Dinel Staicu, unul dintre cele mai cunoscute personaje de pe piata de capital, se numara printre putinii “puternici” care au primit condamnari definitive si pedepse cu inchisoare pentru fraudarea unei banci, desi in ultimii 20 de ani au fost numeroase falimente rasunatoare de institutii financiare, potrivit Ziarului Financiar. Staicu a fost condamnat pe 4 aprilie 2011 de Curtea de Apel Bucuresti la 7 ani de inchisoare cu executare pentru fraudarea Bancii Internationale a Religiilor (BIR), prejudiciul creat bancii intre 1999 si 2000 fiind estimat la 187 mld. lei vechi (circa 9,3 mil. euro la cursul de schimb de atunci), sentinta fiind definitiva si irevocabila. BIR a intrat in faliment in anul 2000. Institutia de credit a fost fondata de Ion Popescu, presedintele BIR, condamnat si el alaturi de Staicu la 7 ani de inchisoare, atragând bani din sursele cele mai exotice, de la fete bisericesti si culte religioase pâna la Federatia Româna de Fotbal. La toate evenimentele bancii erau prezente inalte fete bisericesti, iar Ion Popescu dadea de inteles ca ar fi avut binecuvântarea patriarhului Teoctist.
Dinel Staicu a fost condamnat luni la 7 ani de inchisoare cu executare pentru fraudarea BIR. El nu a fost gasit de politisti la adresa de domiciliu si nici la firmele la care este actionar pentru a fi retinut si incarcerat, fiind dat in urmarire nationala. (n.r. – intre timp a fost gasit in Ungaria, fiind arestat). Dinel Staicu a facut cerere la inceputul acestui an sa-si schimbe numele in Dinel Nitu, luând astfel numele de familie al sotiei sale, Lenuta Nitu.
Dinel Staicu a fost trimis in judecata in dosarul BIR in noiembrie 2006, alaturi de Ion Popescu, fostul presedinte al bancii, Radian Raceala, directorul directiei de creditare a BIR, si de Viorica Dutu, seful serviciului de creditare al bancii. Cei trei functionari au fost acuzati de abuz in serviciu contra intereselor persoanelor, in forma calificata, iar Dinel Staicu – pentru complicitate la abuz in serviciu.
Concret, cei trei functionari sunt acuzati ca au aprobat cesiuni de creanta in valoare de 106,7 miliarde de lei vechi si credite in valoare de 80,5 miliarde de lei vechi catre 11 societati controlate de Dinel Staicu, cu incalcarea principiului prudentialitatii bancare si a reglementarilor BNR.
“Este de precizat ca, in termenul de gratie pentru efectuarea platii creantelor cesionate si inainte de expirarea termenului de un an prevazut pentru utilizarea liniei de credit, inculpatul Staicu Dinel a utilizat integral sumele de bani imprumutate de la banca fara a achita ratele scadente creantelor cesionate, a dispus reorganizarea prin absorbtie a societatilor cesionare si respectiv le-a falimentat, a instrainat imobilele asupra carora se constituisera garantii, ceea ce a facut ca executarea garantiilor sa devina inoperabila”, au aratat procurorii DNA in rechizitoriul trimis instantei.
Potrivit rechizitoriului, Staicu a folosit o parte din banii obtinuti de la BIR, respectiv circa 40 de miliarde de lei vechi pentru achizitia de actiuni la SIF Oltenia prin intermediul unor societati pe care le controla. In 2000 actiunile SIF Oltenia (SIF5) se tranzactionau pe Bursa la preturi cuprinse intre 0,03 lei si 0,05 lei, astfel ca Dinel Staicu ar fi putut achizitiona in acea perioada circa 100 de milioane de actiuni, respectiv 17% din capitalul societatii, potrivit calculelor ZF.
Dosarul in care Staicu este acuzat de fraudarea BIR a fost preluat in ianuarie 2006 de catre procurorii Calin Nistor, actualul procuror-sef al DNA Pitesti, si Mihaela Moraru Iorga, care au realizat cea mai mare parte a documentatiei pâna in noiembrie 2006, când l-au inaintat instantei, potrivit reprezentantilor DNA.
A fost nevoie insa de trei ani si jumatate pâna ce prima instanta sesizata a dat o sentinta in acest dosar. Pe 15 iunie 2010, Judecatoria Sectorului 4 i-a condamnat la 4 ani de inchisoare cu executare pe Dinel Staicu si Ion Popescu si la 3 ani de inchisoare cu suspendare pe ceilalti doi inculpati. DNA a declarat apel, iar pe 16 decembrie 2010, Tribunalul Bucuresti a majorat pedepsele lui Staicu si Popescu la 12 ani de inchisoare cu executare. Cei doi inculpati au declarat recurs, iar pe 4 aprilie, Curtea de Apel Bucuresti a hotarât ca acestia sa fie condamnati la 7 ani de inchisoare cu executare.
Inculpatul Dinel Staicu, presedinte timp de cinci ani la SIF Oltenia
Actiunile cumparate in perioada 1999-2000 i-au permis lui Dinel Staicu sa exercite o influenta puternica asupra SIF Oltenia, una dintre cele mai bogate companii de pe Bursa, cu active de peste 350 mil. euro. Staicu a intrat in conducerea SIF Oltenia in vara lui 2006, când l-a dat jos pe fostul presedinte Vasile Salapa, preluând functiile de presedinte al Consiliului de Administratie si de director general. El a fost validat in functie de Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM) cu doar câteva luni inainte de a fi pus sub acuzare in dosarul BIR.
In noiembrie 2007 Dinel Staicu a fost trimis in judecata intr-un alt dosar privind fraudarea Transgaz Medias cu 260,8 miliarde de lei vechi (11,3 mil. euro) in perioada 2000-2001.
Dupa aceasta noua punere sub acuzare, CNVM a cerut Consiliului de Administratie al SIF Oltenia sa convoace AGA si sa consulte actionarii privind mentinerea lui Staicu in functia de presedinte. AGA a fost convocata abia in 28 august 2008, când un alt actionar influent de la SIF-uri, Catalin Chelu din Galati, a incercat sa-l inlature pe Staicu din conducerea SIF Oltenia, insa tentativa sa a esuat, Dinel bucurându-se de sprijinul celorlalti membri ai CA. Chelu a fost arestat in noiembrie 2010 de catre DNA pentru ca ar fi incercat sa-l mituiasca pe secretarul de stat din Ministerul de Interne Valentin Fatuloiu.
La scurt timp dupa aceea, in decembrie 2010, Staicu si-a anuntat demisia din functia de presedinte al SIF Oltenia, imediat dupa ce Tribunalul Bucuresti l-a condamnat la 12 ani de inchisoare. In ciuda scandalurilor care au marcat mandatul lui Staicu la SIF Oltenia, actiunile SIF5 au fost in ultimii ani cele mai lichide de pe Bursa, inregistrând evolutii peste cele ale indicelui BET-FI, care urmareste evolutia tuturor SIF-urilor.
Povestea lui Dinel Staicu, fost militian ajuns doctor in economie
Dinel Staicu a fost de-a lungul timpului un personaj foarte mediatizat, mai ales in perioada in care a fost patronul echipei de fotbal Universitatea Craiova. Nascut in 1956 in comuna Leu din judetul Dolj, Dinel Staicu a intrat in afaceri la 14 ani, ca fotograf la nunti si botezuri, potrivit propriilor declaratii. A urmat apoi cariera de militian, dupa ce a absolvit cursurile Scolii de subofiteri de la Câmpina. In 1992 a revenit la afaceri, infiintându-si mai multe firme, printre care si o discoteca in Craiova.
A dat lovitura vânzând o statie Peco cu 600.000 de dolari, dupa ce o cumparase cu o suma mult mai mica. El ar fi obtinut acest pret, foarte mare pentru acea vreme, dupa ce ar fi taiat alimentarea cu energie electrica a benzinariilor din jur, având astfel un trafic extrem de ridicat, fapt care i-a determinat pe cumparatori sa mareasca pretul.
Este cunoscut pentru pasiunea pentru “Epoca de aur” si pentru ca a construit un parc tematic si un muzeu in memoria lui Nicolae si Elena Ceausescu. Parcul Republicii Socialiste România ocupa 200 de hectare pe malul râului Jiu, iar Muzeul Comunismului este situat in comuna Scornicesti, locul de nastere al lui Nicolae Ceausescu. In anul 2000 a devenit doctor in economie, cu o disertatie pe tema economiei subterane, iar in 2001 Parchetul a inceput urmarirea penala impotriva sa pentru o serie de infractiuni economice.
Tot in 2002 a preluat clubul de fotbal Universitatea Craiova de la Gigi Netoiu pentru circa 400.000 de dolari. Ca sef al Universitatii Craiova a fost aproape in permanenta in razboi cu fanii, a rulat mai multi antrenori si a ocupat chiar el pozitia de director tehnic pentru scurt timp.
In 2005 Craiova a retrogradat in Divizia B pentru prima data in istorie, iar Staicu i-a cedat echipa gratis lui Adrian Mititelu.
Scurta istorie a BIR
Banca Internationala a Religiilor a fost infiintata in 1994. La constituirea capitalului au contribuit Mitropoliile Olteniei si Moldovei, Biserica Armeneasca, Cultul Penticostal, Muftiatul de la Constanta, Casa Regala din Arabia Saudita, S.N.C.F.R, si alte societati românesti. In cinci ani, banca a atras peste 300.000 de deponenti persoane fizice, sumele depuse de acestia ridicându-se la finele lui 1999 la 2.236 miliarde de lei vechi (peste 100 mil. euro la acea vreme).
Sumele recuperate de creditorii BIR in urma falimentului reprezinta circa 41% din datoriile totale ale bancii.
Banca a intrat in faliment in anul 2000, iar printre cei care au sustinut cel mai mult aceasta masura si au gestionat ulterior dosarul au fost Mihai Bogza, actualul presedinte al Bancpost, care era in acel moment viceguvernator al BNR, si avocatii Arin Stanescu, unul dintre cei mai cunoscuti practicieni in insolventa si care a fost administratorul judiciar al BIR, si Calin Zamfirescu (socrul actualului ministru al justitiei, Catalin Predoiu).
Sursa: Ziarul Financiar
Adauga un comentariu!
Editoriale din aceeasi categorie
Autor: Aciduzzul | 15 februarie, 2019 | 0 comentarii | 230 vizualizari | 2 voturi
Zilele trecute, in cadrul audierilor asupra bugetului pentru anul 2019, domnul ministru Petre Daea anunta cu multa mandrie ca programele de subventii vor fi continuate anul acesta, chiar marite bugetele unora dintre aceste programe. Pe langa scandalul datorat cormoranilor, alte probleme se ascundeau in liniile de buget ale< acestui minister. Ce inseamna aceste subventii raportat […]
Autor: Aciduzzul | 7 august, 2012 | 0 comentarii | 215 vizualizari | 2 voturi
Gimnasta Catalina Ponor a cazut pe locul 4, pierzand medalia de bronz, dupa ce arbitrii au acceptat contestatia delegatiei SUA facuta in cazul sportivei Alexandra Raisman, in finala de la barna de la Jocurile Olimpice, acordandu-i americancei o nota egala cu a romancei dar cu o dificultate a exercitiului mai mare. Catalina Ponor a intrat […]
Autor: Aciduzzul | 9 noiembrie, 2010 | 1 comentarii | 400 vizualizari | 3 voturi
Serviciile bulgare de informatii au dejucat un complot de asasinare a premierului Boyko Borisov, scrie publicatia Novinite, citand informatii publicate de cotidianul local “24 Chassa”. Conform informatiilor publicate de ziarul bulgar, in urma cu patru luni, servicii de informatii straine au surprins o intalnire intre mai multi cetateni bulgari cunoscuti public, la hotelul de cinci […]
Autor: Aciduzzul | 3 august, 2010 | 1 comentarii | 267 vizualizari | 2 voturi
Deputatul independent s-a declarat revoltat de mediatizarea făcută peştilor otrăvitori apăruţi în anumite zone ale litoralului românesc. „Televiziunile fac deservicii turismului României. Dau ştiri de câteva zile cu peştii otrăvitori. Doar că ăştia nu stau doar în Vamă, au mers şi în Bulgaria. Bănuiesc că firme de turism din Bulgaria plătesc televiziunile din România să […]
Autor: Aciduzzul | 2 august, 2010 | 1 comentarii | 176 vizualizari | 2 voturi
Ministerul Afacerilor Externe al Romaniei Dlui Ministru Teodor Baconschi Agresiunile repetate ale autoritatilor Bulgariei asupra romanilor denota un deficit de diplomatie in relatia cu Romania Civic Media solicita implicarea directa a MAE in solutionarea abuzurilor de stat asupra cetatenilor romani, in cazul Rompetrol si al jurnalistului Marius Serban Domnule Ministru, Asociatia Civic Media, organizatie neguvernamentala […]
2 Comments