Sustine Bad Politics
arhiva stiri
starea vremii
Failure notice from provider:
Connection Error:http_request_failed
ANUNTURI UMANITARE
Economie
Cum faci rost de bani ca sa pornesti o afacere de la zero
Aciduzzul | 18 martie, 2012 | 0 comentarii | 655 vizualizari |
(Fara voturi momentan)

Finantarile bancare pentru afaceri start-up pot fi accesate doar dupa doi ani de activitate a firmei. Intreprinzatorii care vor sa porneasca ceva de la zero trebuie sa se bazeze pe ajutorul cunostintelor sau, mai rar, al unor business angels. Regula de aur a „celor trei P“ este predata studentilor chiar de un bancher la cursul privind instrumentele de finantare pentru inceperea unei afaceri. „Stiti cine sunt cei trei P la care trebuie sa apelezi pentru a finanta o afacere de la zero? Parinti, prieteni sau alti prosti, toti dispusi sa iti dea sau sa iti imprumute bani“, spune Tiberiu Moisa, director executiv clienti corporativi si IMM la Banca Transilvania si, totodata, profesor universitar. Regula este mai mult decât o anecdota pentru majoritatea intreprinzatorilor care vor sa infiinteze o firma, in conditiile in care bancile acorda finantari pentru afacerile start-up doar dupa doi ani de activitate.

Firmele noi se lipesc greu si de facilitatile fondurilor de garantare si contragarantare pentru IMM, doar 7% din acestea jungând la ele. Cu toate acestea, in fiecare an se infiinteaza peste 100.000 de firme noi si, chiar daca aproape jumatate mor in primele sase luni, intreprinzatorii gasesc resurse pentru a o lua de la capat. „Moare firma, nu antreprenorul“, spune Moisa.

Capital a aflat de la specialisti solutiile prin care intreprinzatorii aflati la inceput de drum pot gasi bani in alte parti decât la ghiseul bancii, precum si modalitatile de finantare la care pot apela dupa primii ani de activitate.

Nicolae Dimaca, din Constanta, a inceput prin a repara televizoare, radiouri si alte aparate electronice acasa, pentru cunoscuti si prieteni. Dupa ce și-a infiintat firma a indraznit sa inchirieze un spatiu in care sa iși desfașoare activitatea, urmând apoi perioada de acumulare și de reorientare a businessului catre ceva cu o valoare adaugata mai mare. Chiar și atunci, finantarea obtinuta de la banca a fost pe persoana fizica, sub forma de credit garantat cu propria lui locuinta. Acum este prezent in Top 300 cei mai bogati români și detine opt showroom¬uri auto la nivel national.

Toata lumea vorbește de finantarea start-upurilor, de greutatea obtinerii unor imprumuturi și de slabele șanse de infiintare a unei firme noi. Problema start-upurilor este vazuta distorsionat. Peste tot in lume, acestea sunt finantate de banci intr-o mica masura. Totuși, bancherii recunosc ca „IMM-urile produc mai multa inovatie decât corporatiile“, spune Bogdan Spuza, director marketing Unicredit Tiriac Bank.

Autofinantarea, cheia succesului

Tiberiu Moisa, director executiv Clienti corporativi și IMM din Banca Transilvania, profesor și militant activ in organizatii neguvernamentale menite sa educe antreprenorii, ne ofera o definitie succinta a inceputului in afaceri: „Știti ce le spun studentilor mei când ajungem sa vorbim despre instrumentele de finantare pentru inceperea unei afaceri? Regula de aur a celor 3P. Știti cine sunt cei trei P la care trebuie sa apelezi pentru a finanta o afacere de la zero? Parinti, prieteni sau alti proști, toti dispuși sa iti dea sau sa iti imprumute bani“.

Sunt zeci de mii de firme care se infiinteaza azi, și mâine dispar, nu neaparat pentru ca antreprenorul a fost slab pregatit sau nu se pricepe la afaceri, ci pur și simplu pentru ca poate ideea de a face un restaurant la intersectia celor doua strazi de dincolo de Ateneu nu a fost buna. Tocmai de aceea, autofinantarea in primii ani este esentiala. Ea probeaza capacitatile și rezistenta businessului inceput. „In fiecare an se infiinteaza in medie 60.000-70.000 de firme noi. Jumatate dintre firmele nou-infiintate mor dupa șase luni de existenta. Moare firma, nu antreprenorul“, subliniaza Tiberiu Moisa.

In Uniunea Europeana, finantarea unei firme care exista in piata de trei ani este incadrata la finantarea start-upurilor. In România, așa cum precizeaza Melania Mirea, șef departament IMM din BCR, limita este de doi ani de functionare.

Fondurile de garantare au uitat sa apese pe acceleratie

Dupa cum arata Florin Banateanu, director consultanta KPMG, principalele modalitati de finantare pentru IMM-uri in prezent sunt: resursele proprii, imprumuturile private ale actionarilor/asociatilor, credit comercial (imprumut furnizori, plati in avans), finantari obtinute cu sprijinul unor institutii specializate (garantii ale FNGCIMM), emisiuni de titluri (actiuni sau obligatiuni) pe piata de capital, capital participativ si alte finantari ale investitorilor privati (business angels) sau institutionali (fonduri cu capital de risc).

Analiza dinamicii principalelor modalitati de finantare a IMM-urilor din România, in perioada 2005-2011, arata ca instrumentele financiare specifice fiecarei etape din dezvoltarea unui IMM au grade diferite de accesibilitate. „Finantarea necesara demararii unei afaceri nu pare a constitui o dificultate insurmontabila, fapt demonstrat de media de peste 10.000 de firme inmatriculate pe luna in perioada dinaintea crizei (2003-2008) sau de numarul relativ redus de clienti ai principalelor patru mari societati de microfinantare“, subliniaza Banateanu.

Finantarea initiala este problematica din cauza absentei unor retele de business angels cu acoperire regionala sau nationala, a lipsei instrumentelor de capital de risc si a unor instrumente hibride flexibile de finantare pentru valori relativ mici (pâna la 200.000 euro). Din aceleași motive este dificila finantarea primei etape de dezvoltare (emerging growth), in special pentru intreprinderile noi (start-up) si pentru intreprinderile mici inovative.

Teoretic, in sprijinul acestora ar trebui sa vina bancile comerciale, iar fondurile de garantare și contragarantare ale statului sa aiba un cuvânt mai greu de spus. Ioan Hidecguti, președintele Fondului Român de Contragarantare, arata ca, la sfârșitul lui 2011, Fondul oferise contragarantii pentru un numar de 616 start-upuri, in valoare de 81 milioane de lei, și ca intentioneaza sa solicite o majorare a capitalului FRC pentru a majora media finantarilor garantate și contragarantate.

Business angels, investitor greu de gasit

Finantarile bancare functioneaza pentru antreprenorii care infiinteaza o firma noua, dar care nu sunt la primul business si au o relatie cu banca, precum și pentru acele companii mici care se desprind din companiile mari și apar formal ca start-upuri. Urmeaza apoi categoria vizionarilor: acele firme care se infiinteaza pornind de la o idee care poate schimba mediul de afaceri sau poate inventa o ramura economica noua. Pentru aceasta categorie, finantarea este problematica, mai ales ca românul ramâne fidel proverbului „nu da cioara din mâna pe vrabia de pe gard“.

Aici, intervin retelele de business angels (gen Marius Ghenea) și fondurile de capital de risc (Oresa Venture Capital), destul de slab reprezentate la noi. Accesarea unor retele externe de business angels nu este insa o idee rea, iar Capital va poate recomanda: World Business Angels Association (http://www.wbaa.biz), The British Business Angels Association (http://www.bbaa.org.uk), EBAN | The European Trade Association for Business Angels (http://www.eban.org).

Pentru fondurile cu capital de risc sunt recomandate firmele de consultanta financiara, care pot identifica fondurile dispuse sa riște o mica suma de bani contra unui procentaj de 5%-10% din actiunile firmei pentru o idee, la fel ca un business an¬gels. Iar Tiberiu Moisa opineaza ca mai este inca de lucru la realizarea unui mai bun dialog intre antreprenori și banci.

Finantam start-upurile care au doi ani de functionare pe piata. Majoritatea start-upurilor gestionate de femei și finantate de BCR sunt din zona serviciilor. Melania Mirea, șef departament Microintreprinderi și PFA BCR

Jumatate dintre firmele noi mor in primul an. Nu bancile, ci autofinantarea este importanta in prima faza. Situatia este valabila oriunde in lume. Tiberiu Moisa, director executiv Clienti corporativi și IMM Banca Transilvania

Crearea retelelor regionale de business angels și fondurile de capital de risc sunt solutii pentru imbunatatirea finantarii IMM-urilor.
Florin Banateanu, director consultanta, KPMG

Finantari in functie de tipul de start-up care le acceseaza

• DIVERSIFICARE Intreprinzatorii care nu sunt la prima afacere, au deja o relatie cu banca și infiinteaza o firma noua pentru diversificare sau reorientare a businessului sunt finantati de banci.
• SPIN-OFF Companii mici desprinse din mari corporatii, de regula externalizari ale unor servicii intr-o companie mai mica, unde sunt aceiași actionari.
• „Business angels“ Investitori in idei www.wbaa.biz, www.bbaa.org.uk, www.eban.org/
• Afacerea de la Zero Inceputurile merg pe autofinantare, bani de la prieteni, parinti sau alte rude. Un restaurant, o cafenea, o florarie se finanteaza cu bani proprii oriunde in lume.
• SEED Sunt acele fonduri cu capital de risc, incubatoarele de afaceri, institutii care finanteaza 5-10% dintr-o afacere noua, daca ideea de business este noua, iar in timp poate deveni un succes

Sursa: Capital

Adauga un comentariu!

Nume (necesar)

Website


*

Editoriale din aceeasi categorie

Autor: Aciduzzul | 10 martie, 2021 | 1 comentarii | 263 vizualizari | 4 voturi

Evident, doar oligofrenii si deficientii mintali in stadiu avansat pot crede ca poti lua Covid mai repede mancand o friptura sau band o bere la un restaurant cu cativa prieteni, decat calcandu-te in picioare in hipermarket. Si totusi, nu s-a luat niciodata in calcul inchiderea hipermarket-urilor. A pietelor taranesti, in schimb, da…Explicatia este simpla. Desi […]

Autor: Aciduzzul | 29 noiembrie, 2020 | 0 comentarii | 130 vizualizari | 3 voturi

Partidul Noua Romania (PNR), sustinut de catre Miscarea Civica Frontul Alfa, cere decapusarea bugetului public, drenat in prezent catre buzunarele unei clici bolsevico-securiste, cu efecte grave asupra dezvoltarii si bunei functionari a societatii romanesti. In contextul crizei economice fara precedent care se intrevede la orizont inca din aceasta iarna, decapusarea bugetului public reprezinta o chestiune […]

Autor: Aciduzzul | 28 noiembrie, 2020 | 0 comentarii | 107 vizualizari | 3 voturi

Partidul Noua Romanie (PNR), sprijinit de Miscarea Civica Frontul Alfa cere imperativ stoparea TOTALA si URGENTA a defrisarilor de orice fel si interzicerea exportului de masa lemnoasa bruta si prelucrata primar pentru o perioada de zece ani. Aceasta masura putea fi luata oricand pana acum de catre cei care s-au perindat la conducerea tarii, insa […]

Autor: Aciduzzul | 9 octombrie, 2020 | 0 comentarii | 187 vizualizari | 4 voturi

Producatorii romani, discriminati in tara lor

Autor: Aciduzzul | 7 septembrie, 2020 | 1 comentarii | 175 vizualizari | 2 voturi

De ce nu mai gasesc fabricile de conserve rosii pentru bulion in Romania?!

Ofera o donatie
Dacă vrei să contribui și tu, poți dona aici:
fii aproape de noi
Conferinta_AGROstandard
PUB
web design profesionist
Red Moon Media
CAMPANII bp
Atitudine Contemporana
Televiziunea Copiilor
Le Pre
1984 George Orwell
Televiziunea Copiilor
piata BIO
alimente organice
internet manipulation techniques
Adauga banerul de partener Badpolitics pe site-ul tau bad politics
bad politics

2009 - 2024 © BadPolitics