Mihail Neamtu
Orchestrata de oligarhi notorii, televiziuni subjugate si alte canale de presa, campania antiprezidentiala a inceput. Cornel Nistorescu taie si spanzura, cu pixul. Un text programatic din „Ziua” declanseaza fatis gherila „anti-Basescu”, in timp ce Clubul Roman de Presa mimeaza in continuare virginitatea. Trustul Realitatea-Catavencu curteaza virtutile adulterine ale Zoei Trahanache iar un politician liberal vorbeste despre „Basescu versus Ginghis-Han”, resuscitand fantasmele privind „pericolul mongol.”
La fel de rizibil si, mai ales, previzibil, Emil Constantinescu vede in Traian Basescu un climax al negativitatii: „mai rau decat atat nu se poate”. De ce, totusi, atata patima si incrancenare?
Starea de fapt
A fi „pro” sau „contra” unui presedinte n-ar trebui sa ne consume intreaga existenta. Optiunile politice reflecta indeobste doar o convingere doctrinara, sensibilitati de ordin personal si un calcul economic privind viitorul familiilor noastre. Social-democratii cred mai mult in redistributie pe cand liberalii clasici recunosc preeminenta libertatii si a meritului individual. Conservatorii apreciaza moravurile traditionale iar socialistii idolatrizeaza progresul.
Cu totii avem interese de scurta sau lunga durata. In sfera sociala, in cadrul profesional, prin arta sau in domeniul vietii private, fiecare dintre noi exprima o anumita performanta intelectuala, preferinte de gust si o eventuala tarie de caracter. Stiind acest lucru, ne putem respecta unii pe altii, facand loc pentru ironii amicale, dezacorduri de principiu si glume terapeutice.
Nu si in Romania, se pare, unde sfera publica e traversata de patologia partizanatului extrem. Sindromul basescofobiei a ajuns o religie sezoniera. Cand numele unui singur om ajunge sa fie pronuntat, unii intra in transa, altii fac apoplexie. Inversunarea bruta si patetismul decerebrat mobilizeaza fosti presedinti, actori de provincie, altete regale, trompete jurnalistice, universitari dubiosi si alte nulitati entuziaste intr-o campanie fatisa anti-Basescu.
Evident, sunt destule motive ca presa sa nu ridice mingea la fileu in fata unui presedinte abil si inteligent. Traian Basescu a comis erori, a ezitat, a facut pasi inapoi. Dar criticii sai de profesie nu ajung niciodata la fondul problemei, fiind lipsiti de buna credinta in demersul lor mai curand destructiv, decat critic. Campionii retoricii apocaliptice se considera scutiti de raspunsul la aceste intrebari: „de ce?”, „cum se explica popularitatea sa?”, „cu care argumente?”, „in locul cui?”
Santinela calomniei
Pentru detractorii de profesie, fidelitatea fata de proiectul politic coordonat de Traian Basescu se naste dintr-un gest impur si o logica oarba. Diferiti intelectuali publici sunt acuzati de oportunism, perfidie sau, in cel mai bun caz, naivitate, doar pentru ca nu si-au descarcat munitia letala impotriva actualului presedinte.
Ciutacu, Badea, Nistorescu, Rosca-Stanescu, Ciuvica sau doamna Firea? Acestea ar fi spiritele fine si elevate ale natiunii romane, condeie scolite in cultura discernamantului si arta libertatii de expresie. In schimb, Gabriel Liiceanu, H.-R. Patapievici, Vladimir Tismaneanu sau Mircea Mihaies?! Ei sunt, pesemne, doar niste marginiti in gandire, suspecti de fronda patimasa si discernamant carent.
Ai simpatii portocalii? Esti dubios si trebuie sa te explici. E suficent sa nu-l ataci pe Traian Basescu pentru a deveni suspect. Apologia deschisa in favoarea politicianului dobrogean suna jenant, bizar si oarecum passé. Procesele de intentie si apropoul tendentios iau loc oricarei analize.
Profitand de bunul-simt si timiditatea ziaristilor care inca mai vorbesc din convingere, coalitia care a complotat suspendarea lui Traian Basescu in luna aprilie 2007 se regrupeaza furibund, imbatata de miasmele urii si utilizand deficitul de rusine al unei intregi secte de „analisti politici.” Vituperatia celor din urma se combina cu pesimismul prognozelor economice si starea de fireasca neliniste a populatiei. De ce nu s-ar inventa atunci un tap ispasitor in dealul Cotroceni?
Conversatii inflamate prin redactii de ziare, sedii de campanie sau restaurante de lux cauta alternativa plauzibila la Traian Basescu. Se mai vaneaza posibili candidati-surpriza, se cer sloganuri proaspete, sunt reinventate biografii si noi strategii de atac. Romania fara Basescu ar fi adevarata sansa oferita patriei, drumul rectiliniu catre fericire, temelia linistii noastre!
Tipologia inversunarii
Exista, fireste, si categoria celor care in mod sincer sunt sceptici sau indiferenti la discursul si actiunile actualului presedinte. Ratiunile difera si pot fi invocate aici gustul, preferinta stilistica sau convingerea doctrinara. Sunt oameni decenti si onesti care, pentru a da un singur exemplu, nu accepta mediocritatea unor foste si actuale figuri ministeriale din guvernul de coalitie PDL-PSD.
Gafe face orice politician si, deci, presedintele Basescu nu poate fi scutit de critici pertinente sau legitime amenzi verbale. Dar din nou: cu argumente, logica si buna credinta, care fac esenta jurnalismului de calitate.
Sursa: Hotnews
Adauga un comentariu!
Editoriale din aceeasi categorie
Marius Șerban Odată cu intrarea într-o nouă stare de criză, după ce tocmai am ieșit din una de alertă, pentru că, nu-i așa, starea de continuă criză este singura formulă prin care mai poate fi controlată cât de cât o populație debusolată, anomizată, se vântură tot felul de versiuni de proiecte de lege, prin care, […]
Autor: Aciduzzul | 24 iunie, 2016 | 0 comentarii | 558 vizualizari | 2 voturi
Brexit-ul este, fara doar si poate, un eveniment de proportii epice prin prisma perpectivelor pe care le deschide. Brexit-ul reprezinta prima fisura intr-un sistem monstrous care parea monolit. Practic, intreaga oligarhie americana si europeana, cu monstroasa masinarie media aservita au fost luate prin suprindere, in ciuda manevrelor diperate de a influenta in extremis opinia publica […]
Autor: Aciduzzul | 3 iunie, 2016 | 0 comentarii | 590 vizualizari | 2 voturi
Alegerile locale de duminica se remarca prin ceva unic in ultimii 26 de ani. Nicicand in aceasta perioada de dezmat neobolsevic, de jaf si disolutie a tot ce este romanesc, asadar, nicicand in acest sfert de secol, candidatii oferiti spre votare de gastile de crima organizatea numite eufemistic partide, nu au fost mai jalnici. Practic, […]
Autor: Aciduzzul | 11 ianuarie, 2016 | 0 comentarii | 279 vizualizari | 0 voturi
Charles Simic Widespread ignorance bordering on idiocy is our new national goal. It’s no use pretending otherwise and telling us, as Thomas Friedman did in the Times a few days ago, that educated people are the nation’s most valuable resources. Sure, they are, but do we still want them? It doesn’t look to me as […]
Autor: Aciduzzul | 6 noiembrie, 2015 | 0 comentarii | 245 vizualizari | 4 voturi
Marius Serban Nesimtirea de care a dat dovada, astazi, Iohannis (Ioha), presedintele cu o legitimitate fragila al Romaniei, este strigatoare la cer! Astazi, cand se face fix o saptamana de la moartea oamenilor din Colectiv, Ioha a demonstrat cu varf si indesat ca nu a inteles nimic, dar absolut NIMIC, din cerintele strazii,ca nu a […]
2 Comments