Criza care se prefigureaza pe piata mondiala a graului din cauza deciziei luate de Rusia de a stopa exporturile de grau dar si a recoltei reduse din bazinul Marii Negre, ar putea aduce castiguri insemnate pentru producatorii romani de cereale. Preţul spot la bursa din Chicago a urcatla inceputul lui august la 309 dolari/tonă (234 euro/tonă), cel mai ridicat preţ din ultimii doi ani, dublu faţă de nivelul înregistrat la începutul lui iunie. Desi nici la noi, productiile nu au fost foarte ridicate, producatorii spun ca iau in calcul varianta exportului, daca preturile obtinute vor fi mai mari. Adica se asteapta ca in 2-3 luni, pretul sa ajunga la 10.000 lei vechi pe kilogramul de grau, fata de 6-7.000 lei vechi in prezent. Daca 2010 a adus productii mai mici cu circa 25% la grau, nu acelasi lucru se intampla cu floarea soarelui sau porumbul.
Mihai Anghel, patronul Cerealcom Dolj, unul din cei mai mari agricultori din Romania, cu o suprafata de circa 25.00 ha de teren agricol, se asteapta in acest an la niveluri record la floarea soarelui si de porumb, poate chiar cea mai buna productie din ultimii zece ani.
‘’Ma astept la floarea soarelui si porumb la o productie record, cum n-am mai vazut de vreo zece ani. Estimez un nivel de 3,5 tone la hectar la floarea soarelui si de circa 10 tone la porumb la hectar’’, sustine Anghel.
Scadere de 25% la grau pentru Cerealcom
Din cauza conditiilor defavorabile (n.red- ploi, futuni), productia de grau a fost mai mica cu circa 25% fata de cat ne-am asteptat, media la ha fiind de 4.400-4.5000 kilograme la hectar.
Pierderile au fost mai mari la rapita, unde scaderea a fost de 30-40%, spune Mihai Anghel. El sustine ca in acest context, asistam la cea mai mare crestere a pretului la grau din ultimii zece ani, si implicit la o crestere semnificativa a pretului painii. Acum pretul de cumparare la producator este de 6.000-7.000 lei vechi pe kilogram, dar se asteapta ca in cateva luni sa se ajunga cam la 10.000 lei vechi. De altfel, acesta este si nivelul actual de pe piata externa, 220-230 euro pe tone de grau. Deocamdata, tine graul in siloz, o sa vad unde vinde, in functie de pret. Daca e mai bine afara, o sa-l dea afara.
Productia mondiala de grau in scadere cu 23 milioane de tone
Productia mondiala de grau in sezonul 2010-2011 se va ridica la 1.753 milioane de tone (Mt), potrivit unui raport de piata publicat la sfarsitul lunii iulie de Comitetul International al Cerealelor (CIC). Este luat in calcul un recul de 23 milioane de tone fata de previziunile din luna precedenta. Scaderea vizeaza mai ales productia de grau estimata la 651 milioane de tone, in loc de 664 Mt in iunie si productia de orz (-7 Mt).
Explicatia este data de seceta si temperaturile ridicate din Rusia, Kazahstan, Ucraina si din tarile din nord-vestul Europei, dar si de ploile din Canada si sud-estul Europei. Potrivjt anumitor analisti, estimarile sunt «prea optimiste», si nu dau masura gravitatii situatiei pe fondul productiilor reduse din bazinul Marii Negre». Pentru porumb, estimarile privind productia mondiala pentru campania 2010-2011 sunt stabile. Ele trec de 823 Mt fata de 824 Mt in iunie.
FAO atrage atentia asupra cresterii preturilor la grau
Intreruperea de catre Rusia a exporturilor de cereale din cauza caniculei a creat o situatie «serioasa » pe piata graului. Daca explozia preturilor continua, ar putea determina probleme de securitate alimentara in tarile sarace, potrivit FAO. Decizia rusilor reprezinta «un element de instabilitate pe piata» cerealelor, o situatie grava a devenit acum serioasa», a declarat Abdolreza Abbassian, economist si secretar al Grupului interguvernamental al cerealelor al organizatiei ONU pentru alimentatie si agricultura (FAO). Anuntul «neateptat si foarte rapid» risca sa «intrerupa provizoriu comertul international cu cereale», detinatorii de reserve mizant pe o crestere in continuare a preturilor.
«Binenteles, spune expertul, daca preturile cresc in tarile sarace si cu venituri scazute, asta va cauza probleme, cum s-a intamplat in perioada 2007-2008 », cand micsorarea preturilor la produsele alimentare a dus la foamete in Egipt, Maroc, Indonezia, Filipine si Haïti.
«Problema este sa stim cat timp va tine majorarea preturilor.
Pentru moment, este prea devreme sa putem spune, mai trebuie asteptat doua-trei luni. Din partea noastra, speram ca preturile sa nu ramana la niveluri atat de ridicate», a concluzionat Abbassian. Rusia, al treilea exportator mondial de grau, a instituit un embargou la exporturile de cereale din cauza caniculei care a provocat distrugerea productiei, ceea ce ar putea determina o penurie si chiar majorarea preturilor pe piata interna. FAO a revizuit in scadere previziunile privind productia mondiala de grau pentru 2010, la 651 milioane de tone, fata de 676 milioane in iunie, din cauza «conditiilor meteorologice defavorabile din ultimii ani».
Organizatia a subliniat insa ca rezervele de grau or sa ramana ridicate, in conditiile unei oferte insuficiente.
«Dupa doi ani consecutivi de recolte record, stocurile mondiale au fost refacute pentru a acoperi deficitul prevazut al productiei actuale. Mai important, stocurile detinute de exportatorii traditionali de grau – principalul mijloc de protectie impotriva evenimentelor neprevazute – raman ridicate», au subliniat oficialii FAO, intr-un comunicat.
In ciuda problemelor intampinate de marile tari exportatoare, «piata mondiala a graului ramane mai echilibrata decat in timpul crizei din 2007-2008 si temerile unei noi crize alimentare mondiale nu sunt justificate la acest moment», potrivit FAO. Escaladarea preturilor la alimente, cu majorari de pana la 53% in cursul primelor luni din 2008 fata de perioada similara din 2007 a lovit din plin tarile cele mai sarace, provocand proteste in Africa, Caraibe si Asia.
Adauga un comentariu!
Editoriale din aceeasi categorie
Autor: Aciduzzul | 9 decembrie, 2017 | 0 comentarii | 576 vizualizari | 3 voturi
Cioturi de arbori cu circumferinta de peste 5 metri, ulei de motor ars, paraie distruse, buldozere si drujbe care ”canta” neincetat pe toate vaile de-a lungul raului Cerna. Asa se prezinta astazi Parcul National Domogled – Valea Cernei, cel mai mare din cele 13 din Romania. Padurile ramase neatinse, formate prin procese naturale dupa ultima […]
Autor: Aciduzzul | 29 iulie, 2017 | 0 comentarii | 493 vizualizari | 2 voturi
Publicatia AgroStandard lanseaza Studiul de piata „Top 600+ Cele mai mari Exploatatii Agricole din Romania”, prima analiza de acest fel realizata vreodata in Romania. Studiul a fost realizat urmare a solicitarilor venite din partea mediului de afaceri, data fiind absenta informatiilor oficiale cu privire la fondul funciar din tara noastra, precum si a lipsei unor […]
Autor: Aciduzzul | 13 septembrie, 2015 | 1 comentarii | 613 vizualizari | 4 voturi
Toata lumea vorbeste zilele acestea despre criza imigrantilor. Toti se intrec in teorii care mai de care mai fanteziste cu privire la cauzele si la solutiile pentru acesta “criza” si s-au format deja doua tabere cu pozitii antagonice pe marginea acestui subiect. Pe de-o parte gruparile nationaliste de pe tot cuprinsul Europei care intuiesc pericolul […]
Autor: Aciduzzul | 26 august, 2015 | 0 comentarii | 360 vizualizari | 3 voturi
Marius Serban Toata lumea asista (neputincioasa) zilele acestea la o adevarata invazie a emigrantilor din tarile arabe catre Europa, care a inceput brusc, suspect de brusc. Desi subiectul este intors pe toate partile de mainstream-media, nimeni nu spune de ce aceasta invazie se petrece tocmai acum. Pana la urma razboaiele din Siria, Irak, Libia, Afganistan […]
Autor: Aciduzzul | 15 martie, 2015 | 0 comentarii | 1552 vizualizari | 9 voturi
Cazul Darius Valcov este unul cat se poate de clar al triumfului neoliberalismului si al jafului institutionalizat practicat de mafiile transnationale, numite gratios, FMI, BM, UE, etc., in coloniile cocotiere pacificate, populate cu oi placide, spalate excesiv pe creier, cam cum este Romania. Pentru a intelege resorturile dupa care functioneaza institutia care a acaparat spatiul […]
One comment