Sustine Bad Politics
arhiva stiri
starea vremii
Failure notice from provider:
Connection Error:http_request_failed
ANUNTURI UMANITARE
Editorialele editiei
Cristi Godinac, presedintele FRJ MediaSind: Institutia jurnalistului-sclav a fost abolita in Romania!
Aciduzzul | 27 martie, 2012 | 0 comentarii | 325 vizualizari |
(1 voturi )

Presedintele Federatiei Romane a Jurnalistilor MediaSind, Cristi Godinac, a raspuns site-ului de stiri Mediaddict la trei intrebari privind stadiul conflictului dintre organizatie si administratia ANP AGERPRES, despre reprezentativitatea MediaSind pentru noul sector de activitate Cultura si Mass-media, precum si despre viitorul starii presei romanesti. Va prezentam in continuare interviul realizat de catre Bogdan Luca, redactorul Mediaddict pentru rubrica Subiectul Zilei:

Patronatul trebuie sa inteleaga ca sclavia a fost abolita in Romania

In decursul existentei sale, Federatia Romana a Jurnalistilor MediaSind a intalnit zeci de cazuri in care sindicatele afiliate si membrii de sindicat se razboiau cu patronatul deoarece acesta nu intelegea un lucru simplu: in Romania sclavia a fost abolita iar jurnalistii nu sunt niste truditori pe plantatiile boierilor. Din nefericire, aceasta mentalitate de patron de sclavi am intalnit-o si in cea mai mare agentie de presa din tara, Agentia Nationala de Presa AGERPRES…

Inca din anul 2001, de cand am infiintat impreuna cu cativa jurnalisti curajosi Sindicatul Jurnalistilor Profesionisti, am incercat sa negociem cu patronatul anumite reguli si drepturi de care breasla noastra nu avusese parte niciodata. Dupa ce in anul 2004 am reusit crearea Uniunii Sindicale MediaSind impreuna cu colegii din radioul si televiziunea publice si cu cei din presa privata, dupa lupte aprige s-a negociat si semnat cu Uniunea Nationala a Patronatului din Romania, Clubul Roman de Presa, Patronatul Presei din Romania, primul Contract Colectiv de Munca din Mass-media.

Acest document are putere de lege pentru intreaga breasla, contine si Codul Deontologic al Jurnalistului, in cadrul caruia, la loc de cinste, se afla clauza de constiinta, potrivit careia, orice jurnalist poate sa refuze sa scrie, sa participe la un material daca este contrar deontologiei profesionale sau propriei constiinte. Datorita acestei clauze, patronatul nu mai putea in mod legal sa sanctioneze un jurnalist daca ii erau refuzate comenzile.

Totodata, pe langa aceste clauze profesionale, Contractul colectiv contine si o serie de drepturi pe care jurnalistii nu le-au avut niciodata pana la semnarea acestui document, cum ar fi un spor de 25% in plus fata de salariul minim pe ramura, spor de vechime intre 5 si 25%, spor de fidelitate de 25%, spor de 100% pentru orele suplimentare si zilele libere lucrate, spor de 200% pentru angajatii care sunt trimisi, cu acordul lor, in anumite zone periculoase, de conflict, etc. Aceste prevederi au fost preluate, cum era si firesc, in toate contractele colective de munca care au fost incheiate la nivelul institutiilor publice si private din mass-media si pe baza carora zeci de procese au fost castigate in instanta impotriva angajatorilor care au refuzat sa le respecte.

In AGERPRES se incearca reinstaurarea dictaturii din perioada ceausista

In tot acest peisaj, se distingea un sat fara caini: Agentia Nationala de Presa AGERPRES, unde cuvantul sindicat si contract colectiv de munca erau subiecte tabu, interzise de mai marii cetatii. Aceasta reduta a fost infranta, dupa sapte ani de negocieri, in 2008, cand Sindicatul Jurnalistilor Profesionisti SJP sprijinit de FRJ MediaSind, a reusit sa incheie primul contract colectiv de munca din istoria de peste 130 de ani a institutiei de presa. In urma acestui document vital pentru angajatii agentiei, evaluarile profesionale, concedierile abuzive, hartuirea persoanelor incomode conducerii au inceput sa scada din intensitate, deoarece acum existau parghii cum ar fi Comisia Paritara, Comisia de Disciplina, etc. Deoarece directorul general impreuna cu echipa sa nu intelegeau faptul ca angajatii au sidrepturi, nu numai obligatii, observand ca li s-au impotmolit unele porniri dictatoriale, au trecut la atac.

Au solicitat renegocierea contractului pentru ca drepturile castigate sa fie diminuate, au aruncat in strada panourile de comunicare ale SJP cu membrii sai, au modificat abuziv Regulamentul intern si au introdus criterii de evaluare si alte mijloace care dinamitau drepturile angajatilor AGERPRES si posibilitatea acestora de a fi aparati de sindicat, au inceput sa hartuiasca profesional membrii de sindicat, cu alte cuvinte, au incercat sa reinstaureze un climat de dictatura, la fel ca in perioada de trista amintire.

Ioan Rosca ocupa acum ilegal functia de director al AGERPRES

Totodata, in conditiile in care angajatii AGERPRES au cele mai mici salarii din presa, putin peste 100 de euro, administratia Rosca a transferat suma de un milion de lei de la “Cheltuieli cu personalul” la „Bunuri si servicii”, achizitionandu-se tot felul de obiecte care nu au legatura cu obiectul de activitate al agentiei, cum ar fi drujbe, sape, greble, masini de tuns gazonul, capcane pentru cartite, etc. In aceste conditii, replica SJP, FRJ MediaSind, a Confederatiei Sindicatelor Democratice din Romania si Federatiei Europene a Jurnalistilor a fost fireasca: am prezentat aceste abuzuri, inclusiv contractele de achizitie publice Parlamentului Romaniei si am actionat in instanta angajatorul.

Totodata, am solicitat Comisiilor de specialitate a Parlamentului sa verifice si legalitateamandatului directorului Ioan Rosca, avand in vedere faptul ca in cei 11 ani de mandat acesta a fost validat in functie de Parlament o singura data, in 19 martie 2003, desi Legea Agerpres prevede caprocedura de numire a sefului institutiei trebuia initiata inainte de expirarea unui mandat de cinci ani. Cu alte cuvinte, in opinia noastra, si actuala clasa politica are o anumita vina prin faptul ca a „inchis” ochii la desele sesizari venite din partea angajatilor agentiei precum si din partea organizatiilor sindicale nationale si internationale.

Ceea ce li se intampla acum angajatilor AGERPRES este generat de dispretul unor oameni care considera ca institutiile publice de presa sunt propriile mosii in care pot sa faca ce vor si cu cine vor. Din acest motiv am sesizat organizatiile internationale din domeniul presei si apararii drepturilor omului pentru a convinge pe cei responsabili de haosul din AGERPRES ca Romania trebuie sa respecte standardele europene la care s-a angajat prin Tratatul de Aderare la Uniunea Europeana.

Directorul AGERPRES se razbuna pe sindicat cu plangeri penale

Pentru contracararea acestor actiuni legitime ale noastre, Ioan Rosca nu s-a oprit doar la o simpla plangere penala care poarta antetul ANP AGERPRES ci a demarat, din banii agentiei, mai multe actiuni in justitie impotriva sindicatului. Desi stia foarte bine ca actualul Contract Colectiv de Munca din AGERPRES ramane valabil pana in anul 2013, ca acesta a fost negociat in baza Sentintei de reprezentativitate a FRJ MediaSind, acesta a atacat in instanta reprezentativitatea organizatiei sindicale din AGERPRES, cauza declarata inadmisibila de catre Judecatoria sectorului 1.

De asemenea, a facut mai multe sesizari la Politie pentru ca aceasta sa sanctioneze afisarea informarilor SJP si MediaSind catre membrii sai pe coloanele de la Casa Presei. Orice informare care este afisata la avizierul AGERPRES, conform Contractului Colectiv si Regulamentului Intern, este imediat rupta de catre unii subalterni ai sai, in urma ordinelor sale si ale directorului administrativ. Eforturile disperate de a eliminasindicatul din institutie a avut confirmarea si in procesul de evacuare inaintat SJP, desi chiar el personal a semnat Contractul Colectiv de Munca si Contractul de Comodat prin care se obliga sa puna la dispozitia organizatiei spatiul respectiv.

In acelasi timp, membrii de sindicat care au avut curajul sa se impotriveasca de a se retrage din sindicat, au fost imediat marginalizati, reorganizati, slab evaluati, etc. ,motiv pentru care, pe langa plangerile penale existente impotriva conducerii, FRJ MediaSind a luat in calcul si depunerea unei noi plangeri penale pentru imixtiune in activitatea sindicala. Peste 140 de angajati din 320 s-au aflat in diverse procese cu conducerea agentiei, iar unele plangeri penale se afla in cercetare, cifre care demonstreaza „respectul” si „demnitatea” de care se ” bucura” angajatii celei mai mari agentii de presa din tara din partea administratiei Rosca.

FRJ MediaSind reprezentativa pentru sectorul Cultura si Mass-Media

Da, in data de 20 martie 2012, Tribunalul Bucuresti a constatat reprezentativitatea FRJ MediaSind la noul sector de activitate Cultura si Mass-media, ceea ce inseamna ca, timp de patru ani, putemnegocia si semna contracte colective de munca la nivel de sector, precum si in toate institutiile publice sau private din mass-media si cultura unde avem organizatii afiliate, cum este si cazul colegilor din ANP.

Viitorul presei va fi sumbru daca breasla nu va fi unita

Staea presei va fi sumbra, neagra, dezastruoasadaca breasla nu intelege sa fie unita si sa respinga orice atac venit din partea groparilor presei. In momentul de fata, din pacate, presiunile asupra jurnalistilor sunt enorme, mai ales ca se anunta o crunta campanie electorala. Exista trei tipuri de presiuni asupra libertatii de exprimare: politice, economice si patronale. Cele mai periculoase pentru democratie sunt cele politice, cum ar fi desele incercari ale unor parlamentari de a impune o Lege a presei, refuzul acestora de a depolitiza radioul si televiziunea publice, AGERPRES, CNA, introducerea in strategia de aparare a presei a vulnerabilitatii campaniilor de media, etc.

Presiunile economice, la randul sau, au o mare legatura cu cele politice: sa nu uitam ca industria de media este sufocata de o fiscalitate excesiva, fiind impozitata la fel ca orice alta fabrica de flecsurat turumbele. Daca in majoritatea statelor europene TVA-ul pentru presa este intre 0 si 5%, in Romania acesta este de 24%. Din ce in ce mai multe publicatii isi inchid portile iar aproximativ 7 000 de angajati din mass-media au ramas pe drumuri. Nu in ultimul rand, presiunile patronale asupra jurnalistului constituie un grav atac la libertatea de exprimare.

Nerespectarea de catre patron a Contractului Colectiv de Munca din Mass-media, plata mascata pe un asa-zis contract de drepturi de autor care substituie un contract individual de munca, il transforma pe jurnalist intr-o simpla unealta aflata la indemana oricui. Un jurnalist prost platit, fara o minima protectie acordata de un contract individual de munca, de catre o organizatie care sa ii apere drepturile, de catre un Cod Deontologic, este, de fapt, un vulnerabil in fata oricarei tentative de a fi transformat in sclav.
In final, trebuie sa multumesc site-ului de stiri Mediaddict pentru interesul acordat, in mai multe randuri, gravelor probleme cu care se confrunta atat de incercata noastra breasla.

Sursa: Mediaddict

Adauga un comentariu!

Nume (necesar)

Website


*

Editoriale din aceeasi categorie

Marius Șerban Odată cu intrarea într-o nouă stare de criză, după ce tocmai am ieșit din una de alertă, pentru că, nu-i așa, starea de continuă criză este singura formulă prin care mai poate fi controlată cât de cât o populație debusolată, anomizată, se vântură tot felul de versiuni de proiecte de lege, prin care, […]

Autor: Aciduzzul | 10 martie, 2021 | 3 comentarii | 372 vizualizari | 5 voturi

Legea vaccinarii obligatorii a fost adoptata in UNANIMITATATE in comisia de santate din Camera Deputatilor. Adica au votat-o toate “partidele” politice, fara exceptie! Chiar daca au fost aduse sute de amendamente fata de varianta adoptata acum doi ani de Senat, ce sa vezi, s-a pastrat neatins un articol, cu ginion, articolul 13 care prevede la […]

Autor: Aciduzzul | 1 decembrie, 2020 | 2 comentarii | 439 vizualizari | 1 vot

Niciodata in intreaga sa istorie statul si poporul roman, atat cat a mai ramas, nu au fost atat de aprope de extinctie ca acum. Practic, acum se joaca viitorul Romaniei intr-un context politic international extrem de nefavorabil. Lipsa de reactie inseamna acum, pur si simplu, extinctie! Practic, toate partidele, cu exceptia Partidului Noua Romanie (PNR) […]

Autor: Aciduzzul | 1 decembrie, 2020 | 1 comentarii | 141 vizualizari | 2 voturi

Partidul Noua Romanie (PNR) considera ca Justitia din Romania este una dintre cele mai corupte institutii publice, fapt confirmat de sondajele de opinie, deciziile contradictorii si arbitrare ale magistratilor avand repercursiuni catastrofale asupra oamenilor si decredibilizand semnificativ statul roman, si asa in disoulutie. PNR sustine cu tarie o lege prin care magistratii sa fie trasi […]

Autor: Aciduzzul | 29 noiembrie, 2020 | 1 comentarii | 228 vizualizari | 2 voturi

Partidul Noua Romanie (PNR), sustinut de Miscarea Civica Frontul Alfa, sustine ca este o problema de siguranta nationala, in contextul crizei economice fara precedent care va lovi Romania, confiscarea averilor ilicite, investigarea surselor averii afisate, cu precadere pentru demnitari si functionarii publici, audit pentru verificarea datoriei publice a Romaniei, reintroducerea pedepsei cu moartea si majorarea […]

Ofera o donatie
Dacă vrei să contribui și tu, poți dona aici:
fii aproape de noi
Conferinta_AGROstandard
PUB
web design profesionist
Red Moon Media
CAMPANII bp
Atitudine Contemporana
Televiziunea Copiilor
Le Pre
1984 George Orwell
Televiziunea Copiilor
piata BIO
alimente organice
internet manipulation techniques
Adauga banerul de partener Badpolitics pe site-ul tau bad politics
bad politics

2009 - 2024 © BadPolitics