Sustine Bad Politics
arhiva stiri
starea vremii
Failure notice from provider:
Connection Error:http_request_failed
ANUNTURI UMANITARE
Analize-studii
Contraspionaj, filaj, masuri de contrafilaj. “Calitatile” si pregatirea filorilor/ lucratorilor de supraveghere operativa (Spyology)
Aciduzzul | 13 august, 2010 | 1 comentarii | 6367 vizualizari |
(3 voturi )

Daca spionii încearca sa afle secrete, serviciile de securitate interna, contraspionajul încearca sa le protejeze. Si face asta cautand sa-i identifice si apoi urmarindu-i pe spioni. Metodele folosite sunt dintre cele mai ingenioase. Un diplomat aflat la post în Coreea de Nord si-a dat seama ca are tehnica de ascultare la masa din restaurantul unde manca de obicei atunci cand si-a exprimat dorinta de a manca un anume fel de mancare si acesta i-a fost servit chiar a doua zi. Dupa ce a evaluat un pic peisajul, profesionistul a apreciat ca microfonul se gaseste într-o superba scrumiera de portelan. De atunci, ori de cate ori avea de transmis un mesaj, diplomatul „vorbea la scrumiera“. Cum vezi filajul? Prin folosirea terenului, aduci filorii în imposibilitate de a se mai acoperi.

Bietul agent de filaj trebuie sa ajunga sa se arate, pentru ca stie ca, altfel, la urmatoarea cotitura te-a pierdut. Curbele sunt deosebit de utile în astfel de situatii, iar serpentinele sunt mana cereasca. La fel si terenul accidentat, intrarile în pasaje subterane, ca si vitrinele magazinelor.

Unii specialisti recomanda plimbarile prin parc pentru identificarea filajului. Nu ma intereseaza sa descopar toata brigada – îmi ajunge sa vad unul singur, ca sa stiu ca sunt acolo.

Povestile cu „prafuitul“ filorilor sunt simple snoave. Niciun ofiter nu face asta decat daca e idiot, pentru ca asa se desconspira. Cand ai vazut ca ai coada, în primul rand nu te duci la contactul operativ. În al doilea rand, faci turism sau te duci acasa si te culci. Nu trebuie sa-ti bati joc de filaj, pentru ca sunt si ei oameni. Daca e vremea pranzului si intri în restaurant, iar filorii se asaza si ei la masa, actioneaza elegant – plateste-le nota sau comanda-le ceva de mancare, ca sa le arati ca i-ai identificat. Iar ei vor avea întelegerea necesara sa te lase sa-ti faci treaba atat cat se poate. Ori de cate ori ai ocazia, încearca sa stabilesti o relatie buna cu ofiterii de la contraspionaj.

Filajul reprezinta urmarire directa si secreta a unei persoane, realizata de catre echipe specializate (Serviciul “F” – filaj), urmarindu-se stabilirea de adrese, identificarea persoanelor cu care ia legatura urmaritul, fotografierea unor momente si situatii considerate ca fiind relevante pe parcursul unei urmariri.

Aspectul exterior al filorilor (cei ce executau filajul) se poate schimba rapid pe parcursul urmaririi, cu ajutorul truselor de machiaj si a imbracamintei adecvate din autovehiculele plasate pe anumite trasee principale, numite posturi fixe.

Calitatile principale ale lucratorului de supraveghere operativa sunt: devotamentul fara margini fata de patrie, partid si guvern, pregatirea politica si culturala, disciplina, cinstea, rezistenta fizica, capacitatea de a invinge greutatile, perseverenta in atingerea scopului urmarit.
Lucratorul de supraveghere operativa trebuie sa fie un om abil, indraznet, inventiv, cu spirit de observatie, capabil de a observa la timp toate schimbarile survenite in diverse imprejurari si in comportamentul celui supravegheat si sa tina seama de aceste schimbari in procesul supravegherii.

De asemenea, ii este necesar sa-si dezvolte memoria vizuala pentru a tine minte si a relata detaliat, in nota de supraveghere operativa, infatisarea exterioara a obiectivului, a actiunilor si comportarii lui.

El trebuie sa cunoasca bine fotografierea secreta, folosirea tuturor mijloacelor de legatura si radio, aplicate in timpul supravegherii operative, de asemenea si mijloacele deghizarii.

In aparatul central din cadrul Directiilor II si VI sunt organizate servicii si sectii, birouri si echipe, iar la directiile regionale, sectii, birouri si echipe. Echipele trebuie sa cuprinda cel putin 3 lucratori care sa lucreze dupa obiectiv (in afara de cei aflati in posturi fixe). Toate persoanele cu care obiectivul se intalneste in mod conspirativ sau aparent intamplator sunt luate in supraveghere operativa de catre filori, cu scopul de a stabili identitatea si comportarea lor dupa intalnire.

Supravegherea persoanei necunoscute cu care s-a intalnit se desfasoara pana cand se stabileste domiciliul acesteia si locul de munca, urmand ca a doua zi, persoana sa fie luata din nou in supraveghere.

In notele de supraveghere operativa tuturor acestor necunoscuti li se dau porecle iar la sfarsitul notei se expun semnalmentele pentru a putea fi identificati la randul lor.

Cand obiectivul a depus intr-o cutie postala o scrisoare, lucratorii de supraveghere operativa, in limita posibilitatilor, retin forma, dimensiunea si culorile plicului, numarul cutiei postale, locul unde este asezata si introduc in cutia postala un plic de control dupa ce comunica expedierea scrisorii si locul unde se gasesc, ofiterului de serviciu.

Ultimul comunica expedierea scrisorii Serviciului controlului secret al corespondentei de unde soseste un lucrator imbracat in uniforma postasilor si ridica din cutia postala intreaga corespondenta, inclusiv scrisoarea expediata de obiectiv.

Daca obiectivul expediaza un colet, recomandate sau telegrame, lucratorul de supraveghere operativa va anunta ofiterul de serviciu, dand porecla obiectivului, felul corespondentei sau coletului si ora cand a fost depusa. Ele se vor ridica la fel ca si corespondenta obisnuita.

Proceduri in cadrul MOSSAD-ului legate de filaj-contrafilaj

Activitatea de contrainformatii are prescurtarea APAM, de la Avtahat Paylut Modienit.
« In APAM nu se poate gresi».

APAM = munca de asigurare a securitatii personale, iar un lucru important este filajul si contrafilajul.
Arta filajului presupune : cum sa te amesteci in multime, sa gasesti punctele de unde poti observa fara sa fii reperat, cum sa dispari, diferenta dintre a fila pe cineva intr-o zona « rapida » (strazi aglomerate, unde filajul trebuie facut cat mai aproape de obiectiv) si in zona « lenta », cum sa calculezi relatia « spatiu-timp », invatand sa afli in cat timp un om va strabate un anumit spatiu.

De exemplu, sa presupunem ca cel urmarit de tine da coltul pe o strada din oras si cand ajungi si tu acolo, el nu mai este. Trebuie sa calculezi daca, in timpul cat l-ai pierdut din vedere, el ar fi putut parcurge distanta pana la coltul urmator al strazii. Daca nu o putea face, vei stii ca a intrat intr-o cladire si deci trebuie sa te opresti.

Filajul este mai mult o arta, deprinsa in sute de ore de antrenament, decat o stiinta foarte exacta.

FILAJUL – actiune de urmarire in secret a unei persoane banuite ca desfasoara o activitate de spionaj

Filajul este o componenta esentiala a spionajului. El poate potenta o activitate sau o poate distruge, pentru ca el este in contact direct cu adversarul. Un filaj bine executat, subtil inseamna o sursa de aur de informatii, pe cand un filaj desconspirat avertizeaza adversarul si acesta te joaca in « foi de vita».

Nu exista filaj perfect. Filajul este o componenta neinvincibila. De multe ori se evita folosirea lui in actiuni prea importante. Se poate folosi mai bine o supraveghere electronica, decat un filaj cu oameni.

Regula de baza, fundamentala a filajului: actioneaza, imbraca-te, vorbeste si misca-te in asa fel incat sa nu atragi cu nimic atentia. Sa fi o persoana stearsa, neremarcata de nimeni, cenusie.

CONTRAFILAJUL – actiunea de descoperire a dispozitivelor de filaj

Masuri de contrafilaj:

– treci prin zone aglomerate pentru a pierde filajul

– te opresti in fata multor vitrine si te contrafilezi in ele

– intri in magazine ce au iesire si prin spate (sau blocuri)

– la iesirea e magazine sau din alte cladiri priveste cu atentie terenul, daca ai ochiul format poti sesiza dipozitivul de filaj

– de aceea e bine sa pleci la o intalnire cu 1-2 ore inainte, ca sa poti sa-ti faci contrafilajul

Contrafilajul se bazeaza insa pe schema ITINERARIULUI: Itinerariul este un traseu studiat, bine ales, care contine puncte cheie – puncte de unde poti observa filorul, puncte de unde poti disparea lejer, etc. Metoda Itinerariului asigura demascarea filajului si securitatea unei intalniri.

Un filor bun, pe langa abilitatile descrise ma sus, trebuie sa fie si un actor foarte bun. Partea ce mai frumoasa in filaj este ca nicio actiunie nu seamana cu alta. Sa faci parte dintr-o structura de Supravegheri Operative este ceva placut, dar din pacate din cauza unor sefi de servicii care isi expun oamenii frecvent in medii rurale meseria devine tot mai stresanta iar ceea ce te invata din cartile de filaj ale lui mosu Nicu… nu mai poate fi aplicat. O echipa de filaj trebuie sa aiba in componenta cel putin 6 oameni, dar se poate supraveghea pe jos o persoana bine si in 4. De la trei oameni in jos riscul de, deconspirare este mare. Posturile fixe se folosesc in provincie foarte rar, filajul din ziua de azi este foarte des cu auto si foarte rar pe jos.

Cea mai eficienta metoda de contrafilaj este cea cu ajutorul unei persoane in zone neaglomerate.
Un spion la intalnirea sa cu o persoana din sistem in primul rand este contrafilat de 1 sau mai multe persoane, dupa un plan bine elaborat.

In zonele urbane aglomerate filajul se efectueaza usor prin supravegherea ob-ului din aproape prin folosirea a minim 3 filori: 2 din lateral si unul din spate. In mediul rural insa totul consta in capacitatea de actorie a filorului, desi din carti ar trebui sa supraveghem persoana prin incadrare din puncte fixe.

Filajul in provincie este la fel ca cel din capitala numai ca este mai greu de realizat datorita mai multor factori: – orase mai mici, oamenii se cunosc intre ei, infractorii se ajuta intre ei, s.a.

Filorii din provincie trebuie sa tina cont foarte mult la conspirativitatea lor si a auto din dotare, trebuie sa foloseasca numaidecat deghizajul, sa fie foarte buni actori, sa aplice ce au invatat in scoala.

Sursa: Spyology

Training-uri ale filorilor STASI:

One comment

  Adauga un comentariu!

  Nume (necesar)

  Website


  *

  Editoriale din aceeasi categorie

  Autor: Aciduzzul | 9 decembrie, 2017 | 0 comentarii | 572 vizualizari | 3 voturi

  Cioturi de arbori cu circumferinta de peste 5 metri, ulei de motor ars, paraie distruse, buldozere si drujbe care ”canta” neincetat pe toate vaile de-a lungul raului Cerna. Asa se prezinta astazi Parcul National Domogled – Valea Cernei, cel mai mare din cele 13 din Romania. Padurile ramase neatinse, formate prin procese naturale dupa ultima […]

  Autor: Aciduzzul | 29 iulie, 2017 | 0 comentarii | 491 vizualizari | 2 voturi

  Publicatia AgroStandard lanseaza Studiul de piata „Top 600+ Cele mai mari Exploatatii Agricole din Romania”, prima analiza de acest fel realizata vreodata in Romania. Studiul a fost realizat urmare a solicitarilor venite din partea mediului de afaceri, data fiind absenta informatiilor oficiale cu privire la fondul funciar din tara noastra, precum si a lipsei unor […]

  Autor: Aciduzzul | 13 septembrie, 2015 | 1 comentarii | 610 vizualizari | 4 voturi

  Toata lumea vorbeste zilele acestea despre criza imigrantilor. Toti se intrec in teorii care mai de care mai fanteziste cu privire la cauzele si la solutiile pentru acesta “criza” si s-au format deja doua tabere cu pozitii antagonice pe marginea acestui subiect. Pe de-o parte gruparile nationaliste de pe tot cuprinsul Europei care intuiesc pericolul […]

  Autor: Aciduzzul | 26 august, 2015 | 0 comentarii | 359 vizualizari | 3 voturi

  Marius Serban Toata lumea asista (neputincioasa) zilele acestea la o adevarata invazie a emigrantilor din tarile arabe catre Europa, care a inceput brusc, suspect de brusc. Desi subiectul este intors pe toate partile de mainstream-media, nimeni nu spune de ce aceasta invazie se petrece tocmai acum. Pana la urma razboaiele din Siria, Irak, Libia, Afganistan […]

  Autor: Aciduzzul | 15 martie, 2015 | 0 comentarii | 1545 vizualizari | 9 voturi

  Cazul Darius Valcov este unul cat se poate de clar al triumfului neoliberalismului si al jafului institutionalizat practicat de mafiile transnationale, numite gratios, FMI, BM, UE, etc., in coloniile cocotiere pacificate, populate cu oi placide, spalate excesiv pe creier, cam cum este Romania. Pentru a intelege resorturile dupa care functioneaza institutia care a acaparat spatiul […]

  Ofera o donatie
  Dacă vrei să contribui și tu, poți dona aici:
  fii aproape de noi
  Conferinta_AGROstandard
  PUB
  web design profesionist
  Red Moon Media
  CAMPANII bp
  Atitudine Contemporana
  Televiziunea Copiilor
  Le Pre
  1984 George Orwell
  Televiziunea Copiilor
  piata BIO
  alimente organice
  internet manipulation techniques
  Adauga banerul de partener Badpolitics pe site-ul tau bad politics
  bad politics

  2009 - 2024 © BadPolitics