Sustine Bad Politics
arhiva stiri
starea vremii
Failure notice from provider:
Connection Error:http_request_failed
ANUNTURI UMANITARE
Francmasonerie
Delapidare si spalare de bani la Fundatia Vintu de la Bruxelles? Peripetiile masonului Unteanu (Curentul)
Aciduzzul | 3 noiembrie, 2010 | 0 comentarii | 406 vizualizari |
(2 voturi )

Dan Badea
Pe 21 noiembrie 2008, într-unul din conturile personale ale lui Sorin Ovidiu Vîntu de la Marfin Laiki Bank din Nicosia – Cipru a fost transferată suma de 2.718.982,91 euro de la fundaţia înfiinţată de SOV în Belgia, Vintu Foundation. Transferul apare consemnat într-un extras de cont ce face parte din materialul probator depus la dosarul în care Sorin Ovidiu Vîntu este judecat pentru favorizarea infractorului Nicolae Popa. Cum legea, atat cea belgiană, cat şi cea romanească, interzice în mod expres şi pedepseşte destul de drastic transferurile de bani din contul unei fundaţii în cel al membrilor fondatori ai acesteia, Sorin Ovidiu Vîntu riscă deschiderea unui nou dosar penal pentru săvarşirea infracţiunii de spălare de bani.

La fel, administratorii fundaţiei, Cristian Unteanu şi Daniela Costela Filipescu, riscă şi ei inculparea pentru infracţiunea de delapidare, pedepsită cu pană la 15 ani de închisoare. Aceasta doar cu condiţia ca autorităţile romane, dar şi/sau cele belgiene să investigheze legalitatea transferului celor aproape 3 milioane de euro dintr-o fundaţie în contul fondatorului ei. Conform legii fundaţiilor belgiene din 1921, modificată în 2003, dar şi a statutului Vintu Foundation, „obţinerea de cîştiguri materiale“ din fundaţie este interzisă pentru membrii fondatori sau administratori.

„Fundaţia nu poate oferi caştiguri materiale nici fondatorilor, nici administratorilor, nici oricărei alte persoane decat dacă, în acest din urmă caz, este vorba despre un scop dezinteresat“ („La fondation ne peut procurer un gain matériel ni aux fondateurs ni aux administrateurs ni à toute autre personne sauf, dans ce dernier cas, s’il s’agit de la réalisation du but désintéressé“) – consemnează art. 27 din Legea fundaţiilor belgiene. La fel, se precizează în articolul 4 al statutului Vintu Foundation, „fundaţia nu poate oferi niciun caştig material fondatorului său şi succesorului desemnat“ („La fondation ne peut procurer aucun gain matériel à son fondateur et à son successeur désigné“).

În aceste condiţii, transferul celor peste 2,7 milioane de euro din contul fundaţiei lui Vîntu în contul personal al acestuia încalcă în mod flagrant legislaţia romană şi belgiană. Dacă banii ar fi rămas în contul personal al lui Vîntu, din Nicosia, el ar mai fi avut, poate, o circumstanţă atenuantă în faţa acuzaţiei de spălare de bani, invocand scuza că transferul s-a făcut dintr-o greşeală. Banii transferaţi au fost însă împrăştiaţi rapid prin alte conturi, aproape 1,7 milioane de euro dispărand în aceeaşi zi, pe 27 noiembrie, cu trei zile înainte de alegerile parlamentare din Romania.

Alţi 800.000 de euro au plecat, pe 4 decembrie 2008, în contul Bluelink Communicazione, acţionarul majoritar de la Realitatea Media SA. Aşa se face că, la mai puţin de o lună de la transfer, în contul lui SOV de la Marfin Laiki Bank mai rămăseseră 25.864,43 de euro. Adică bani de trabucuri. Rapiditatea cu care a Vîntu a spulberat cei aproape trei milioane de euro în mai puţin de o lună, ştiind că au ajuns în mod fraudulos în contul său, îl încadrează perfect în prevederile articolului 23 (1) din legea 656/7 decembrie 2002 pentru prevenirea şi sancţionarea spălării banilor.

În acelaşi timp, cel care a semnat pentru transferul acelei sume în contul lui Vîntu şi Cristian Unteanu sau Daniela Filipescu, ca administratori, sunt, cum am arătat, în situaţia prevăzută de art. 215.1 Cod penal („Însuşirea, folosirea sau traficarea, de către un funcţionar, în interesul său ori pentru altul, de bani, valori sau alte bunuri pe care le gestionează sau le administrează, se pedepsesc cu închisoare de la unu la 15 ani“).

Vintu Foundation, un paradis fiscal ambulant

Înregistrată în februarie 2007, Vintu Foundation a primit în contul deschis la Fortis Banque – Bruxelles, 50.000 de euro. Administratorii fundaţiei lui SOV sunt Cristian Unteanu, editorialist şi corespondent la Bruxelles, atunci, al ziarului „Ziua“, şi Daniela Costela Filipescu, fost corespondent al ziarului „Adevărul“ la Bruxelles şi reprezentant al Camerei Deputaţilor la Parlamentul European. Sediul fundaţiei a fost înregistrat la domiciliul lui Cristian Unteanu, din Avenue d’Auderghem, 61.A a Etterbeek (1040 Bruxelles).

Scopul real al fundaţiei pare a fi fost acela de a cumpăra bunăvoinţa jurnaliştilor de peste hotare, dar şi de a jongla prin conturi diverse sume de bani sustrase impozitării. Vintu Foundation a fost un fel de prelungire a celeilalte fundaţii, „Eugenia Vîntu“, instrumentul prin care SOV a încercat să-şi spele imaginea premiind cu zeci de mii de euro activitatea unor importanţi cărturari romani precum Alexandru Paleologu sau Nicolae Manolescu.

Oficial, Vintu Foundation şi-a propus să se implice în programe de educaţie şi formare a jurnaliştilor, dar şi în acţiuni umanitare cum au fost cele de sprijinire a familiilor unor jurnalişti ucişi la datorie. Denumită „Fundaţia Vantu – pentru excelenţă în educaţie şi jurnalism“, fundaţia a intrat în atenţia presei după ce a semnat un acord cu Federaţia Internaţională a Jurnaliştilor (IFJ), chiar de Ziua Internaţională a Presei, prin care s-a obligat să acorde 6.000 de euro pentru familiile catorva jurnalişti ucişi în timpul exercitării profesiei.

Au beneficiat de acest ajutor familiile unor jurnalişti din Afganistan, Columbia, Congo, Irak, Filipine, Pakistan, Rusia, Somalia, Sri Lanka şi Zimbabwe. Ulterior, în 2008, contractul a fost reînnoit, Vîntu punand la dispoziţie încă 60.000 de euro pentru această acţiune umanitară. A fost ultima oară cand s-a auzit despre această fundaţie.

Dacă un ziarist mort valora 6.000 de euro pe fundaţie, pe firmă el valora, viu, cateva sute de mii de euro, aşa cum am arătat deja în cotidianul nostru, cand am prezentat salariile tonomatelor lui Vîntu. La sfarşitul lui 2008, Vintu Foundation îşi împlinea menirea pentru care fusese înfiinţată. Adică aceea de paradis fiscal ambulant.

Ia (7 milioane de euro) de la Realitatea!

O altă operaţiune posibil legală de această dată, dar interesantă, a avut loc la sfarşitul lui mai 2008. Astfel, pe 27 mai 2008, în contul lui Sorin Vîntu de la Marfin Laiki Bank au fost viraţi 6,9 milioane de euro de la Bluelink Communicazione Ltd, acţionarul majoritar al societăţii Realitatea Media SA. A doua zi, Sorin Ovidiu Vîntu a transferat aceşti bani în trei conturi diferite, patru milioane de euro pentru cei doi copii ai săi şi 2,9 milioane de euro într-un cont necunoscut. Astfel, două milioane de euro au intrat în contul Ioanei Vîntu, alte două milioane de euro în contul lui Ionuţ Vîntu, iar restul a ajuns într-un cont despre care nu avem prea multe indicii.

Unteanu: „S-au făcut foarte multe transferuri de la fundaţie…“

I-am solicitat administratorului Vintu Foundation, Cristian Unteanu, un punct de vedere cu privire la acest transfer ilegal, dar, deşi a promis că ne va furniza o explicaţie în timp util, aceasta nu ne-a parvenit pană la ora închiderii ediţiei. „S-au făcut foarte multe transferuri de la Fundaţie şi nu vă pot da un răspuns în acest moment, pentru că sunt la o reuniune. Am trimis solicitarea dvs la Bruxelles şi în acest moment cineva verifică operaţiunile făcute prin Fundaţie. Cand voi termina vă voi transmite punctul de vedere al Vintu Foundation“, mi-a comunicat Cristian Unteanu.

Art. 23 – (1) – Legea Nr. 656 din 7 decembrie 2002 pentru prevenirea şi sancţionarea spălării banilor

Constituie infracţiunea de spălare a banilor şi se pedepseşte cu închisoare de la 3 la 12 ani:
a) schimbarea sau transferul de bunuri, cunoscand că provin din săvarşirea de infracţiuni, în scopul ascunderii sau al disimulării originii ilicite a acestor bunuri sau în scopul de a ajuta persoana care a săvarşit infracţiunea din care provin bunurile să se sustragă de la urmărire, judecată sau executarea pedepsei;
b) ascunderea sau disimularea adevăratei naturi a provenienţei, a situării, a dispoziţiei, a circulaţiei sau a proprietăţii bunurilor ori a drepturilor asupra acestora, cunoscand că bunurile provin din săvârşirea de infracţiuni;
c) dobandirea, deţinerea sau folosirea de bunuri, cunoscand că acestea provin din săvarşirea de infracţiuni.
(2) Asocierea sau iniţierea unei asocieri, aderarea ori sprijinirea, sub orice formă, a unei astfel de asocieri, în scopul săvarşirii infracţiunii de spălare a banilor se pedepseşte cu închisoare de la 5 la 15 ani.
(3) Tentativa se pedepseşte.

ART. 215 (1) – Cod Penal

Delapidarea

Însuşirea, folosirea sau traficarea, de către un funcţionar, în interesul său ori pentru altul, de bani, valori sau alte bunuri pe care le gestionează sau le administrează, se pedepsesc cu închisoare de la unu la 15 ani.
În cazul în care delapidarea a avut consecinţe deosebit de grave, pedeapsa este închisoarea de la 10 la 20 de ani şi interzicerea unor drepturi.

Sursa: Curentul

Adauga un comentariu!

Nume (necesar)

Website


*

Editoriale din aceeasi categorie

Autor: Aciduzzul | 10 septembrie, 2015 | 0 comentarii | 1225 vizualizari | 2 voturi

Despre Florin Dumitru Prunariu, revista Forum Masonic, în numãrul 14, a dezvăluit faptul că acesta este mason. „Este Cavaler Templier, grad pe care l-a dobândit în Florida (SUA), deţine funcţia de Grand King în Marele Capitul de Masoni al Arcului Regal din România, are gradul 32 în Ritul Scoţian şi este maestru venerabil al Respectabilei […]

Autor: Aciduzzul | 22 noiembrie, 2014 | 1 comentarii | 1012 vizualizari | 4 voturi

Marea Lojă Naţională Română 1880, Bucureşti, 17 noiembrie 2014, COMUNICAT DE PRESĂ General (r) Bartolomeu Constantin Săvoiu, Suveran Mare Comandor Mare Maestru al Marii Loji Naţionale Române 1880 şi Co-Preşedinte Executiv al Uniunii Mondiale Masonice Tradiţionale: “Salutăm cu entuziasm victoria Preşedintelui ales Klaus Iohannis” Duminică, 16 noiembrie 2014, cu o zdrobitoare majoritate, poporul român l-a […]

Autor: Aciduzzul | 4 ianuarie, 2014 | 1 comentarii | 2166 vizualizari | 4 voturi

BOARD: Mircea Geoana, president, Romanian Senator, Mircea Geoana is the President of Aspen Institute Romania and a prominent… Mariana Gheorghe, vice-president, CEO, OMV Petrom S.A., Chief Executive Officer, Responsible for Corporate Communications; Health,… Florin Pogonaru, vice-president, President, Romanian Businessmen’s Association, Florin Pogonaru is the coordinator of the “Central… Roberto Musneci, vice-president, Senior Partner, Serban & […]

Autor: Aciduzzul | 21 august, 2013 | 1 comentarii | 1705 vizualizari | 6 voturi

Autor: Aciduzzul | 13 august, 2013 | 0 comentarii | 1875 vizualizari | 5 voturi

Si in Zimbabwe…

Ofera o donatie
Dacă vrei să contribui și tu, poți dona aici:
fii aproape de noi
Conferinta_AGROstandard
PUB
web design profesionist
Red Moon Media
CAMPANII bp
Atitudine Contemporana
Televiziunea Copiilor
Le Pre
1984 George Orwell
Televiziunea Copiilor
piata BIO
alimente organice
internet manipulation techniques
Adauga banerul de partener Badpolitics pe site-ul tau bad politics
bad politics

2009 - 2025 © BadPolitics