Interzicerea comercializarii plantelor cu efect halucinogen sau euforic, o masura cu dus-intors. O afacere controversata si banoasa, aflata inca sub controlul statului, va fi aruncata in bratele mafiei. Consumatorii de “droguri usoare” isi cer dreptul la “cultura urbana”. La inceputul lunii octombrie a anului trecut, Comisia Juridica a Senatului a dat aviz favorabil proiectului legislativ care are ca obiect interzicerea comercializarii produselor etnobotanice, vandute prin “weed-shop-uri”. Peste subiect s-a asternut linistea, intrerupta doar de campania electorala sau de gripa porcina. Potrivit modificarilor preconizate la Legea 143/2000, “comercializarea, vanzarea, distribuirea, livrarea produselor etnobotanice din plante, extracte sau combinatii din plante cu efect halucinogen sau euforic vor fi interzise“.
Vanzatorii de “droguri usoare” spun ca cererea nu va disparea, iar noile masuri legislative au drept scop impingerea acestor produse de la “lumina zilei”- unde sunt ieftine si pot fi controlate de stat, catre piata neagra, care e foarte scumpa si controlata de mafie.
Plante, pipe si arome
Ce se gaseste intr-un magazin de vise? Culori, in primul rand, si arome. Unul, deschis recent in Bucuresti, cel putin asa arata. Lume putina, clienti cunoscatori sau, rar, mai putin cunoscatori. Chiar inainte sa intri, pe vitrine, sunt postere cu ciuperci, psihedelic redate. Sar in ochi esarfele si cearsafurile cu motive tribale, muzica este in surdina, bonguri de toate felurile, mari si mici. Apoi descoperi cutiute de tot felul, recipienti colorati, tabachere si pungulite, portmonee, pachetele cu de toate, de la foite si filtre pana la plante aromate, betisoare parfumate cu arome de opium sau cannabis, brichete si pipe, sare de mare, scrumiere, globuri, bratari si coliere. Se estimeaza ca numai in Bucuresti sunt cel putin 30 de astfel de magazine. Vand droguri usoare impreuna cu o serie de accesorii. Un Head Shop vinde patru categorii de marfuri: accesorii pentru fumat, aromoterapie, sare de baie si ingrasaminte de plante.
Clienti educati, excese rare, spun comerciantii
Emilia, vanzatoarea dintr-un astfel de weed-shop spune ca are clienti foarte variati, de la cunoscatori care stiu exact ce doresc pana la curiosi sau teribilisti. “Un domn rezonabil cam de 65 de ani mi-a cerut sa-i recomand ceva, in dorinta de a testa ceva ce nu a mai incercat niciodata. Am discutat cu el incercand sa aflu ce stie si ce doreste sa incerce. Nu stia nimic, practic mi-a dat mana libera. S-a intors dupa cateva zile cerandu-mi si alta varianta. Cred ca e pe cale sa devina client fidel, moderat, asa cum sunt multi altii. Vin in magazine avocati, juristi, bancheri sau taximetristi.
Nici nu conteaza statutul social. Vin foarte multi straini, care de obicei stiu ce vor. Sunt cupluri care ar vrea sa incerce ceva pentru prima data. Intra, se uita la esarfe sau caciulite, trag cu ochiul la pliculete si pleaca. Apoi revin, uneori chiar in aceeasi zi, si treptat prind curaj si cer sfatul, intreaba ce ar putea incerca pentru prima data. Niciodata nu am avut probleme cu clientii, nu au facut excese, cel putin eu nu stiu.
In general sunt educati, au o minima cultura in ce priveste aceste shopuri, stiu ce vor. Si ne asumam o oarecare raspundere, in sensul ca daca vedem pe cineva ca face excese cumparand prea multe produse nu-i mai vindem nimic. Deja clientela este intr-un fel selectiva, am inceput sa ne cunoastem, facem schimb de numere de telefon, sunt clienti care relationeaza cu ceilalti. Unii au sunat sa ne ceara sfaturi, daca e bine sa manance inainte sau nu… lucruri de genul asta”, ne-a povestit vanzatoarea.
Pare o lume perfecta, a relationarii, intima si lina. Si totusi aici se vand droguri usoare. Pe de alta parte, presa denunta consumul excesiv, morti si bolnavi care ajung la spitalele de urgenta. Cazurile de la Iasi sunt celebre, asa cum este si doctorul Tudor Ciuhodaru, initiatorul unui nou proiect ce aduce modificari la Legea privind combaterea traficului si consumului ilicit de droguri. Din partea aceasta au venit o serie de declaratii care condamna consumul. Dar ceilalti, cei care comercializeaza, ce parere au?
“Acest comert nu se va opri niciodata”
“Dependenta se poate demonstra foarte greu”, spune Florin P. in timp ce discutam despre droguri, despre legislatia sontaca pe care Romania se straduieste sa o puna la punct, despre consumatorii din tara si cei de pe-afara, despre cele mai mari producatoare de droguri sintetice din lume – SUA, Australia, Olanda si Noua Zeelanda – tari care au cea mai buna legislatie, dar care atunci cand se introduce o interdictie pentru un nou produs, producatorii scot aproape simultan un altul. “Romania e in haos”, mai spune Florin, “nu se face nimic si nimeni nu poate controla nimic.
Se discuta de legi si de interdictii, in situatia in care Romania nu are laboratoare. S-a desfiintat ANA (Agentia Nationala Antidrog) si cei care sufera sunt tratati cel mult ca infractori si nu ca bolnavi. Daca nu se va intampla ceva urgent din punct de vedere legislativ aruncam Romania pe mana celor mai josnici dealeri, iar cei care consuma drogurile usoare vor fi tot la mana lor. In Moldova s-au vandut drept plante halucinogene iarba stropita cu soricioaica. S-a cumparat otrava pe banda rulanta. Ar trebui legalizata vanzarea drogurilor usoare pentru ca orice consumator sa stie ca poate lua, legal, fara nici un risc, un produs permis de stat. Sa puna autoritatile accize mari, taxe pe comert, asa cum se procedeaza in comertul produselor de lux sau taxele pe viciu.
Accizarea si controlul la nivel guvernamental, taxele de licenta, asta ar fi solutia. Sa castige bani si statul din asta si sa reglementeze piata. Pentru ca acest comert nu se va opri niciodata. Vor sa il impinga pe piata neagra, sa-l dea cadou mafiei”. Erau vorbele lui Florin, care impreuna cu Gabi V., este asociat intr-o afacere de gen si sunt patronii unui magazin de vise. Pe de alta parte, chiar initiatorii modificarilor legislatiei in domeniu sunt sceptici in demersul lor. “El (vanzatorul de vise – n.r.) va spune ‘astazi substanta asta se numeste VX, maine se va numi VXX’ si putem sa actualizam in functie de sesizari. Nu exista o substanta de baza, pentru ca pot fi amestecuri de substante, unele dintre ele, absolut normale. Amestecurile de substante, in schimb, produc efectele halucinogene. Nu poate fi incriminata una dintre acele substante”, a mentionat deputatul social-democrat.
Parerea consumatorului
Din punctul de vedere al consumatorilor, avocati, juristi, bancheri, studenti sau taximetristi, magazinele de vise fac deja parte din ceea ce de obicei numim cultura urbana. “Fiecare generatie a avut, cel putin in Occident, momentul sau de boom cultural. Impresionistii, simbolistii, dadaistii sau suprarealistii pe de o parte, si mai tarziu generatia flower power – cu iconurile ei Jim Morrison, Jimmy Hendrix sau Janis Joplin, pana la John Lennon si Bob Marley.
Aceste perioade de creatie au coexistat cu consumarea excesiva de droguri si alcool. Se cunoaste ca absintul de sfarsit de secol XIX era combinat cu opium. Drogurile astazi sunt interzise, alcoolul nu. Astazi, consumatorii de droguri usoare se simt mai liberi avand acces la produse, nu trebuie sa se mai ascunda, iar asta le ofera o libertate, lipsita de panica sau de exces. Libertatea de comunicare li se pare esentiala pentru ca isi pot impartasi experientele, pot sa se sfatuiasca, pot gasi un loc comun, iar din punctul lor de vedere aceste substante sunt droguri de socializare. Nu iti dau idei creatoare, dar te ajuta sa-ti deschizi mintea”, a marturisit Mihaela, una dintre clientele aflate in magazin.
Sursa: Agentia de Investigatii Media
Adauga un comentariu!
Editoriale din aceeasi categorie
Autor: Aciduzzul | 20 septembrie, 2019 | 1 comentarii | 193 vizualizari | 3 voturi
Mihael Duca Cartea mea “Evaluarea si motivarea elevului” a deschis numeroase campuri de dezbatere. Fiind o carte orientata spre anumite teme de cunoastere, am incercat sa nu alunec spre alte teme, pentru a pastra unitatea cartii si logica expunerii. Acolo unde a fost cazul am incercat sa ofer exemple prin care sa argumentez o anumita […]
Autor: Aciduzzul | 23 ianuarie, 2016 | 0 comentarii | 473 vizualizari | 2 voturi
Oamenii de stiinta au descoperit de ce ne iubim cainii aproape la fel de mult ca pe propriii copii. Astfel, potrivit sciencealert.com, care relateaza concluziile unui studiu publicat recent, atunci cand ne uitam in ochii unui caine, atat in creierul oamenilor, cat si in cel al animalului se elibereaza oxitocina – ”hormonul iubirii/fericirii”. Mecanismul este […]
Autor: Aciduzzul | 11 ianuarie, 2015 | 0 comentarii | 663 vizualizari | 2 voturi
Oamenii pot să se vindece într-adevăr în biserici atunci când ating sfintele moaşte sau sanctuarele. Oamenii de ştiinţă din Petersburg au dovedit-o şi au descoperit şi mecanismul “material” al acestui fenomen divin. “O rugăciune este un remediu puternic”, spune Valeri Slezin, şeful Laboratorului de Neuropsihofiziologie al Institutului de Cercetare şi Dezvoltare Psihoneurologică Bekhterev din Petersburg […]
Autor: Aciduzzul | 4 ianuarie, 2015 | 0 comentarii | 303 vizualizari | 1 vot
What’s wrong with Genetic Engineering? Genetic engineering refers to a set of technologies used to change the genetic makeup of cells and move genes across species boundaries to produce novel organisms. Once released, these genetically modified organisms (GMOs) can easily spread and interbreed with other organisms, and they are virtually impossible to recall back to […]
Autor: Aciduzzul | 3 ianuarie, 2015 | 0 comentarii | 292 vizualizari | 0 voturi
Indiferent de cât de buni șoferi am fi niciodată nu putem fi siguri că alți participanți la trafic nu vor comite vreun gest neașteptat, cum ar fi o frână pusă brusc sau trecerea la limită la semafor, care până la urmă ne-ar putea implica într-un accident rutier. Dar o regulă importantă, însă tot mai puțin […]
One comment