Sustine Bad Politics
arhiva stiri
starea vremii
Failure notice from provider:
Connection Error:http_request_failed
ANUNTURI UMANITARE
Army/Intelligence
F-35 Joint Strike Fighter – un avion care cheltuie mult din bugetul Pentagonului
Aciduzzul | 4 mai, 2012 | 0 comentarii | 198 vizualizari |
(1 voturi )

SUA au investit sume uriase in avionul de lupta F-35 Joint Strike Fighter. Pretins a fi “aproape invizibil pentru a fi detectat de radar” si avand capacitatea de a face fata in orice situatie de lupta, in viitor, F-35 va inlocui cele mai multe avioane de lupta aflate in inzestrarea US Air Force, Navy, Marine Corps, si pe cele aflate in inzestrarea a cel putin noua aliati ai SUA. Aceasta, in perspectiva urmatorilor 55 de ani. Nu este un secret, insa, ca programul – cel mai scump din istoria programelor militare americane – este “o calamitate”. In aceasta luna, Pentagonul a crescut costurile pentru F-35 cu inca 289 milioane dolari si este de asteptat ca programul sa necesite alocarea 38% din bugetul Pentagonului. Mai multi senatori americani au solicitat Pentagonului si presedintelui Obama sa fie reduse cheltuielile pentru programele de aparare date fiind conditiile de austeritate prin care trece tara.

Programul pentru F-35 presupune insa costuri mai ridicate decat fusesera estimate initial tocmai in ideea atingerii unor cote ridicate de performanta.

Desi programul initial fusese considerat o solutie low-cost, cresterile ulterioare ale costurilor au afectat proiectul in sine.

In 2011, Pentagonul a declarat in fata Congresului american ca pretul de achizitie a crescut cu inca 16%, de la 328.3 miliarde dolari la 379.4 miliarde dolari, pentru 2457 de avioane care urmeaza sa fie cumparate.

In luna februarie 2012, pretul a crescut cu inca 4%, la 395.7 miliarde dolari si, apoi, ceva mai mult, in luna aprilie.

Depasirile de costuri nu se termina insa aici: programul de testare este acoperit doar in proportie de 20%. Cele mai riguroase teste urmeaza sa fie efectuate abia de acum incolo.

In concluzie, per ansamblu, costul programului a crescut cu aproximativ 75% fata de anul 2001, de la 226.5 miliarde dolari, cat se estimase; aceasta suma reprezenta atunci achizitionarea a 2866 de avioane.

Sute de F-35S vor fi construite inainte de 2019. Tot pana atunci testarile initiale vor fi complete. Costul suplimentar ce va trebui suportat in vederea proiectarii modificarilor cerute pentru remedierea unor deficiente posibil aparute este necunoscut. Este insa aproape cert faptul ca vor depasi cele 534 de milioane de $ deja alocate in urma testelor efectuate pana acum.

Costul total pentru fiecare F-35, este acum de aproximativ 161 milioane dolari. Se asteapta insa o noua crestere la inceputul anului 2013. Tot atunci Pentagonul va fi supus unor noi restrictii bugetare.

Acest lucru va insemna o alta reducere a numarului de avioane ce vor fi achizitionate.

Costul final de 395.7 miliarde dolari pentru F-35 se va multiplica. Estimarea prezenta reprezinta doar costul de achizitie, nu si costurile de operare prevazute pentru un ciclu complet de viata.

Evaluarea curenta pentru operare si suport este de aproximativ 1.1 trilioane de dolari dintr-un total de 1.5 trilioane de dolari, adica mai mult decat PIB-ul anual al Spaniei.

Se presupune ca F-35 va fi doar cu 42% mai scump pentru a functiona, comparativ cu un F-16, insa F-35 este un avion mult mai complex.
Spre exemplu, F-22, un alt avion de “a cincea generatie”, construit de acelasi producator – in unele privinte mai putin complex decat F-35 – pentru o ora de operare a depasit cu 300% ora de operare a unui F-16.

Din perspectiva conservatoare, se asteapta insa ca F-35 sa depaseasca doar de doua ori costurile de operare si de sprijin ale F-16.

F-35 nu este numai un avion foarte scump, ci si programul in cadrul caruia se deruleaza este mult intarziat. Initial se sconta ca primul lot de F-35 sa fie gata de lupta in 2010. Apoi, prima implementare a programului urma sa fie 2012. Mai recent, oficiali militari au declarat ca data la care se va putea face inzestrarea “urmeaza sa fie stabilita”. O noua data-tinta avansata neoficial ar fi 2019.

Sursa: Foreign Policy via Info Mondo Militar

Adauga un comentariu!

Nume (necesar)

Website


*

Editoriale din aceeasi categorie

Marius Șerban Odată cu intrarea într-o nouă stare de criză, după ce tocmai am ieșit din una de alertă, pentru că, nu-i așa, starea de continuă criză este singura formulă prin care mai poate fi controlată cât de cât o populație debusolată, anomizată, se vântură tot felul de versiuni de proiecte de lege, prin care, […]

Autor: Aciduzzul | 23 ianuarie, 2020 | 1 comentarii | 182 vizualizari | 3 voturi

Cele mai multe dintre evenimentele majore ale ultimelor decenii au venit ca reactie la un eveniment precedent, de multe ori fals, o provocare menita a pregati opinia publica pentru ceea ce va urma. Comentatorii politici numesc astfel de evenimente inscenate – false flag – un steag fals. Cele mai clare exemple de atacuri inscenate sunt […]

Autor: Aciduzzul | 24 mai, 2019 | 3 comentarii | 467 vizualizari | 5 voturi

“Alegerile” europarlamentare 2019, in fapt un jalnic exercitiu pseudoelectoral, reflecta cat se poate de clar faptul ca Romania este un stat esuat fara posibilitatea practica de a-si mai reveni. Asistam, de fapt, la o batalie intre diversele factiuni din serviciile secrete romanesti, in fapt doar niste reminiscente bolsevico-securistoide sau neomarxiste extrem de toxice, simple anexe […]

Autor: Aciduzzul | 14 septembrie, 2015 | 0 comentarii | 610 vizualizari | 1 vot

Michael Thomas “9/11 was an Anglo-American black operation executed in collusion with Israeli Secret Services and Saudi Arabian financiers.” — 9/11 Investigator. Undoubtedly the 9/11 attacks on New York City and Washington DC are the most misrepresented by officialdom in US history. Whereas the assassination of John F. Kennedy is now understood to have been […]

Autor: Aciduzzul | 14 septembrie, 2015 | 1 comentarii | 583 vizualizari | 6 voturi

Ofera o donatie
Dacă vrei să contribui și tu, poți dona aici:
fii aproape de noi
Conferinta_AGROstandard
PUB
web design profesionist
Red Moon Media
CAMPANII bp
Atitudine Contemporana
Televiziunea Copiilor
Le Pre
1984 George Orwell
Televiziunea Copiilor
piata BIO
alimente organice
internet manipulation techniques
Adauga banerul de partener Badpolitics pe site-ul tau bad politics
bad politics

2009 - 2024 © BadPolitics