In ultimii 12 ani, am calatorit si locuit pentru perioade cuprinse intre cateva zile pana la cateva luni in tari cum ar fi: Rusia, Azerbaijan, Serbia, Bosnia, Croatia, Bulgaria, Grecia, Slovenia, Polonia, Letonia, Lituania, Estonia, Ucraina, Italia, Franta, Ungaria, Cehia, Trinidad si Tobago si altele. Prin natura activitatii, in mai toate tarile, am intalnit o mare diversitate de oameni, atat gulere albe cat si gulere albastre. Am interactionat cu ei in institutii ale statului, de invatamant, culturale, in intreprinderi, societati comerciale si necomerciale, asociatii s.a. Am fost si in casele oamenilor, le-am cunoscut familiile, i-am vazut in intimitatea lor. Nicaieri, insa, nu am intalnit un nihilism atat de agresiv, fie el si pasiv-agresiv, ca in Romania, mai ales in componenta lui de ‘national nihilism’ asa cum a fost definit de Georgi Dimitroff (Secretar General al Cominternului intre 1934 – 1943).
In toate aceste tari, am vazut ca oamenii au sentimente puternice de mandrie nationala, patriotism, dragoste de neam si tara (stiu, suna patriotard, imi asum). Fie tara cat de corupta, saraca, mutilata, fie el leton, ungur, polonez sau trinbagonian, fie el academician, jurnalist, student sau taximetrist, omul isi declara si asuma apartenenta si iubirea fata de neam si patrie. Critica, desi prezenta, este facuta cu drag, candoare si constructivism.
Atitudinea este: inainte de a critica, spune ce ai facut tu bun pentru tara asta si/sau critica doar daca ai o solutie. Nihilism national? Doar in cazuri exceptionale, si in acele cazuri imi puneam intrebari in legatura cu apartenenta si relevanta furnizorului mesajului pentru acea comunitate.
De la toti acesti oameni am invatat ca nationalismul nu este despre ura. Nationalismul este despre iubire. Este despre dragostea pentru neam, pentru familie, pentru cei cu care impartasesti un trecut, o limba, credinta. Si poate un viitor. A nu se confunda sau asocia cu xenofobia, sovinismul, rasismul, hegemonismul s.a. desi se observa eforturi sustinute de asociere, indentificare fortata a nationalismului cu acestea din urma cu scopuri evidente.
Cateva definitii
Iata care este prima definitie a nationalismului in Oxford Dictionaries:
Nationalism – patriotic feeling, principles, or efforts.
Tot in Oxford Dictionaries:
Patriot – a person who vigorously supports their country and is prepared to defend it against enemies or detractors.
Nicio trimitere sau aluzie la ura, discriminare, superioritate. Exista alti termeni pentru acestea: vezi xenofobie, sovinism, etc.
Nu pot sa inteleg de ce la noi au fost atat de usor denaturate si desfiintate aceste valori – mandria nationala si patriotismul – esentiale pentru supravietuirea si dezvoltarea in prosperitate si armonie a unei natiuni. Cum au devenit acestea niste etichete mai degraba descalificante pentru o persoana fie publica sau mai putin publica in Romania?
Organizatii, asociatii si/sau comunitati al caror obiectiv este promovarea si sponsorizarea nihilismului si a distrugerii valorilor nationale exista in toate tarile in care am calatorit/locuit, deci aceasta nu este o scuza pentru noi.
Ce este si mai surprinzator la noi e ca nihilismul, in special in ceea ce priveste denaturarea si negarea istoriei si valorilor nationale, se manifesta mai degraba la categoriile cu acces la internet si/sau educatie adica cele cu acces la surse alternative de informare si, in acelasi timp, se presupune daruite cu spirit critic si discernamant.
Astfel, ar fi de asteptat ca acestea sa fie mai greu manipulabile cu tehnici vechi de mii de ani – vezi Sun Tzu – tehnici adaptate si folosite cu mare success de bolsevici in secolul trecut.
Curaj…
In Trinidad, am vazut in biroul unei doamne rector a unei universitati cu prestigiu in Caraibe un desen de copil cu urmatorul mesaj scris cu creioane colorate: ‘Mama mea este cea mai frumoasa si mai buna mama din lume pentru ca este mama mea.’ Iata, mi-am spus, o valoare pe care o impartasim cu totii, si niciun nihilism nu va reusi sa distruga asta.
In ultimii 12 ani am fost in tari cu cateva sute de mii de suflete si in altele cu peste 100 de milioane de locuitori. Tari cu istorii de mii de ani sau in unele care au mai putin de 20 de ani de independenta. Tari bogate sau sarace, puternice sau fragile, mai corupte sau mai putin corupte. In toate aceste tari, fie ca o duc mai bine sau mai rau, oamenii isi iubesc si isi respecta istoria, valorile, neamul.
De la toti acesti oameni, care nu sunt nici mai buni nici mai rai decat noi, am invatat sa am curaj sa spun: “Romania este cea mai frumoasa si mai buna tara din lume si o iubesc pentru ca este patria mea, singura pe care o voi avea vreodata. Si voi face tot ce imi sta in putinta sa o fac un loc mai bun si o voi iubi mereu si mereu voi fi mandru de ea”. Raul Iuli Ferenti
Adauga un comentariu!
Editoriale din aceeasi categorie
Marius Șerban Odată cu intrarea într-o nouă stare de criză, după ce tocmai am ieșit din una de alertă, pentru că, nu-i așa, starea de continuă criză este singura formulă prin care mai poate fi controlată cât de cât o populație debusolată, anomizată, se vântură tot felul de versiuni de proiecte de lege, prin care, […]
Autor: Aciduzzul | 24 iunie, 2016 | 0 comentarii | 557 vizualizari | 2 voturi
Brexit-ul este, fara doar si poate, un eveniment de proportii epice prin prisma perpectivelor pe care le deschide. Brexit-ul reprezinta prima fisura intr-un sistem monstrous care parea monolit. Practic, intreaga oligarhie americana si europeana, cu monstroasa masinarie media aservita au fost luate prin suprindere, in ciuda manevrelor diperate de a influenta in extremis opinia publica […]
Autor: Aciduzzul | 3 iunie, 2016 | 0 comentarii | 590 vizualizari | 2 voturi
Alegerile locale de duminica se remarca prin ceva unic in ultimii 26 de ani. Nicicand in aceasta perioada de dezmat neobolsevic, de jaf si disolutie a tot ce este romanesc, asadar, nicicand in acest sfert de secol, candidatii oferiti spre votare de gastile de crima organizatea numite eufemistic partide, nu au fost mai jalnici. Practic, […]
Autor: Aciduzzul | 11 ianuarie, 2016 | 0 comentarii | 278 vizualizari | 0 voturi
Charles Simic Widespread ignorance bordering on idiocy is our new national goal. It’s no use pretending otherwise and telling us, as Thomas Friedman did in the Times a few days ago, that educated people are the nation’s most valuable resources. Sure, they are, but do we still want them? It doesn’t look to me as […]
Autor: Aciduzzul | 6 noiembrie, 2015 | 0 comentarii | 245 vizualizari | 4 voturi
Marius Serban Nesimtirea de care a dat dovada, astazi, Iohannis (Ioha), presedintele cu o legitimitate fragila al Romaniei, este strigatoare la cer! Astazi, cand se face fix o saptamana de la moartea oamenilor din Colectiv, Ioha a demonstrat cu varf si indesat ca nu a inteles nimic, dar absolut NIMIC, din cerintele strazii,ca nu a […]