Sustine Bad Politics
arhiva stiri
starea vremii
Failure notice from provider:
Connection Error:http_request_failed
ANUNTURI UMANITARE
Economie
Fonduri pentru coeziunea clientelei politice
Aciduzzul | 10 mai, 2013 | 0 comentarii | 122 vizualizari |
(1 voturi )

Adrian Panaite
Să mai avem vreo nădejde că politicienii lucrează pentru noi? Cu alte cuvinte, să mai credem că democraţia este efectivă? Suntem împinşi la un scepticism de succesiunea alegerilor în care românii au trântit Puterea pentru ca ajunşi pe funcţii şi demnităţi noii aleşi să perpetueze aceleaşi practici ale politicienilor izgoniţi în dizgraţie. Peste toate, de atâtea ori i-am văzut înfrăţiţi după scrutin pe cei care se spurcau în campania electorală. Ultimul episod de acest gen l-am văzut la depunerea jurământului noului ministru de Justiţie în care laolaltă şeful Camerei, reprezentanţi ai Guvernului şi consilieri ai Preşedinţiei realmente plesneau de bine, într-o voioşie contrastantă cu tensiunea politică din anul 2012.

După ce unii au spus că la Cotroceni este un drac ce distruge România, iar ceilalţi demascau atentatori la adresa democraţiei, conjuraţi întru lovituri de stat, vedem că din 2013 lucrurile par a se mai fi schimbat. Nu ne-ar mira ca laolaltă Somnorilă, Mickey Mouse, pisici şi alte personaje de basm, înfrăţite cu dracul chior, să treacă în care alegorice peste o nouă punte a sordidului politicii româneşti.

Nu e numai că se înfrăţesc periodic, dar vedem că de multe ori discursul seamănă. Nu ne miră că partidul portocaliu a virat într-o singură zi de la stânga la dreapta, iar partidul roşu s-a aliat cu cel galben pentru că ideologia oricum nu valorează prea mult în eclectismul confuz post-ceauşist. Dar viziunea asupra unor coordonate importante este similară. Lăsăm deoparte discursul plictisitor euro-atlantic, la fel de liniar şi în aceleaşi şabloane rigide în pofida unei lumi în schimbare…

Energia verde, investiţiile în infrastructură, regionalizarea, programele garanţiilor de stat sunt teme în care o abordare unilaterală, îngustă şi mediocră a acaparat întreg spectrul politic, atunci când marotele transpartinice ar fi trebuit măcar clătinate de judecăţi mai consistente ale celor care nu au abdicat cu totul de la ideea unui efort intelectual.

Nu şade nimic mai mult sub această perspectivă unilaterală transpartinică decât discursul despre fondurile europene.

Politicienii, care mai de care, se întrec să sublinieze importanţa fondurilor structurale de coeziune, singura diferenţă între un partid şi altul fiind acuzele reciproce pentru slaba absorbţie a acestora.

Mirajul unei ploi de miliarde de euro peste România este cultivat de clasa politică ce ne asigură că fondurile europene pot deopotrivă nu numai să ne aşeze pe un ciclu de creştere, ci şi să dezvolte pe termen lung ţara.

Consensul politic este pe undeva de înţeles. Spre deosebire de alte tipuri de investiţii, fondurile europene sunt direcţionate de structuri birocratice, ceea ce potenţează influenţa politicului şi facilitează accesul unei clientele restrânse la resurse pe care altminteri, în piaţa liberă, nu ar fi capabilă să le acapareze.

Aşa cum au fost gândite de liderii europeni, fondurile de la bugetul Uniunii sunt structurale şi de coeziune şi ar trebui să acopere decalaje între diversele zone de dezvoltare. Ca în orice proiect socialist, diferenţa între obiectivul declarat şi ceea ce se întâmplă în realitate este uriaşă.

Fondurile europene, având randamente mici, ajută marginal la dezvoltarea societăţii, lasă loc unei birocraţii inutile şi hrănesc monstrul clientelei politice. Dacă o firmă în piaţa liberă nu poate prospera decât răspunzând preferinţelor consumatorului, în paralel cu un efort permanent pentru eficientizare, abonaţii la fonduri europene pot rămâne la nesfârşit beneficiari ai capitalului atât timp cât au trecere în mediul politic. Eficienţa nu e măsurabilă în condiţiile în care randamentele sunt programate a fi mici, fondurile sunt nerambursabile, iar beneficiarii nu au cuvântul final.

Fenomenul investiţiilor greşite are toate stimulentele pentru a prolifera pe segmentul fondurilor europene, ceea ce distruge economia şi nu conduce la dezvoltarea societăţii cum se aşteaptă. Este ceva care are sens pe deplin judecând teoretic, însă o vedem în practică pe scară largă în ţările mari aspiratoare de fonduri europene Portugalia, Spania, Grecia. Şi să nu credem că în Germania sau în Olanda fondurile europene ar fi un model de eficienţă…

Miliardele de euro de la Bruxelles nu cad ca o ploaie peste ţări, ci vin pe albii determinate, desenate de politicieni şi birocraţi. La vărsare stau cu desagele pregătite prieteni politici, clientele privilegiate, sinecurişti notorii, servitori ai establishmentului de toate tipurile… Din acest punct de vedere, nu ar fi greşit să spunem că fondurile europene sunt fonduri de coeziune ale clientelei politice.

Sursa: Curierul National

Foto: Gandeste

Adauga un comentariu!

Nume (necesar)

Website


*

Editoriale din aceeasi categorie

Autor: Aciduzzul | 10 martie, 2021 | 1 comentarii | 257 vizualizari | 4 voturi

Evident, doar oligofrenii si deficientii mintali in stadiu avansat pot crede ca poti lua Covid mai repede mancand o friptura sau band o bere la un restaurant cu cativa prieteni, decat calcandu-te in picioare in hipermarket. Si totusi, nu s-a luat niciodata in calcul inchiderea hipermarket-urilor. A pietelor taranesti, in schimb, da…Explicatia este simpla. Desi […]

Autor: Aciduzzul | 29 noiembrie, 2020 | 0 comentarii | 130 vizualizari | 3 voturi

Partidul Noua Romania (PNR), sustinut de catre Miscarea Civica Frontul Alfa, cere decapusarea bugetului public, drenat in prezent catre buzunarele unei clici bolsevico-securiste, cu efecte grave asupra dezvoltarii si bunei functionari a societatii romanesti. In contextul crizei economice fara precedent care se intrevede la orizont inca din aceasta iarna, decapusarea bugetului public reprezinta o chestiune […]

Autor: Aciduzzul | 28 noiembrie, 2020 | 0 comentarii | 107 vizualizari | 3 voturi

Partidul Noua Romanie (PNR), sprijinit de Miscarea Civica Frontul Alfa cere imperativ stoparea TOTALA si URGENTA a defrisarilor de orice fel si interzicerea exportului de masa lemnoasa bruta si prelucrata primar pentru o perioada de zece ani. Aceasta masura putea fi luata oricand pana acum de catre cei care s-au perindat la conducerea tarii, insa […]

Autor: Aciduzzul | 9 octombrie, 2020 | 0 comentarii | 184 vizualizari | 4 voturi

Producatorii romani, discriminati in tara lor

Autor: Aciduzzul | 7 septembrie, 2020 | 1 comentarii | 175 vizualizari | 2 voturi

De ce nu mai gasesc fabricile de conserve rosii pentru bulion in Romania?!

Ofera o donatie
Dacă vrei să contribui și tu, poți dona aici:
fii aproape de noi
Conferinta_AGROstandard
PUB
web design profesionist
Red Moon Media
CAMPANII bp
Atitudine Contemporana
Televiziunea Copiilor
Le Pre
1984 George Orwell
Televiziunea Copiilor
piata BIO
alimente organice
internet manipulation techniques
Adauga banerul de partener Badpolitics pe site-ul tau bad politics
bad politics

2009 - 2024 © BadPolitics