Desi, la cererea mai multor guverne europene, UE intentioneaza sa dea drept de veto fiecarei tari in parte in privinta transgenicelor, Spania, care detine 80% din culturile din Europa, se opune. Doar cinci tari UE autorizeaza deja culturile transgenice, printre care si Romania. Secretara de Stat pentru Schimbari Climatice a Ministerului Mediului spaniol, Teresa Ribera, a aparat “maxima rigoare” a controalelor stiintifice la care sunt supuse toate organismele modificate genetic (OGM) ce se vor introduce in UE si a avertizat asupra riscului pentru piata interna daca cei 27 membri ai UE vor opta pentru “renationalizarea” normelor asupra acestui tip de culturi, informeaza Europa Press. Ribera nu a dorit, insa, sa comenteze informatiile Wikileaks, divulgate de “El Pais”, care sustin ca secretarul de Stat al Mediului Rural spaniol, Josep Puxeu, a cerut Statelor Unite ale Americii sa “faca presiuni asupra Comisiei Europene in favoarea transgenicelor”. Este vorba, in opinia lui Ribera, de “pareri personale” despre o conversatie purtata de Puxeu, despre care “ar trebui intrebat dansul”.
Ribera a facut aceste declaratii la sosirea reuniunii de ministrii ai Mediului din UE, de la Bruxelles, unde ministrii au discutat despre propunerea Executivului comunitar pentru a da mai multa flexibilitate tarilor care vor dori sa aiba drept de veto asupra cultivarii transgenicelor, desi acestea sunt autorizate la nivel comunitar.
Austria, Ungaria si Luxemburg, cei mai vehementi opozanti ai culturilor modificate genetic
Acestei propuneri a UE i se opun tari precum Spania si Franta, din diverse motive. Bruxelles-ul vrea sa dea satisfactie guvernelor Austriei, Ungariei si Luxemburgului, care se opun din rasputeri culturilor transgenice, pentru ca doresc protejarea si incurajarea agriculturii ecologice si traditionale. Alte tari, precum Olanda, sunt partizane ale acestei biotehnologii.
In acest context, Ribera a insistat ca Guvernul, prin “departamentele” de Mediu, Sanatate si Consum si Stiinta si Inovatie, a “militat pentru maxima rigoare stiintifica in deciziile care se vor lua”.
“Totul trece printr-o comisie nationala de biosecuritate, care analizeaza orice substante si organisme modificate genetic care se introduc in Europa, pentru ca acestea sa treaca toate controalele cu maxima rigoare stiintifica”, a mai spus secretara de Stat pentru Schimbari Climatice.
Ribera recunoaste ca exista State membre “mai vehemente” impotriva prezentei transgenicelor in Uniunea Europeana, dar considera ca “aspectul cel mai sensibil al dezbaterii este riscul pe care si-l asuma privind posibilele diviziuni pe piata interna”.
Romania, intre cele cinci tari care permit culturile transgenice
“Daca ne intoarcem la un proces de nationalizare a deciziilor in acest domeniu, riscam sa cream un precedent care ar putea avea, totodata, consecinte dure asupra mediului inconjuratori”, a continuat Ribera, avertizand ca “intoarcerea la o schema in care fiecare poate avea drept de veto sau de a analiza fara a avea incredere in ceilalti, generam un germen foarte periculos pentru unitatea acestui domeniu”.
80% din totalul spatiului cultivat cu transgenice, din Europa, este in Spania, care destineaza 90.000 de hectare cultivarii de porumb modificat genetic MON 810. Doar cinci tari din UE (Spania, Romania, Portugalia, Cehia si Slovacia) autorizeaza acest tip de culturi.
Sursa: Adevarul
Mai mult despre OMG-uri AICI.
Adauga un comentariu!
Editoriale din aceeasi categorie
Autor: Aciduzzul | 20 septembrie, 2019 | 1 comentarii | 192 vizualizari | 3 voturi
Mihael Duca Cartea mea “Evaluarea si motivarea elevului” a deschis numeroase campuri de dezbatere. Fiind o carte orientata spre anumite teme de cunoastere, am incercat sa nu alunec spre alte teme, pentru a pastra unitatea cartii si logica expunerii. Acolo unde a fost cazul am incercat sa ofer exemple prin care sa argumentez o anumita […]
Autor: Aciduzzul | 23 ianuarie, 2016 | 0 comentarii | 472 vizualizari | 2 voturi
Oamenii de stiinta au descoperit de ce ne iubim cainii aproape la fel de mult ca pe propriii copii. Astfel, potrivit sciencealert.com, care relateaza concluziile unui studiu publicat recent, atunci cand ne uitam in ochii unui caine, atat in creierul oamenilor, cat si in cel al animalului se elibereaza oxitocina – ”hormonul iubirii/fericirii”. Mecanismul este […]
Autor: Aciduzzul | 11 ianuarie, 2015 | 0 comentarii | 662 vizualizari | 2 voturi
Oamenii pot să se vindece într-adevăr în biserici atunci când ating sfintele moaşte sau sanctuarele. Oamenii de ştiinţă din Petersburg au dovedit-o şi au descoperit şi mecanismul “material” al acestui fenomen divin. “O rugăciune este un remediu puternic”, spune Valeri Slezin, şeful Laboratorului de Neuropsihofiziologie al Institutului de Cercetare şi Dezvoltare Psihoneurologică Bekhterev din Petersburg […]
Autor: Aciduzzul | 4 ianuarie, 2015 | 0 comentarii | 301 vizualizari | 1 vot
What’s wrong with Genetic Engineering? Genetic engineering refers to a set of technologies used to change the genetic makeup of cells and move genes across species boundaries to produce novel organisms. Once released, these genetically modified organisms (GMOs) can easily spread and interbreed with other organisms, and they are virtually impossible to recall back to […]
Autor: Aciduzzul | 3 ianuarie, 2015 | 0 comentarii | 292 vizualizari | 0 voturi
Indiferent de cât de buni șoferi am fi niciodată nu putem fi siguri că alți participanți la trafic nu vor comite vreun gest neașteptat, cum ar fi o frână pusă brusc sau trecerea la limită la semafor, care până la urmă ne-ar putea implica într-un accident rutier. Dar o regulă importantă, însă tot mai puțin […]