Sustine Bad Politics
arhiva stiri
starea vremii
Failure notice from provider:
Connection Error:http_request_failed
ANUNTURI UMANITARE
Analize-studii
Cronologia unui proiect revizionist (II). Lucrare: “Spionajul si extremismul maghiar in Romania”(Victor Roncea)
Aciduzzul | 4 noiembrie, 2010 | 0 comentarii | 265 vizualizari |
(2 voturi )

Anexa 16 la “Spionajul si extremismul maghiar in Romania” de Aurel Rogojan si Traian Poncea, lucrare aflata in curs de tiparire la Editura Proema (520 pagini) pentru a fi lansata pe 20 octombrie la Targul de Carte “Gaudedamus”. De ce trebuie sa iasa definitiv UDMR de la Guvernare. Legea Educaţiei Maghiare, inca un pas spre autonomia teritoriala a “Tinutului Secuiesc”.

18. 2004, ianuarie, 17

Adoptarea Statutului de Autonomie a Ţinutului Secuiesc

Anterior, în şedinţa Comisiei Permanente a Consiliului Naţional Secuiesc, desfăşurată în 7 ianuarie 2004, la Miercurea Ciuc, s-a definitivat Statutul de Autonomie a Ţinutului Secuiesc, elaborat de Csapó József. Peste zece zile, în adunarea consiliului de la Sfântu Gheorghe, statutul a fost adoptat, preconizându-se promovarea lui în Parlamentul României, în cursul lunii februarie, cu sprijinul unor parlamentari maghiari. Statutul de autonomie prevede structuri legislative şi executive proprii, legi de autoguvernare a secuilor, înfiinţarea structurilor poliţieneşti proprii. Totodată, se mai prevede organizarea instituţiilor proprii de autodeterminare şi adoptarea de ordonanţe în plan regional.

19. 2005, ianuarie – iunie

Campania anti-Trianon

Turneul organizat în Transilvania pentru difuzarea documentarului de lung metraj „Trianon” constituie un prilej de reiterare a temelor propagandei revizioniste din perioada interbelică.

20. 2005, a doua jumătate a anului

Glorificarea lui Horthy

Mai multe ziare de limba maghiară din România încep o adevărată campanie de reconsiderare a lui Horthy, însoţită de publicarea jurnalelor unor ofiţeri care au comandat, în septembrie 1940, trupele de ocupaţie din Ardealul de Nord.

21. 2005, noiembrie

Reuniune internaţională privind autonomia teritorială în Europa

Gál Kinga, membră a FIDESZ – PCU şi deputat în Parlamentul European, a prezidat o reuniune internaţională privind autonomia teritorială, care a precedat iniţiativa proclamării autonomiei „Ţinutului Secuiesc”.

Concomitent, postul ungar de televiziune Duna TV anunţă că, în viitorul apropiat, va lansa un nou canal, ce se va numi „Autonomia”. De asemenea, la Radio Kossuth – Budapesta, Smaranda Enache, copreşedinte al Fundaţiei „Pro Europa”, îşi exprima convingerea că Uniunea Europeană va exercita presiuni asupra României pentru ca autonomia „Ţinutului Secuiesc” să fie acceptată.

22. 2005, noiembrie – decembrie

Campanie de defăimare a Zilei Naţionale a României

În presa de limba maghiară, îndeosebi publicaţiile din judeţele Covasna, Harghita şi Bihor, sunt publicate numeroase articole care iau în derâdere semnificaţia zilei naţionale a României.

23. 2006

„Rememorare pozitivă” a ocupaţiei horthiste

Continuă campania de „rememorare pozitivă” a perioadei ocupaţiei horthiste a Ardealului de Nord, care a urmat Dictatului de la Viena.

24. 2006, februarie, 28

Consiliul Naţional Secuiesc trimite preşedintelui României modele de autonomie

Într-o nouă încercare de a convinge autorităţile de la Bucureşti să accepte autonomia Ţinutului Secuiesc, Consiliul Naţional Secuiesc i-a trimis preşedintelui României, Traian Băsescu, argumente referitoare la autonomia teritorială în Uniunea Europeană.

25. 2006, iunie, 05

Acord de colaborare cu organizaţia separatistă „Forumul Uighur”

Lideri ai Adunării Naţionale a Secuilor au semnat un acord de colaborare cu „Forumul Uighur”, una dintre organizaţiile separatiştilor din provincia chineză Xinjiang, pe care separatiştii o numesc „Turkistanul de Est”. Mişcarea islamică din „Turkistanul de Est” a fost inclusă, la 26 august 2002 – potrivit afirmaţiilor adjunctului secretarului de stat al SUA, Richard Armitage – pe lista organizaţiilor teroriste. Conform informaţiilor Ambasadei SUA la Beijing, organizaţia uighură a planificat un atac terorist împotriva misiunii diplomatice a SUA în Kîrgîzstan.

Înţelegerea convenită între Consiliul Naţional Secuiesc (reprezentat de Csapó József – preşedinte, şi Tulit Attila – vicepreşedinte) şi Forumul Uighur (reprezentat de Perhet Muhammet – preşedinte şi Bin Umit Hamit Agahi – secretar general) are următorul conţinut:
„Tratat Consiliul Permanent al Consiliului Naţional al Secuilor, reprezentant al poporului secuiesc, şi membrii emigraţiei Forumului Uighur, având în vedere legăturile istorice ale poporului uighur, încheiem prezenta înţelegere pentru studierea trecutului comun şi colaborare periodică în vederea realizării intereselor comune.

Trecutul, de mai multe secole, al celor două popoare ne determină să descoperim şi să cultivăm trecutul nostru comun; să-l interpretăm şi să-l considerăm ca pe o relaţie de fraternitate. Noi, reprezentanţii organizaţiilor noastre, am semnat ca semn al recunoaşterii colaborării periodice şi fructuoase între noi.

Din partea Consiliului
Din partea Naţional Secuiesc, Forumului Uighur,

Jozsef Csapo, preşedinte Perhet Muhammet, preşedinte
Attila Tulit, vicepreşedinte Bin Umit Hamit Agahi, secretar general”
(Sursa: http://www.sznt.ro)

26. 2007, martie, 02

Redobândirea pământului natal şi autonomia teritorială – scop programatic al Uniunii Democrate a Maghiarilor din România

Discursul – program „Împreună cu Ungaria, pentru obiectivele naţionale”, rostit de Markó Béla la Congresul UDMR de la Arad, din 2 martie 2007, face public, fără echivoc, că scopul programatic al Uniunii Democrate a Maghiarilor din România este „autonomia teritorială a poporului transilvan […] de culturi diferite, compus din diverse naţionalităţi cărora trebuie să li se asigure drepturile legitime […] în cadrul unei Transilvanii unitare […]“.

Trebuie observat că liderul maghiar utilizează conceptul neorevizionist de „popor transilvan”, vehiculat şi în anii ’80 ai secolului trecut.

27. 2007, noiembrie, 16

Consiliul Naţional Secuiesc solicită sprijinul Adunării Parlamentare a Consiliului Europei pentru adoptarea modelului de autonomie catalan

Scrisoare deschisă Excelenţei Sale Lluis Maria de Puig, membru al Adunării Parlamentare a Consiliului Europei

„Excelenţă!

Consiliul Naţional Secuiesc salută recomandarea nr. 1811/2007 a Consiliului Europei privind regionalizarea europeană, adoptată la 3 octombrie. Apreciem că Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei a recunoscut că procesul de regionalizare, care se desfăşoară acum în Europa, are impact asupra valorilor universale, asupra drepturilor individuale şi colective pentru a căror protecţie a fost înfiinţat, mai bine mult de jumătate de veac, Consiliul Europei.

În opinia noastră, nu este întâmplător că pregătirea acestui document important, redactarea raportului privind regionalizarea, a fost asumat de un membru catalan al adunării. Poporul catalan, în vederea exercitării dreptului său la autodeterminare, a creat un sistem de instituţii exemplar pentru toate popoarele lumii care trăiesc în minoritate. Consiliul Naţional Secuiesc, în mod similar, doreşte să realizeze garanţiile instituţionale ale libertăţii colective şi să ajungă, măcar la şaptesprezece ani după schimbarea de regim, la acel nivel al autodeterminării la care catalanii au ajuns imediat după prăbuşirea regimului Franco.

În schimb, în România, după 1989 noua elită politică a devenit beneficiar al concentrării de putere moştenită din trecut, oferită de statul centralizat, iar astăzi, în descentralizare şi subsidiaritate, vede limitarea propriei puteri. Astfel face joc dublu, astăzi, în România, cel care este părtaş la putere: pe de o parte doreşte să creeze aparenţa corespunderii la cerinţele europene ale democraţiei regionale, în realitate vrea să conserve mecanismele puterii contrare acesteia, care servesc propriile interese restrânse.

Cu această ambivalenţă a devenit România membru al Uniunii Europene. Consiliul Naţional Secuiesc aspiră la un statut autonom al Ţinutului Secuiesc, având în vedere normele internaţionale general acceptate, folosind drept exemple modelele în funcţiune ale autonomiilor europene. În acest interes, am înaintat Parlamentului României un proiect de lege care este în deplină concordanţă cu recomandările Consiliului Europei şi cu obligaţiile asumate unilateral de România la primirea în Consiliul Europei. Este în concordanţă cu recomandarea nr. 1811/2007, recent adoptată, având în vedere hotărârea Consiliului Naţional Secuiesc adoptată cu ocazia constituirii, prin care s-a exprimat dorinţa de transforma Ţinutul Secuiesc într-o regiune a Uniunii Europene.

Parlamentul României a respins, fără dezbatere, iniţiativa legislativă. După aceasta, Consiliul Naţional Secuiesc a iniţiat un referendum, invocând legea referendumului în vigoare, care prevede că propunerile legislative privind modificările limitelor teritoriale ale unităţilor administrative vor fi supuse consultării prealabile a cetăţenilor din unităţile respective, prin referendum. În mai multe localităţi, consiliile locale au decis organizarea referendumului, dar hotărârile au fost atacate de prefecţi la instanţele de contencios administrativ şi au fost anulate.

În România, instanţele judecătoreşti nu sunt independente, în consecinţă sentinţele corespunzătoare aşteptărilor puterii centrale au fost justificate cu motivul că înfiinţarea regiunii autonome a Ţinutului Secuiesc – împărţit azi între trei judeţe – este posibilă numai după un referendum pe scară naţională. Prin aceasta, autorităţile române au încălcat principiul subsidiarităţii şi au lipsit cetăţenii localităţilor din Ţinutul Secuiesc de posibilitatea de a-şi exprima în mod liber părerea în privinţa propriului viitor.

Consiliul Naţional Secuiesc a iniţiat, în mai multe rânduri, dialog cu autorităţile competente din România, privind modul în care acestea doresc să răspundă obligaţiei lor asumate, privind îndeplinirea recomandării nr. 1201 a Consiliului Europei, cu accent deosebit la articolul 11, dar autorităţile române au refuzat chiar şi dialogul.

După aceasta, Consiliul Naţional Secuiesc a iniţiat un referendum neoficial, în cursul căruia, în prezenţa observatorilor imparţiali, au fost întrebaţi 170.000 de cetăţeni, iar majoritatea covârşitoare a acestora a fost de acord cu autonomia Ţinutului Secuiesc.
Excelenţă!

Dumneavoastră, ca raportor al recomandării 1333/1997, privind cultura şi limba aromână, aţi dat dovadă de empatie faţă de minorităţi, aţi dat dovadă că sunteţi un excelent cunoscător al relaţiilor din România şi cunoaşteţi mentalitatea autorităţilor române privind problemele naţionale.

Vă rog, personal, să sprijiniţi numirea unui raportor de către Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei, în vederea evaluării situaţiei generale a comunităţii naţionale secuieşti cu identitate maghiară, populaţia indigenă compactă a Ţinutului Secuiesc, în vederea examinării aspiraţiei declarate de autonomie şi, în urma acestuia, Adunarea Parlamentară a Consiliul Europei să adopte o hotărâre privind autonomia Ţinutului Secuiesc.

Vă rog să sprijiniţi formularea pentru România a unei recomandări prin această hotărâre, pentru a se preocupa realmente de voinţa, exprimată prin referendum, a locuitorilor Ţinutului Secuiesc şi să atenţioneze România, cu privire la obligaţiile asumate pe care trebuie să le îndeplinească.

Consiliul Europei, pe lângă recomandările cu valoare generală, nu o dată a formulat recomandări concrete, privind unele popoare minoritare, grupuri etnice europene sau culturi. Este suficient să amintim, pe lângă recomandarea deja amintită privind aromânii, recomandarea 1521/2001 privind ceangăii, recomandarea 1291/1996 privind cultura idiş, recomandarea 1203/1993 privind romii europeni sau rezoluţia 1171/1998, privind minorităţile uraliene periclitate din Rusia.

Cu sprijinul recomandării Consiliului Europei privind situaţia concretă a poporului secuiesc, procesul regionalizării din România poate să fie în concordanţă cu prevederile recomandării 1811/2007, poate sprijini poporul secuiesc în validarea dreptului la autodeterminare, care ar servi prosperitatea economică a acestui spaţiu, cât şi stabilitatea ei în viitor.

Cu deosebită consideraţie,

Fodor Imre, Preşedintele Consiliului Naţional Secuiesc
Târgu Mureş, 16 noiembrie 2007″.

28. 2008, ianuarie

Scrisoarea trimisă preşedintelui României de către Tőkés László, deputat în Parlamentul Europei, preşedintele Consiliului Naţional al Maghiarilor din Transilvania

Domnului Preşedinte al României,

Traian Băsescu
Bucureşti, Palatul Cotroceni

Stimate Domnule Preşedinte,

Conform celor convenite cu ocazia vizitei noastre din data de 5 Decembrie 2007 vă înaintăm, prin prezenta, setul de documente ce fundamentează temele dezbătute la întâlnire.

Cuprins:

1. Iniţiativă privind masa rotundă româno-maghiară;
2. Iniţiativă privind urgentarea acreditării Universităţii Creştine „Partium”;
3. Iniţiativă pentru elaborarea studiului privind minoritatea maghiară în regimul comunist;
4. Iniţiativă pentru asigurarea reprezentării parlamentare echitabile a minorităţilor naţionale;
5. Propunere privind numirea unui consilier în Administraţia Prezidenţială pe domeniul minorităţilor;
6. Punct de vedere privind proiectele de autonomie înaintate de reprezentanţii comunităţii maghiare.

Conform înţelegerii noastre din decembrie, vă cerem, totodată, să ne comunicaţi o dată în care programul Excelenţei voastre vă permite să ne primiţi pentru continuarea schimbului de păreri.

Excelenţă, urându-vă succes şi sănătate pentru îndeplinirea sarcinilor de înaltă responsabilitate pe care le aveţi, primiţi alesele noastre consideraţiuni,

Cu stimă,

Tőkés László
Deputat în Parlamentul European
Preşedinte, Consiliul Naţional Maghiar din Transilvania

29. 2008, februarie, 22

Consiliul Naţional Secuiesc solicită Consiliului Europei să realizeze un raport despre autonomia Ţinutului Secuiesc

Consiliul Naţional Secuiesc (CNS) cere ca un reprezentant special al Consiliului Europei să vină în România şi să întocmească un raport despre autonomia Ţinutului Secuiesc. Reprezentanţii Consiliului au trimis, în acest sens, un memorandum Adunării Parlamentare a Consiliului Europei.

La întâlnirea de la Sfântu Gheorghe, liderii CNS au făcut public rezultatul referendumului neoficial, organizat anul trecut, potrivit căruia 99,3 % din populaţia consultată doreşte autonomia Ţinutului Secuiesc.

Cu acest prilej, Tőkés László a declarat: „Puterea din România nu pare să fi învăţat din exemplele istoriei, conflictul din Kosovo a izbucnit pentru că populaţiei albaneze i-au fost refuzate drepturile de autonomie. Fără Ţinutul Secuiesc nu există viitor pentru maghiarii din Transilvania”.

30. 2008, martie, 10

Conferinţa regională de la Jimbolia a reprezentanţilor UDMR în autorităţile locale susţine autonomia teritorială a „Ţinutului Secuiesc”

UDMR a decis să sprijine „autonomia teritorială”, „alături de Consiliul Naţional Secuiesc, Uniunea Civică Maghiară şi de Partidul Civic Maghiar. Participanţii la reuniunea de la Jimbolia au adoptat o declaraţie în care apreciază drept „firească” năzuinţa Ţinutului Secuiesc la autonomie teritorială.

Sursa: Victor Roncea

Sursa Foto: Victor Roncea

Adauga un comentariu!

Nume (necesar)

Website


*

Editoriale din aceeasi categorie

Autor: Aciduzzul | 9 decembrie, 2017 | 0 comentarii | 572 vizualizari | 3 voturi

Cioturi de arbori cu circumferinta de peste 5 metri, ulei de motor ars, paraie distruse, buldozere si drujbe care ”canta” neincetat pe toate vaile de-a lungul raului Cerna. Asa se prezinta astazi Parcul National Domogled – Valea Cernei, cel mai mare din cele 13 din Romania. Padurile ramase neatinse, formate prin procese naturale dupa ultima […]

Autor: Aciduzzul | 29 iulie, 2017 | 0 comentarii | 491 vizualizari | 2 voturi

Publicatia AgroStandard lanseaza Studiul de piata „Top 600+ Cele mai mari Exploatatii Agricole din Romania”, prima analiza de acest fel realizata vreodata in Romania. Studiul a fost realizat urmare a solicitarilor venite din partea mediului de afaceri, data fiind absenta informatiilor oficiale cu privire la fondul funciar din tara noastra, precum si a lipsei unor […]

Autor: Aciduzzul | 13 septembrie, 2015 | 1 comentarii | 610 vizualizari | 4 voturi

Toata lumea vorbeste zilele acestea despre criza imigrantilor. Toti se intrec in teorii care mai de care mai fanteziste cu privire la cauzele si la solutiile pentru acesta “criza” si s-au format deja doua tabere cu pozitii antagonice pe marginea acestui subiect. Pe de-o parte gruparile nationaliste de pe tot cuprinsul Europei care intuiesc pericolul […]

Autor: Aciduzzul | 26 august, 2015 | 0 comentarii | 359 vizualizari | 3 voturi

Marius Serban Toata lumea asista (neputincioasa) zilele acestea la o adevarata invazie a emigrantilor din tarile arabe catre Europa, care a inceput brusc, suspect de brusc. Desi subiectul este intors pe toate partile de mainstream-media, nimeni nu spune de ce aceasta invazie se petrece tocmai acum. Pana la urma razboaiele din Siria, Irak, Libia, Afganistan […]

Autor: Aciduzzul | 15 martie, 2015 | 0 comentarii | 1547 vizualizari | 9 voturi

Cazul Darius Valcov este unul cat se poate de clar al triumfului neoliberalismului si al jafului institutionalizat practicat de mafiile transnationale, numite gratios, FMI, BM, UE, etc., in coloniile cocotiere pacificate, populate cu oi placide, spalate excesiv pe creier, cam cum este Romania. Pentru a intelege resorturile dupa care functioneaza institutia care a acaparat spatiul […]

Ofera o donatie
Dacă vrei să contribui și tu, poți dona aici:
fii aproape de noi
Conferinta_AGROstandard
PUB
web design profesionist
Red Moon Media
CAMPANII bp
Atitudine Contemporana
Televiziunea Copiilor
Le Pre
1984 George Orwell
Televiziunea Copiilor
piata BIO
alimente organice
internet manipulation techniques
Adauga banerul de partener Badpolitics pe site-ul tau bad politics
bad politics

2009 - 2024 © BadPolitics