Problema organismelor modificate genetic este departe de a fi lamurita si probabil va mai trece multa vreme pana vor exista studii care sa justifice pozitiile pro sau contra vis-a-vis de aceste culturi, dar si fata de produsele alimentare provenite de la animale clonate. Nici chiar la nivelul Comisiei Europene nu exista o pozitie comuna in ce priveste OMG-urile sau clonarea animalelor. Divergentele dintre Parlament si Consiliu sunt de notorietate, miza fiind un posibil conflict comercial cu SUA, tara adepta a biotehnologiilor. Ca sa scape de responsabilitatea luarii unei decizii cu privire la cultivarea sau interzicerea OMG-urilor, UE a lasat la latitudinea fiecarei tari sa decida. Intre timp, pe lista de asteptare pentru omologarea de noi soiuri se mai afla alte 17 varietati de porumb, cartof si soia.
In acest context, pozitia mediului academic referitoare la plantele modificate genetic, vizata de presedintele ASAS Gheorghe Sin si presedintele Academiei Romane Ionel Haiduc pare de-a dreptul bizara daca nu chiar face nota discordanta.
Cititi si va minunati: http://www.madr.ro/pages/comunicate/pozitia-mediului-academic.pdf
Cultivarea OMG-urilor: dreptul de a spune NU
Statele Membre trebuie sa aiba libertatea de a decide daca restrictioneaza sau interzic culturi modificate genetic, potrivit unei modificari propuse in legislatie. PE va decide marti daca va sustine recomandarea Comisiei pentru mediu de a permite statelor sa invoce motive legate de mediu atunci cand iau astfel de decizii, aspect exclus in propunerea facuta. Acest lucru ar asigura o baza legala mai puternica pentru asemenea decizii in contextul normelor existente in comertul international.
In prezent, doua varietati de culturi modificate genetic au primit aprobarea Uniunii Europene de a fi cultivate: o anumita specie de porumb si un tip de cartof adaptat pentru productia de amidon. In momentul de fata, putine state membre UE cultiva aceste culturi in scop comercial iar unele dintre ele au aplicat interdictii in cadrul asa-numitei “clauze de salvgardare”, tinand cont de regulile existente.
Noile propuneri ar renationaliza de fapt deciziile in ceea ce priveste restrictionarea sau interzicerea cultivarii de culturi modificate genetic, dar nu ar afecta procesul actual de aprobare UE. O petitie recenta a cetatenilor, cu peste un milion de semnaturi, a solicitat Uniunii Europene sa aplice un moratoriu privitor la autorizatiile noi emise. Consiliul isi va contura o pozitie dupa votul din Parlament.
In anul 2009, un numar total de 94.800 de hectare au fost insamantate cu porumb de tipul MON810, in cinci state membre (Spania, Republica Ceha, Portugalia, Romania si Slovacia), dintre care 80% in Spania. Cartoful Amflora este cultivat momentan in trei state membre: Suedia, Germania si Republica Ceha.
Dezacord la nivelul UE
Parlamentul European si Consiliul nu au ajuns la un acord vis-avis de produsele alimentare provenite de la animalele clonate. Oaia Dolly – primul animal clonat – a fost creata in 1996. Dupa 15 ani, i-au urmat exemplul vaci, porci si capre. Intrebarea care se pune acum este daca putem folosi in alimentatie animalele clonate. Parlamentul European spune ca nu, cerand o interdictie totala a carnii ce provine din animale clonate si descendentii lor.
Noaptea trecuta, Parlamentul European si Consiliul UE nu au reusit sa ajunga la un acord in aducerea la zi a regulilor privind alimentele noi. Principalele puncte ale dezacordului au fost alimentele derivate din animale clonate si nanotehnologia. Alimentele sunt considerate „noi“ daca sunt produse cu ajutorul unor procese tehnologice noi sau daca nu sunt consumate decat de putin timp in UE.
Alimentele derivate din animale clonate
Pozitia Parlamentului European a fost ferma: pe piata europeana nu trebuie sa existe alimente derivate din animalele clonate, iar tehnologia clonarii trebuie interzisa in UE pentru productia alimentara. Consiliul si Comisia sunt de acord cu interzicerea alimentelor provenite de la animale clonate, dar nu doresc extinderea interdictiei la descendentii acestora.
Clonele in alimentatie• In momentul de fata nu exista reguli care sa interzica alimentele derivate din animale clonate. Lipsa unui acord intre Parlament si Consiliu face ca Regulamentul din 1997 privind alimentele noi sa ramana in vigoare. Conform acestui regulament, alimentele derivate din animale clonate trebuie autorizate inaintea comercializarii, dar nu si alimentele derivate din descendentii acestora.
„Este foarte frustrant faptul ca Consiliul nu asculta opinia publica“, au spus intr-o declaratie comuna presedintele delegatiei Parlamentului European la dezbaterile in consiliul de conciliere, socialistul italian Gianni Pittella si raportoarea olandeza Kartika Liotard de la Grupul Confederal al Stangii Unite Europene/Stanga Verde Nordica.
63% din cetatenii europeni au spus intr-un sondaj Eurobarometru realizat in 2008 ca este „improbabil“ ca vor cumpara alimente derivate din animalele clonate. 61% din europeni cred ca, din punct de vedere moral, clonarea este un lucru rau. ….
Nanotehnologia
Nanotehnologia este o practica noua in sectorul alimentar. La dimensiuni reduse, materialele au proprietati diferite. Nano-ingredientele pot fi folosite ca agenti anti-bacterieni sau pentru a schimba culoarea sau aroma alimentelor. Deputaţii europeni au spus ca nanotehnologia trebuie supusa unor verificari pentru evaluarea sigurantei alimentare. Eurodeputatii mai cer ca alimentele ce contin nano-ingrediente sa fie etichetate ca atare.
Adauga un comentariu!
Editoriale din aceeasi categorie
Autor: Aciduzzul | 28 iunie, 2020 | 0 comentarii | 132 vizualizari | 2 voturi
De aproape trei luni, artistii romani n-au mai vazut scena sau mai simplu spus au ajuns muritori de foame! Daca in continuare nu se vor putea organiza spectacole cu un numar rezonabil de spectatori, astfel incat sa fie cat de cat profitabile, industria de entertainment din Romania pur si simplu va muri, sustine Misu Cernea, […]
Autor: Aciduzzul | 23 ianuarie, 2020 | 0 comentarii | 178 vizualizari | 2 voturi
Numarul deceselor cauzate de noul coronavirus din China a ajuns la 25, iar numarul persoanelor infectate se ridica la 616, au informat autoritatile sanitare din aceasta tara, citate de Sky News, potrivit Mediafax. umarul deceselor cauzate de virusul misterios din China a crescut dramatic: risc major de epidemie globala China a confirmat marti sase decese […]
Autor: Aciduzzul | 22 octombrie, 2018 | 0 comentarii | 371 vizualizari | 1 vot
Tocmai am citit o nota a Jurnalistului de serviciu, suparat ca la o dezbatere despre Mediu la ProRomania n-a putut bea nici macar un pahar cu apa…. Pai, normal, la cat de multi sunt in firul de asteptare pentru devalizarea tarii asteia, nu-si pot permite sa aiba cheltuieli nedeductibile nici macar cu apa chioara, dar […]
Autor: Aciduzzul | 7 august, 2012 | 0 comentarii | 375 vizualizari | 4 voturi
Ca de multe ori in ultimele saptamani “guvernul” Ponta ne-a facut o noua surpriza. Practic, in doar 24 de ore si-a schimbat radical pozitia si a facut un prim pas inapoi. Blocul monolit kominternist a inceput sa aiba primele fisuri. Inca de ieri i-a revenit roseata in obraji si zambetul pe fata lui Traian Basescu. […]
Autor: Aciduzzul | 3 august, 2012 | 2 comentarii | 461 vizualizari | 5 voturi
Teroristii nu sunt doar aceia care pun la cale un puci cu arma in mana. O gasca ilegitima care orchestreaza debarcarea unui presedinte legitim invocand motive care mai de care mai puerile/imbecile si care pune pe butuci economia nationala si afecteaza grav veniturile romanilor in decurs de doar cateva saptamani, poate fi incadrata la fel […]