V-ati gandit vreodata cum ar fi sa plecati de acasa si sa nu mai stiti sa va intoarceti? Nu e o gluma, a devenit ceva obisnuit la albine, care si-au pierdut radarul. Albine ametite, dezorientate, care isi pierd echilibrul, tremura sau sunt incapabile sa zboare. Roiuri agresive care ataca oameni si animale – un experiment scapat de sub control al unor cercetatori brazilieni , punandu-le in pericol viata. Nu este o imagine dintr-un film de groaza al lui Alfred Hitchcock, ci o realitate a zilelor noastre. Iar cercetatorii nu reusesc sa le desluseasca secretul in niciun fel. Un lucru e clar totusi, albinele isi vad in continuare de treaba, numai ca nu se mai intorc la stup. Uita sa revina acasa sau, mai bine zis, nu mai stiu cum sa o faca. Practic, isi pierd simtul orientarii, radarul propriu – semn ca le-a fost afectat sistemul nervos.
Declinul sau mortalitatea albinelor – cum le place oamenilor de stiinta sa numeasca fenomenul – este o problema care da batai de cap apicultorilor, mai ales in ultimii ani. In Franta, de exemplu, mortalitatea albinelor a crescut foarte mult incepand cu anul 2000, fiind pierduta circa o treime din populatie, sustine Yves Le Conte, director de cercetare in cadrul Institutului National de Cercetare Agronomica Avignon (INRA). Pierderi importante au fost inregistrate si in SUA, China sau Spania.
Dincolo de faptul in sine, ceea ce ingrijoreaza sunt urmarile acestui proces, atat de ordin economic, cat si social. Nu de alta, dar albinele asigura polenizarea – creste productia cu 30% – a circa o treime din culturile agricole la nivel mondial, dar si echilibrul ecosistemelor plantelor. Iar orice dereglare intervenita pe acest lant poate avea urmari dezastruoase. Am muri de foame fara polenizatori, afirma specialistul francez.
Care este cauza mortalitatilor? Nu exista un factor unic, ci mai degraba o combinatie intre mai multi factori care afecteaza albinele, spune Le Conte. In viata de zi cu zi vorbim de o multime de lucruri, mergand de la radiatiile produse de un simplu telefon, pana la tot felul de boli, virusi sau chiar pesticide – ale caror urme au fost descoperite chiar in stup –, dupa cum sustin specialistii.
Nu in ultimul rand, stresul cotidian reprezentat de interventia omului asupra mediului inconjurator, dar si schimbarile climatice isi spun cuvantul. Putini stiu ca, daca este seceta, albinele resimt lipsa nectarului si a polenului sau ca, in caz de ploaie, nu pot iesi la cules. Iar in atari conditii, apicultorii trebuie sa-si programeze din timp iesirile in camp.
Mai mult, trebuie sa cunoasca si care este perioada de inflorire a culturilor agricole, mai ales ca, in ultima vreme, aceasta s-a redus foarte mult. Nu mai vorbim de faptul ca fermierii devin tot mai interesati de soiuri noi cu performante superioare, inclusiv plante modificate genetic (OMG), fara sa ia in calcul consecintele asupra mediului inconjurator.
La floarea-soarelui, de exemplu, tot mai multi apeleaza la hibrizi cu un procent ridicat de autofertilizare, care poate ajunge in unele cazuri chiar si pana la 95%. Iar in astfel de cazuri, rolul albinei dispare. Teoretic, pentru ca nu se poate face abstractie de faptul ca rolul albinelor este esential pentru polenizare.
Dincolo de paradoxuri – mortalitate mai mica in oras decat pe campuri , solutia salvatoare ar putea fi apicultura ecologica sau renuntarea la practicile intensive cu efect daunator asupra mediului inconjurator.
Altfel, daca albinele dispar de pe fata Pamantului – conform unei declaratii socante a lui Albert Einstein –, „omul mai are doar patru ani de existenta“. Putin probabil sa se intample. Mai degraba vom plati tot mai mult pentru miere si alimente.
Sursa: Forbes
Adauga un comentariu!
Editoriale din aceeasi categorie
Marius Șerban Odată cu intrarea într-o nouă stare de criză, după ce tocmai am ieșit din una de alertă, pentru că, nu-i așa, starea de continuă criză este singura formulă prin care mai poate fi controlată cât de cât o populație debusolată, anomizată, se vântură tot felul de versiuni de proiecte de lege, prin care, […]
Autor: Aciduzzul | 10 martie, 2021 | 3 comentarii | 401 vizualizari | 6 voturi
Legea vaccinarii obligatorii a fost adoptata in UNANIMITATATE in comisia de santate din Camera Deputatilor. Adica au votat-o toate “partidele” politice, fara exceptie! Chiar daca au fost aduse sute de amendamente fata de varianta adoptata acum doi ani de Senat, ce sa vezi, s-a pastrat neatins un articol, cu ginion, articolul 13 care prevede la […]
Autor: Aciduzzul | 1 decembrie, 2020 | 2 comentarii | 454 vizualizari | 1 vot
Niciodata in intreaga sa istorie statul si poporul roman, atat cat a mai ramas, nu au fost atat de aprope de extinctie ca acum. Practic, acum se joaca viitorul Romaniei intr-un context politic international extrem de nefavorabil. Lipsa de reactie inseamna acum, pur si simplu, extinctie! Practic, toate partidele, cu exceptia Partidului Noua Romanie (PNR) […]
Autor: Aciduzzul | 1 decembrie, 2020 | 1 comentarii | 146 vizualizari | 2 voturi
Partidul Noua Romanie (PNR) considera ca Justitia din Romania este una dintre cele mai corupte institutii publice, fapt confirmat de sondajele de opinie, deciziile contradictorii si arbitrare ale magistratilor avand repercursiuni catastrofale asupra oamenilor si decredibilizand semnificativ statul roman, si asa in disoulutie. PNR sustine cu tarie o lege prin care magistratii sa fie trasi […]
Autor: Aciduzzul | 29 noiembrie, 2020 | 1 comentarii | 231 vizualizari | 2 voturi
Partidul Noua Romanie (PNR), sustinut de Miscarea Civica Frontul Alfa, sustine ca este o problema de siguranta nationala, in contextul crizei economice fara precedent care va lovi Romania, confiscarea averilor ilicite, investigarea surselor averii afisate, cu precadere pentru demnitari si functionarii publici, audit pentru verificarea datoriei publice a Romaniei, reintroducerea pedepsei cu moartea si majorarea […]