawati functioneaza de 32 de ani, in mare masura, fara evenimente neplacute. Conform publicatiei germane Der Speigel, acesta este singurul „reactor rapid” din lume care functioneaza la capacitate maxima.

In ciuda riscurilor prezentate de reactorul 3, rusi au inceput, la doar cateva zeci de metri distanta, constructia unei a patra unitati.

Instalatia cu pricina are, pe langa rolul sau economic, o importanta politica mondiala. Asta pentru ca trebuie sa utilizeze plutoniul rezultat din distrugerea celor 17.000 de focoase nucleare pe care presedintii Rusiei si Statelor Unite au decis sa le retraga prin tratatul semnat pe 13 iulie 2011.

Decizia rusilor de a utiliza un „reactor rapid” pentru a scapa de 68 de tone de plutoniu este considerata de multi specialisti ca fiind hazardata si chiar periculoasa. Nicio tara din lume nu a avut pana acum curajul de a utiliza in scopuri civile o astfel de tehnologie.

Pericolul reprezentat de transformarea plutoniului in energie prin utilizarea „metodei rapide” este subliniat si de faptul ca americanii au decis sa isi indeplineasca partea lor din tratat utilizand reactoare din centrale traditionale, chiar daca metoda necesita un timp mai indelungat.

Totusi, americanii par a avea incredere in proiectul rus. Sau poate isi doresc atat de mult sa grabeasca distrugerea armelor sovietice incat au fost de acord sa finanteze construirea reactorului 4 de la Beloiarsk cu cel putin 300 de milioane de dolari.

Unul dintre specialistii care lucreaza la construirea „reactorului rapid” a declarat, sub protectia anonimatului, pentru Der Spiegel ca „este posibil sa avem probleme. Un reactor nuclear nu se construieste sub presiunea timpului. Cu atat mai putin unul atat de complicat”.

Muncitorul rus a explicat jurnalistilor ca, pe langa combustibilul extrem de periculos, o amenintare enorma rezulta si din utilizarea unui sistem de racire cu sodiu lichid care se aprinde la orice contact cu aerul.

Maretia transformata in blestem

Ceea ce a insemnat putere in timpul cursei inarmarilor a devenit, odata cu terminarea razboiului rece, un blestem. Pentru ambele mari puteri nucleare ale lumii. Asta pentru ca plutoniul rezultat din distrugerea rachetelor este complet inutil penmtru uzul civil si, in plus, este extrem de nociv.

Ani de-a randul expertii in domeniu au recomandat stocarea in depozite permanente ca unica solutie insa acest „aranjament” a devenit atat de costisitor si de greu de realizat incat acum sunt necesare solutii alternative. inca din 1993 americanii au inteles aceasta realitate si au acceptat sa cumpere 500 de tone de uraniu de la fostul rival pentru a fi siguri ca nu va ajunge pe maini nesigure.

Numai ca, pe atunci, specialistii din SUA au ales sa dilueze uraniul militar pana la un nivel adecvat utilizarii intr-o intalatie nucleara civila in timp ce, acum, rusii par sa aleaga varianta mult mai rapida dar si mult mai riscanta. Mai mult chiar, plutoniul nu este uraniu. Este mult mai toxic si radioactiv si nu este nici la fel de usor de diluat. Probabil tocmai de aceea rusii sunt dispusi sa riste pentru a grabi procedurile de distrugere.

Sursa: Capital

Adauga un comentariu!

Nume (necesar)

Website


*

Editoriale din aceeasi categorie

Autor: Aciduzzul | 28 iunie, 2020 | 0 comentarii | 132 vizualizari | 2 voturi

De aproape trei luni, artistii romani n-au mai vazut scena sau mai simplu spus au ajuns muritori de foame! Daca in continuare nu se vor putea organiza spectacole cu un numar rezonabil de spectatori, astfel incat sa fie cat de cat profitabile, industria de entertainment din Romania pur si simplu va muri, sustine Misu Cernea, […]

Autor: Aciduzzul | 23 ianuarie, 2020 | 0 comentarii | 178 vizualizari | 2 voturi

Numarul deceselor cauzate de noul coronavirus din China a ajuns la 25, iar numarul persoanelor infectate se ridica la 616, au informat autoritatile sanitare din aceasta tara, citate de Sky News, potrivit Mediafax. umarul deceselor cauzate de virusul misterios din China a crescut dramatic: risc major de epidemie globala China a confirmat marti sase decese […]

Autor: Aciduzzul | 23 ianuarie, 2020 | 1 comentarii | 176 vizualizari | 3 voturi

Cele mai multe dintre evenimentele majore ale ultimelor decenii au venit ca reactie la un eveniment precedent, de multe ori fals, o provocare menita a pregati opinia publica pentru ceea ce va urma. Comentatorii politici numesc astfel de evenimente inscenate – false flag – un steag fals. Cele mai clare exemple de atacuri inscenate sunt […]

Autor: Aciduzzul | 8 februarie, 2019 | 0 comentarii | 391 vizualizari | 2 voturi

Incredibil ce se intampla in Romania! Un sat intreg retrocedat unei familii, caz fara precedent in Romania! Satul Nadas din judetul Arad ramane retrocedat, dupa ce Tribunalul Olt a admis recursul formulat de familia Colteu, considerand ca cererea de reviziuire depusa de autoritatile locale este tardiva. In 2006, familia Colteu a mostenit un sat in […]

Autor: Aciduzzul | 19 aprilie, 2014 | 2 comentarii | 4337 vizualizari | 12 voturi

Cât a plătit Omenirea pentru înființarea statului ISRAEL? Partea întâi Mărturia unui evreu foarte bine informat: BENJAMIN H. FREEDMAN. Cine a declanșat și la ce au folosit războaiele mondiale? Opinia unui evreu care a fost în mijlocul evenimentelor. Articol preluat din revista Lumea nr. 7/2010. Discurs ţinut de Benjamin H. Freedman, consilierul preşedintelui W. Wilson, […]

Ofera o donatie
Dacă vrei să contribui și tu, poți dona aici:
fii aproape de noi
Conferinta_AGROstandard
PUB
web design profesionist
Red Moon Media
CAMPANII bp
Atitudine Contemporana
Televiziunea Copiilor
Le Pre
1984 George Orwell
Televiziunea Copiilor
piata BIO
alimente organice
internet manipulation techniques
Adauga banerul de partener Badpolitics pe site-ul tau bad politics
bad politics

2009 - 2023 © BadPolitics