Sistemul de accesare a fondurilor europene este unul de tip mafiot și feudal, foarte stufos și gestionat de oameni slabi pregătiți și corupți, cred fermierii. În ultimii ani s-au format adevărate filiere care drenează fondurile europene către aceiași clienți politici în fiecare județ, sistem care se opune funcționării transparente și eficiente a sistemului. Micii fermieri nu au putut beneficia până acum de finanțare europeană, lucru care va avea un impact puternic asupra creșterii numărului de asistați social în mediul rural în următorii ani, cred fermierii. “În Spania, de exemplu, lucrurile stau cu totul altfel. Ei au niște proiecte standard pentru micii fermieri. Venea omul și zicea: am cinci hectare de teren și o vacă. La ce proiect m-aș putea încadra? Și autoritatea de acolo îi făcea toate actele pe loc, nu trebuia să mai alerge pe la zeci de instituții pentru tot felul de documente. La noi, birocrația te sufocă. Depun dosarul la Bacău, apoi sunt controlate încă o dată la Iași, iar apoi mai este controlat o dată la București”, a spus Daniel Ciobanu, vicepreședinte LAPAR.
Fermierii cred că acestă măsură nu a fost implementată până acum pentru că a întâmpinat o rezistență puternică din partea consultanților pe fonduri europene, organizați într-o adevărată castă, care percep comisioane de până la 30% din valoarea contractelor. De cele mai multe ori aceste companii sunt deținute de membrii de familie sau de apropiați ai funcționarilor care aprobă sau nu aceste proiecte, oficiali care, la rândul lor, găsesc tot felul de pretexte pentru a declara proiectele neeligibile.
”Mafia română” are numai de pierdut din standardizare
Acestă structură nu are niciun interes ca procedura să fie simplificată și ca micii fermieri să aibă acces la finanțare.
”Cine are de pierdut din standardizarea proiectelor? Mafia română are de pierdut. Proiectele standardizate se fac în baza Ghidului Solicitantului care este făcut de guvern. Eu, simplu fermier, deschid ghidul și văd unde mă încadrez, care sunt condițiile și care este perioada de depunere.
Numai că ghidul de la micile ferme este într-un fel, cel de pe mediu este în alt fel. Politica de absorbție a fondurilor este una haotică, care se schimbă în funcție de interesele lipitorilor de afișe din politică. Până la urmă, românul simplu plătitor de taxe și impozite are de pierdut”, este de părere Ioan Agapi, director executiv al Federației Agricultorilor de Munte ”Dorna”, care a precizat că standardizarea proiectelor trebuie să înceapă cu standardizarea ghidurilor solicitantului.
Fermierul este convins că, dacă ar exista voință politică pentru simplificarea procedurilor și permiterea accesului micilor fermieri la fonduri europene, ”mafia consultanților” n-ar avea de ales și s-ar conforma noilor proceduri de lucru. Dar, pentru acesta, trebuie lichidată corupția la nivel înalt.
”Mafia se conformează regulilor jocului. Eu, dacă sunt un mafiot, pot face evaziune fiscală doar cu ajutorul unuia din guvern, Dacă fac evaziune fiscală și vreau să aduc tiruri de marfă în țară, trebuie să fac asta îmreună cu vameșii”, a adăugat Agapi.
Nota de plată pentr lipsa sprijinului micilor fermieri
Agricultorii cred că nu mai este timp de întârziere și sistemul trebuie să se deschidă și către micii fermieri pentru că altfel există riscul unor puternice tulburări sociale.
”De fondurile europene au beneficiat doar o parte infimă a fermierilor. Oamenii, micii fermieri, nu au fost suficient informați, nu au știut ce să facă ca să obțină aceste sume de bani. Agricultura românească este puternic polarizată pentru că, până acum, s-a mers doar pe sprijinirea celor mari. În Germania, fermele mici de 5-10 hectare trăiesc foarte bine din agricultură tocmai pentru că sunt puternic sprijinite de stat prin tot felul de proiecte. La noi, micul fermier este pe cale de diapariție și există riscul să punem câteva milioane de oameni pe listele de șomaj”, a declarat Samson Popescu, un fermier din județul Timiș.
În ciuda neîncrederii agricultorilor, ministerul vrea, chiar și în al doisperezecelea ceas, să deblocheze fondurile europene și pentru micii fermieri. Aceștia s-ar putea confrunta, însă, cu o altă problemă – cofinanțarea proiectelor, în condițiile în care băncile nu se prea înghesuie să finanțaze sectorul agricol.
”Se are în vedere elaborarea a șase proiecte model pentru fermele mici, în concordanță cu condițiile de eligibilitate și pragul minim de punctare aferent criteriilor de selecție și finantare ale masurii 121 Modernizarea exploatatiilor agricole din PNDR. Cele șase proiecte model au în vedere facilitarea accesării măsurilor de dezvoltare rurală și adaptarea lor în funcție de dimensiunea economică minimă. Proiectele trebuie să îndeplinească standardele tehnice și de mediu corespunzătoare dimensiunii prezentate anterior”, a declarat pentru Ziare.com ministrul Agriculturii Daniel Constantin.
Potrivit Ghidului Solicitantului aferent măsurii 121, categoriile de beneficiari eligibili sunt persoanele fizice, persoanele fizice autorizate, intreprinderile individuale și familiale, societățile cu răspundere limitată, sociatățile agricole, grupurile de producători și cooperativele agricole.
Sursa: Agrostandard
Adauga un comentariu!
Editoriale din aceeasi categorie
Marius Serban Prea putine lucruri mai conteaza in Romania zilelor de astazi unde totul pare a fi exact invers decat ar trebui sa fie de parca se urmeaza un plan cu puncte in sensul asta. Chiar si daca Romania ar fi condusa de cei mai prosti oameni de pe planeta, lucru nu departe de adevar, […]
Autor: Aciduzzul | 7 septembrie, 2020 | 1 comentarii | 177 vizualizari | 2 voturi
De ce nu mai gasesc fabricile de conserve rosii pentru bulion in Romania?!
Autor: Aciduzzul | 23 ianuarie, 2020 | 0 comentarii | 78 vizualizari | 3 voturi
Un producator de drone din grupul Tesla investeste la Cluj, o adevarata premiera pentru Romania! Electric Visionary Aircra, companie care face parte din grupul Tesla si are ca obiect de activitatea construirea elicopterelor si a dronelor de ultima generatie, va finanta campioana de fotbal a Romaniei, formatia CFR Cluj. Tesla detine 51% din actiunile Electric […]
Autor: Aciduzzul | 28 septembrie, 2019 | 5 comentarii | 221 vizualizari | 2 voturi
Chinezii isi fac loc in agricultura din Romania, o realitate cu care ar trebui sa ne obisnuim de acum incolo. Cumpara la greu tot ce le cada in mana si nu o firma, ci trei dintr-un foc! Vrem nu vrem, fondurile chinezesti castiga teren in Romania (si nu sunt singurele), inclusiv in agricultura locala! Pentru […]
Autor: Aciduzzul | 15 februarie, 2019 | 0 comentarii | 230 vizualizari | 2 voturi
Zilele trecute, in cadrul audierilor asupra bugetului pentru anul 2019, domnul ministru Petre Daea anunta cu multa mandrie ca programele de subventii vor fi continuate anul acesta, chiar marite bugetele unora dintre aceste programe. Pe langa scandalul datorat cormoranilor, alte probleme se ascundeau in liniile de buget ale< acestui minister. Ce inseamna aceste subventii raportat […]
One comment