Chimicalele din lichidele pe care le consumam frecvent sunt responsabile de aparitia unor probleme ale pielii si a catorva afectiuni respiratorii. Colorantii, conservantii, aromatizantii si indulcitorii din sucuri pot provoca alergii, si uneori pot agrava sau favoriza aparitia unor boli mai grave. In cazul alergiilor cauzate de bauturile racoritoare, reactiile cel mai des intalnite sunt manifestarile cutanate si cele respiratorii. Dintre coloranti, cel mai periculos este cel folosit pentru sucurile galbene, dar aproape la fel de nociv este si cel rosu.
15 substante alergene
Bauturile racoritoare industrializate au un grad ridicat de periculozitate din cauza mai multor tipuri de coloranti si conservanti.
“Printre aditivii care pot provoca alergii sunt colorantii azotici de sinteza, tartrazina sau colorantul galben. La fel de periculosi sunt toti aditivii care dau culoare sucului”, explica prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi, specialist in nutritie.
Pe piata romaneasca exista in jur de 15 astfel de substante care se gasesc in bauturile racoritoare, dintre care cele mai frecvent intalnite sunt eritrozina, chinoleina, tartrazina (E102), albastru briliant (E133). Nici sucurile light nu va feresc de pericol.
“Nu este bine sa consumam sucuri light care contin edul coranti chimici de sinteza, de tipul aspartam, acesulfam-k (E950), ciclamati (E952), zaharina, sucraloza (E955)”, avertizeaza specialistul.
Reactii imediate sau tarzii
Colorantii si conservantii care se pun in sucuri pot provoca urticarie, o alergie de tip imediat, care apare la consumarea produsului, la contactul cu gura sau buzele.
“Exista si reactii de contact de tip intarziat, care se manifesta tot cu leziunile urticariene, niste pete rosii umflate pe corp. Un alt tip de eczema il reprezinta iritatiile care apar ca niste vezicule mici pe fond rosu, care provoaca mancarimi”, explica prof. dr. Anca Zbranca, de la Catedra de Dermatologie a Universitatii de Medicina “Gr.T. Popa”, din Iasi.
In functie de tipul de leziuni puteti face analize de sange sau teste “patch”, care urmaresc sa gaseasca alergenul ce produce eczema prin lipirea unor timbre pe spatele pacientului.
Risc de ADHD si tulburari hormonale
Fiecare organism reactioneaza diferit la chimicale, si, pe langa alergii, substantele toxice din sucuri pot provoca si alte tulburari ale organismului.
“De exemplu, colorantii favorizeaza aparitia ADHD-ului, dar si a tulburarilor hormonale (in special ale functiei tiroidei). Conservantii pot interfera cu absorbtia vitaminelor sau le pot chiar distruge. Edulcorantii, chiar daca nu au calorii, pot avea ca efecte negative ingrasarea printr-un mecanism neurohormonal, denumit reflex cefalic”, explica specialistul in nutritie Gheorghe Mencinicopschi.
Sursa: Codex Alimentarius
Adauga un comentariu!
Editoriale din aceeasi categorie
Autor: Aciduzzul | 20 septembrie, 2019 | 1 comentarii | 189 vizualizari | 3 voturi
Mihael Duca Cartea mea “Evaluarea si motivarea elevului” a deschis numeroase campuri de dezbatere. Fiind o carte orientata spre anumite teme de cunoastere, am incercat sa nu alunec spre alte teme, pentru a pastra unitatea cartii si logica expunerii. Acolo unde a fost cazul am incercat sa ofer exemple prin care sa argumentez o anumita […]
Autor: Aciduzzul | 23 ianuarie, 2016 | 0 comentarii | 469 vizualizari | 2 voturi
Oamenii de stiinta au descoperit de ce ne iubim cainii aproape la fel de mult ca pe propriii copii. Astfel, potrivit sciencealert.com, care relateaza concluziile unui studiu publicat recent, atunci cand ne uitam in ochii unui caine, atat in creierul oamenilor, cat si in cel al animalului se elibereaza oxitocina – ”hormonul iubirii/fericirii”. Mecanismul este […]
Autor: Aciduzzul | 11 ianuarie, 2015 | 0 comentarii | 657 vizualizari | 2 voturi
Oamenii pot să se vindece într-adevăr în biserici atunci când ating sfintele moaşte sau sanctuarele. Oamenii de ştiinţă din Petersburg au dovedit-o şi au descoperit şi mecanismul “material” al acestui fenomen divin. “O rugăciune este un remediu puternic”, spune Valeri Slezin, şeful Laboratorului de Neuropsihofiziologie al Institutului de Cercetare şi Dezvoltare Psihoneurologică Bekhterev din Petersburg […]
Autor: Aciduzzul | 4 ianuarie, 2015 | 0 comentarii | 300 vizualizari | 1 vot
What’s wrong with Genetic Engineering? Genetic engineering refers to a set of technologies used to change the genetic makeup of cells and move genes across species boundaries to produce novel organisms. Once released, these genetically modified organisms (GMOs) can easily spread and interbreed with other organisms, and they are virtually impossible to recall back to […]
Autor: Aciduzzul | 3 ianuarie, 2015 | 0 comentarii | 290 vizualizari | 0 voturi
Indiferent de cât de buni șoferi am fi niciodată nu putem fi siguri că alți participanți la trafic nu vor comite vreun gest neașteptat, cum ar fi o frână pusă brusc sau trecerea la limită la semafor, care până la urmă ne-ar putea implica într-un accident rutier. Dar o regulă importantă, însă tot mai puțin […]