Sustine Bad Politics
arhiva stiri
starea vremii
Failure notice from provider:
Connection Error:http_request_failed
ANUNTURI UMANITARE
Army/Intelligence
Cheltuielile cu inarmare scad in Europa si SUA, dar in restul lumii cresc. China devine al V-lea exportator de armament la nivel mondial
Aciduzzul | 22 martie, 2013 | 0 comentarii | 219 vizualizari |
(1 voturi )

The World Military Balance 2013, publicata de International Institute of Strategic Studies (IISS), comenteaza cele mai recente tendinte de redistribuirea globala a fortei militare. Astfel in acord cu criza economica mondiala, cheltuielile pentru aparare au scazut in 2012 pentru al doilea an consecutiv, dar nu pentru toata lumea si nu in toate regiunile planetei. Astfel cresteri semnificative au aparut in Rusia, Orientul Mijlociu, Africa de Nord, America Latina si Asia, in timp ce scaderile in cheltuielile pentru aparare au aparut in Europa (fara Rusia) si SUA. Asa cum ISS-ul prognoza in 2011, cheltuielile militare ale tarilor asiatice au depasit NATO in 2012, pentru prima data in istorie. Raportul Asia- NATO (fara SUA) s-a rasturnat in favoarea asiaticilor nu numai datorita cresterii alocarilor bugetare pentru aparare a tarilor din Asia, cat mai ales datorita reducerilor tarilor europene.

Astfel bugetele insumate ale tarilor NATO europene, au scazut in termeni nominali cu nu mai putin de 11% fata de anul 2006, iar aceste reduceri continua. Tarile europene “campioane” in cazul reducerii banilor alocati armatei sunt: Marea Britanie, Franta, Germania, Italia si bineinteles Spania, iar daca tinem cont de faptul ca tarile enumerate mai sus detin impreuna aproximativ 70% din cheltuielile militare europene, putem intelege de ce Asia a reusit, pentru prima data, sa depaseasca Europa in privinta bugetelor militare.

Nu numai sumele cheltuite au fost micsorate dar si numarul de personal a avut aceeasi tendinta. Astfel, daca luam ca referinta anul 2000, putem observa o reducere cu aproape 25% a personalului, de la 2,51 de milioane de militari, la 1,86 milioane in prezent. Reducerea numarului de militari nu este insa o tragedie si asta pentru ca, cel putin in teorie, numarul mai mic de oameni ar fi trebuit sa fie contrabalansat de crestere fortei, prin dotarea cu arme noi, inteligente si mult mai eficiente, numai ca din pacate acest lucru nu s-a intamplat mai deloc.

Slabiciune interna a fortelor NATO, ramura europena, s-a vazut clar in cadrul interventiei din Libia, atunci cand aliatii europeni au avut ceva probleme cu stocurile de munitie “inteligenta” si a fost nevoie de interventia SUA, sau se poate remarca si acum in cadrul interventiei franceze din Mali, cand practic francezii au facut cheta de la aliati pentru as putea sustine trupele desfasurate in statul african. Lipsa avioanelor de transport a fost si este cea mai mare problema, dar din pacate nu este deloc singura.

Dar daca situatia europenilor nu este pana la urma noua, aceleasi probleme incep sa apara si in SUA, unde au loc reduceri bugetare masive in domeniul apararii, dar cu toate aceastea americanii raman liderii de neconstestat in domeniul cheltuielilor militare si cu toate ca nu mai au banii de altadata vor ramane foarte ferm o forta militara la nivel planetar, singura deocamdata.

Daca in lumea occidentala Statele Unite sunt lideri incontestabili, in Asia acest rol se pare ca va reveni incet, incet Chinei, chiar daca puterea militara chineza este departe de a putea sa-si sustina pretentile globale. Crestere alocarilor bugetare pentru intregul sistem militar si pentru sectoarele conexe, are o rata foarte ridicata. Astfel pentru anul fiscal 2013 s-a prevazut o crestere de aproximativ 11% a cheltuielilor militare fata de anul 2012.

De asemenea China se transforma incet dar sigur dintr-un importator major de armament, intr-un exportator foarte important, capacitatea industriala in domeniul apararii fiind si ea intr-o crestere calitativa si cantitativa accelerata. In 2012 exporturile de armament ale Chinei au totalizat 5% din exporturile mondiale, in timp ce importurile s-au ridicat la 6% din importurile la scara globala, ceea ce arata foarte clar dinamica extrem de rapida a inarmarii Chinei, concomitent cu dezvoltarea industriei de aparare proprii, iar daca ritmul cresterilor alocarilor bugetare pentru aparare isi vor pastra actuala rata, ne putem astepta ca la orizontul anilor 2025-2030 bugetul alocat armatei sa atinga paritatea cu cel al Statelor Unite, iar daca mai tinem cont de opinia cvasitotalitatii expertilor militari, ca sumele alocate armatei sau conexe cu sistemul de aparare, sunt in realitate mult mai mari decat accepta guvernul de la Beijing ca ar fi, putem sa ne trezim cu o China convergenta, macar din punct de vedere bugetar cu SUA, cu cativa ani mai devreme.

Insa o data cu crestere militara a Chinei se pare ca o noua cursa a inarmarii s-a declansat in Asia. Astfel Japonia a anuntat deja cresteri ale bugetului sau militar, Coreea de Sud nu sta nici ea pe tanjeala, Taiwanul sta cu ochii cat cepele. De asemenea Filipine, Vietnamul si nu numai, baga serios mana in bugetele nationale pentru a cumpara arme. Astfel Filipine s-a hotart sa-si reinfiinteze aviatia de vanatoare, achizitionand noi avioane de antrenament, elicoptere si avioane de vanatoare TA-50, in timp ce Vietnamul va cumpara din Rusia nu mai putin de sase submarine Kilo, bineinteles tot in “folosul” Chinei.

In tot acest timp si Rusia isi creste bugetul apararii si inceraca sa devina o forta credibila si dincolo de arsenalul sau nuclear, anuntandu-se sume imense pentru dotarea Armatei, Flotei si Aviatiei cu tehnologii moderne.

Bineinteles ca in tot acest tavalug, Romania a ales calea pacifismului si s increderii intre popoare 🙂 !

Sursa: IISS, Defense-update Via Rumania Military

China devine al V-lea exportator de armament la nivel mondial

China ocupa pozitia 5 in topul exportatorilor mondiali de armament conventional. Topul a fost realizat de SIPRI (Stockholm International Peace Research Institute), institut ce se ocupa de centralizarea acestor date din 1950.

Noile date au fost publicate luni. In ultima perioada vanzarile de armament au realizat cresteri de 17%, in perioada 2003-2007 a urmat o,,depresie” timp de un an si apoi cresterea s-a reluat pana in 2012. In perioada 2008-2012 clasamentul exportatorilor mondiali arata in felul urmator: SUA (30% din exporturile mondiale de armament), Rusia(26%, producatorii rusi si-au doborat recordul de vanzari in fiecare an pe piata din Asia), Germania (7%, prietenii arabi la nevoie se cunosc), Franta (6%), China (5%).

Vanzarile de armament ale Chinei au crescut cu 162% in 2003-2012, excluzand perioada 2007-2008.

Potrivit SIPRI tarile din Asia si Oceania au reusit sa capteze 47% din importurile de armament in perioada 2008-2012. Topul importatorilor: India (12%), China (6%), Pakistan (5%), Coreea de Sud (5%), Singapore (4%).

Europa a devenit un cosmar pentru producatorii de armament, pe acest continent vanzarile au scazut cu 20%. Italia si Tarile de Jos au redus cheltuielile militare cu F-35-ul americanilor. Bulgaria, Romania si Croatia nu au nici o obligatie pentru acest proiect ele preferand sa opteze pentru avioane second hand.

Evolutii interesante ale pietelor de armament

In perioada 2008-2012 Rusia a reprezentat 71% din importurile Siriei.

Statele arabe din Golf au importat 7% din productia mondiala de armament 2008-2012.

In America Latina rusii au exportat 66%, urmati de Spania si China (12% impreuna) 2012.

In Africa de Nord importurile au crescut cu 350%, perioada 2003-2007 si 2008-2012. In aceiasi perioada importurile Greciei au scazut cu 61%, ei au cazut de pe pozitia 4 pe 15 (probabil in topul tarilor europene).

Sursa: Euronews via Rumania Military

Adauga un comentariu!

Nume (necesar)

Website


*

Editoriale din aceeasi categorie

Marius Șerban Odată cu intrarea într-o nouă stare de criză, după ce tocmai am ieșit din una de alertă, pentru că, nu-i așa, starea de continuă criză este singura formulă prin care mai poate fi controlată cât de cât o populație debusolată, anomizată, se vântură tot felul de versiuni de proiecte de lege, prin care, […]

Autor: Aciduzzul | 23 ianuarie, 2020 | 1 comentarii | 176 vizualizari | 3 voturi

Cele mai multe dintre evenimentele majore ale ultimelor decenii au venit ca reactie la un eveniment precedent, de multe ori fals, o provocare menita a pregati opinia publica pentru ceea ce va urma. Comentatorii politici numesc astfel de evenimente inscenate – false flag – un steag fals. Cele mai clare exemple de atacuri inscenate sunt […]

Autor: Aciduzzul | 24 mai, 2019 | 3 comentarii | 466 vizualizari | 5 voturi

“Alegerile” europarlamentare 2019, in fapt un jalnic exercitiu pseudoelectoral, reflecta cat se poate de clar faptul ca Romania este un stat esuat fara posibilitatea practica de a-si mai reveni. Asistam, de fapt, la o batalie intre diversele factiuni din serviciile secrete romanesti, in fapt doar niste reminiscente bolsevico-securistoide sau neomarxiste extrem de toxice, simple anexe […]

Autor: Aciduzzul | 14 septembrie, 2015 | 0 comentarii | 610 vizualizari | 1 vot

Michael Thomas “9/11 was an Anglo-American black operation executed in collusion with Israeli Secret Services and Saudi Arabian financiers.” — 9/11 Investigator. Undoubtedly the 9/11 attacks on New York City and Washington DC are the most misrepresented by officialdom in US history. Whereas the assassination of John F. Kennedy is now understood to have been […]

Autor: Aciduzzul | 14 septembrie, 2015 | 1 comentarii | 582 vizualizari | 6 voturi

Ofera o donatie
Dacă vrei să contribui și tu, poți dona aici:
fii aproape de noi
Conferinta_AGROstandard
PUB
web design profesionist
Red Moon Media
CAMPANII bp
Atitudine Contemporana
Televiziunea Copiilor
Le Pre
1984 George Orwell
Televiziunea Copiilor
piata BIO
alimente organice
internet manipulation techniques
Adauga banerul de partener Badpolitics pe site-ul tau bad politics
bad politics

2009 - 2023 © BadPolitics