Sustine Bad Politics
arhiva stiri
starea vremii
august 17, 2022, 2:10 pm
Soare
Soare
32°C
Presiunea: 1010 mb
Umiditate: 35%
Vânt: 11 km/h SV
Răsarit: 6:21 am
Apus: 8:18 pm
 
ANUNTURI UMANITARE
Politica interna
Dezvaluiri despre afacerile ministrului Sorina Placinta: Nu si-a declarat o firma unde a angajat fiii si fiicele sefilor de la ANAF si Garda Financiara
Aciduzzul | 16 iulie, 2009 | 0 comentarii | 1301 vizualizari |
(1 voturi )

Sorina_PlacintaDan Tapalaga, Attila Biro
Dezvaluiri despre afacerile ministrului Sorina Placinta: Nu si-a declarat o firma unde i-a angajat pe fiul unui inspector ANAF, pe fiica adjunctului Garzii Financiare, pe fiul sefului administratiei financiare si pe fiul unui sef de la finante publice Vrancea. Noul ministru al tineretului si sportului, Sorina Placinta, are angajati patru copii de sefi din Ministerul de Finante, Farda Financiara si Finantele Publice Locale, insa senatorul PDL nu a mentionat in declaratia de avere ca e actionar principal la firma Milcofil, unde cei patru sunt cenzori.

Inspectorul ANAF, adjunctul Garzii Financiare Vrancea si seful administratiei financiare au declarat pentru HotNews.ro ca firmele ministrului Placinta isi achita taxele la zi si ca nu beneficiaza de tratament preferential chiar daca printre angajatii ei se numara copiii lor. Seful finantelor publice Vrancea n-a putut fi contacat, nici ministrul Placinta.

Potrivit datelor de la Registrul Comertului, actualizate in 2 iunie 2009, Sorina Placinta figureaza ca actionar la patru firme, intre care si Milcofil SA. Aici detine 91,84% din actiuni.

Nici in declaratia de interese din decembrie 2008, nici in cea din iunie 2009, senatorul PDL Sorina Placinta nu scrie ca e actionar la Milcofil SA, fosta filatura din Vrancea, privatizata in 1997. Companiile sale figureaza astazi in datele Inspectoratului teritorial de Munca drept principalul angajator din Vrancea, cu peste 2.500 de angajati.

In firma Milcofil, unde Sorina Placinta detine 91,84% din actiuni, angajati pe post de cenzori figureaza, intre altii, patru nume care atrag atentia: Cremeriuc Cornel, Grigorica Marius, Bojoaica Roxana Elena si Pavel Cristian. Cei patru sunt copiii unor personaje cu functii importante in finantele locale si de la Bucuresti.
Cremeriuc Cornel este, potrivit datelor de la Registrul Comertului, cenzor supleant la Microfil SA. Este fiul Feliciei Cremeriuc, care in prezent ocupa functia de inspector principal la ANAF, in cadrul directiei de mari contribuabili.

Grigorica Marius, cenzor la Milcofil, este fiul fostului director general de la directia de finante publice Vrancea, Grigorica Constantin, intre 1996 si 2008. Tatal sau este in prezent sef de serviciu, tot la directia de finante publice Vrancea.

Bojoaica Roxana Elena, cenzor supleant la Milcofil, este fiica adoptiva a adjunctului Garzii Finaciare din Vrancea, Nicolae Bojoaica (sustinut de PDL). Bojoaica este cercetat penal dupa ce pe data de 1 iulie 2009 a fost prins in masina sa pe un bulevard din Focsani cu o alcoolemie de 0,9 la mie. Directorul a spus ca masina in care se afla ar fi fost condusa de un prieten, care insa a disparut. Vezi detalii aici.
Pavel Cristian, cenzor la Milcofil, este fiul sefului administratiei financiare din Focsani, Pavel Teodor.

In CV-ul de campanie al Sorinei Placinta apare insa o mica inadvertenta, o informatie care nu corespunde cu datele disponibile la Registrul Comertului. La rubrica activitate profesionala, Placinta se prezinta drept “presedinte al Consiliului de Administratie la SC Milcofil SA, societate care a fost achizitionata de Sorste SA”. Datele de la registrul comertului, actualizate in 6 iunie 2009, nu prezinta insa nicio schimbare de actionariat.

Sorina Placinta n-a putut fi contactata pentru lamuriri, in ciuda insistenelor si mesajelor trimise pe mobil. Fabrica Microfil a fost preluata de compania Sorste cu ani in urma. Nu e clar de ce modificarile nu apar si la Registrul Comertului iar Sorina Placinta figureaza si azi ca actionar la Microfil, chiar daca fabrica ca atare fusese preluata cu ani in urma.

In tot cazul, compania Sorste SA, care ar fi achizitionat Milcofil, este detinuta tot de noul ministru al tineretului si sportului. Potrivit datelor de la Registrul Comertului, Sorina Placinta detine 96% din actiuni la Sorste SA. Unul dintre cei patru copii de sefi la finante, angajati pe post de cenzori la Milcofil, figureaza ca angajat pe post de cenzor si la Sorste. E vorba de Pavel Cristian, fiul sefului administratiei financiare din Focsani, Pavel Teodor.

Administratorul companiei Sorste este sotul sau, Sobota Ernest Stefan Georg, mult mai in varsta decat ministrul tineretului (44 de ani). De aici si numele companiei Sorste (Sorina si Stefan). Sotul sau este cetatean suedez, pe care l-a cunoscut la inceputul anilor ’90, pe cand erau pateneri de afaceri la Milcofil.

Sorina Placinta figureaza la Registrul Comertului ca actionar la alte doua firme: Spamen SRL si Depsorste SRL.

Reteaua copiilor de sefi

Prezenta unor rude ale unor sefi de insitutii cu rol de control financiar ridica cateva semne de intrebare. De ce a tinut noul ministru al tineretului sa-i aiba angajati pe post de cenzori pe fiul unui inspector ANAF, pe fiica adjunctului Garzii Financiare Vrancea, pe fiul sefului administratiei financiare si pe fiul unui sef de la finante publice? Patru copii ai unor sefi cu rol important in exercitarea controlului financiar.

Cum mai poate exercita Garda Financiara un control credibil la o firma unde angajat pe post de cenzor este fiica unuia dintre directorii adjuncti ai Garzii? Rolul cenzorului este, intre altele, de a verifica tocmai legalitatea operatiunilor financiare derulate intr-o companie. Cum ar putea infirma controlul Garzii financiare un raport intocmit de fiica adjunctului Garzii?

“Eu nu vad nico o problema in faptul ca fiul meu este cenzor la aceasta firma. El este o persoana fizica distincta, macar daca era sotul meu, eu sunt la ANAF. Acuma noi din sistem ce sa facem, copiii sau rudele nostre sa nu se angajeze in domeniul privat nicaieri? Cat despre doamna Placinta eu nu o cunosc, cred ca fiul meu o cunoaste”, a declarat Felicia Cremeriuc.

“Nu cred ca e vreo problema in sensul asta. Cu totii avem o viata publica si una privata. Eu, spre exemplu, as putea sa fiu ruda cu premierul Boc, dar asta nu mi-ar afecta activitatea. Vecinul meu are o firma, nasul meu care mi-a pus verigheta are o firma dar asta nu inseamna ca beneficiaza de o relatie privilegiata”, a declarat Nicolae Boioaica, adjunctul Garzii Financiare din Vrancea, pentru HotNews.ro. El a precizat ca are o relatie mai veche cu ministrul Sorina Placinta si ca fiica sa este cenzor la compania Microfil.

“Fiul meu nu e angajat acolo e doar cenzor. Nu vad ce problema sa fie daca un cenzor are numele pe care il are. Si eu o cunosc pe doamna Placinta. Compania ei este una foarte importanta in Vrancea. Este o companie care isi plateste taxele, macar daca am avea mai multe companii ca aceasta”, a declarat Constantin Grigorica, fost director general de la directia de finante publice Vrancea, in prezent sef de serviciu.

Sefului administratiei financiare din Focsani, Pavel Teodor, n-a putut fi contactat, fiind plecat in straintate. Fiul sau, Pavel Cristian, este cenzor la Milcofil, una din firmele unde ministrul placinta este actionar.
ART. 161 din legea societatilor comerciale nr. 31/1990: (2) Nu pot fi cenzori, iar daca au fost alesi, decad din mandatul lor: (…) d) persoanele care, pe durata exercitarii atributiilor conferite de aceasta calitate, au atributii de control in cadrul Ministerului Finantelor Publice sau al altor institutii publice, cu exceptia situatiilor prevazute expres de lege”. E drept ca Sorina Placinta nu si-a angajat cenzori pe controlorii de la finante, ci pe copiii lor.

Preluarea fabricii de confectii Milcofil de catre compania Sorste, a fost precedata de scandaluri in lant si de controale efectuate de Curtea de Conturi. Un potential conflict de interese apare si in cazul fiului inspectorului de la ANAF. Firmele ministrului Placinta activeaza in industria confectiilor, lucreaza pentru export si este unul dintre firmele abonate la rambursarea de TVA. Potrivit site-ului sau de senator, Sorina Placinta declara ca “in prezent, Sorste S.A. lucreaza doar pentru export, in general mass-production pentru nume ca Valentino, Bennetton, H&M, Ikea si altii.”

Senator PDL in criza: Interventii din Parlament la Ilie Sarbu ca sa-si salveze afacerea

Insa afacerile ministrului Placinta in industria textila nu par sa mearga bine in contextul crizei. Intr-un articol publicat pe 1 iulie de Business Standard, Sorste Focsani se plangea de o cadere drastica a pietei. “Veniturile au scazut cu 20-25%, iar daca ne uitam la profit, in primul semestru sunt pe zero, dar in T2 am fost pe pierdere”, a declarat proprietarul fabricii din Focsani, citat de Business Standard.

Ca afacerile ministrului Placinta merg tot mai rau rezulta si dintr-o intrebare adresata pe cand era senator Ministrului Agriculturii, Ilie Sarbu. Intr-o interventie din 6 martie 2009, senatorul PDL ii spune ministrului Sarbu ca afacerile din industria textila merg prost pe fondul crizei si ii atrage atentia ca RNP Romsilva intentioneaza sa achizitioneze in 2009 haine de serviciu in valoare de 15,4 milioane lei.

“In aceste conditii si avand in vedere cele mentionate mai sus, veti avea amabilitatea de a dispune revizuirea/refacerea caietelor de sarcini pentru aceste achizitii, astfel incat acestea sa devina accesibile pentru producatorii de textile din Romania”, ii cere Sorina Placinta ministrului Ilie Sarbu. O interventie cat se poate de clara in interesul propriilor afaceri.

Sorina Placinta preciza in interventia sa ca, din experienta anilor trecuti, achizitiile publice de imbracaminte de serviciu si uniforme se fac pe baza unor caiete de sarcini cu termene initiale scurte de livrare. “Acest aspect dezavantajeaza clar producatorii romani, iar majoritatea comenzilor ajung sa fie executate in tari din Asia”, spunea in martie in intrebarea adresata in Parlament in data de 6 martie 2009 ministrului Ilie Sarbu, interpelarea sa fiind una dintre putinele sale actiuni din Senat.

Sursa: Hotnews

Adauga un comentariu!

Nume (necesar)

Website


*

Editoriale din aceeasi categorie

Autor: Aciduzzul | 1 decembrie, 2020 | 2 comentarii | 384 vizualizari | 1 vot

Niciodata in intreaga sa istorie statul si poporul roman, atat cat a mai ramas, nu au fost atat de aprope de extinctie ca acum. Practic, acum se joaca viitorul Romaniei intr-un context politic international extrem de nefavorabil. Lipsa de reactie inseamna acum, pur si simplu, extinctie! Practic, toate partidele, cu exceptia Partidului Noua Romanie (PNR) […]

Autor: Aciduzzul | 1 decembrie, 2020 | 1 comentarii | 124 vizualizari | 1 vot

Partidul Noua Romanie (PNR) considera ca Justitia din Romania este una dintre cele mai corupte institutii publice, fapt confirmat de sondajele de opinie, deciziile contradictorii si arbitrare ale magistratilor avand repercursiuni catastrofale asupra oamenilor si decredibilizand semnificativ statul roman, si asa in disoulutie. PNR sustine cu tarie o lege prin care magistratii sa fie trasi […]

Autor: Aciduzzul | 29 noiembrie, 2020 | 1 comentarii | 216 vizualizari | 2 voturi

Partidul Noua Romanie (PNR), sustinut de Miscarea Civica Frontul Alfa, sustine ca este o problema de siguranta nationala, in contextul crizei economice fara precedent care va lovi Romania, confiscarea averilor ilicite, investigarea surselor averii afisate, cu precadere pentru demnitari si functionarii publici, audit pentru verificarea datoriei publice a Romaniei, reintroducerea pedepsei cu moartea si majorarea […]

Autor: Aciduzzul | 29 noiembrie, 2020 | 0 comentarii | 123 vizualizari | 3 voturi

Partidul Noua Romanie (PNR), sustinut de Miscarea Civica Frontul Alfa, cere deratizarea de urgenta a institutiilor publice, populate in prezent cu amante, nepoti, lipitori de afise pe la partide, si alte astfel de specimene. PNR considera ca eliminarea rapida a acestora este o reala problema de siguranta nationala, cu atat mai mult cu cat se […]

Autor: Aciduzzul | 29 noiembrie, 2020 | 0 comentarii | 125 vizualizari | 3 voturi

Partidul Noua Romania (PNR), sustinut de catre Miscarea Civica Frontul Alfa, cere decapusarea bugetului public, drenat in prezent catre buzunarele unei clici bolsevico-securiste, cu efecte grave asupra dezvoltarii si bunei functionari a societatii romanesti. In contextul crizei economice fara precedent care se intrevede la orizont inca din aceasta iarna, decapusarea bugetului public reprezinta o chestiune […]

Ofera o donatie
Dacă vrei să contribui și tu, poți dona aici:
fii aproape de noi
Conferinta_AGROstandard
PUB
web design profesionist
Red Moon Media
CAMPANII bp
Atitudine Contemporana
Televiziunea Copiilor
Le Pre
1984 George Orwell
Televiziunea Copiilor
piata BIO
alimente organice
internet manipulation techniques
Adauga banerul de partener Badpolitics pe site-ul tau bad politics
bad politics

2009 - 2022 © BadPolitics