Generalul brigada (rez) SRI Aurel I Rogojan revine cu partea a doua a materialului-bomba in care aflam ce facea Sergiu Nicolaescu pe 22 decembrie 1989 la orele 6.30 dimineata, publicat de noi sub titlul Un General acuza: Sergiu Nicolaescu a conspirat cu Ion Iliescu la scenariul si regia loviturii de stat teroriste din Decembrie 1989». Articolul precedent s-a incheiat cu urmatoarele observatii: “Desigur, cea mai nelamurita parte a biografiei lui Sergiu este cea a implicarii sale in fenomenul terorist al “Revolutiei Romane”. Dar, despre rolul actorilor si al cascadorilor in executarea ordinelor criminale ale Moscovei prin portavocea generalului Militaru si al altor naimiti, in cele ce vor urma… Nu, insa fara a preciza ca Ion Ilici Marcel Iliescu a stat la capataiul muribundului sa se asigure ca, in delir, nu va scapa vreun secret al afacerilor teroriste care au emanat troica nenorocirii Romaniei.”
Fostul sef de cabinet al generalului Iulian Vlad, ultimul sef al DSS, are cuvantul dar nu inainte de a aminti o replica dintr-un film co-regizat de Sergiu Nicolaescu, rostita in celebrul Studio 4 al TVR, pe 22 decebrie 1989: «Domnule Iliescu, in sfarsit, ati venit!»“.
Ziaristi Online urmeaza sa prezinte maine si scenariul teroristilor arabi, conform sinopsisului scris de Sergiu Nicolaescu cu mana lui.
Motto: „Credeti ca Bulgaria, Ungaria, Cehoslovacia, Uniunea Sovietica, marea Uniune Sovietica, toate tarile vecine noua care ne-au fost prietene… credeti ca de cateva zile ne sunt dusmane? Nu! Ei au pasit pe o cale de eliberare“. – Sergiu Nicolaescu in balconul CC-ului, pe 22 decembrie 1989 (sursa: Adevarul)
Sergiu Nicolaescu ne-a ramas dator
Aurel I. Rogojan
Opera cinematografica a regizorului Sergiu Nicolaescu va ramane pentru posteritate partea luminoasa a vietii sale. Si o pagina de seama a artei cinematografice nationale.
O alta parte a vietii sale sta si va ramane sub semnul unor mari si impovaratoare lucruri ascunse. Activitatea ca presedinte al Comisiei senatoriale pentru cercetarea evenimentelor din decembrie 1989 este numai unul dintre aceste lucruri de maxim interes public. Moralmente, ca fost participant deosebit de activ, dar si sursa a catorva momente negre din evenimentele tulburi ale acelor zile, Sergiu Nicolaescu nu avea ce cauta in componenta Comisiei si, mai cu seama, la conducerea ei. Afara de faptul daca a fost obligat de anumite imprejurari speciale si in care sa fie si personal interesat.
Dupa cum este cunoscut, nimic din ceea ce insemnau planificarea minutioasa, rigoarea, exactitatea si probitatea regizorului nu s-a regasit in investigatiile numitei comisii. Dimpotriva. Mai mult chiar, stiut fiind ca daca regizorul incepea un proiect, orice dificultati ar fi survenit, el il ducea tenace la bun sfarsit. Nu s-a intamplat sa fie asa si in cercetarea evenimentelor din decembrie 1990. Ce explicatii am putea avea si cine ni le-ar putea oferi?
Unii actori, dar si dubluri ale lor dintre cascadori au avut o mare si foarte dinamica participare la crearea unora dintre intamplarile care au insangerat idealurile si abatut directia miscarilor de strada din decembrie 1989.
In toate principalele focare ale diversiunilor si provocarilor care au generat varsari de sange, morti si raniti in Capitala, au fost implicati actori si cascadori. Persoane cunoscute publicului, cu mesaj si audienta, forta de persuasiune, credibile si usor acceptate ca lideri informali. Astfel de realitati nu pot fi rezultate doar ale jocului intamplarii.
In decembrie 1989, am vazut actori transmitand ordine unitatilor militare si militari in roluri de actori.
Am vazut actori care au scos efective militare si tehnica de lupta in confruntari cu “teroristii” pe care nimeni inca nu i-a dovedit, iar comisiile senatoriale de ancheta au ingrosat si mai mult perdelele de fum ale diversiunii.
Am vazut actori si regizori care distribuiau arme si organizau “Garzile Revolutiei”. Pentru ce? “Sa traga in tot ce misca”, dupa cum a stabilit “ordinul de lupta” liderul vocal al unei grupari din sediul Comitetului Central.
Am vazut regizori, actori si actorasi, chiar si cu nevestele actrite, in fruntea coloanelor de blindate care au deschis focul unele asupra altora, amorsand pericolul razboiului civil. Au cazut victime.
Verdict, crima!
Ne-a fost dat sa vedem cum un creator de cultura si viitor ministru al Culturii in trei guverne a pus tunurile pe cladirea monument istoric a Bibliotecii Universitatii si pe Muzeul National de Arta. Au cazut victime.
Verdict, crima!
I-am auzit si vazut chemand multimile cu piepturile goale sa iasa in fata gurilor de foc. Au cazut victime.
Verdict, crima!
Grea misiune pentru Comisia parlamentara de cercetare a evenimentelor din decembrie 1989. Imposibila, pana la acest moment, si pentru justitia din Romania.
Frust, asa cum este in toate, redactorul sef al unui cotidian care se dedica de cativa ani investigarii jurnalistice a evenimentelor de atunci a declarat fara echivoc, chiar in iuresul barfelor televizate despre decesul si incinerarea disparutului dintre cei vii, ca pe Sergiu Nicolaescu si Ion Iliescu ii leaga amintirea victimelor pe care le au pe constiinta.
Jurnalistul a spus un adevar, iar Sergiu Nicolescu a plecat, ramanandu-ne dator.
Sursa: Ziaristi Online, Cotidianul
Foto Sergiu Nicolaescu si Ion Iliescu: Catalina Filip si Razvan Chirita / MediafaxFoto
Foto Arhiva 1989: Lucian Crisan si Agerpres
Adauga un comentariu!
Editoriale din aceeasi categorie
Autor: Aciduzzul | 11 ianuarie, 2015 | 0 comentarii | 590 vizualizari | 1 vot
– Domnule profesor, omenirea a marcat, în acest an, împlinirea unui secolde la declanşarea Primului Război Mondial. Cum aţi caracteriza, în câteva cuvinte, acest sinistru al istoriei, care a provocat moartea a circa 17milioane de oameni? Sigur că, în esenţă, ne gândim la numărul de morţi şi la uriaşele distrugeri materiale. Dar, în ce priveşte […]
Autor: Aciduzzul | 11 ianuarie, 2015 | 0 comentarii | 289 vizualizari | 1 vot
Autor: Aciduzzul | 11 ianuarie, 2015 | 0 comentarii | 664 vizualizari | 2 voturi
Oamenii pot să se vindece într-adevăr în biserici atunci când ating sfintele moaşte sau sanctuarele. Oamenii de ştiinţă din Petersburg au dovedit-o şi au descoperit şi mecanismul “material” al acestui fenomen divin. “O rugăciune este un remediu puternic”, spune Valeri Slezin, şeful Laboratorului de Neuropsihofiziologie al Institutului de Cercetare şi Dezvoltare Psihoneurologică Bekhterev din Petersburg […]
Autor: Aciduzzul | 11 aprilie, 2014 | 0 comentarii | 559 vizualizari | 6 voturi
Ceea ce stim despre avangarda literara, artisica in general, este ca ea reprezinta factorul dinamic in miscarea artei, ca are rolul noului fata de vechi, ca este deschizatoare de drumuri, precursoare a artei viitorului, sondand noi cai de exprimare, impulsionand cursul literaturii, al artei, spre noi orizonturi, respingand traditia ca factor fosilizant, retrograd. Din acest […]
Autor: Aciduzzul | 21 ianuarie, 2014 | 1 comentarii | 1158 vizualizari | 2 voturi
La sfarsitul anului trecut, Cotidianul a publicat poate cea mai completa sinteza a evenimentelor din decembrie 1989, realizata de unul dintre cei care a fost in miezul problemei. Noi am publicat prima parte, sub titlul: Decembrie 1989: Atacul Ungariei asupra Romaniei vazut de serviciile secrete romanesti (I). “Neorevizionismul ungar a devenit vârful de lance al […]