Federatia Romana a Jurnalistilor MediaSind a luat act de sesizarile primite din partea unor membri ai sindicatului semnatar al Contractului Colectiv de Munca din Agentia Nationala de Presa AGERPRES privind abuzurile comise de catre conducerea institutiei impotriva propriilor angajati. Potrivit acestora, din cauza situatiei de interimat in care se afla directorul general al agentiei, Ioan Mihai Rosca, care dateaza inca din anul 2008, legislatia a fost incalcata frecvent in cea mai mare agentie de presa din tara. Directorul general, impreuna cu cativa directori din subordine, sunt acuzati ca au instaurat un climat de dictatura in institutie, ca au intervenit brutal in politica editoriala, ca au hartuit profesional mai multi angajati care s-au opus abuzurilor, ca au folosit fondurile agentiei in mod discretionar, tratand Agentia Nationala de Presa ca pe propria mosie.
Din aceste motive, pe rolul instantei de judecata se afla mai multe procese intentate impotriva modului abuziv in care aceasta conducere considera sa-si trateze propriii angajati, precum si plangeri penale pentru hartuire profesionala, sindicala si fals intelectual.
De asemenea, din informatiile primite la federatie, rezulta ca au fost facute mai multe sesizari referitoare la aceste abuzuri la institutiile abilitate de lege, dar, pana in prezent, nimeni nu a luat vreo masura.
Avand in vedere aceste grave acuzatii, FRJ MediaSind solicita comisiilor de specialitate ale Parlamentului sa ancheteze modul in care administratia condusa de directorul general interimar al ANP AGERPRES, Ioan Rosca, a folosit banii publici; oportunitatea transferarii de catre Consiliul Director, a sumei de 1 milion lei de la rubrica “Cheltuieli cu personalul” la rubrica „Bunuri si servicii”; presiunile editoriale ale directorului general al ANP AGERPRES, Ioan Rosca, asupra unor jurnalisti ai agentiei; hartuirea membrilor de sindicat si a persoanelor care nu s-au subordonat unor ordine discretionare ale directorului general; dinamitarea dialogului social in cadrul agentiei prin inlaturarea panourilor de afisaj ale sindicatului reprezentativ, distrugerea adreselor de comunicare ale organizatiei catre membrii sai, incalcarea Contractului Colectiv de Munca din Mass-media, a CCM la nivel de ANP AGERPRES si a Regulamentului Intern; promovarea unui climat conflictual intre angajatii institutiei, denigrarea celor care au avut curajul sa se impotriveasca unor decizii arbitrare, imixtiune in activitatea sindicala prin impiedicarea dreptului sindicatului de a-si apara membrii etc.
Reorganizari nejustificate pentru debarasarea de persoane incomode conducerii
Cauza majora a neregulilor din cadrul ANP AGERPRES este chiar Legea care ii reglementeaza activitatea, intrucat aceasta ofera o putere imensa directorului general. Acesta, odata numit, dispune dupa bunu-i plac, asemeni unui baron, de mosia si de supusii sai. El este in drept sa isi aleaga, printr-un concurs pe care tot el il organizeaza, adjunctii, membrii Consiliului Director, sefii de redactii si directii, hotarand si modul in care sunt distribuite fondurile. Nici macar Comisiile specializate ale Parlamentului nu sunt implicate in vreun fel in deciziile si masurile luate de Directorul General, unele sub protectia deciziei Consiliului Director.
Astfel, mai multi angajatii ai ANP AGERPRES ne-au semnalat o serie de abuzuri ale administratiei, de la reorganizari la nivelul compartimentelor redactionale si a directiilor administrative pana la concedieri nejustificate. Scopul real a fost, de cele mai multe ori, debarasarea de persoanele devenite incomode directorului general si inlocuirea acestora cu altele care ii sunt obediente. Batalia de la varful conducerii afecteaza puternic munca redactionala, produce framantari si divergente intre salariati, perturband activitatea agentiei in ansamblu.
Unul dintre cele mai importante prejudicii aduse imaginii Agentiei a fost neglijarea translatiei buletinelor de stiri. Sub pretextul lipsei de abonati, translatia in limba franceza a fost desfiintata, iar cea engleza a fost transferata in cadrul Redactiei de stiri externe.
Redactia informatiilor pentru strainatate, una dintre cele mai vechi si importante redactii ale agentiei a fost, de asemenea, desfiintata pe motiv ca nu aducea venit. Dar, aceasta nu a avut niciodata acest scop. Marele „venit” produs de aceasta era prezenta Romaniei in constiinta opiniei publice internationale, intrucat obiectivul natural, istoric al agentiei nationale de presa este, printre altele, si cea de ambasador al imaginii Romaniei in lume.
In anul 2006, Consiliul Director al ANP AGERPRES a aprobat constituirea Redactiei Multimedia – Monitorizare, redactie care, prin obiectivele sale, prelua o parte dintre responsabilitatile ce puteau fi atribuite Redactiei Documentare. In fapt, scopul, dovedit ulterior, crearii acestei structuri administrative a fost numirea intr-o functie de conducere a unei persoane agreate de catre directorul general.
Prin aceasta redactie, agentia deraiaza de la atributiile fixate prin art.12 a Legii de organizare si functionare a ANP AGERPRES si plonjeaza in spatiul societatilor comerciale private. Totodata, ea deturneaza obiectul de activitate a aproape 40 de oameni in detrimentul redactiilor de stiri care au trebuit sa-si reduca numarul de redactori. In plus, aceasta s-a dovedit a fi si „producatoare” de pierderi. Potrivit Raportului AGERPRES pentru anul 2008, agentia a platit pentru „servicii media”, 85.000 lei, iar incasarile la activitatea de monitorizare a Redactiei multimedia-monitorizare s-au ridicat la doar 77.778 lei.
Hartuiri profesionale impotriva propriilor angajati
Abuzurile nu se opresc, insa, aici. Cazul corespondentului AGERPRES la Viena, George Andrei, este revoltator. Administratia Agentiei a refuzat sa plateasca in timp util asigurarea de sanatate a acestuia, astfel incat boala de care suferea s-a agravat, devenind cronica. In momentul in care George Andrei a solicitat concediu de odihna pentru a face tratamentele necesare, administratia a decis incetarea misiunii sub pretextul unor greseli jurnalistice.
Hartuirea Mariei Schifirnet este un alt exemplu, cel mai recent, al manierei reprobabile in care administratia agentiei intelege sa isi exercite puterea si sa limiteze dreptul la libera exprimare. Directorul general a refuzat participarea publicistului-comentator, Maria Schifirnet, jurnalist profesionist cu o experienta de 30 de ani in ANP AGERPRES, vicepresedinte al Sindicatului Jurnalistilor Profesionisti si coordonator al Departamentului Presa Scrisa al Federatiei Romane a Jurnalistilor MediaSind, la lucrarile Sesiunii 100 a Organizatiei Internationale a Muncii.
Mentionam ca deplasarea si toate cheltuielile aferente pentru transmiterea lucarilor sesiunii 100 OIM au fost suportate de organizatiile patronale care au transmis o invitatie, in acest sens, persoanal dnei Maria Schifirnet, pe care directorul general a catalogat-o ca deplasare inoportuna. Deoarece evenimentul era foarte important pentru a transmite materialele de la aceste lucrari in cadrul carora au luat cuvantul premierul rus, Vladimir Putin si cancelarul german, Angela Merkel, dar si alti oficiali de stat, dna.
Maria Schifirnet a solicitat concediu de odihna, concediu care a fost aprobat. La acest important for, Romania a fost caz special, fiind discutate si depuse mai multe petitii privind nerespectarea normelor OIM la legislatia muncii. Nemultumit ca jurnalista a ajuns, totusi, la Geneva, Ioan Rosca a decis pensionarea angajatei. Ordinul respectiv este, insa, lovit de nulitate, deoarece a fost emis in perioada concediului legal de odihna pentru anul 2011, concediu pe care l-a solicitat pentru a transmite reportaje de la lucrarile sesiunii 100 a Organizatiei Internationale a Muncii.
Totodata, legislatia interzice in mod absolut concedierea unui salariat lider de sindicat pentru motive ce nu tin de persoana salariatului. Nu in ultimul rand, dispozitiile Contractului Colectiv de Munca Unic din Mass-Media, precum si ale Contractului Colectiv de Munca din ANP AGERPRES stipuleaza ca „nu se poate dispune concedierea salariatului pe perioada exercitarii unei functii eligibile intr-un organism sindical, cu exceptia situatiei in care concedierea este dispusa pentru abatere disciplinara grava sau pentru abateri disciplinare repetate savarsite de acel salariat”.
De altfel, cele doua cazuri prezentate nu sunt singulare. Mai multe persoane au fost nevoite sa renunte, din cauza diverselor presiuni, la calitatea de membru de sindicat.
Abuzuri in gestionarea fondurilor publice de catre conducerea ANP AGERPRES
Nu in ultimul rand, mai multe acuzatii primite din partea unor angajati si fosti angajati semnaleaza grave abuzuri in gestionarea fondurilor publice. Pentru a clarifica aceste acuzatii, in data de 21.07.2011 am solicitat conducerii Agentiei Nationale de Presa AGERPRES, conform prevederilor Legii nr. 544/2001 si a prevederilor Contractului Colectiv de Munca al ANP AGERPRES pentru perioada 2011-2013, sa ne puna la dispozitie urmatoarele informatii de interes public:
1) Detalierea bunurilor si a serviciilor pe care le au in vedere pentru achizitionare in contul sumei de 1 milion lei, fonduri transferate de la rubrica “Cheltuieli cu personalul” la rubrica „Bunuri si servicii” conform Adresei Nr. IIC/7/5-1616/20.06.2011 transmisa SJP;
2) Furnizarea Rapoartelor anuale centralizatoare ale achizitiilor publice pentru perioada ianuarie 2006 – iulie 2011 care sa contina urmatoarele informatii: a) valoarea si durata contractului; b) bunul si / sau serviciul achizitionat; c) identitatea contractantului; d) modalitatea de atribuire;
3) Furnizarea ultimului Proces Verbal incheiat de ANP AGERPRES cu inspectorii Curtii de Conturi si a Procesului Verbal incheiat cu Inspectia Muncii, avand in vedere faptul ca, asa cum rezulta din adresa Ministerului Muncii, Familiei si Protectiei Sociale nr. 596/RM/6958/19.07.2011, Inspectia Muncii a constatat mai multe abateri de la legislatia muncii si a dispus conducerii AGERPRES masuri obligatorii, cu termene de realizare ferme stabilite de inspectorii de munca, „iar nerespectarea lor, conform art.21 din Legea 108/1999, republicata, constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 3.000 lei la 10.000 lei”.
4) Modalitatea de acordare si numele persoanelor care au incasat comisioanele pentru contractele de prestari servicii media incheiate in perioada 2006-2011, in special contractele incheiate cu Senatul Romaniei si cu Ministerul Afacerilor de Externe.
5) Suma anuala aflata la dispozitia directorului general din fondul de premiere incepand din iulie 2003 si ponderea ei din totalul fondului pe agentie, tinand cont de faptul ca angajatii AGERPRES au cele mai mici salarii din mass – media, in jur de o suta de euro.
6) Valoarea cheltuielilor pentru activitatea de prestari servicii din contractul incheiat cu un SRL din Galati pentru efectuarea de traduceri, precum si veniturile realizate in urma contractului de furnizare de stiri pentru Ministerul Afacerilor Externe, intrucat in agentie exista un intreg departament cu profesionisti specializati in traducere din majoritatea limbilor de circulatie internationala.
7) Avand in vedere unele sesizari primite la sediul SJP privind achizitionarea unor bunuri care nu au legatura cu obiectul de activitate al ANP AGERPRES cum ar fi drujbe,greble, sape, capcane pentru cartite, masini de tuns iarba, aspirator de frunze, pomi, arbusti, trandafiri, gazon etc., li s-a solicitat sa precizeze numarul acestora, precum si natura destinatiei lor.
8) Avand in vedere faptul ca in “Programul de perfectionare profesionala a salariatilor din AGERPRES in anul 2010”, document prezentat oficial in sedinta Comisiei Paritare de catre directorul de resurse umane, Marian Iordan, se prevede plata unei sume de 4000 lei pentru achitarea masteratului acestuia la Academia de Studii Economice, li s-a solicitat sa precizeze daca aceasta suma a fost virata institutiei de invatamant. Aceste explicatii sunt importane deoarece angajatorul nu a respectat prevederile legislatiei privind formarea profesionala potrivit careia, in termen de doi ani, fiecare angajat trebuia sa urmeze o forma de pregatire profesionala.
9) Prezentarea Procesului Verbal al sedintei Consiliului Director al ANP AGERPRES din data de 14 07.2011, avand in vedere ca la aceasta sedinta directorul agentiei, Ioan Rosca, impreuna cu directorul de resurse umane, Marian Iordan, au incalcat dispozitiile art. 218 alin. 2
din Legea 62/2011 a Dialogului Social care prevede: „Conditionarea sau constrangerea, in orice mod, avand ca scop limitarea exercitarii atributiilor functiei membrilor alesi in organele de conducere ale organizatiilor sindicale constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amenda.”
Prin faptul ca administratia nu a dat curs acestei solicitari, preferand sa ofere un raspuns incomplet si evaziv, apararea drepturilor statutare ale angajatilor ANP AGERPRES de catre sindicat a fost prejudiciata. Mentionam ca angajatii ANP AGERPRES au cele mai mici salarii din mass-media, fiind singurii jurnalisti carora nu li se aplica, in totalitate, prevederile Contractului Colectiv de Munca Unic din Mass-media.
In acest sens, explicatiile conducerii privind gestionarea fondurilor alocate de la bugetul de stat pentru salarizarea acestora este importanta pentru mentinerea unor relatii corecte si profesionale in institutie, precum si pentru evitarea unor conflicte colective de munca.
Din cauza acestui refuz, conducerea SJP a fost nevoita sa actioneze in instanta administratia ANP AGERPRES.
Dinamitarea relatilor de munca prin promovarea unui climat dictatorial
De asemenea, actuala conducere a incercat sa dinamiteze si pacea sociala din institutie prin nerespectarea legii si a regulilor unui dialog social real, incercand sa elimine dreptul sindicatului de a-si informa si apara membrii de sindicat, motiv pentru care SJP a fost nevoit sa inceapa demersurile pentru depunerea unei plangeri penale impotriva directorului general, Ioan Rosca si a directorului resurse umane, Marian Iordan.
In consecinta, va rugam sa dispuneti infiintarea unei Comisii de ancheta pentru a verifica si constata urmatoarele:
– Modul in care administratia condusa de directorul general interimar al ANP AGERPRES, Ioan Rosca, a folosit banii publici;
– Oportunitatea transferarii de catre Consiliul Director, a sumei de 1 milion lei de la rubrica “Cheltuieli cu personalul” la rubrica „Bunuri si servicii”, asa cum rezulta si din adresa nr. IIC/7/5-1616/20.06.2011 transmisa SJP;
– Presiunile editoriale ale Directorul General al ANP AGERPRES, Ioan Rosca, indreptate impotriva unor jurnalisti ai agentiei;
– Hartuirea membrilor de sindicat si a persoanelor care nu s-au subordonat unor ordine discretionare ale directorului general;
– Dinamitarea dialogului social in cadrul agentiei prin inlaturarea panourilor de afisaj ale sindicatului reprezentativ, distrugerea adreselor de comunicare ale organizatiei catre membrii sai;
– Incalcarea Contractului Colectiv de Munca din Mass-media, a CCM la nivel de ANP AGERPRES si a Regulamentului Intern;
– Promovarea unui climat conflictual intre angajatii institutiei, denigrarea celor care au avut curajul sa se impotriveasca unor decizii arbitrare, imixtiune in activitatea sindicala prin impiedicarea dreptului sindicatului de a-si apara membrii etc.
FRJ MediaSind, impreuna cu membrii sai, isi exprima disponibilitatea de a pune la dispozitia Comisiei de ancheta si alte documente necesare cercetarilor, precum si depozitiile unor martori, angajati si fosti angajati ai institutiei de presa.
Cu stima,
Cristi Godinac, presedinte FRJ MediaSind
Adauga un comentariu!
Editoriale din aceeasi categorie
Marius Șerban Odată cu intrarea într-o nouă stare de criză, după ce tocmai am ieșit din una de alertă, pentru că, nu-i așa, starea de continuă criză este singura formulă prin care mai poate fi controlată cât de cât o populație debusolată, anomizată, se vântură tot felul de versiuni de proiecte de lege, prin care, […]
Autor: Aciduzzul | 10 martie, 2021 | 3 comentarii | 401 vizualizari | 6 voturi
Legea vaccinarii obligatorii a fost adoptata in UNANIMITATATE in comisia de santate din Camera Deputatilor. Adica au votat-o toate “partidele” politice, fara exceptie! Chiar daca au fost aduse sute de amendamente fata de varianta adoptata acum doi ani de Senat, ce sa vezi, s-a pastrat neatins un articol, cu ginion, articolul 13 care prevede la […]
Autor: Aciduzzul | 1 decembrie, 2020 | 2 comentarii | 454 vizualizari | 1 vot
Niciodata in intreaga sa istorie statul si poporul roman, atat cat a mai ramas, nu au fost atat de aprope de extinctie ca acum. Practic, acum se joaca viitorul Romaniei intr-un context politic international extrem de nefavorabil. Lipsa de reactie inseamna acum, pur si simplu, extinctie! Practic, toate partidele, cu exceptia Partidului Noua Romanie (PNR) […]
Autor: Aciduzzul | 1 decembrie, 2020 | 1 comentarii | 146 vizualizari | 2 voturi
Partidul Noua Romanie (PNR) considera ca Justitia din Romania este una dintre cele mai corupte institutii publice, fapt confirmat de sondajele de opinie, deciziile contradictorii si arbitrare ale magistratilor avand repercursiuni catastrofale asupra oamenilor si decredibilizand semnificativ statul roman, si asa in disoulutie. PNR sustine cu tarie o lege prin care magistratii sa fie trasi […]
Autor: Aciduzzul | 29 noiembrie, 2020 | 1 comentarii | 231 vizualizari | 2 voturi
Partidul Noua Romanie (PNR), sustinut de Miscarea Civica Frontul Alfa, sustine ca este o problema de siguranta nationala, in contextul crizei economice fara precedent care va lovi Romania, confiscarea averilor ilicite, investigarea surselor averii afisate, cu precadere pentru demnitari si functionarii publici, audit pentru verificarea datoriei publice a Romaniei, reintroducerea pedepsei cu moartea si majorarea […]