Sustine Bad Politics
arhiva stiri
starea vremii
Failure notice from provider:
Connection Error:http_request_failed
ANUNTURI UMANITARE
Antiglobalizare
Deutsche Welle: Europa trebuie salvata!
Aciduzzul | 30 decembrie, 2012 | 0 comentarii | 135 vizualizari |
(2 voturi )

James Galbraith
Criza economica nu este rezultatul unor evenimente distincte si separate, nu exista o criza specifica pentru Statele Unite ale Americii si nici una specifica spatiului comunitar. Criza este una singura. O criza profunda care zguduie sistemul mondial. Radacinile actualei crize se regasesc la inceputul anilor 70, cand lua sfarsit asa numita “perioada de aur”, cele trei decenii glorioase, care au urmat celei de-a doua Conflagratii Mondiale. Prima din cele trei surse, pe care profesorul american James K. Galbraith le-a identificat in discursul tinut la inceputul lunii decembrie la Berlin, este explozia pretului real al resurselor. In anii ’70, noile descoperiri, situatia geo-politica si puterea financiara a Occidentului, coroborate cu criza datoriilor din restul lumii, au dus la sporirea cererii de resurse primare. Pretul energiei s-a dublat, iar incalzirea globala va continua sa complice situatia.

Cea de-a doua cauza a actualei crize se regaseste in evolutiile tehnologiei: combinatia dintre revolutia digitala si globalizare, transferul liniilor de productie si externalizarea serviciilor au atras concedieri masive. Fara a exagera, Galbraith este de parere ca ceea ce reprezinta astazi computerul si tehnologiile asociate lui, au reprezentat in urma cu un secol motorul cu combustie in relatia cu caii putere.

Ideologia neo-liberala

A treia sursa a crizei este una ideologica: idea neo-liberala potrivit careia pietele pot functiona exclusiv prin auto-reglementare. Situatia se agraveaza atunci cand principiul este aplicat in domeniul financiar. Profesorul american se refera aici la “iluzia ultimelor generatii”, care s-a alimentat dintr-o crestere economica instabila si nesustenabila. Mai simplu si mai direct, Galbraith vorbeste despre “frauda fiscala”, cea mai apriga frauda din toate timpurile.

Fie ca este vorba despre creditele ipotecare din Statele Unite ale Americii sau de datoriile publice ale Greciei, nici unele nici altele nu s-au acumulat in spatele usilor inchise. Sub privirile binevoitoare ale autoritatilor au avut loc si tranzactiile imobiliare din Irlanda sau Spania. Nu era nevoie decat de spirit de observatie si de vointa de a privi situatia la adevarata ei valoare.

In momentul in care dimensiunile fraudei au scapat de sub control, a izbuncit panica generala, atat in Statele Unite ale Americii cat si in Europa. Milioane de locuri de munca au disparut, fiind incluse in capitolul “pagube colaterale”.

Fiecare pe cont propriu?

Problemele nu au disparut. Asa incat trebuie sa gasim un mod de a merge mai departe. Avem de ales intre doua principii: toti pentru toti sau fiecare pentru sine.

Se spune ca Statele Unite au o piata a muncii flexibila. Dar salariile reale din economia nord-americana nu au fost afectate de criza, din contra, in primul an chiar au fost majorate. Piata muncii nu a reactionat, rata salariatilor activi s-a redus cu doar cinci procente, comparativ cu deceniul anterior.

In Statele Unite, rezultatele au fost cat se poate de vizibile: asigurari de somaj, pensionari anticipate, taxe reduse, amplificate de pachetul de cheltuieli, de pachetul de stimulare economica si politica kensyiana adoptate in 2009. Toate acestea au amanat scaderea veniturilor si au mentinut nivelul de viata la un standard bun.

Europa de Nord se poate lauda cu institutii nationale puternice, ridicate pe traditia solidaritatii sociale, o traditie necesara in orice societate de succes din lumea moderna: acea de a reactiona bine in situatii de stres. Nu pe acelasi principiu se bazeaza institutiile continentale aparute in anii din urma.

Acestea sunt insititutii neo-liberale, ridicate pe baza unor idei importate la scara larga din Statele Unite ale Americii. Europa a acceptat aceste exporturi – incluzand datoriile si deficitele arbitrare, rolul de reglementare al bancii centrale si auto-reglarea pietei de capital – si plateste acum cu varf si indesat.

Profesorul american este critic si la adresa Germaniei. Cu cativa ani in urma, Berlinul a inclus in Constitutie asa numita limita a datoriei publice – un buget stabil cu exceptia crizelor economice severe. Ce reprezinta aceasta prevedere? “O reglementare constitutionala ca va exista mereu o criza economica severa. Ce poate fi mai absurd de atat”, se intreba James K. Galbraith chiar in fata auditoriului berlinez.

Europa disfunctionala

Mai mult decat orice, politicile Europei impun o austeritate disfunctionala datornicilor aflati in imposibilitate de plata, care nu mai ies din spirala datoriilor. Reactia liderilor europeni nu este tocmai benefica: principiul toti pentru unul si unul pentru toti nu functioneaza in economie. De fapt, in economie, deficitul si surplusul sunt interdependente si nu poti sterge datoriile fara a renunta si la incasari.

Si Statele Unite se confrunta cu un seism la nivelul institutiilor sociale. Exista asa numitul “Fiscal Cliff”, ca reactie pentru a forta reducerile din programele initiate de administratia Reagan – reduceri ale asigurarilor sociale, medicale precum si ale cheltuielilor publice. Si americanii trebuie sa duca aceste lupte.

Dar Europa si mai ales Germania au sarcini mult mai dificile. Europa se misca de la o piedica la alta, cade dintr-o asigurare falsa in alta si situatia se va inrautati.

In final, datornicii deveniti victime se vor revolta, dar lor le lipseste capacitatea morala, puterea politica si forta economica de a salva Europa.

Care sunt alternativele? Se impune o profunda restructurare a datoriilor. Exista “Modest Proposal” (“Propunerea moderata”) a lui Yanis Varoufakis-Stuart Holland care ar putea fi un bun punct de pornire. Autorii insista pe trei elemente: un pool comun care sa-i cuprinda pe cei care incalca prevederile bugetare din Tratatul de la Maastricht; o Banca Europeana de Investitii, care sa combine provacarile implicate de reconstructia economica si problemele ridicate de resursele energetice si incalzirea climatica si, al treilea capitol, l-ar reprezenta o autoritate bancara care sa supervizeze si sa poata actiona atunci cand se impun reduceri sau rationalizari in sectorul financiar.

Solutii pe termen-lung

Ar mai exista cateva propuneri: o uniunea a pensiilor la nivel european care sa garanteze un trai decent salariatiilor care au lucrat o viata intreaga. Apoi, ar putea urma introducerea unui salariu minim la nivel continental. Aceste solutii cu impact redus, usor de administrat, ar putea atrage stabilizarea veniturilor, asigurarea locurilor de munca si a puterii de cumparare.

Ce se intampla daca Europa esueaza? Avem un exemplu recent, in imediata apropiere: fosta Iugoslavie. O economie de succes intr-o tara cu venituri medii. Violentele izbucnite acolo au scos la iveala fracturi care nu s-au vindecat nici astazi. Discutiile cu cetateni din diverse parti ale Europei scot la iveala frici asemanatoare cu cele din Iugoslavia anilor ’90.
Analizand alternativele ajungem la o singura concluzie: Europa trebuie salvata!

James K. Galbraith este Profesor de Politici Guvernamentale la Austin, University of Texas si consultat pe relatii de afaceri si guvernare. Aceasta este o varianta sintetizata a discursului sustinut la Berlin, pe 6 decembrie 2012, in cadrul Congresului sindicatului german IG Metall, desfasurat sub deviza “Changing Course for a Good Life”.

Sursa: Deutsche Welle

Adauga un comentariu!

Nume (necesar)

Website


*

Editoriale din aceeasi categorie

Autor: Aciduzzul | 10 martie, 2021 | 3 comentarii | 346 vizualizari | 5 voturi

Legea vaccinarii obligatorii a fost adoptata in UNANIMITATATE in comisia de santate din Camera Deputatilor. Adica au votat-o toate “partidele” politice, fara exceptie! Chiar daca au fost aduse sute de amendamente fata de varianta adoptata acum doi ani de Senat, ce sa vezi, s-a pastrat neatins un articol, cu ginion, articolul 13 care prevede la […]

Autor: Aciduzzul | 24 iunie, 2016 | 0 comentarii | 555 vizualizari | 2 voturi

Brexit-ul este, fara doar si poate, un eveniment de proportii epice prin prisma perpectivelor pe care le deschide. Brexit-ul reprezinta prima fisura intr-un sistem monstrous care parea monolit. Practic, intreaga oligarhie americana si europeana, cu monstroasa masinarie media aservita au fost luate prin suprindere, in ciuda manevrelor diperate de a influenta in extremis opinia publica […]

Autor: Aciduzzul | 6 martie, 2016 | 0 comentarii | 9879 vizualizari | 8 voturi

Site-urile americane sustin ca hacker-ul roman supranumit Guccifer, extradat recent in Statele Unite, ar fi fost gasit mort in celula in care ese incarcerat, la scurt timp dupa ce ar fi disparut din celula, ulterior interogarii acestuia de catre FBI. Informatia vine la scurt timp dupa ce FBI a anuntat ca nu recomanda procurorilor americani […]

Autor: Aciduzzul | 14 noiembrie, 2015 | 1 comentarii | 601 vizualizari | 3 voturi

Marius Serban Dupa cum ne-am obisnuit deja in astfel de situatii cam toate goarnele media din Romania si de pe afara se vad obligate sa caute dedesubturile acestei afaceri apeland la tot felul de “analisti” mai mult sau mai putin intersati, cu o agenda care mai de care mai inchegata, scrisa de marii actori globali,sau, […]

Autor: Aciduzzul | 14 septembrie, 2015 | 0 comentarii | 610 vizualizari | 1 vot

Michael Thomas “9/11 was an Anglo-American black operation executed in collusion with Israeli Secret Services and Saudi Arabian financiers.” — 9/11 Investigator. Undoubtedly the 9/11 attacks on New York City and Washington DC are the most misrepresented by officialdom in US history. Whereas the assassination of John F. Kennedy is now understood to have been […]

Ofera o donatie
Dacă vrei să contribui și tu, poți dona aici:
fii aproape de noi
Conferinta_AGROstandard
PUB
web design profesionist
Red Moon Media
CAMPANII bp
Atitudine Contemporana
Televiziunea Copiilor
Le Pre
1984 George Orwell
Televiziunea Copiilor
piata BIO
alimente organice
internet manipulation techniques
Adauga banerul de partener Badpolitics pe site-ul tau bad politics
bad politics

2009 - 2023 © BadPolitics