Sustine Bad Politics
arhiva stiri
starea vremii
Failure notice from provider:
Connection Error:http_request_failed
ANUNTURI UMANITARE
Tortionari/ Turnatori
Gheorghe Turda a cantat si la Securitate
Aciduzzul | 27 noiembrie, 2011 | 0 comentarii | 396 vizualizari |
(1 voturi )

Interpretul si-a denuntat in scris o matusa care dorea sa plece in Italia. Cantaretul de muzica populara Gheorghe Turda si-a turnat la Securitate o matusa, conform documentelor CNSAS. Ruda interpretului intentiona sa fuga din Romania. Consiliul National pentru Studierea Arhivelor Securitatii cere Curtii de Apel Bucuresti sa constate calitatea de colaborator al Securitatii a lui Gheorghe Turda (61 de ani). Interpretul – care are grad de general de brigada – a fost verificat de CNSAS intrucat a ocupat functia de director al Centrului Cultural National din cadrul Ministerului Internelor. CNSAS sustine ca militienii au intentionat sa-l recruteze pe Gheorghe Turda, dar au renuntat intrucat acesta nu corespundea scopurilor urmarite de Securitate. Intr-un raport din anul 1971, un ofiter de Securitate arata ca Gheorghe Turda s-a prezentat de bunavoie la postul de militie si a relatat urmatoarele: „Matusa mea Konradt Ileana intentioneaza sa plece din tara definitiv. Are aprobat un pasaport la data de 8 august 1971 de catre Inspectoratul de Militie si Securitate Maramures”.

„Daca pleca, as fi avut probleme”

„Mi-am aparat numele si cariera, nu am vrut sa-mi distrug viitorul”, a declarat Gheorghe Turda pentru „Adevarul” cu privire la denuntul facut la Securitate.

„Aceasta decizie am luat-o intr-un consiliu la care a participat toata familia. Daca matusa noastra pleca, noi am fi fost urmariti in tara si am fi avut probleme”, a explicat cantaretul. El sustine ca militianul din satul natal, Sapanta, l-a amenintat ca va avea probleme din cauza unei relatii pe care a avut-o cu o studenta straina.

„Am avut o relatie de cateva zile cu o studenta din Olanda. Eu eram student la Conservatorul din Cluj, la Bel Canto, iar ea a venit sa viziteze Cimitirul Vesel din Sapanta. A fost si pe la mine pe acasa, iar seful de post din sat a vazut-o si a facut un raport, trebuia sa dea explicatii mai sus”, a mai povestit Gheorghe Turda.

Cronologic, decizia de a o denunta pe matusa lui s-a luat doar dupa ce a fost chemat de militian sa dea explicatii despre relatia cu olandeza. Gheorghe Turda ne-a spus ca, din cate stie, matusa sa a decedat.

Pasaportul matusii, retras de militie

Intentia rudei de a parasi Romania i-a fost marturisita lui Gheorghe Turda chiar de catre aceasta, moment in care l-a si intrebat cum si-ar putea obtine fetita dupa ce va ramane in Italia. Tot atunci, matusa i-ar mai fi spus ca vrea sa plece cu un barbat cu care a luat aceasta hotarare in timp ce a fost la odihna in primavara acelui an.

Gheorghe Turda nu a putut dezvalui identitatea barbatului, precizand in fata militienilor ca nu-l cunoaste. Ca urmare a acestei informari, securistul a propus ca Ilenei Konradt sa nu i se elibereze pasaportul si, mai mult, sa fie cercetata pentru stabilirea identitatii cetateanului cu care intentioneaza sa plece din tara. Propunerea ofiterului a dus in final la retragerea pasaportului pentru „intentii de ramanere in strainatate”.

Potrivit CNSAS, „este de notorietate faptul ca intentia de a ramane in strainatate era privita cu suspiciune de catre organele de drept, deoarece cetatenii romani puteau oferi informatii despre situatia economica si sociala a Romaniei, destramand astfel barierele informationale controlate de partid”. CNSAS nu a descoperit in acest dosar un raport oficial de recrutare sau un angajament de colaborare cu Securitatea.

Proces

Actiunea CNSAS impotriva lui Gheorghe Turda va fi judecata la Curtea de Apel Bucuresti la 8 decembrie, iar cantaretul a spus ca se va duce si se va apara, intrucat el nu a fost colaborator al Securitatii.

„Eu am fost cel urmarit”

Gheorghe Turda a tinut sa precizeze ca nu a colaborat cu Securitatea si nu a semnat niciun angajament. „Pot sa spun ca am fost urmarit, deoarece plecam mult din tara, iar Securitatea a aflat ca mi s-a propus sa raman in Germania”, ne-a spus rapsodul.

„Odata, la finalul unui turneu in Iugoslavia, un securist din Baia Mare m-a rugat sa-i duc un pachet sotiei sale. Eu stiam ca sunt urmarit si am refuzat. Era securistul care se ocupa de supravegherea artistilor”, a mai spus Gheorghe Turda.

CNSAS il acuza pe interpretul de muzica populara ca in urma informatiilor furnizate de bunavoie la Securitate, matusii sale i-a fost incalcat dreptul la libera circulatie, dar si dreptul la viata privata prevazut in Declaratia Universala a Drepturilor Omului.

Sursa: Adevarul

Adauga un comentariu!

Nume (necesar)

Website


*

Editoriale din aceeasi categorie

Autor: Aciduzzul | 28 noiembrie, 2020 | 1 comentarii | 438 vizualizari | 5 voturi

Romania este condusa de satanisti insetati de sange si crima! Urmasii bolsevicilor care au inecat tara in sange in anii ’50 au recidivat dupa 2000 recurgand acum la uciderea ritualica si simbolica a cainilor. Pentru ca in secolul XXI a devenit cam dificil sa-si satisfaca setea de sange precum bunicii lor in anii de glorie […]

Autor: Aciduzzul | 20 octombrie, 2014 | 0 comentarii | 874 vizualizari | 4 voturi

Inainte de 1989, nici un procuror nu ajungea sef daca nu era instruit special la scoala Securitatii de la Bran, dezvaluie ex-procurorul Alexandru Pantea intr-un amplu interviu pe care il publicam incepand de astazi in “Romania libera”. La scoala Securitatii de la Bran, tinerii procurori erau invatati sa fabrice probe, sa santajeze, sa aresteze, sa […]

Autor: Aciduzzul | 7 aprilie, 2014 | 0 comentarii | 1106 vizualizari | 2 voturi

Ioan T. Morar, un tip cat de cat cunoscator in ale externelor, ca doar n-a fost consul in port la Marsilia chiar degeaba, afirma despre Andrei Badin, un fel de jurnalist traseist prin trusturile fostilor DIE-isti, recte Voiculescu si, acum, Paunescu, ca e “cam slab la minte” si ca “a trecut si pe la SIE”. […]

Autor: Aciduzzul | 21 ianuarie, 2014 | 1 comentarii | 1152 vizualizari | 2 voturi

La sfarsitul anului trecut, Cotidianul a publicat poate cea mai completa sinteza a evenimentelor din decembrie 1989, realizata de unul dintre cei care a fost in miezul problemei. Noi am publicat prima parte, sub titlul: Decembrie 1989: Atacul Ungariei asupra Romaniei vazut de serviciile secrete romanesti (I). “Neorevizionismul ungar a devenit vârful de lance al […]

Autor: Aciduzzul | 6 august, 2013 | 3 comentarii | 2170 vizualizari | 5 voturi

Cunoscutul analist politic Bogdan Chirieac, implicat in scandalul de santaj cu seful Agentiei Nationale de Integritate, Catalin Macovei, si cercetat in trecut si de CNSAS, la cererea Civic Media, este acuzat acum de analistul militar Ion Petrescu, colonel (r) si fost sef al Direcţiei Informare şi Relaţii Publice din M.Ap.N, ca apartine Mossad (în ebraică […]

Ofera o donatie
Dacă vrei să contribui și tu, poți dona aici:
fii aproape de noi
Conferinta_AGROstandard
PUB
web design profesionist
Red Moon Media
CAMPANII bp
Atitudine Contemporana
Televiziunea Copiilor
Le Pre
1984 George Orwell
Televiziunea Copiilor
piata BIO
alimente organice
internet manipulation techniques
Adauga banerul de partener Badpolitics pe site-ul tau bad politics
bad politics

2009 - 2024 © BadPolitics